torstai 8. lokakuuta 2015

Piimäsämpylät


Nämä sämpylät saivat alkunsa, kun hiiva uhkasi mennä vanhaksi ja piimääkin löytyi ylimääräistä. En ollutkaan aiemmin kokeillut piimään sämpylöissä, mutta lopputulos oli niin hyvä, ettei taatusti jää viimeiseksi kerraksi.


Maultaan sämpylät muistuttivat mielestäni hieman hapanleipää. Koostumus oli kostea, ja ehkä aavistuksen tahmaisempi kuin sämpylöissä yleensä. Tytöt ihastuivat sämpylöihin täysin. Kumpikin söi iltapalalla 2 isoa sämpylää. Vertailun vuoksi kerron, että normaalisti he syövät 1-2 ohutta leivän siivua eli määrä oli nyt kaksinkertainen. Hyviä nämä olivat omastakin mielestä, varsinkin tuoreeltaan nautittuna.

Piimäsämpylät

n. 8 kpl

Aineet:
3 dl piimää
40 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 6.5 dl jauhoja (laitoin 1 dl ruisjauhoja + täysjyvää, loput vehnäjauhoja)

Ohje:
Lämmitä piimä kädenlämpöseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa vaivaten, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoilta. Jätä taikina pehmeäksi. Peitä kulho, laita se esim. lämpimää (huom! ei kuumaa) vettä sisältävään altaaseen kohoamaan. Kohota kaksinkertaiseksi n. 30-45 minuuttia.

Kun taikina on kohonnut, kippaa se jauhotetulla pöydälle. Jaa taikina noin kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Laita taikinapallot leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota kaksinkertaisiksi n. 45-75 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele pintaan vaikka kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa n. 10-14 minuuttia.

Vinkki:
* Taikinaa on helpompi käsitellä kohottamisen jälkeen. Jos taikinaan ei ole tullut tarpeeksi sitkoa ensimmäisessä vaivaamisvaiheessa, kääntele taikinakasaa vielä muutaman kerran kaksinkerroin jauhoja apuna käyttäen, kunnes taikina tuntuu joustavalta. Eli käännä taikina kaksinkerroin, litistä hieman ja käännä kaksinkerroin jne. niin kauan, että taikina alkaa olemaan joustava ja sitkoinen. 

* Voit nopeuttaa palloiksi pyöriteltyjen taikinapallojen kohoamista nostamalla uunipellin kuumaa vettä sisältävän altaan päälle. Kuuma vesihöyry lämmittää pellin ja kohottaa sämpylät nopeammin.


4 kommenttia:

  1. Itse tehdyt sämpylät on aina niin hyviä! Nämäkin on niin kauniita ja varmasti herkullisia ♥ Miten sämpylöitä tuleekin niin luvattoman harvoin tehtyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta Taru! Kumman harvoin tulee tehtyä, vaikka ovatkin niin ihania! Hyviä olivat nämäkin, ihanan pehmoisia ja maukkaita. Kiitos Taru! ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...