torstai 1. lokakuuta 2015

Jättimäinen muffinssikakku ja pitsiperhosia


Meidän tytöt ovat melkos innostuneita leipomisesta. Ainakin jos itse pääsevät kaivamaan tarvikkeet esille ja nuolemaan taikinaiset kulhot tyhjiksi. Ei tarvitse kuin mainita sana keksi, kakku, leipoa tai muu leipomiseen liittyvä, molemmat ovat valmiina puuhaan. Hassuja, ihania, auttavaisia tyttöjä :) Lasten kanssa leipoessa onkin monta hyvää puolta. Yhteisen ajan lisäksi lapset pääsevät käyttämään luovuuttaan samalla uutta oppien ja maistaen.


Sotkua tulee varmaan aina, mutta senhän saa siivottua. Yhdessä sitten voi ihastella lopputulosta, joihin sekä lapset että vanhempi (/vanhemmat) ovat osallistuneet. Tuplailo :)


Olen iloinen, että Pikkuleipurit-leivontakaupasta otettiin jokin aika sitten yhteyttä. Netistä löytyvästä koko perheen leivontakaupasta voi tilata leivontatarvikkeita erityisesti lasten kanssa leipomiseen. Itse iskin nettisivuilla silmäni isoon muffinssivuokaan ja silikoniseen perhosmuottiin ja näin jo silmissäni kuinka innoissaan lapset ovat noista molemmista. Ja niinhän he olivatkin! Tuollaista jättikokoista, silikonista muffinssivuokaa en olekaan nähnyt aiemmin missään, joten omakin innostuneisuus oli pinnalla, kun pääsin testailemaan molempia tuotteita.



Silikonisella muffinssivuoalla pystyy tekemään liki kaikkea kakuista jäädykkeisiin, makeista suolaisiin. Sisustan lisäksi koristelussa voi käyttää mielikuvitustaan ja tehdä jättimuffinin sijasta vaikka kukkaruukun, ampiaispesän, jonkin örkin..

Vuokasetissä on kolme osaa. Yhdellä saa tehtyä pohjan, toisella kakun "kannen" ja kolmatta käyttämällä kakun keskelle saa halutessaan tehtyä kolon täytteelle.
Kuopuksemme 3-vuotissynttärit olivat juuri tulossa, ja päätinkin testailla lasten (3v ja 6 v) kanssa silikonimuottia ja -mattoa juhliin. Alunperin suunnittelin tekeväni kukkaruukkukakun, jossa lentelee perhosia päällä. Tytöt olivat vähintäänkin yhtä innoissaan nähtyään iiison muffinssivuoan. Isohan tuo onkin, sillä se vastaa 25 tavallista muffinssia.

Kakun kuorruttamista ja kuvaamista tosin vaikeuttivat juhla-aamuna muljahtanut erittäin kivulias selkä... Mutta tällainen siitä tuli, ja tytöt tykkäsivät isosta muffinssista paljonkin ja odottelivat pääsevänsä maistelemaan sitä :)


Tein kakkuun myös pitsiperhosia Pikkuleipuri -nettikaupasta löytämälläni pitsimuotilla. Ohjeet näihin löytyy alempaa :)


Esikoinen (6v) oli todella innoissaan pitsijutuista ja odotti sormet pitkällä voivansa laittaa niitä kakun päälle. Kun koristeluhetki koitti, en tarvinnut kuin mainita sana perhonen, niin johan alkoi tapahtua :)


Ja tällainen kakusta tuli. Kivasti erilainen. Ja toimii vaikka vähän suurempaankin muffinssin nälkään.


Käytin kakkupohjaan lemppari suklaakakkupohjan ohjettani. Olen leiponut siitä jo niin usein kakkuja, että luulisi, että olisin jo kyllästynyt siihen. Mutta ei. Siihen on aina löytynyt jokin uusi makuyhdistelmä tai sitten vaan kakulle uudenlainen muoto. On se vain niin hyvä! Kakkuun tein kolon eli käytin kaikkia silikonivuoan osia. Tarkemmat ohjeet löytyy alempaa. Koloon upotin Snickerstyyppisesti kevyesti suolattua kinuski-suolapähkinätäytettä. Olipas muuten aikas hyvää! Kosteaa, mehevää, ei edes liian makeaa.


Silikoniset vuoat ovat musta siitäkin ihania, että ne voi sulloa kaappiin melkein ihan miten vaan ja vievät täten normivuokaa vähempi tilaa. Vaikka joissakin ohjeissa ei ole mainittu silikonivuoan voitelua, suosittelen sitä silti. Pieni sipaisu rasvaa pintaan ennen kuin kaataa taikinan siihen, niin valmis leivonnainen irtoaa helposti. Spray'attavat rasvat ovat tähän tosi käteviä.

Silikonivuoat myös kestää hyvin korkeita ja matalia lämpötiloja. Tämäkin muffinssivuoka kestää pakkasen (-40 asteen) kylmyydestä uunin (+240 asteen) kuumuuteen, joten vuoassa voi kakun paistamisen sijasta tehdä jonkin jäädykkeen tai vaikkapa pätkis-jäätelön. Itse asiassa sellaista pitääkin testailla ensi kerralla :) Lisää lasten kanssa leipomiseen liittyviä tuotteita lisätietoineen löytyy Pikkuleipureiden sivuilta.

Tässä muffinssin ohje sekä alempana pitsiperhosten ja -nauhan ohje vinkkeineen.


Jättimuffinssi-kakku


Taikina:

150 g voita
65 g tummaa suklaata sulatettuna
1.5 dl rypsiöljyä
2 2/3 dl vettä
2 dl piimää
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
6 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/3 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/3 tl soodaa
2/3 tl suolaa
1 1/3 rkl vaniljasokeria

Täyte:
1/2 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
0.5 tl suolaa 
n. 1.5 dl suolapähkinöitä

Kuorrutus:
5 dl vispikermaa
n. 1 rkl vaniljasokeria
Rosen väristä pastaväriä

Koristeeksi:
Pitsimuotilla tehtyjä perhosia (ohje alempana)

 Ohje:
Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen.  Sekoita joukkoon öljy, vesi, piimä, sokerit sekä munat yksitellen. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 


Voitele vuokien sisäpuoli kevyesti. Kaada taikina voideltuihin vuokiin. Nosta "kuoppainen" kansiosa isomman pohjaosan päälle ja paina kunnolla reunoja myöten kiinni.


Paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa.  Anna jäähtyä kelmujen alla n. puolisen tuntia. Tasoita kakun yläosaan tulevan pohjaosan leikkauspinta. Poista kakkupohjat vuoista, peitä kelmulla ja jätä jäähtymään kokonaan.
Kun pohjaosat ovat kokonaan jäähtyneet, tee täyte. Sekoita kondensoidun maidon joukkoon suola. Sekoita joukkoon miltei kaikki suolapähkinät. Lusikoi täyte alimman kakkupohjan koloon. Nosta päälliosa kakun päälle.


Käy kimppuun! Eiku hei, eipäs vielä!!


Koristelua varten vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla ja värjää kevyesti pastavärillä. Lusikoi noin puolet kermavaahdost pursotinpussin toiseen reunaan. Värjää loput kermavaahdosta vielä hieman tummemmaksi ja lusikoi pursotinpussin toiseen reunaan. Pursottele kakun päälle ruusukkeita. Vaikkapa tähän tyyliin.


Vinkki:
* Älä täytä vuokia liian täyteen. Taikinoissa on eroja ja jotkut, kevyemmät taikinat saattavat nousta enemmän kuin tämä tukevampi suklaakakkutaikina. Sellaisia (=kevyempiä, yleensä vaahdotettavia) taikinoita pitää laittaa vähemmän. Jos käytät jotain toista taikinaa, ja olet epävarma taikinanmäärästä, kannattaa sitä kaataa vain silikonisen vuoan reunassa olevaan merkkiin asti, jolloin taikinalla on tilaa nousta.

* Vuoan kupera kansiosa saattaa yrittää nousta ylös paistamisen aikana ylöspäin, joten on tärkeää saada se mahdollisimman hyvin reunoilta kiinni. Kun kakku on uunissa, voi kantta tarvittaessa painaa alaspäin ja varmistaa, että reunat ovat paikoillaan. Toisaalta ei ole katastrofi, jos kansi ei pysy paikoillaan. Tällöin täyteelle tarkoitetusta kuopasta tulee vain hieman pienempi.


Perhoskoristeet pitsiaineksesta silikonimuotilla

Aineet (riitti noin 5 pitsilevylliseen):
28 ml vettä
2 rkl Pitsiaineen jauhemaista ainesosaa 
0.5 tl Pitsiaineen nestemäistä ainesosaa

Lisäksi:


Ohje:
Sekoita vesi ja jauhemainen ainesosa keskenään korkeassa kapeassa kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimella parisen minuuttia. Lisää nestemäinen ainesosa ja jatka vatkaamista 5-10 minuuttia, kunnes seos on sileää ja tasaista. 

Levitä pienellä palettiveitsellä (tai vastaavalla) ohut kerros valmista pitsimassaa muotin päälle niin, että syvennykset täyttyvät. Laita pitsimatto pellin päälle ja pelti uunin n. 75-80 asteeseen noin 12 minuutiksi, kunnes pinta on selvästi kuivunut. Levitä pinnalle toinen kerros pitsimassaa. Yritä täyttää kaikki aukotkin mahdollisimman hyvin. Laita matto uuniin vielä uudestaan noin 10-12 minuutiksi, kunnes pinta on selvästi kuivunut.


Käännä pitsimatto pöytää vasten ja irroita pitsiä varovasti kulmasta aloittaen. Käytä palettiveistä apuna irroittamisessa. Paina veitsellä pitsiä kevyesti pöytää vasten samalla kun vedät sitä matosta irti. 


Koristeet ovat valmiina käytettäväksi samantein. Koristele kermavaahtokuorrutteinen kakku perhosilla vasta viime hetkillä, sillä pitsi sulaa pikku hiljaa kermavaahdon joukkoon.

Vinkki:
* Muotilla saa perhosten lisäksi ihanaa  pitsireunaa, jolla voi helposti koristella vaikkapa juustokakun reunukset.

* Valmiiksi vatkattu pitsimassa säilyy jääkaapissa hyvänä viikon ajan ilmatiiviissä pussissa säilytettynä.

* Jos pitsi on vielä liian kosteaa, eikä meinaa lähteä irti, laita matto uuniin vielä pariksi minuutiksi. Jos pitsi on vieläkin liian märkää, jätä matto huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi kuivumaan ja yritä sitten uudestaan

* Valmiit koristeet säilyvät huoneenlämmössä useamman päivän joustavina.

* Koristeiden kiinnittäminen esim. kakun pintaan onnistuu helposti vaikkapa vesitipalla tai kuten tässä kakussa, tökkäämällä ne kermavaahtoon kevyesti. 


Ihastuin täysin näihin Pikkuleipureilta löytyneisiin muotteihin. Ja niin tekivät tytötkin. He poimivat kilvan perhosia käsiinsä ja laittoivat niitä kakun päälle :)




Yhteistyössä Pikkuleipurit

Ps. Pikkuleipurit ovat lasten puolella myös lahjoittamalla osan myyntivoitostaan hyväntekeväisyyteen tukemaan SOS-lapsikylän kotimaan toimintaa! 



10 kommenttia:

  1. Ihastelin kuvia vesi kielellä! Tämä muffinssikakku näyttää kyllä herkulliselta ja on niin kauniskin vielä. :)
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Roosa! :) Ihana kuulla :) Vaikka itseäni jäi harmittamaan kuvat, niin ehkä ne ulkopuolisen silmin näyttävät ihan erilaiselta. Pääasia kuitenkin, että kakun hauskuun ja herkullisuus välittyy :D

      Poista
  2. Toi muffinivuoka on niin kätevä. En oo aiemmin suomesta löytäny! Siihen voi jähmettää myös suklaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole minäkään tällaisen aiemmin törmännyt! Hieno keksintö ja kiva että näitä saa nyt helposti täältäkin. Hyvä idea muuten tuo sula suklaa! Vuoan alaosasta voisi tehdä vaikkapa suklaisen Pääsiäskorin vuoraamalla sen suklaalla! :D

      Poista
  3. Hih! Onpas hauska kakku! Ja täytekin minun maun mukainen! Suklaata, kinuskia ja suolapähkinöitä... mmm...
    Varmasti on tytöt ollut innoissaan kun tätä on tehty! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! ♥ Tuo vuoka on ihan huippuihana! Mielessäni pyörii jo jos minkälaiset leivonnaiset, mitä sillä voisi tehdä. Ja lapsetkit taatusti innostuvat vielä uudestaankin leivostelemaan sen kanssa :D Testailu jatkuu taas sitten kun saadaan keittiö kuntoon. Aikataulut "pikkasen" heittää ja lattia ois tulossa vasta n. viikon päästä, plääh! No mutta eiköhän odottaminen kannata ;)

      Täyte oli myös tosi hyvä. En ole vieläkään kyllästynyt tuohon kakkupohjaan ja kinuski ja suolapähkinät ovat nyt vaan aina niiiin ihania! Kinuskista huolimatta kakku ei ollut kuitenkaan liian makea, vaan sellainen mukavasti maustettu kahvikakku :)

      Poista
  4. Ihana kakku ja upea idea! :) Miten leikkaaminen onnistuu? Saako kakusta siis leikattua pieniä paloja vai joutuuko, tai siis saako jokainen herkuttelija syödä suuren palan kakkua? :) Kakku kuitenkin on melko korkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iidat! :D Leikkaaminen onnistui yllättävän hyvin. Aluksi vähän pelkäsin miten käy, mutta ohuidenkin siivujen leikkaaminen onnistui melko helposti. Kakku oli sen verran korkea, että paksumpaa palaa ei olisi varmaan edes jaksanut kerralla syödä, pari ohuempaa vain ;) Tuo täyte vaan oli sen verran liukas, että kerrokset meinasivat erottua toisistaan leikkausvaiheessa. Siihen tosin auttoi se, ettei leikannut kakusta kokonaista siivua alas asti, vaan leikkasi ensin ylhäältä tuohon täyteosan puoliväliin asti. Ja sitten leikkasi seuraavan palan täytteen puolivälistä alas :) Kakku pysyi hyvin pystyssä juhlien ajan ja kellahti kumoon vasta, kun aloin siirtämään sitä jääkaappiin turvaan eli siinä vaiheessa kun siitä oli enää murto-osa jäljellä.

      Mä ihastuin tuohon vuokaan ihan täysin! Mielessä pyörii jo vaikka minkälaisten kakkujen/jäädykkeiden/suklaakorien tekeminen sitä apuna käyttäen :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta :) taitaa tuo vuoka minunkin hankintalistalle päätyä, on se niin upea ja varmastii monikäyttöinen, kun vaan päästä luovuuden valloilleen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...