sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Puolukkajuustokakku ruispohjalla


Kuopuksen synttärijuhlissa oli pääkakun lisäksi tarjolla myös tämä puolukkajuustokakku. Pohjaan sain idean Maku-lehden mustikkajuustokakusta. Vaniljaisen kiilteen taas löysin Taikakut blogista. Puolukkatäytteen sävelsin omasta päästäni kaapista löytyneistä tarvikkeista.


Kyllä tuli hyvä kakku. Täyte maistui reippaasti puolukalle. Se oli ainakin omaan makuuni samaan aikaan juuri sopivan makea ja kirpeä. Tuo kiille oli kivasti erilainen. Joskus olen tehnyt hieman samantapaisen kiilteen johonkin kakkuun, mutta silloin en ihastunut siihen lähinnä maun takia. Tämä oli helppo tehdä ja maistui, noh tuota, hyydytetylle vaniljakastikkeelle :)


Kakun reunan koristelin pistimuotilla tehdyillä nauhoille. Yllä olevassa kuvassa nauha näkyy epäselvänä. En jostain syystä saanut tarkennettua kameraa sopivasti, jotta pitsireuna olisi näkynyt samalla tavalla kuin luonnossa. Pitsireuna oli siis oikeasti aivan selkeärajainen. :) Tuosta reunapitsinauhasta ja muutenkin pitsimuotin käytöstä löytyy juttua jättimuffinssi-postauksesta :)


Kipeääkin kipeämpi selkä mokoma ei antanut armoa, enkä saanut koristeltua kakkua tämän enempää. Kuvausalustanakin toimi sama kangas kuin aiemmin, höh. No ehkäpä nyt on normaalia huonommat kuvat, mutta kakun maku taattua Suklaapossu-tasoa ;)

Puolukkajuustokakku ruispohjalla

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:
50 g voita
1 dl ruisjauhoja
0.5 dl kaurahiutaleita
0.25 dl vehnäjauhoja
2.5 rkl sokeria
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 muna

Täyte:
400 g puolukoita
2 dl vispikermaa (rasvaa 30 %)
200 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
n. 1.25 dl sokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua 

Päälle:
2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta (ei vatkata!)
2 liivatelehteä

Ohje:
Valmista pohja. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon muna ja rasvasula. 

Voitele irtopohjavuoan pohja ja reunojen alaosa kevyesti vaikkapa ruokaspraylla. Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja nosta reunoille n. 1.5 cm. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kunnolla jähmettynyt taikina ei valahda reunoilta paistettaessa. 
Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan..
Soseuta puolukat sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita liivatejauhe ja sitruunan mehu keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa joukkoon myös soseutetut puolukat. 

Kuumenna liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon täytettä koko ajan vatkaten. Kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi, mielellään hieman pidemmäksi aikaa, jotta täyte hyytyy tarpeeksi ennen kiilteen laittamista. 

Kun kakku on tarpeeksi hyytynyt, tee vaniljakiille. Ota vaniljakastike huoneenlämpöön noin tunti ennen kiilteen tekemistä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kuumenna liivatelehtiä pienessä mikron kestävässä kulhossa n. 15 sekuntia, kunnes ne sulavat kokonaan. Kaada vaniljakastike kulhoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoitellen. Älä vatkaa liikaa, jotta joukkoon ei tule ilmakuplia. Kaada kiille kakun päälle ja laita takaisin jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele halutessasi reunat pitsireunoilla (ohje täällä).
 

Vinkki:
* Leivontamargarinin käyttö pohjassa saa taikinan valahtamaan vuoan reunoilta helpommin kuin voi.

12 kommenttia:

  1. Onpas minun makuuni sopiva kakku.:) Tämä testaukseen, en tykkää ollenkaan ylimakeista leivonnaisista, raikkaat ja kirpeät maut suosiossa. Tuohon voisi muuten sopia hyydytetty kinuskikin kiilteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! Kirpeää ja sopivan makeaa samaan aikaan. Suosittelen testailemaan! Pohjakin oli kivasti erilainen verrattuna normaaliin keksipohjaan, vähän kuin se olisi tehty ei-niin-makeita ruiskeksejä käyttäen. Lisäksi siinä tuntui olevan tavallista enemmän puruvastusta, sillä rakenne oli hieman rouheempi. Oih, kinuski olisi taatusti aivan ihana päällisvaihtoehto, nam! :D

      Poista
  2. Suliko sokeripitsi liivatetta sisältävän kakun päälle nopeaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristelin kakun parisen tuntia ennen tarjoamista. Pitsi oli pehmennyt ja "sulanut" silloin kun tarjoilin kakun, mutta pysyi siitä huolimatta kakun päällä nättinä. Eli suli nopsaan, mutta ulkonäkö ei kärsinyt :)

      Poista
  3. Monelle hengelle arvelisit riittävän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli 12 (aikuista) syöjää ja paljon muutakin tarjottavaa ja kakusta oli jäljellä juhlien jälkeen n. 1/3. Kun tuosta laskeskelee, niin kakku riittänee muusta tarjottavasta riippuen 15-18 hengelle. :)

      Poista
  4. Ihanan oloinen kakku! Mielenkiintoinen pohja! :)
    Eihän tuo kiille paljoa makua sisältänyt, oli sellanen mieto. Mutta kivan näköinen ja erilainen! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! :) Tuo pohja oli kivaa vaihtelua normikeksipohjalle. Se oli hyvin leikattavissa ja se suorastaan hajosi suuhun. Se hieman jakoi mielipiteitä ja toiset tykkäs kovinkin, mutta ihan kaikki ei välittänyt sen karkeemmasta suutuntumasta. Kiille oli miedon makuinen, mutta sopi ehkä siksikin kivasti yhteen raikkaan, puolukkaisen, suht voimakkaan makuisen täytteen kanssa. Ja olihan se helppo tehdäkin :) Oikein maistuva kakku kokonaisuudessaan :P

      Poista
  5. Mitäpä luulet, voisiko puolukat koravat mustikoilla? Satuin vain saamaan idean, että tästähän saisi tehtyä hyvän kakun itsenäisyyspäiväksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että mustikat sopisivat tähän oikein hyvin. Tuo pohjan alkuperäisohjeessakin oli mustikkatäyte :) Koska mustikka on melko miedon makuinen, kannattanee täytteen sitruunanmehu korvata vedellä ja maistella sokerin määrä sopivaksi tekovaiheessa. On muuten hyvä idea itsenäisyyspäivän kakuksi! :D

      Poista
  6. Kakku minun makuuni, ah ja nam! Kiitos kun muistutit tuosta kiilteestäkin, on päässyt unohtumaan, vaikka piti minunkin sitä kokeilla hetimiten Tarun jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli minunkin makuuni, ihanan puolukkaista ja raikasta, nams! :) Tuo kiille oli oikea löytö! Miedon makuinen, mutta helppo tehdä ja nätin näköinen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...