torstai 22. lokakuuta 2015

Todella maukas näkkileipä (gluteeniton)


Tämä taivaallisen ihanan makuinen ja rapea näkkileipä sai alkunsa, kun kaivoin kaapista vanhaksi meneviä tuotteita ja käsiini osui maissijauhopussi. Pussin takaosassa pilkisti näkkileivän ohje ja tuohan alkoi kiinnostaa niin paljon, että pitihän sellaista kokeilla. Upotin näkkileipään kaapista löytyneitä seesamin- ja pellavansiemeniä. Ja voi mahoton, kyllä tuli hyvää!


Siemenet paahtuivat uunissa ihaniksi, hieman pähkinäisiksi ja näkkärin päällä olevat sormisuolahippuset tekivät mausta vieläkin mahtavamman. Itseasiassa tuo sormisuola oli piste ii:n päällä, sillä ilman sitä maku tuli esille vasta hetken pureskelun jälkeen ja suolalla aivan samantein, nams.


Näkkäri on parhaimmillaan heti pian tuoreena syötynä, mutta maistuivat myös seuraavana päivänä. Tämä voitti kaupan näkkärit mennen tullen, tai eihän näistä voi edes puhua samana päivänä, mums! Ehdottomasti parasta näkkileipää jota olen koskaan maistanut. Näkkärit on vieläpä gluteenittomia. Ja todella helppoja ja nopeita tehdä. Tai no paistamisessa menee muutama tovi, mutta itse taikinan teossa ei kauan kulu.

Gluteeniton näkkileipä

pellillinen

Taikina:
2 dl maissijauhoja
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2½ dl kiehuvaa vettä
½ dl öljyä

Pinnalle: 
n. 1 tl sormisuolaa
pellavan- ja seesaminsiemeniä 

Ohje:  
Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. Sekoita kaikki taikinan kuivat ainekset kulhossa sekaisin. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita kiehuvan veden joukkoon öljy.
Kaada kiehuva vesi-öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada massa pellille leivinpaperin päälle. Laita päälle toinen leivinpaperin pala ja kaulitse sen päältä taikina ohueksi. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle ja painele suola taikinaan kädellä. Koristele halutessasi siemenillä. Painele myös siemenet kevyesti taikinaan.

Leikkaa taikina veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi tai jätä kokonaiseksi. Kokonaisesta levystä voi murtaa epämääräisen muotoisia paloja (näin tein minä), kun taas valmiiksi leikatusta saa helpommin halutun muotoisia kappaleita.

Paista uunin keskitasolla n. 1h 15min., kunnes levy on kovettunut ja saanut väriä pintaansa. Anna näkkileivän jäähtyä kokonaan ennen paloittelemista.

Vinkki:
* Koita saada levy kaulituksi mahdollisimman tasapaksuksi, jotta se kypsyy tasaisesti. Jos reunat kuitenkin kypsyvät selvästi nopeammin rapeiksi kuin keskusta, taita reunapalat pois ja jatka keskustan kypsennystä edelleen tarpeeksi pitkään.

* Siemenet voi valita oman makunsa ja mieltymyksensä mukaan. Joukkoon voi sekoittaa seesamin- ja pellavansiementen lisäksi vaikkapa auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä..


10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä ihan mahottoman ihania, kannattaa ihmeessä testailla JohaNna! :P

      Poista
  2. Kuulostaa älyttömän hyvältä! Ja kaiken kukkuraksi mulla olisi kaapissa isot pussit niin seesaminsiemeniä kuin pellavansiemeniäkin! Heti kun lapset paranee ja muut kiireet antavat myöden niin kokeilen tätä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivatkin ihan älyttömän hyviä! Näihin tuli "pienoinen" himo ja yhden palan jälkeen piti ottaa vielä se yksi. Ja sen jälkeen vielä yksi.. ;) Testailehan ihmeessä heti kun vain onnistuu. Paranemisia! :)

      Poista
  3. Viime jouluna näitä ekakerran sain lahjaksi ja nämähän ovat niin koukuttavia rouskuteltavia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Koukuttava" on just se sana millä näitä kuvaisin. Nams! Ja todella mainio lahja-idea, kiitos Kaisa vinkistä! :D

      Poista
  4. Herkullisen ja terveellisen näköistä herkkua on :) Pitäisi leipoa enemmän suolaista kaikkien makeiden leivonnaisen tilalla tai ainakin välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, sanos muuta. Suolainen tuppaa usein "unohtumaan". Mutta tätä suolaista voin todellakin suositella! Jos vain uusi keittiömme olisi jo kasassa, niin tekisin näitä varmaan samantein :)

      Poista
  5. Nam! Pitkään jo pitänyt kokeilla näkkäriä. Monessa blogissa ohjeita ihastellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testailemaan! Itse en osannut aiemmin edes kuvitellakaan, kuinka herkullista itse tehty näkkäri onkaan. Mielettömän hyviä, kokeilehan sinäkin Kaura :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...