sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Hasselpähkinä-budabest mansikoilla ja mangokermalla


Vietimme tyttären 6-vuotissyntymäpäivää sukulaisten kesken reilu viikko sitten. Juhlat ovat olleet jo vuosien ajan minulle hyvä syy kokeilla kaikenlaista uutta ilman, että pitää pähkäillä mihin kaiken voisi upottaa. Pääsin tälläkin kertaa kokeilemaan useampaa suolaista ja makeaa leivonnaista. Yksi makeista tarjottavista oli tämä budabest-kakku. Hasselpähkinällä maistettujen Budapest-pohjien väliin tuli mangotuorejuustolla maustettua kermavaahtoa sekä tuoreita mansikoita. Ei yhtään hassumpi kombo :)


Idean tähän kakkuun sain Leena-muori leipoo-blogista, jossa Leena oli leiponut suussasulavan näköistä ja kuulloista Manteli-Budabest-kakkua. Ohje oli alunperin löytynyt Leivotaan-lehdestä. Leenan kakkuun kuului kolme kerrosta, mutta kuten kuvista näkee, on omassa kakussani vain 2 kerrosta. Paistoin toki kaikki kolme pohjaa, mutta kaikki ei mennyt aivan putkeen. Taisin nimittäin epähuomiossa paistaa kaikkia pohjia yhtä kauan, vaikka niissä oli melkoinen kokoero. Pakastin pohjat kiltisti ilman sen tarkempaa tarkastelua ja vasta kokoamisvaiheessa huomasin pienimmän pohjaosan palaneen reunoilta. Äh, kylläpäs harmitti! Tuossa vaiheessa kiire oli jo niin suuri, etten alkanut tekemään uutta pohjaa vaan tyydyin kahteen sopivan kypsään.


Kakku teki todella hyvin kauppansa. Siitä oli juhlien jälkeen jäljellä enää pienen pieni pala. Syöjiä oli paikalla 10 ja muutakin tarjottavaa löytyi, joten mielestäni menekki oli aika hyvä. Tosin suurimman osan taisi rohmuta yksi juhlija... ;) No mutta hyvää oli omastakin mielestäni :)


Tuo pohja muistutti hieman Britakakun pohjaa, mutta oli selvästi kevyempi ja ei-niin-kakkumainen. Se oli myös hieman Pavlovan oloinen, mutta huomattavasti pehmeämpi. Täyttövaiheessa marenkilevyt olivat melko rapeita, keskeltä sitkeähköjä. Täytin kakun kolmisen tuntia ennen tarjoilua. Kun vihdoin pääsin iskemaan lusikkani kakkuun, oli kakku pehmennyt ihanan pumpuliseksi. Reunoilla oli jäljellä vielä hieman rapsakkuutta. Pohja suorastaan suli suuhun! Tuoreet kotimaiset mansikat toivat raikkautta muuten makeahkoon kakkuun ja toivat ihanan kesäfiiliksen.


Tein ohjeeseen hieman muutoksia, osan tarkoituksella ja osan ihan vain vahingossa muistaessani alkuperäisohjeen määrät väärin.. Esim. mantelirouheen vaihdoin hasselpähkinärouheeseen. Maissitärkkelysjauhoja humpsahti vähän alkuperäistä enemmän. Muuten ohje on miltei sama kuin Leenalla, jonka ohjeen löydät Leena-muori leipoo -blogista. Kiitos vielä ohjeesta! :) Alla oma versioni. Nuo ohjeessa olevat täytteen määrät on mitoitettu kuvissa näkyvään kaksikerroksiseen versioon, mutta pohjataikinasta saa 3 kerrosta. Täytteen määrät voi siis kertoa 1.5:lla, niin sen saa riittämään kolmikerroksiseen kakkuun.

Hasselpähkinä-budabest

n. 12 palaa

Pohja:
5 valkuaista
1/2 tl sitruunamehua tai etikkaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
0.5 dl maissitärkkelystä (alk.per. 2 rkl)

Täyte ja koristelu 
(Kuvassa olevaan kaksi kerroksiseen kakkuun riittää nämä määrät. Jos tekee pohjan kuten ohjeessa, ja käyttää kaikki kolme pohjakerrosta, täytettä tulee n. 1.5 -kertainen määrä):
n. 2.5 dl vispikermaa
200 g mango tuorejuustoa
n. 1 litra tuoreita mansikoita
 (mintun lehtiä, ei pakollinen)
(tomusokeria, ei pakollinen)

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Vaahdota valkuaiset ja mehu/etikka kovaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista hiljaisella nopeudella ja lisää samalla sokeria noin 1 ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista vielä parisen minuuttia sokerin lisäämisen jälkeen, niin että sokeri hieman sulaa vaahdon joukkoon. Kääntele lastalla valkuaisvaahtoon hasselpähkinärouhe ja maissitärkkelyjauho.


Piirrä yhdelle leivinpaperille lyijykynällä halkaisijaltaan n. 20 cm oleva ympyrä vaikkapa sen kokoista lautasta apuna käyttäen. Tee toiselle leivinpaperille hieman suurempi ympyrä ja kolmannelle vielä hitusen suurempi. Jos käytössäsi ei ole eri kokoisia lautasia, voit piirtää ympyrät käyttämällä samaa lautasta, kunhan vain piirrät seuraavan ympyrän aina hieman edellistä suuremmaksi (ks. keskimmäinen kuva alla). Käännä leivinpaperit pellille alassuin niin, että kynän jälki jääpöytää vasten. Levitä tai pursota marenki leivinpapereille piirretyille ympyröille.


Paista marenkiympyrät yksi kerrallaan uunin alimmalla tasolla n. 20-25 minuuttia, kunnes pohja on kauniin värinen. Anna jäähtyä.


Täytä kakku. Jos sinulla kaikki kolme pohjalevyä onnistuivat (etkä polttanut yhtään kuten minä), ja teet kolme kerroksisen kakun, niin tee se näin: Tee täyte 1.5 -kertaisena. Vaahdota kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto. Levitä tuorejuustokermasta vajaa puolet ensimmäiselle kakkupohjalle. Pilko päälle reilusti mansikoita. Nosta toinen marenkilevy päälle, levitä osa jäljellä olevasta kermatuorejuustoseoksesta, säästä osa koristeluun. Paloittele lisää mansikoita kerman päälle. Nosta viimeinen pohja päällimmäiseksi. Pursottele loput kermat pinnalle, koristele mansikoin.

Siivilöi hieman tomusokeria pintaan. Koristele mintun lehdillä. (Itse käytin kaksi isointa kakkupohjaa. Tein täytteen ohjeen mukaisilla määrillä. Laitoin liki kaiken kermatuorejuuston kahden pohjan väliin ja loput pursottelin päällisen pohjan pinnalle. Loput eli koristelun tein kuten yllä kerrottu).

Vinkki:
* Aloita pohjataikinan pursottaminen keskeltä, niin huomaat helpommin, jos taikina ei meinaakaan riittää reunoille asti.

* Pohjat voi tehdä jo etukäteen valmiiksi ja ne voi myös pakastaa ennen täyttämistä. Anna pohjien ensin jäähtyä kokonaan ja suojaa kunnolla esim. kelmulla. Pakasta tasaisella alustalla.

* Pohjan teosta ylijääneet keltuaiset voi hukata vaikkapa raparperitahnaan tai Lemon Curdiin eli sitruunatahnaan. Molemmat sopisivat myös täytteeksi tosi kivasti.

* Mangotuorejuusto päätyi kakkuun ihan vain siksi, että sitä sattui olemaan jääkaapissa. Sen voi korvata maustamattomalla versiolla ja maustaa valmiin kermavaahto-tuorejuuston vaniljasokerilla.



Tässä vielä kuva aikuisten tarjoilupöydästä. Näkyvillä on takana tämän postauksen budabest-kakku, eclaire-leivonnaiset, aurajuustodippi + valkosipuli/yrtti-ruissipsit, ruisleipäset kalkkunatäytteellä, savulohijuustokakku sekä kinkkujuustokakku. Näiden lisäksi löytyi vielä eri pöydästä Hillary Clintonin suklaakeksejä sekä Pätkisfudgea :)



Ja lastenpöytä alla. Olipas hankala ottaa kuva, sillä pöydän takana oli ikkuna, josta pääsi suljetuista kaihtimista huolimatta valoa sisään liikaakin, ja osa kuvasta meinasi valottua aivan liikaa.. Mutta josko tarjottavista silti saisi selvän. Kuvassa on näkyvillä Ariel-kakku, kinuskipopcornit, simpukkakeksit sekä ihan taaimmaisena hieman karkkeja sekä Ariel-teemaan sopivia suolakaloja.



Usein olen tehnyt kaiken tarjottavista itse, mutta nyt annoin ajanpuutteen takia sen verran periksi, että ostin lastenpöytään muutaman jutun kaupasta. Tosin keksit tuunattiin tytön kanssa hieman uuteen uskoon, ja ne olivatkin kovassa huudossa lasten keskuudessa, sillä kaikki meni siltä istumalta! :)

Ohjeet kaikkiin itseväsättyihin suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin tulossa lähipäivien ja viikkojen aikana :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...