tiistai 16. kesäkuuta 2015

Savulohi-juustokakku ja Kesän Kuumin Blogi -asiaa


Synttäritarjottavien kirjoittaminen jatkuu tällä kertaa suolaisen juustokakun merkeissä. Vaikka suolaiset piirakat ovat hyviä, halusin kokeilla jotain uutta tytön 6-vuotissynttäreille suolaisiksi tarjottaviksi. Voileipäkakkujakaan ei tehnyt mieli tehdä, sillä en jotenkin yhtään jaksa niiden kokoamista ja koristelua. Vaikka eiväthän ne toki niiiin vaikeita olekaan. Jokin siinä vain pistää hanttiin. Ehkäpä se on harjoituksen puute, sillä olen tehnyt voileipäkakkuja elämäni aikana varmaan vain kolmesti. Makeiden täytekakkujen tekeminen onkin sitten aivan eri planeetalta, niiden tekemisestä nautin suuresti :)

Makeissa leivonnaisissa tykkään paljon myös juustokakkujen tekemisestä, sillä täyte vain kaadetaan pohjan päälle ja annetaan hyytyä. Helppoa, ja hieman nopeampaakin kuin perustäytekakku. Tuosta tulikin mieleen, minkälainen mahtaisi olla suolainen juustokakku. Päätinkin tehdä sellaisen nyt juhliin, samantein kaksin kappalein. Toinen kakuista oli tämä savulohijuustokakku, jonka ohje löytyy tästä postauksesta. Toinen kakku oli pepperoni-kinkkujuustokakku, josta lisää myöhemmin.. Näiden suolaisten juustokakkujen tekeminen oli kyllä selkeesti mielekkäämpää kuin voileipäkakun kokoaminen. Maunkin puolesta tämä ylsi listallani sen verran korkealle, että taatusti teen vielä uudestaankin :) Vaikka toki pari pientä juttua teen ensi kerralla toisin...



Millainen tämä kakku sitten oikein oli? No, itse ainakin pidin ja paljon. Täytteessä maistui reilusti lohi ja koostumus oli mukavan pehmoinen. Yleensä en oikein välitä kylmäsavulohesta, mutta tähän se sopi oikein kivasti. Täyte oli pehmoinen ja täynnä makuja.

Jos (ja kun ;) ) nyt täydellisyyttä tavoitellaan, niin kakusta löytyi 1-2 muokattavaa kohtaa. Erään syöjän kommentin mukaan pohja olisi saanut olla paksumpi. Nyt täytettä oli rutkasti enemmän, ja tietynlainen leipämäisyys puuttui. Tämän voi helposti korjata tuplaamalla pohjan määrän, tai tekemällä pohjan pienempään ja puolittamalla täytteen. Toinen miinus tuli kakun suolaisuudesta. En lisännyt täytteen joukkoon lisäsuolaa, mutta kylmäsavulohesta sekä ruohosipulimaustetusta tuorejuustoa sitä tuli niin paljon, että oli siinä ja siinä oliko suolaa liikaa. Tai olihan sitä! Korjasinkin suoraan ohjeeseen lohen määrän paremmaksi. Näin lopputulos on vähempisuolainen. Saattaa tietty olla, että eri merkkisissä lohissa on eroja, joten täytettä kannattaa joka tapauksessa maistella ja lisätä tarpeen mukaan mausteita lisää.


Tässäpä tulee ohje :D

Savulohi-juustokakku

n. 26-27 cm pyöreään irtopohjavuokaan

Pohja:
200 g Real ruisleipäviipaleita
50 g leivinmargariinia
2 rkl kuivattua ruohosipulia (ei pakollinen)
n. 2 rkl vettä

Täyte:
4 dl vispikermaa
400 g ruohosipuli tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
n. 300 g kylmäsavulohen siivuja (laitoin 400g, tuolla määrällä oli hitusen liian suolaista)
1 punasipuli
n. 0.5 dl pilkottua, tuoretta tilliä
6 liivatelehteä
0.5 dl sitruunan mehua 

Koristeluun:
kylmäsavulohen siivuja
ruohosipulia
kurkun viipaleita
salaatin lehtiä

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva, vesi sekä kuivattu ruohosipuli. Painele muruseos irtopohjavuon pohjalle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä kevyesti vedessä aina välillä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä ranskankerma. Pilko kylmäsavulohi pienemmäksi. Hienonna punasipuli. Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan 5 minuutiksi. Purista sillä välin sitruunasta 0.5 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan pippurilla tms.

Voitele vuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada täyte vuokaan, tasoita.


Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

Vinkki:
* Jos pohja on kovin kuivan ja murumaisen oloista veden ja rasvan lisäämisen jälkeen, lisää joukkoon vielä hieman lisää sulatettua rasvaa.

* Laitoin täytteeseen 400 g kylmäsavulohisiivuja. Täytteestä tuli tuolla määrällä melko suolainen joten laitoin ohjeeseen vaihtoehtoisen, pienemmän lohimäärän.

* Joidenkin syöjien mielestä pohja olisi saanut olla paksumpi. Pohjan voisikin tehdä tuplana, jotta kakkuun saisi paremmat suhteet leivän ja täytteen välille. Vaihtoehtoisesti täytteen määrän voisi puolittaa ja tehdä kakun pienempään vuokaan..



Pakko tunnustaa, että hieman meinasi mennä hermot tuon koristelun kanssa. Kylmäsavulohisiivut olivat niin krömmäleisiä, että sai taistella veitsen kanssa, jossa niistä sai edes hieman tasaista pintaa ja jonkin sortin ruusukkeita kakun pinnalle. Eikä lopputuloksesta eses tullut sellainen kuin pienessä päässäni kuvittelin, mutta ihan siedettävä silti, ainakin omaan silmääni :) 



Yllä olevassa kuvassa näkyy takaosassa myös juhlien toinen juustokakku. Myös sen ohje tulossa blogiin lähipäivinä.

Ja sitten vielä hieman juttua Blogiringin järjestämästä Kesän Kuumin Blogi-äänestyksestä, joka järjestettiin toukokuussa. Äänestykseen osallistui kaikki Blogiringin upeat blogit kolmessa eri kategoriassa: Leivonta-, ruoka- ja lifestyleblogit. Äänestyksen voittajat julkaistiin Blogiringin kesäjuhlissa viime lauantaina 13.6.2015. Itse en valitettavasti päässyt paikalle  juhliin, ja sekös harmittaa. Mutta ensi kerralla sitten :)

Ja sitten tuloksiin. Useista ihanista blogeista voiton veivät: leivontablogikategoriassa Kinuskikissa, ruokakategoriassa Chocochili sekä Perhe ja Lifestyle-blogien joukosta Karhunpoikani Koda. Onnea!!!

Ja kyllähän Suklaapossukin jotain kivaa sai, tai pikemminkin jotain upeaa! Kesän kuumin blogi-titteleiden lisäksi jaossa oli myös kunniamaininta yhdelle blogille kussakin kolmessa kategoriassa. Yllätyksekseni sain eilen puhelun Blogiringiltä ja samalla myös mahtavan uutisen. Suklaapossu sai suurtakin suuremman tunnustuksen eli tuon kunniamaininnan! Siis ainakin itselleni tuo oli suuri juttu. Pökerryin uutisesta niin paljon, etten saanut puhelun aikana miltei sanaakaan suustani ulos. Lopputyöpäivä menikin hymyssä suin ja epäuskon tunteessa lilluen. Voi kun ihanaa. Itsestäni tuntuu, kuin olisin saanut voittoa enemmän :D Suuri kiitos Blogiringille ja kiitos myös kaikille lukijoille, ilman teitä tämä ei olisi tapahtunut! Ja paljon onnea myös La Petite Princesse ja Peggyn pieni punainen keittiö!



Koska en päässyt kesäpippaloihin paikalle, jäi kunniamainintaan kuuluva pieni paketti postin kuljetettavaksi. En tiedä vielä tarkkaan mitä se pitää sisällään, mutta kuulemani mukaan tulen saamaan ainakin Kunniamaininta-taulun keittiöni somistukseksi :) Innolla odotan mitä muuta paketti pitää sisällään, vaikka tärkeimmän ja ihanimman viestin olenkin jo saanut. Palkinnosta lisää vielä myöhemmin :)

16 kommenttia:

  1. Kauniita kakkuja molemmat ja varmasti hyviä. Olen joskus kokeillut Kinuskikissan ohjeella hyydytettyä savukalakakkua johon tuli mätiäkin ja muistan, että pohjan vähyys silloinkin meitä syöjiä vaivasi :) Niin ja voisihan tuohon laittaa yhden ylimääräisen leipäkerroksen täytteen puoliväliin! Hyviä silti aina on tälläiset kakut :) Onnea hirmuisen paljon kunniamaininnasta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Hyvin maistuivat, vaikka noita pieniä vikoja löytyikin. Mä alunperin suunnittelin laittavani pohjamurua myös kakun päälle, mutta muutin ajatusta kun halusinkin täytteen olevan päällimmäisenä näkyvillä. Mutta tuopas onkin hyvä idea laittaa pohjaa myös täytteiden väliin! :D Kiitti mainiosta vinkistä! Ensi kerralla sitten viisaampana senkin suhteen :) Kiitoksia, nyt alan pikku hiljaa uskoa kunniamaininnan olevan totta :D

      Poista
  2. Hyvältä näyttää ja kuulostaa tuo savulohikakku, täytyy joskus kokeilla! Tuohon pohjan vähäiseen määrään vinkiksi, että tässä Maku-lehden ohjeessa leipämuruseosta laitetaan kerros myös kakun väliin ja päälle. http://www.maku.fi/reseptit/suvun-suosikkivoileipakakku Olen tehnyt tuolla ohjeella monesti ja se on kyllä tosi maukas. :)

    Niin ja onnittelut tietysti myös kunniamaininnasta! Olen itse viime aikoina huomannut, että useimpiin tekemiini leivonnaisiin olen saanut reseptin tai vähintäänkin idean juuri sun blogistasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija :) Hyvä idea tuokin, että pohjaa tulee sekä väliin että päälle. Hyvännäköinen tuo Maku-lehden ohje muutenkin, ja tosi hyvänkuulloiset mausteetkin. Uskon, että on herkkua, mmm! :)

      Voi kun kiva kuulla, että olet saanut blogistani paljon inspista leivonnaisiin :D Toivottavasti jatkossakin löydät täältä paljon kaikkea kivaa testattavaa :) Kiitos Maiju :D

      Poista
  3. Onnea! Tuo kunniamaininta tuli ihan oikeaan osoitteeseen :)!

    VastaaPoista
  4. Paljon onnea, Suklaapossu, kunniamaininnasta! Olet sen anasinnut! <3

    Ihanalta näyttää tuo tai nuo juustokakut. Olen monesti aikonut testata jotain tuollaista, mutta en ole vielä...hmm...selvinnyt. ;) Olen itsekin tooooosi laiska tekemään oikeita voileipäkakkuja, mutta ehkä silläkin rintamalla on piristystä luvassa syksymmällä, kun meillä juhlitaan ristiäisiä. :) Olen vähän kaavaillut voileipäkakkuja sinne, mutta suunnitelmathan saattavat muutamassa kuukaudessa muuttua paljonkin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Leena-muori :D ♥

      Kannattaa sinunkin ihmeessä testailla tällaista! Itse yllätyin siitä kuinka paljon (siis toooodella paljon) mukavempaa tämän tekeminen oli verrattuna voileipäkakkuun. Vaikka tuosta koristelusta en jostain syystä kamalasti välittänyt, tuntui olevan sellaista väkisin vääntämistä. Mutta eiköhän sekin harjoittelulla paranisi :) Ja ONNEKSI OLKOON Leena! Aivan ihana juttu! Taisinkin sivusilmällä jossain vaiheessa saada jotain vinkkiä "tilastasi", mutta kiva kuulla suoraan sinultakin :) Jaksamista ja nauti loppuodotuksesta ♥ Ristiäisiä onkin mukava suunnitella. Itsekin suunnittelin viimeksi vaikka mitä, mutta lopulta tuli vain murto-osa toteutettua. Tosin eihän ne kaikki suunnitellut leivonnaiset olisi edes mahtuneet pöytään ;) Mutta pidä ihmeessä mielessä tällainen juustokakku, jos vaikka voileipäkakut eivät lopulta tuntuisikaan juuri niiltä oikeilta ;D

      Poista
    2. Kiitos, Suklaapossu! <3 ja lämpimät onnittelut tyttärellesi! :)

      Poista
    3. Kiitos, Leena-muori ♥ Välitän onnittelusi tytölle :D

      Poista
  5. Hienoa Suklaapossu, onnea! Olet sen kyllä ansainnut :)

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköisiä kakkuja! Olen itsekkin tällaisia testaillut, mutta vaikka olivatkin ihan hyviä, niin eivät saaneet meillä kovin suurta suosiota ja edelleen väsään perinteisiä malleja :D Mutta kyllä nämä tosiaan huomattavasti helpompia ovat tehdä. Niin ja onnea kunniamaininnasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :) Ajattelin kokeilla ensi kerralla ensimmäisten kommentoijien vinkkiä ja laittaa leivän murua reippaasti enemmän, myös kakun väliinkin. Silloinhan siitä tulisi melkein kuin hyydytetty voileipäkakku :) Kiitos Maiju ja ihanaa Juhannusta! :)

      Poista
  7. Onnea onnea! Kunniamaininta osui ihan oikeaan, upeaan blogiin!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...