Tein jäätelöä parin päivän välein pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla joku Pätkistä oli hieman liian vähän, joten fiksasin makua paremmaksi. Samalla testailin jäätelön tekemistä pelkän Pätkiksen lisäksi myös laittamalla joukkoon tumma suklaata. Voi jehna mitä herkkua tuli, molemmista.
Jätski, missä oli joukossa pelkkää Pätkistä, maistui, noh, Pätkisjäätelölle. Tummaa suklaata sisältävä sen sijaan oli enemmänkin suklaajäätelö, pienellä Pätkisvivahteella. Maistelin vuorotellen kumpaankin, kun en osannut päättää kumpi olisi ollut parempaa. Siinä menikin vähän kuin vahingossa kumpaistakin jäätelöä enemmän kuin oli tarkoitus, hupsista!
Jäätelöön kannattaa käyttää kunnon vispikermaa. Olen tehnyt tällaista vastaavaa jätskiä myös Flora Vispistä, mutta se on jäänyt ikävästi hileiseksi. Syynä lienee selvästi pienempi rasvaprosentti, sillä rasva pitää hileet paremmin kurissa ja jäätelöstä tulee pehmoinen. Toinenkin maistelija muuten kehui jäätelöä. Hän ei kuulemma olisi sokkona pystynyt erottaamaan, onko kyseessä jokin kaupan ei-niin-tuttu herkkujätski vai ei. Otin tuon kohteliaisuutena henkilöltä, joka on todella tarkka jäätelön koostumuksen suhteen :) Mutta tässä vihdoinkin tämä ohje:
Pätkis-jäätelö
n. 1.5-2 litraa
Aineet:
6 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskia)
Lisäksi:
1 pss (a' 140 g) Pätkispaloja + 100 g tummaa 50% suklaata + 1 dl kuohukermaa
TAI 2 pss (yht. 280 g) Pätkispaloja + 1 dl kuohukermaa
Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada
joukkoon kondensoitu maito ja vatkaa kunnolla sekaisin.
Laita mikron kestävään pieneen kulhoon tai mukiin melkein kaikki Pätkikset. Säästä osa pinnalle. Jos käytät myös tummaa suklaata, pilko myös se kulhoon. Kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes Pätkikset sulavat. Huom! Pätkikset palavat helpommin kuin tavallinen suklaa, joten lämmitä Pätkiksiä vain 10-15 sekunnin jatkoissa ja sekoittele välillä. Kaada sulatettu, mutta ei kuuma, pätkis-kermaseos vatkatun vispikerma-kond.maitoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.
Kaada massa kahteen n. 0.8 litran vuokaan tai yhteen n. 1.5-2 litran vuokaan ja tasoita pintaa hieman. Murskaa loput Pätkikset käsin pienemmäksi ja ripottele pinnalle. Laita vuoka pakkaseen jähmettymään vuoan korkeudesta riippuen noin 5 tunniksi. Jos pakastat jäätelön läpikylmäksi (eli vaikkapa yön yli), ota se sulamaan n. puoli tuntia ennen syömistä, niin se ehtii pehmenemään sopivasti.
Ylempänä oleva kuva on otettu tällä ohjeella tehdystä jäätelöstä (sis. tummaa suklaata + Pätkistä). Alla ensimmäinen versio, jossa Pätkiksen maku oli liian vaisu. Maun lisäksi oli aikamoinen värierokin.
Toivottavasti tulee pian helteet, niin saa hyvän syyn tehdä tällaista suklaisen täyteläistä kylmää herkkua uudestaan :)
Kiitti vinkistä, menee testiin!
VastaaPoistaOle hyvä JohaNna :D Maukkaita testaushetkiä! :)
PoistaNam nam, testiin menee meilläkin!! ☺
VastaaPoistaHienoa, kiva kuulla :) Toivottavasti pidät jätskistä yhtä paljon kuin meillä pidettiin :)
PoistaOioioi, miten ihanan kuuloista.. Testiin menee :)
VastaaPoistaKiitos rose86 :) Eikun testailemaan ;)
PoistaVoi nam nam, mitä herkkua! Testiin taitaa mennä täälläkin :D
VastaaPoistaKiitos Maiju :D Tämä oli kyllä niiiiin hyvää! Ihan tällaisen Pätkiksen ystävän unelmajäde :) Kiva jos testaat ja vieläkin kivempaa jos kuulisin mitä pidät :D
PoistaPari kysymystä: keitätkö tuota kondensoitua maitoa ensin vai tuleeko se sellaisenaan? Ja vispaatko sen kerman kanssa vai lisäätkö jälkikäteen?
VastaaPoistaJäätelön voi tehdä myös kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta, mutta tässä jäätelössä en keittänyt sitä. Eli ihan vain sellaisenaan :) Ja lisään kond. maidon löysäksi vatkatun kerman joukkoon ja vatkaan vielä kunnolla sekaisin :)
PoistaOih, mitä jäätelöä! En ole itse tehnyt muistini mukaan jäätelöä kuin joskus lapsena. Alkaa tehdä mieli kokeilla... :)
VastaaPoistaVoi kiitos Leena :) Jos olet lapsena tehnyt viimeksi, niin nythän on jo aikakin tehdä uudestaan ;) Itse kokeilin omatekoista jäätelöä pari, kolme vuotta sitten ja ihastuin heti sen helppotekoisuuteen. Ja makuakin on tosi näppärä muokata haluamakseen. Tämä Pätkisversio kyllä voitti kaikki aiemmat kokeilut, nam! Toivottavasti sinäkin innostut kokeilemaan :)
PoistaTäällä testattu ja hyvää oli! Velikin sanoi että ehkä jopa parempaa kuin kaupan jäätelöt ;) tosi makeaa oli, että ei montaa palloa pysty syömään mutta ehkäpä parempi niin! :D
VastaaPoista-Jenni
Kiva kuulla Jenni :) Makiaahan tämä on, ja täyteläistä. Mutta eipä tosiaan tarvitse koko annosta kerralla syädä, vaan vähempikin riittää jäätelö- ja herkkuhampaan kolotukseen :) Tosin eipä tuo vuoka meillä silti kovin kauaa ehtinyt pakkasessa viihtymään ;)
PoistaLisäsinköhän suklaamassan liian kuumana kun kökö mössö juoksettu?
VastaaPoistaSiltä vaikuttaisi. Kannattaa antaa suklaamassan jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin sen sekoittaa kermavaahdon joukkoon. Kuitenkin niin, että suklaa on vielä hieman notkeaa (=ei jämähtänyt). Toivottavasti ensi kerralla onnistuu ja pääset herkuttelemaan tällä herkkujädellä :D
PoistaNyt juuri testasin tätä! Tuli aika löysää mutta nyt se on pakkasessa saas nähä mitä tulee :) kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaEiköhän se siellä pakkasessa jähmety :) Ja makukin hyvin todennäköisesti kohdillaan. Toivottavasti pidät tästä yhtä paljon kuin minä :)
PoistaTätä on pakko kokeilla.
VastaaPoistaItse en ole mikään mestari keittiössä. Tätä kuitenkin haluaisin kokeilla tehdä. Pystyykö tätä jotenkin soveltaa, että saisi tehtyä vanilja jäätelöä jossa olisi näitä pätkis paloja? Jos pystyy niin miten se tehtäisiin?
Saat tästä vaniljajäätelön jättämällä suklaat kokonaan pois ja lisäämällä joukkoon hieman vaniljasokeria. Sitten rouhit reilun määrän Pätkiksiä reippaasti pienemmäksi ja kääntelet vanilja-kermavaahto-kondensoitumaito-seoksen joukkoon. Massa rasiaan ja pakkaseen :) Pätkis saisi mielestäni olla melko pientäkin silppua sillä se kovettuu pakkasessa ja pienemmät palat antavat paremmin makua kylmään jäätelöön. Olisi myös kiva kuulla mitä tykkäät. Iloista herkutteluhetkeä! :D
PoistaKiitos vastauksesta. Olisi tarkoitus tehdä tämä lauantaina ja Sunnuntaina tarjoilen. Muuten tässä tuli vielä mieleen mitä mieltä olet jos tässä käyttäisi oikeaa vanilja tankoa ja missä vaiheessa sitä sitten käyttäisi? Olisiko siinä mitään suurta eroa vaniljasokerin ja sen vanilja tanko?
VastaaPoistaSunnuntaina sitten ilmoittelen uudestaan.
Vaniljatanko kuullostaa vaniljasokeria paremmalta. Kuten myös vaniljajauhe, mikäli satut sellaista omistamaan tai löytämään vielä jostain. Se antaa jäätelölle aidon vaniljan mauan ilman lisäsokeria, sillä jäätelö itsessään jo melko makeaa. Lisää vaniljatangosta raavitut siemenet (tai vaniljajauhe) vaikka siinä vaiheessa, kun kermavaahdon vatkaamisen loppuolella. Jännityksellä odotan, mitä pidät jäätelöstä :)
PoistaTosi paljon kiitos ihanasta jäätelö reseptistä. Jäätelö tehtiin eilen ja tänään perhe testasi jäätelöä sen verran kehuja sain että alkoi päässä laukkaa jos testaisi vähän uusia maku jäätelöitä.
PoistaMukava kuulla, että jäätelö maistui :) Tuo jäätelön peruspohja (siis kerma+kondensoitu maito) on kyllä tosi monikäyttöinen ja joukkoon voi heittää melkein mitä tahansa. Mariannerouhetta + suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/06/mariannejaatelo.html), nutellaa (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/helppo-pahkina-suklaajaatelo-ilman.html), suolapähkinöitä ja suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/07/helppo-kinuskijaatelo-suklaahipuilla-ja.html) tai mikä ettei vaahtokarkin palasia ja suklaakastiketta, tummaa kaakaojauhetta.. ;D Herkullisia hetkiä kokeilujen parissa :P
PoistaTätä kokeilin tänään, aivan ihanaa oli! Maistajien mukaan "ihan kuin kaupan jäätelöä." :) Tämä sai pään täyteen soveltamisideoita ja varmasti tulen vielä erilaisia jäätelötestauksia tällä perusohjeella tekemään! Kiitos siis hyvästä ohjeesta :)
VastaaPoistaHienoa kuulla että teidän makutuomarit veivät jäätelön samaan kaupan kategoriaan kuin meilläkin! Eipä muuta kuin rohkeasti vain peruspohjaa soveltamaan! :P Kiitos kommentistasi :)
PoistaNythän myös vissiin kauppoihin oli tullut Pätkisjäätelöä, mutta arvostelut ei siitä olleet kovin hyviä. Mietin, että voisi sitä maistaa mutta myös tehdä itse Pätkisjäätelöä.
VastaaPoistaAi Pätkisjäätelöä olisi kaupassakin, sitä pitää ehdottomasti maistella! Ja etsiä ensin jostain. Ei nimittäin ole vielä tullut vastaan vaikka olen kolunnut jäätelöaltaita melko ahkeraankin tänä kesänä. Pitää vissiin vaihtaa kauppaa ;) Mutta tämä omatekoinen Pätkisjäätelö ainakin oli täyttä herkkua! Makiaa, ja täyteläistä, mutta niin ihanaa! :P
PoistaMoi! Kiitos ohjeesta :) Testasin kaupan pätkisjätskiä joka maistui hyvältä minttusuklaajäätelöltä. Sitten aattelin tehdä oman version ja huhumuistin perusteella ostin kondensoitua maitoa ja sitten 7dl kuohukermaa (ja niktä pätkiksiä) ja aloin vasta sitten etsiä ohjetta.. Tuleeko kuohukermastakin hyvää kotitekoista jäätelöä pakastuksen aikana sekoittelematta vai pitääkö lähteä vispikermaostoksille?
VastaaPoistaMä löysinkin vastauksen jo täältä blogista ja lisää ihania jätskireseptejä! Aattelin koittaa sulattamalla puolet pätkiksistä jätskimassaan ja tekemällä lopuista sinne rouhetta.
PoistaVoih, luulin jo ihan vastanneeni tähän! Hyvä, että löysit vastauksen kysymykseesi. Toivottavasti jäätelö maistui! :D
PoistaKokeilin ja hyvää tuli ei tarvinnut sulatella yhtään vaikka jätski oli pakastimessa 8h😊
VastaaPoistaIhana kuulla :) Kiitos Miina kun kävit kertomassa :D
PoistaMitä on kondensoitumaito? Paksu, imelä? Minullä on säilykemaitopurkki. Löysä ilmaan sokeria? Voinko tehdä jäätelöä?
VastaaPoistaKondensoitu maito on paksuhkoa, makeaa, sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy 397g:n säilykepurkeissa. Kondensoidun maitopurkin kyljessä lukee yleensä "sokeroitu maitotiiviste". Se on eri asia kuin sokeroimaton säilykemaito, josta ei voi tehdä jäätelöä.
PoistaKokeilin ja oli huikeeta. Seuraavaksi tein modatun version hopeatoffeesta ja lakritsin ystävälle toimii kuin häkä. Seuraavaksi kokeilen rocky road -versiota.
VastaaPoistaMahtavaa, että tykkäsit! Ja voi että kun kuullostaa ihanalta tuo hopeatoffee-jäde-versio, taatusti aivan sairaanhyvää :P Tämä on siitä(kin) hyvä jäätelön pohja, että sitä on helppo muokata oman maun mukaiseksi :)
Poista