keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Pätkis-jäätelö ilman jäätelökonetta


Tästä Pätkisjäätelöstä taisi tulla ihan lempparijäätelö! Perusjäätelön ohje on sama vanha, joka on pyörinyt blogissa muissakin yhteyksissä. Eli kermavaahdon joukkoon sekoitetaan kondensoitu maito ja makuaineet ja tuo massa laitetaan pakkaseen jähmettymään. Ei jäätelökonetta eikä myöskään sekoitteluja jäätymisen aikana. Vähän siis ehkä liiankin helppo ohje, sillä tämän tekee ja syö hetkessä! Varsinkin tämä Pätkistä sisältävä jäätelö upposi vähän turhankin nopsaa tahtia, hups! :)


Tein jäätelöä parin päivän välein pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla joku Pätkistä oli hieman liian vähän, joten fiksasin makua paremmaksi. Samalla testailin jäätelön tekemistä pelkän Pätkiksen lisäksi myös laittamalla joukkoon tumma suklaata. Voi jehna mitä herkkua tuli, molemmista.



Jätski, missä oli joukossa pelkkää Pätkistä, maistui, noh, Pätkisjäätelölle. Tummaa suklaata sisältävä sen sijaan oli enemmänkin suklaajäätelö, pienellä Pätkisvivahteella. Maistelin vuorotellen kumpaankin, kun en osannut päättää kumpi olisi ollut parempaa. Siinä menikin vähän kuin vahingossa kumpaistakin jäätelöä enemmän kuin oli tarkoitus, hupsista!


Jäätelöön kannattaa käyttää kunnon vispikermaa. Olen tehnyt tällaista vastaavaa jätskiä myös Flora Vispistä, mutta se on jäänyt ikävästi hileiseksi. Syynä lienee selvästi pienempi rasvaprosentti, sillä rasva pitää hileet paremmin kurissa ja jäätelöstä tulee pehmoinen. Toinenkin maistelija muuten kehui jäätelöä. Hän ei kuulemma olisi sokkona pystynyt erottaamaan, onko kyseessä jokin kaupan ei-niin-tuttu herkkujätski vai ei. Otin tuon kohteliaisuutena henkilöltä, joka on todella tarkka jäätelön koostumuksen suhteen :) Mutta tässä vihdoinkin tämä ohje:

Pätkis-jäätelö

n. 1.5-2 litraa

Aineet:
6 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskia)

Lisäksi:
1 pss (a' 140 g) Pätkispaloja + 100 g tummaa 50% suklaata + 1 dl kuohukermaa
TAI  2 pss (yht. 280 g) Pätkispaloja + 1 dl kuohukermaa

Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada joukkoon kondensoitu maito ja vatkaa kunnolla sekaisin.

 Laita mikron kestävään pieneen kulhoon tai mukiin melkein kaikki Pätkikset. Säästä osa pinnalle. Jos käytät myös tummaa suklaata, pilko myös se kulhoon. Kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes Pätkikset sulavat. Huom! Pätkikset palavat helpommin kuin tavallinen suklaa, joten lämmitä Pätkiksiä vain 10-15 sekunnin jatkoissa ja sekoittele välillä. Kaada sulatettu, mutta ei kuuma, pätkis-kermaseos vatkatun vispikerma-kond.maitoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.


Kaada massa kahteen n. 0.8 litran vuokaan tai yhteen n. 1.5-2 litran vuokaan ja tasoita pintaa hieman. Murskaa loput Pätkikset käsin pienemmäksi ja ripottele pinnalle. Laita vuoka pakkaseen jähmettymään vuoan korkeudesta riippuen noin 5 tunniksi. Jos pakastat jäätelön läpikylmäksi (eli vaikkapa yön yli), ota se sulamaan n. puoli tuntia ennen syömistä, niin se ehtii pehmenemään sopivasti.


Ylempänä oleva kuva on otettu tällä ohjeella tehdystä jäätelöstä (sis. tummaa suklaata + Pätkistä). Alla ensimmäinen versio, jossa Pätkiksen maku oli liian vaisu. Maun lisäksi oli aikamoinen värierokin.


Toivottavasti tulee pian helteet, niin saa hyvän syyn tehdä tällaista suklaisen täyteläistä kylmää herkkua uudestaan :)

37 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hienoa, kiva kuulla :) Toivottavasti pidät jätskistä yhtä paljon kuin meillä pidettiin :)

      Poista
  2. Oioioi, miten ihanan kuuloista.. Testiin menee :)

    VastaaPoista
  3. Voi nam nam, mitä herkkua! Testiin taitaa mennä täälläkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :D Tämä oli kyllä niiiiin hyvää! Ihan tällaisen Pätkiksen ystävän unelmajäde :) Kiva jos testaat ja vieläkin kivempaa jos kuulisin mitä pidät :D

      Poista
  4. Pari kysymystä: keitätkö tuota kondensoitua maitoa ensin vai tuleeko se sellaisenaan? Ja vispaatko sen kerman kanssa vai lisäätkö jälkikäteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätelön voi tehdä myös kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta, mutta tässä jäätelössä en keittänyt sitä. Eli ihan vain sellaisenaan :) Ja lisään kond. maidon löysäksi vatkatun kerman joukkoon ja vatkaan vielä kunnolla sekaisin :)

      Poista
  5. Oih, mitä jäätelöä! En ole itse tehnyt muistini mukaan jäätelöä kuin joskus lapsena. Alkaa tehdä mieli kokeilla... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena :) Jos olet lapsena tehnyt viimeksi, niin nythän on jo aikakin tehdä uudestaan ;) Itse kokeilin omatekoista jäätelöä pari, kolme vuotta sitten ja ihastuin heti sen helppotekoisuuteen. Ja makuakin on tosi näppärä muokata haluamakseen. Tämä Pätkisversio kyllä voitti kaikki aiemmat kokeilut, nam! Toivottavasti sinäkin innostut kokeilemaan :)

      Poista
  6. Täällä testattu ja hyvää oli! Velikin sanoi että ehkä jopa parempaa kuin kaupan jäätelöt ;) tosi makeaa oli, että ei montaa palloa pysty syömään mutta ehkäpä parempi niin! :D
    -Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Jenni :) Makiaahan tämä on, ja täyteläistä. Mutta eipä tosiaan tarvitse koko annosta kerralla syädä, vaan vähempikin riittää jäätelö- ja herkkuhampaan kolotukseen :) Tosin eipä tuo vuoka meillä silti kovin kauaa ehtinyt pakkasessa viihtymään ;)

      Poista
  7. Lisäsinköhän suklaamassan liian kuumana kun kökö mössö juoksettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä vaikuttaisi. Kannattaa antaa suklaamassan jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin sen sekoittaa kermavaahdon joukkoon. Kuitenkin niin, että suklaa on vielä hieman notkeaa (=ei jämähtänyt). Toivottavasti ensi kerralla onnistuu ja pääset herkuttelemaan tällä herkkujädellä :D

      Poista
  8. Nyt juuri testasin tätä! Tuli aika löysää mutta nyt se on pakkasessa saas nähä mitä tulee :) kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se siellä pakkasessa jähmety :) Ja makukin hyvin todennäköisesti kohdillaan. Toivottavasti pidät tästä yhtä paljon kuin minä :)

      Poista
  9. Tätä on pakko kokeilla.
    Itse en ole mikään mestari keittiössä. Tätä kuitenkin haluaisin kokeilla tehdä. Pystyykö tätä jotenkin soveltaa, että saisi tehtyä vanilja jäätelöä jossa olisi näitä pätkis paloja? Jos pystyy niin miten se tehtäisiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat tästä vaniljajäätelön jättämällä suklaat kokonaan pois ja lisäämällä joukkoon hieman vaniljasokeria. Sitten rouhit reilun määrän Pätkiksiä reippaasti pienemmäksi ja kääntelet vanilja-kermavaahto-kondensoitumaito-seoksen joukkoon. Massa rasiaan ja pakkaseen :) Pätkis saisi mielestäni olla melko pientäkin silppua sillä se kovettuu pakkasessa ja pienemmät palat antavat paremmin makua kylmään jäätelöön. Olisi myös kiva kuulla mitä tykkäät. Iloista herkutteluhetkeä! :D

      Poista
  10. Kiitos vastauksesta. Olisi tarkoitus tehdä tämä lauantaina ja Sunnuntaina tarjoilen. Muuten tässä tuli vielä mieleen mitä mieltä olet jos tässä käyttäisi oikeaa vanilja tankoa ja missä vaiheessa sitä sitten käyttäisi? Olisiko siinä mitään suurta eroa vaniljasokerin ja sen vanilja tanko?
    Sunnuntaina sitten ilmoittelen uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaniljatanko kuullostaa vaniljasokeria paremmalta. Kuten myös vaniljajauhe, mikäli satut sellaista omistamaan tai löytämään vielä jostain. Se antaa jäätelölle aidon vaniljan mauan ilman lisäsokeria, sillä jäätelö itsessään jo melko makeaa. Lisää vaniljatangosta raavitut siemenet (tai vaniljajauhe) vaikka siinä vaiheessa, kun kermavaahdon vatkaamisen loppuolella. Jännityksellä odotan, mitä pidät jäätelöstä :)

      Poista
    2. Tosi paljon kiitos ihanasta jäätelö reseptistä. Jäätelö tehtiin eilen ja tänään perhe testasi jäätelöä sen verran kehuja sain että alkoi päässä laukkaa jos testaisi vähän uusia maku jäätelöitä.

      Poista
    3. Mukava kuulla, että jäätelö maistui :) Tuo jäätelön peruspohja (siis kerma+kondensoitu maito) on kyllä tosi monikäyttöinen ja joukkoon voi heittää melkein mitä tahansa. Mariannerouhetta + suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/06/mariannejaatelo.html), nutellaa (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/helppo-pahkina-suklaajaatelo-ilman.html), suolapähkinöitä ja suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/07/helppo-kinuskijaatelo-suklaahipuilla-ja.html) tai mikä ettei vaahtokarkin palasia ja suklaakastiketta, tummaa kaakaojauhetta.. ;D Herkullisia hetkiä kokeilujen parissa :P

      Poista
  11. Tätä kokeilin tänään, aivan ihanaa oli! Maistajien mukaan "ihan kuin kaupan jäätelöä." :) Tämä sai pään täyteen soveltamisideoita ja varmasti tulen vielä erilaisia jäätelötestauksia tällä perusohjeella tekemään! Kiitos siis hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla että teidän makutuomarit veivät jäätelön samaan kaupan kategoriaan kuin meilläkin! Eipä muuta kuin rohkeasti vain peruspohjaa soveltamaan! :P Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  12. Nythän myös vissiin kauppoihin oli tullut Pätkisjäätelöä, mutta arvostelut ei siitä olleet kovin hyviä. Mietin, että voisi sitä maistaa mutta myös tehdä itse Pätkisjäätelöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai Pätkisjäätelöä olisi kaupassakin, sitä pitää ehdottomasti maistella! Ja etsiä ensin jostain. Ei nimittäin ole vielä tullut vastaan vaikka olen kolunnut jäätelöaltaita melko ahkeraankin tänä kesänä. Pitää vissiin vaihtaa kauppaa ;) Mutta tämä omatekoinen Pätkisjäätelö ainakin oli täyttä herkkua! Makiaa, ja täyteläistä, mutta niin ihanaa! :P

      Poista
  13. Moi! Kiitos ohjeesta :) Testasin kaupan pätkisjätskiä joka maistui hyvältä minttusuklaajäätelöltä. Sitten aattelin tehdä oman version ja huhumuistin perusteella ostin kondensoitua maitoa ja sitten 7dl kuohukermaa (ja niktä pätkiksiä) ja aloin vasta sitten etsiä ohjetta.. Tuleeko kuohukermastakin hyvää kotitekoista jäätelöä pakastuksen aikana sekoittelematta vai pitääkö lähteä vispikermaostoksille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä löysinkin vastauksen jo täältä blogista ja lisää ihania jätskireseptejä! Aattelin koittaa sulattamalla puolet pätkiksistä jätskimassaan ja tekemällä lopuista sinne rouhetta.

      Poista
    2. Voih, luulin jo ihan vastanneeni tähän! Hyvä, että löysit vastauksen kysymykseesi. Toivottavasti jäätelö maistui! :D

      Poista
  14. Kokeilin ja hyvää tuli ei tarvinnut sulatella yhtään vaikka jätski oli pakastimessa 8h😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla :) Kiitos Miina kun kävit kertomassa :D

      Poista
  15. Mitä on kondensoitumaito? Paksu, imelä? Minullä on säilykemaitopurkki. Löysä ilmaan sokeria? Voinko tehdä jäätelöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kondensoitu maito on paksuhkoa, makeaa, sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy 397g:n säilykepurkeissa. Kondensoidun maitopurkin kyljessä lukee yleensä "sokeroitu maitotiiviste". Se on eri asia kuin sokeroimaton säilykemaito, josta ei voi tehdä jäätelöä.

      Poista
  16. Entinen kohtuukäytäjä17. elokuuta 2017 klo 15.18

    Kokeilin ja oli huikeeta. Seuraavaksi tein modatun version hopeatoffeesta ja lakritsin ystävälle toimii kuin häkä. Seuraavaksi kokeilen rocky road -versiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että tykkäsit! Ja voi että kun kuullostaa ihanalta tuo hopeatoffee-jäde-versio, taatusti aivan sairaanhyvää :P Tämä on siitä(kin) hyvä jäätelön pohja, että sitä on helppo muokata oman maun mukaiseksi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...