lauantai 7. marraskuuta 2015

Helpot ja maukkaat itsetehdyt myslipatukat


Kokeilin jokin aika sitten ensimmäistä kertaa itsetehtyjä myslipatukoita. Niiden eräs ainesosa oli kuivattu aprikoosi. Patukat olivat hyviä, mutta aprikoosien soseuttamisen muka-vaikeus jäi hieman kalvamaan mieltäni. Mitä jos patukat saisikin tehtyä ilman apulaitteita, vain sekoittamalla aineet kulhossa? Tästä tuli idea näihin helppoihin myslipatukoihin, joiden tekemiseen tarvitaan mittatarvikkeiden lisäksi vain tuo yksi kulho. Patukat ovat siis todella helppotekoisia ja tosi hyviä! Aprikoosit siis vaihtuivat ylikypsään banaaniin. Samalla tämä ohje on siis maukas vinkki ylikypsien banaanien hukuttamiseen :)

Innostuin lasketuttamaan patukoista myös energiajakauman ja maustamattomaan jogurttiin dippaamalla näistä saa todella hyvän välipalan :) Tarkemmat laskelmat postauksen loppupuolelta.


Perusmassaan kuuluu vain 5 ainetta. Näiden lisäksi joukkoon voi helposti hukuttaa kaikkea kaapeissa pyörivää ylimääräistä. Itse heittelin sekaan seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja avatun pussin hasselpähkinärouhetta sekä rusinoita. Hedelmäisyyttä ja hiilihydraattipitoisempia patukoista saa lisäämällä joukkoon erilaisia kuivattuja hedelmiä.


Pikkuhippu sormisuolaa korostaa makuja. 


Halutessaan patukat voi myös paahtaa uunissa. Anna kuva paahdetuista välipaloista. Paahtaminen laimentaa patukoiden suht voimakkaan banaanin maun ja tuo enemmän esille kauran maun. Ja mikäli on käyttänyt pähkinöitä, myös niiden maku tulee hieman paremmin esille paahdetusta versiosta. Itse, kuten myös muutkin maistajat, tykkäsin enemmän raaka-versiosta. Niitä olisi voinut helposti syödä toisen ja kolmannenkin. Tosin yksikin patukka jo vein suurimman nälän, eikä kovin montaa patukkaa tarvinnut syödä.


Aineet vain mitataan kulhoon, sekoitetaan, massa painellaan vetäytymään vuokaan ja leikataan jonkun ajan kuluttua paloiksi. Helppoa ja nopeaa, ja hyvää :)

Helpot ja maukkaat itsetehdyt myslipatukat

Aineet perusmassaan:
n. 7-8 dl kaurahiutaleita (mielellään isoja)
1 ylikypsä banaani
1.25 dl karkeaa maapähkinävoita
0.75 dl hunajaa
n. 1 tl sormisuolaa 

Lisäksi vaikkapa:
n. 0.5 dl hasselpähkinärouhetta
1/4-1/3 dl seesaminsiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
1/4-1/3 dl pellavansiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
n. 1.5 dl rusinoita

Ohje:
Ota esille perusmassaan kuuluvat aineet. Mittaa kulhoon ensin 7 dl kaurahiutaleita. Niiden tarkka määrä riippuu banaanin koosta ja kypsyysasteesta. (Tarkan määrän voi tarkistaa myslimassan sekoittamisen ohjeessa alempaa löytyvällä olevalla vinkillä.)


Soseuta banaani. Riko sormisuolan hippuja hieman pienemmiksi esimerkiksi lusikan tai mitan pohjan avulla.


Lisää kaurahiutaleiden joukkoon soseutettu banaani, maapähkinävoi, suola ja hunaja. Lisää myös haluamiasi kuivahedelmiä, pähkinöitä yms..Sekoita käsin, kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet keskenään. Valmiin massan pitäisi olla sen verran kosteaa, että se pysyy juuri ja juuri kasassa, mutta ei niin tahmeaa, että se tarttuu käsiin. Jos massa on kovin tahmeaa, lisää joukkoon kaurahiutaleita ja sekoita jälleen hyvin.

Maista. Lisää halutessasi mausteita, pähkinöitä, hedelmiä... Katso ideat maustamiseen alempaa vinkki-kohdasta. Kun maut ja rakenne ovat kohdillaan, painele massa n. 20 x 30 cm leivinpaperoituun vuokaan tai muuhun vastaavaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi ja leikkaa patukoiksi.

 

Vinkki:
* Vaihtelua makuun saat maustamalla eri tavoin. Kokeile vaikkapa  kanelia, kaakaojauhetta, kardemummaa. Tai sekoita joukkoon suklaahippuja tai lempikuivahedelmän paloja. Vain mielikuvitus on rajana maustamisessa :)

* Jos haluat, voit paahtaa patukat 175 asteessa. Paahda n. 20-25 minuuttia, kunnes levy alkaa saamaan väriä reunoihin ja tuoksuu paahtuneelle. Paahdetuissa patukoissa maistuu selkeämmin pähkinät ja kaura. Samalla banaanisuus ja hedelmien maku hälvenee. Alla kuvia paahdetuista patukoista.



Yleensä leivonnassa en viitsi (enkä aina edes halua) tietää niiden tarkempaa sisältöä. Mutta tällä kertaa, kun kyse on tavallaan aika terveellisen oloisesta välipalasta, halusin tietää mitä näissä oikein on. Sain apua patukoiden energiasisällön laskemisessa ja tässä tulos:
Perusmassa pitää sisällään noin (saanti / osuus %):
Energiaa 2190.1 Kcal / 100.0
Proteiinia 60.1 g / 11.2
Rasvaa 83.5 g / 34.6
Hiilihydraatteja 292.3 / 54.2

Eli jos patukoita tulee n. 21, on yhdessä patukan perusmassan osuus n. 100 Kcal. Tuohon päälle tulee vielä nuo lisäjutut, jotka kukin voi valita itse. Jos lasketaan vielä yhteen nuo minun tekemäni patukoiden energiasisältö kokonaisuudessaan, niin koko annos sisälsi:
Energiaa 2884.5 Kcal / 100.0
Proteiinia 74.9 g / 10.5
Rasvaa 119.7 g / 37.7
Hiilihydraatteja 367.5 / 51.8
Tästä tulee yhtä patukka kohden n. 138 Kcal. Ei yhtään hassumpaa. Pienen proteiinilisän eli vaikkapa maustamattoman jogurtin kera näistä saisi oivan välipalan urheilijalle tai mikä ettei ihan tällaiselle taviksellekin. Patukat säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja niiden makukin on kohdillaan :)


Kiitos vielä S energiasisältöjen nopeasta laskemisesta :)

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Suolaisia piirakoita remonttiapulaisille


Vielä kun vanha keittiömme oli pystyssä, leivoin viimeisinä suolaisina juttuina muutaman piirakan pakkaseen. Ajatuksena oli, että näitä voi tarjoilla keittiön asentajille töiden lomassa helposti. Leivoin piirakoita kolme pellillistä, kukin erimakuisina. Yllä ja alla olevan ihanaakin ihanemman juusto-kinkkupiirakan lisäksi syntyi tulinen salamipiirakka ja viiden juuston piirakka. Tuli tosi maukkaan makuinen piirakkatrio :) Ohjeet kaikkiin näihin herkkupiirakoihin löytyy alempaa.


Tuliseen salamipiirakkaan (kuva alla) sain ajatuksen Ruokasurffausta sivulta. Vaikka tykkäänkin tulisista ruoista, ei päähäni jostain syystä ennen ollut tullut laittaa chilitahnaa piirakkaan.

Tulisesta salamipiirakasta tuli aivan huumaavan taivaallinen tuoksu jo uunissa ollessaan! Aah! Se maistui myös ihanalta. Ensihaukun jälkeen olin aluksi hieman pettynyt liian mietoon tulisuuteen, mutta chilin tulisuus potkasi vasta kun palan oli saanut nieltyä. Mmmm. Tämä on siis tulisten makujen ystävän piirakka. Tulisuutta voi kukin säädellä itse sambal oelekin määrä avulla. Chilin rakastajilla suosittelen vieläkin suurempaa määrää, ja ei-chilin-ystäville hieman vähäisempää määrää. Itse tykkäsin tästä, ehkä tulisuutta olisi voinut olla aavistus enemmänkin.


Juustot sopivat suolaisiin leivonnaisiin mielettömän hyvin. Eikä alla näkyvä, viittää erilaista juustoa sisältävä piirakkakaan ollut yhtään hassumpi. Eniten siinä maistuivat feta- ja aurajuusto ja muut juustot täydensivät makua mukavasti. Joukkoon heittelin hieman valkosipulimurskaa. Se maistui piirakassa miedosti. Oikein herkullista tämä oli, nams!


Ja näin siis tein:

Suolaisia piirakoita remonttiapulaisille

3 pellillistä

Pohja (riittää kolmeen pellilliseen, jos kaulitsee taikinan ohueksi):
200 g voita
200 g leivinmargariinia
4 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1.5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
500 g maitorahkaa

Täyte I (Tulinen salamipiirakka, uunissa n. 30 min.):
150 g pippuri-salamia
1 kananmuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 (keltainen) paprika
1.5 rkl sambal oelekia
150 g emmental-juustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria

Täyte II (Kinkku-juustopiirakka, 40 x 30 cm pellille, uunissa n. 30-35 min.):
300 g savukinkkua pienemmäksi pilkottuna
1 kananmuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
75 g hyvää sinihomejuustoa murusteltuna
150 g emmental-juustoraastetta 
reippaasti (n. 1.5-2 dl) persiljaa pieneksi silpottuna
mustapippuria
n. 1 mm suolaa

Täyte III (Viiden juuston piirakka, nosta taikinaa hieman pellin reunoille, uunissa n. 35 minuuttia):
200 g fetajuustoa kuutioituna
75 g hyvää sinihomejuustoa murusteltuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g savusulatejuustoa
150 g cheddar-juustoa raastettuna
1 muna
1 dl maitoa
1.5 tl valkosipulimurskaa

Ohje:
Tee ensin taikina. Sekoita huoneenlämpöiset rasvat, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään murumaiseksi seokseksi. Sekoita maitorahka nopeasti joukkoon. Laita taikinakulho kelmulla vuorattuna jääkaappin tunniksi tai pariksi.

Kaulitse kylmästä taikinasta noin kolmannes leivinpaperin päällä ohuksi, hieman uunipeltiä suuremmaksi levyksi. Nosta pohja leivinpapereineen pellille. Leikkaa tarvittaessa ylimääräiset reunat pois.

Täyte I (Tulinen salamipiirakka): Pilko paprika pieniksi n. 1 x 1 cm paloiksi. Pilko myös salami pienemmäksi. Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä pohjan päälle.


Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin pintaansa.

 Täyte II (Juusto-kinkkupiirakka): Sekoita täytteen aineet keskenään sekaisin.  Levitä pohjan päälle.


Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin pintaansa.

 Täyte III (Viiden juuston piirakka): Sekoita täytteen aineet keskenään sekaisin.  Levitä pohjan päälle. Jos taikinaa on jäänyt yli, voit koristella sillä piirakan ottamalla taikinasta vaikkapa piparkakkumuotilla kuvioita piirakan pinnalle.


Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin pintaansa. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.


Vinkit: 
* Löysempien täytteiden kanssa (kuten tässä täyte III) pohjataikina kannattaa nostaa hieman pellin reunoille.

* Piirakat ovat parhaimmillaan hieman jäätyneinä. 

perjantai 30. lokakuuta 2015

Suklaafudge-kakku lakritsilla


Tämä on jo aikoja sitten tekemäni fudgekakku, mutta ohje on aivan pakko pistää blogiinkin, niiiiin hyvää se on :) Tämä fudgekakku syntyi hetken mielijohteesta, kun löysin kaapista ison pussillisen lakritsin paloja. Jostain kumman syystä tuo pussi oli säilynyt meillä avaamattomana jo pidemmän aikaa. Suklaa ja lakritsi ovat yhdessä mielestäni mitä parhain pari ja pidän erityisen paljon helposta suklaa-fudgesta lakritsinpaloilla ja suolapähkinöillä höystettynä. 


Tuo suklaafudge sisältää lakun lisäksi kondensoitua maitoa ja suklaata. Sain päähäni testailla, miten lakritsi sulaa kondensoidun maidon joukkoon. Eipä sulanut ei, joten suunnitelmaa piti muokata ja lopulta pienellä suklaalisällä syntyi lopulta suussasulava fudgekakku. Vai piirakka. No, samapa se. Olipa se kumpi tahansa, niin todella herkullista joka tapauksessa.


Ero aiempaan laku-suklaafudgeen on se, että tässä lakritsin palaset olivat pehmeämpiä. Keittäminen selvästi pehmensi lakuja, verrattuna siihen, että jos ne olisi heitetty sellaisenaan valmiiseen suklaamassaan.


Tällainen suklaafudge on ehkä liiankin helppo, sillä tätä on tullut tehtyä (ja syötyä!!!) ehkä turhankin usein. Päämassa sisältää vain kolmea ainetta. Lämpömittariakaan ei tarvita, vaan aineet vain kuumennetaan kattilassa. Sen jälkeen joukkoon voi sekoittaa miltei mitä tahansa. Siis todella helppoa ja nopeaa. Yleensä leikkaan massaan kuutioiksi, mutta eipä ollut huonompi idea tämä kakkukaan. Tulipahan hieman erilaista tällä kertaa.


Tässä vielä ohje :)

Suklaafudge-piirakka lakritsilla

n. 16 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
200 g lakritsin paloja + muutama koristeeksi
1 prk kondensoitua maitoa
200 g suklaata (laitoin 100 g tummaa (50%) suklaata ja 100 g maitosuklaata)

Ohje:
Laita lakritsin palaset ja puolet kondensoidusta maidosta kattilaan. Keittele keskilämmöllä vähän väliä sekoitellen niin kauan, että seoksesta tulee paksua. Tällöin kondensoitu maito on saanut väriä osaksi sulaneista lakritsin pätkistä. Sekoita joukkoon loppu kondensoitu maito ja pienemmäksi pilkotut suklaapalat. Sekoittele, kunnes kaikki suklaa on sulanut. 

Kaada massa kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan. Ripottele pinnalle lisää lakritsin paloja ja vaikkapa suklaarouhette. Anna jähmettyä huoneenlämmössä hetki ja poista sitten vuoan reunat. Laita jääkaappiin jähmettymään vielä muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on jähmettynyt, irroita se irtopohjavuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Tarjoa huoneenlämpöisenä.



Vein loput kakusta töihin. Seuraavana päivänä menin hakemaan itselleni pientä palasta, mutta kakusta ei ollutkaan jäljelä enää mitään. Siitä päätellen maistui hyvin myös muille :)

maanantai 26. lokakuuta 2015

Helpot suklaamuffinit miedolla appelsiinikuorrutteella


Erään sateiden päivän ratoksi päätimme tyttöjen kanssa leipoa jotain. Kyselin esikoiselta toiveita ja niitä tuli samantein 10! :) Kuopus huuteli vain "kakku, jee, leivotaan kakku". Jostain kumman syystä kaapit olivat tyhjentyneet kakkuaineksista, joten plarasimme vielä esikoisen Koko perheen leivontakirjaa inspistä etsiessä. Tytön leivontainnostus oli valtava ja hän olisi halunnut leipoa samantein kaikki vastaan tulleet ohjeet :) Lopulta silmiin osui Pätkis-kuppikakut, joiden taikinaa lähdimme soveltamaan. Pätkikset olivat kaupassa, joten korvasimme sen valkosuklaan paloilla. Valkosuklaapalat toivat hieman lisämehevyyttä, mutta samalla myös makeutta. Päälle tuli suklaakermavaahdon sijasta appelsiinituorejuustoa sisältävä kermavaahto.



Muffinssien taikina oli helppo, sillä aineet vain sekoitettiin keskenään. Maku oli tuoreeltaan suklainen ja makea, mutta tuorejuusto-kermavaahtokuorrutus laimensi makeutta jonkin verran. Mitään lemppareita näistä ei kuitenkaan tullut. Tuoreena olivat ihan hyviä, mutta jo seuraavana päivänä pohja oli makuuni liian tiivis. Paremman pohjan saisi käyttämällä vaikkapa mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa. Tuo tuorejuusto-kermahässäkkäkään ei pelastanut näitä, ehkä päälle olisi sopinut peräti jokin suklaisempi juttu.. No mutta tulipahan koitettua. Ja vaikka ei oikein istunut omaan makuuni, niin kyllähän nämä esikoisella maistui ihan urakalla :)


Tässäpä tämä ohje:

Helpot suklaamuffinit suklaasydämellä

Aineet:
2.5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1.5 dl maitoa
1 muna
0.75 dl juoksevaa rasvaa

Kuorrutus:
1.25 dl kuohukermaa
200 g appelsiini tuorejuustoa
suklaaströsseleitä

Ohje:
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon maito, muna ja rasva. Sekoita käännellen sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. 

Vuoraa muffinipellin kolot paperisilla vuoilla. Lusikoi ruokalusikallinen taikinaa kuhunkin vuokaan. Paina kevyesti kunkin taikinakasan päälle 1 valkosuklaan palanen. Lusikoi lopputaikina suklaan palasen päälle niin, että pala peittyy kokonaan.

Paista 200 asteessa n. 15-17 minuuttia, kunnes muffini tuntuu keskeltä koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Poista muffinit heti varovasti pois kuumalta pelliltä ja anna jäähtyä kelmulla peitettynä. Kelmu estää kosteuden poistumisen eikä muffinssi näin kuivu niin herkästi.

Kun muffini on jäähtynyt, vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto. Pursottele muffinien päälle. Koristele suklaaströsseleillä.

Vinkki:
* Jos haluaa kunnon suklaisen muffinin, voi päälle lusikoida hieman sulatettua suklaata. Muffinin voi toki syödä myös sellaisenaan ilman kuorrutetta.

* Jos haluaa kuorrutuksesta reilusti appelsiinin makuisen, kannattaa appelsiinituorejuustoa laittaa vaikka enemmänkin, tai sitten kermaa noin puolet vähemmän.

* Muffinssit ovat parhaimmillaan heti tuoreena syötynä. Kuorruta muffinssi kuitenkin vasta kun ne ovat kunnolla jäähtyneet.



torstai 22. lokakuuta 2015

Todella maukas näkkileipä (gluteeniton)


Tämä taivaallisen ihanan makuinen ja rapea näkkileipä sai alkunsa, kun kaivoin kaapista vanhaksi meneviä tuotteita ja käsiini osui maissijauhopussi. Pussin takaosassa pilkisti näkkileivän ohje ja tuohan alkoi kiinnostaa niin paljon, että pitihän sellaista kokeilla. Upotin näkkileipään kaapista löytyneitä seesamin- ja pellavansiemeniä. Ja voi mahoton, kyllä tuli hyvää!


Siemenet paahtuivat uunissa ihaniksi, hieman pähkinäisiksi ja näkkärin päällä olevat sormisuolahippuset tekivät mausta vieläkin mahtavamman. Itseasiassa tuo sormisuola oli piste ii:n päällä, sillä ilman sitä maku tuli esille vasta hetken pureskelun jälkeen ja suolalla aivan samantein, nams.


Näkkäri on parhaimmillaan heti pian tuoreena syötynä, mutta maistuivat myös seuraavana päivänä. Tämä voitti kaupan näkkärit mennen tullen, tai eihän näistä voi edes puhua samana päivänä, mums! Ehdottomasti parasta näkkileipää jota olen koskaan maistanut. Näkkärit on vieläpä gluteenittomia. Ja todella helppoja ja nopeita tehdä. Tai no paistamisessa menee muutama tovi, mutta itse taikinan teossa ei kauan kulu.

Gluteeniton näkkileipä

pellillinen

Taikina:
2 dl maissijauhoja
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2½ dl kiehuvaa vettä
½ dl öljyä

Pinnalle: 
n. 1 tl sormisuolaa
pellavan- ja seesaminsiemeniä 

Ohje:  
Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Sekoita kaikki taikinan kuivat ainekset kulhossa sekaisin. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita kiehuvan veden joukkoon öljy.
Kaada kiehuva vesi-öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada massa pellille leivinpaperin päälle. Laita päälle toinen leivinpaperin pala ja kaulitse sen päältä taikina ohueksi. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle ja painele suola taikinaan kädellä. Koristele halutessasi siemenillä. Painele myös siemenet kevyesti taikinaan.

Leikkaa taikina veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi tai jätä kokonaiseksi. Kokonaisesta levystä voi murtaa epämääräisen muotoisia paloja (näin tein minä), kun taas valmiiksi leikatusta saa helpommin halutun muotoisia kappaleita.

Paista uunin keskitasolla n. 1h 15min., kunnes levy on kovettunut ja saanut väriä pintaansa. Anna näkkileivän jäähtyä kokonaan ennen paloittelemista.

Vinkki:
* Koita saada levy kaulituksi mahdollisimman tasapaksuksi, jotta se kypsyy tasaisesti. Jos reunat kuitenkin kypsyvät selvästi nopeammin rapeiksi kuin keskusta, taita reunapalat pois ja jatka keskustan kypsennystä edelleen tarpeeksi pitkään.

* Siemenet voi valita oman makunsa ja mieltymyksensä mukaan. Joukkoon voi sekoittaa seesamin- ja pellavansiementen lisäksi vaikkapa auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...