maanantai 1. kesäkuuta 2015

Lääkärintakki -kakut valmistujaisiin


Viime viikonloppuna vietettiin monessa kodissa valmistujaisia. Sain kunnian tehdä valmistuneelle lääkärille valmistujaiskakut. Kakkujen päälle toivottiin jotain lääkäriin liittyviä juttuja, ja lopulta päädyimme kahteen lääkärintakkia muistuttavaan suorakaiteen muotoiseen kakkuun, joiden päältä löytyisi stetoskooppi ja nimikyltti. Tällaiset niistä tuli.



Kakun/kakkujen piti riittää noin 70 henkilölle, joten tein kaksi kakkua, joista kumpikin on mitoitettu noin 35 syöjälle. Kakkujen sisälle tuli mielettömän mehevä suklaakakkupohja sekä miltei samanlainen raikas sitruuna-mansikkamousse, jota käytin eräässä aiemmassa kakussa. Pääsin maistelemaan makuyhdistelmää, kun leikkasin kakun reunat suoriksi ennen kuorruttamista. Tykkäsin yhdistelmästä niin paljon, että käytän sitä ehdottomasti jatkossa itsekin! Raikkaan sisällön kanssa sopii kivasti jokin makea, ja päällinen olikin jälleen itsetehtyä valkosuklaamassaa.


Olipas muuten vaikea arvioida noin isojen kakkujen riittävyys, sillä tuo suklaakakkupohja on normaalia sokerikakkupohjaa tukevampi ja sen vuoksi myös riittoisampi. Lisäksi käytän täytteitä reilusti, sillä tykkään siitä, että myös ne maistuvat reilusti. Näin ollen tekemieni kakkujen riittoisuus on ehkä hieman tavallista kakkua suurempi. Laskeskelinkin riittävän vuoan koon ensin miettimällä sen, minkäkokoinen tavallinen pyöreä sokerikakkupohjainen kakku riittäisi tuon kokoiselle juhlaväelle. Muutin koon koskemaan suorakaiteen muotoista kakkua. Nipistin saamastani vuoan koosta parisen senttiä pois kummaltakin laidalta ja käytin tuota kokoa näissä kakuissa. Heheh, mahtoikohan tuosta laskutoimituksesta saada edes selvän ;)



Tein napit ja nappilistat samasta valkosuklaamassasta. Kauluksen muotoiluun käytin apuna kaapissa ollutta paitaa. Ilmankos kauluksesta tuli noin ryppyinen ;)

 
Stetoskoopin "rautaisen osat" eli nuo harmaat osat tein valmiiksi jo pari päivää aiemmin, jotta sain ne pysymään muodossaan kakun päällä. Mustan letkun lisäsin kakun päällä. Kirjainmuotit olivat ensimmäistä kertaa käytössä. Niiden kanssa meinasi ensimmäisen puolen tunnin jälkeen mennä hermot, mutta sitten huomasin, että kun antaa ohueksi kuivatun massan kuivahtaa todella hyvin ennen kuin painaa palan muottiin, lähtee se pois aika nätisti. Koitin myös sitä, että pakastin kirjaimet muotissaan, mutta en onnistunut ottamaan niitä ehjänä pois.


Kakkuja oli kiva tehdä ja saivat kauniit kiitokset hakutilanteessa :)



Kakut olivat miltei kokonaan laktoosittomia, vain kuorrutteen valkosuklaamassa sisälsi laktoosia. Pohjan tein ensimmäisenä päivänä, täytin toisena, ja kuorrutin ja koristelin kolmantena. Kyllä tuo suklaakakkupohja oli taas niin mainio. Leikkaantui nätisti, eikä hajonnut siirrettäessä mitenkään. Makuhan siinä on aina niiii hyvä! Toivottavasti kakku maistui myös tilaajalle ja muulle juhlaväelle! :)


Lääkärintakki-kakku

1 kakkuun

Pohja:
2-kertainen annos mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa n. 33 x 25.5 cm irtoreunavuokaan. Paistolämpötila 160 astetta, -aika noin 1 tunti.

Täyteenä sitruuna-mansikkamousse:
600 g mansikoita
6 dl vispikermaa 
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vanilja-tuorejuustoa
60 g smetanaa
n. 1 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl vaniljasokeria
5.5 tl liivatejauhetta
1 dl (n. 1.5 keskikokoisen) sitruunan mehua
1 ison sitruunan kuori hienoksi raastettuna

Kuorrutus:
Itse tehtyä valkosuklaamassaa (yhteen kakkuun tein massan 600 grammasta valkosuklaata)
Wiltonin valkoista väriainetta massan valkaisuun

Koristeet:
- stetoskoopin harmaat osat sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta, värjätty mustalla pastavärillä, päällä ohut kerros hopeisen metallin väristä kimalleväriä
- stetoskoopin mustat osat mustaa sokerimassaa
- nimikyltti valkosuklaamassaa, päällä mustasta sokerimassasta muotilla tehdyt kirjaimet

Ohje mousseen:
Tee mehevä suklaakakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä.

Kun kakkupohja on jäähtynyt kokonaan, tee täyte. Hurauta mansikat soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Vatkaa kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto ja lisää sokeria. Sekoita joukkoon myös mansikkasose. Pese sitruunoiden kuoret huolella. Raasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunoista mehut talteen. Sekoita liivatejauhe ja 1 dl sitruunan mehua keskenään. Anna liivateseoksen turvota n. 3 minuuttia. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekunnin pätkissä, kunnes se sulaa kokonaan. Tähän menee aikaa mikron tehoista riippuen n. 25-40 sekuntia.
Lisää sitruunan kuoriraaste mansikka-kermavaahdon joukkoon. Kaada liivateseos joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Täytä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen kuorruttamista. Tee valkosuklaamassa päivää ennen kuorruttamista valmiiksi.

 Kuorruta kakku valkosuklaamassalla. Kaulitse valkosuklaamassa ohuehkoksi, kakkua isommaksi levyksi. Nosta kakun päälle ja painele reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois, mutta jätä parisen senttiä alareunaan jäljelle. Tasoita päällinen ja silitä reunat kunnolla. Siisti reunat vielä kunnolla. Kaulitse lopputaikinasta "nappilista" ja kiinnitä se vesitilkalla. Muotoile napit.


Tee kauluksen alle värillinen kolmio. Leikkaa valkosuklaamassasta kaulus ja muotoile se paikalleen. (Katselin kauluksen tekemiseen esimerkkiä kaapissa olleesta kauluspaidasta, ja siinä taisi kaulus olla hippasen ryppynen, kun lopputuloksesta tuli tuollainen röpelöinen). Viimeistele stetoskoopeilla ja nimikyltillä.



Vielä lähikuvaa välineistä :)






14 kommenttia:

  1. Hoo, ompa hienoja! :>
    Mitenkä siis lasket tota kakun riittävyyttä? Mun pitäis syksyllä tehdä hääkakku n. 100 hengelle, ja kovasti pähkäilen paljonko pitäis tehdä kaakkuva pitäis tehdä : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sipsinekku :) Perustin laskelmani siis sokerikakkupohjaan, tai itse asiassa sokerikakkutaikinan vuoan kokoon. Yhdestä munastahan arvioidaan riittävän 3 hengelle. Tällöin 5 munan kakusta riittäisi n. 15 syöjälle. Teen 5 munan kakun 22 cm vuokaan. Laskin tuon kokoisen vuoan pohjan pinta-alan, joka on n. 380. Jaoin tuon syöjien määrällä eli luvulla 15. Elikka 380/15=25.3. Eli tuo on se pinta-ala, jonka yksi henkilö "syö".

      Koska yhdestä kakusta tuli 35 hengen kakku, kerroin tuon arvon 35:llä eli syöjien määrällä -> 35 x 25.3 = 885.5. Tuo on koko kakun pohjan pinta-ala. Tein suorakaiteen muotoisen kakun, jonka toisen reunan säädin 25 cm kohdalle. Sitten vain jaoin tuon koko kakun pinta-alan vuoan toisen reunan pituudella eli 885.5/25=34.7. Kakusta piti siis tulla 34.7 x 25.5. Koska kakusta tuli hieman tujumpi kuin normaalista sokerikakkupohjaisesta versiosta, nipistin toisesta reunasta reilun sentin pois. Saikohan tästä sepustuksesta mitään selvää? :)

      Jos meni vähän liian hankalaksi, niin kerrompa miten itse laskisin tuon 100 hengen hääkakkujen riittoisuuden :) Suunnilleen näin:
      Jostain olen lukenut, että häissä kakkujen menekki on n. 10% suurempi, joten kakkuja kannattaa varata sadan henkilön juhlissa 110:lle juhlijalle. Arvioidaanpa, että 7 munan sokerikakkupohja 26 cm vuokaan tehtynä riittää kolmen munan taktiikalla n. 21 syöjälle ja 8 munan kakkupohja 26-28 vuokaan riittää 24 hengelle. Jotta kakkuja riittäisi 110:lle, munia tarvittaisiin 110/3=37. Kakut voisivat siis koostua (munissa laskettuna) 7+7+7+8+8 munan kakuista. Eli pyöreiden kakkujen halkaisijat olisivat 26 cm x 3 + 28 cm x 2. Jos kakut tekee muusta kuin sokerikakkupohjasta, voi kakkujen riittävyyteen käyttää noita vuokien kokoja. Noiden lisäksi voisi tehdä varmuudeksi jokun pienen varakakun (ja ehkä morsiusparin huomenkakkukin?). Riittävyys toki riippuu täytteiden määrästäkin, ja suuremmalla täytemäärällä menekki saattaa olla hieman pienempi. Miltäs tuo kuullostaa? Menikö sekavaksi, vai saiko selvän :)

      Poista
  2. Upeat kakut! Tuo täyte alkoi kiinnostaa. Minulta on tilattu 13.6. kakku tradenomiksi valmistuvalle ja toivottiin raikasta marjaista täytettä. Taidanpa testata tätä täytettä ennen varsinaista tilauskakun tekoa, kuulostaa mukavan raikkaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Tuo täyte on tosi hyvää, yksi lemppareista :) Se on just kivan raikas, mutta silti siitä löytyy kivasti makua. Suosittelen testailemaan :)

      Poista
  3. Tosi siistit kakut ja sisältö näyttää todella herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Taru :) Itse tykkäsin kovin tuosta reunasta maistamastani palasta ja kuulemma kakut olivat tilaajankin mielestä maistuneet hyviltä :)

      Poista
  4. Hienot kakut ja kokoaminenkin niinkuin oppikirjasta! :)

    VastaaPoista
  5. Aivan loistavan näköiset kakut! Teen niin tuollaisen itselleni jos heinäkuun alussa lääkiksestä tuleva kirje on myönteinen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :) Pidän peukkuja, että saat kirjeessä hyviä uutisia, ja pääset leipomispuuhiin :D

      Poista
  6. Ihan superhienot kakut olet tehnyt! Mielettömän mehevä suklaakakkupohja on herrrrkullista ja toimii aina. Sitruuna-mansikkamousse pitää ehdottomasti laittaa kokeilulistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leipoo sukkasillaan :D Totta, eipä tuohon voi muuta lisätä :) Paitsi että kannattaa testailla tuota täytettä, tykkään kovin :P

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...