Sain pyynnön tehdä myös jotain pikkumakeaa 1-vuotiaan tytön syntymäpäiväpöytään kakkujen lisäksi. Lyhyen mietinnän jälkeen päädyimme Pätkiksen makuisiin keksitikkareihin. Tein parisen vuotta tein ensimmäistä kertaa minttuisen raikkaita Pätkiksen makuisia keksitikkareita ja tällä kertaa mentiin liki samalla ohjeella. Ohje tosin muokkaantui matkan varrella pakostakin hieman. Lopputulos oli joka tapauksessa herrrkullista.
Voi argh, kun harmitti aivan vietävästi. No mutta onneksi kaapeista löytyy aina hieman tarvikkeita tällaisiin tilanteisiin. Muistin jääkaapissa olevan piparminttuöljyn ja kaivoin sen esille. Sulattelin loput Pätkikset ja samalla myös lisää suklaata, tummaa tällä kertaa. Sekoittelin joukkoon hieman piparminttöljyä ja näin omatekoinen Pätkiksen korvike oli valmis. Lisäilin tuota samaa piparminttuöljyä itseasiassa myös siihen annokseen, jossa Pätkistä oli tarpeeksi. Näin sain molemmista hieman vieläkin raikkaampia ja maukkaampia. Ja pitihän itsekin maistella mitä on tekemässä, joten nappasin yhdet kummastakin annoksesta, enkä kyllä suoraan osaisi sanoa, kumpi on kummalla tehty. Molemmat yhtä maukkaita, Pätkiksen makuisia pikkuherkkuja. Itse siis pidin näistä kovin ja sain kuulla kehut myös tilauksen tekijältä :)
Tein viime kesänä tytön synttäreille jäätelötötterön ja muffinin muotoisia kakkutikkareita. Napsin silloin muutaman vaihekuvan. Tällä kertaa en pitänyt kameraa keittiössä mukana, mutta noista edellisistä vaihekuvista on varmaan apua tämän ohjeen kanssa, joten kannattaa ihmeessä vilkaista, jos vain suinkin kiinnostaa :)
Pätkiksen makuiset keksittikkarit
Koosta riippuen koko ohjeesta tulee n. 50-60 kpl
Murotaikina (tästä määrästä saa kaksi annosta):
150 g voita tai margariinia
1.75 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Tikkaritaikinaan lisäksi (1. annos):
1.75 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Tikkaritaikinaan lisäksi (1. annos):
n. 200 g murotaikinaa
140 g Pätkis-karkkeja
n. 80 g suklaa-tuorejuustoa
2 tippaa piparminttuöljyä
Sekä hieman muokattuna, kun ei ollut tarpeeksi Pätkistä jäljellä (2. annos):
Sekä hieman muokattuna, kun ei ollut tarpeeksi Pätkistä jäljellä (2. annos):
n. 160 g murotaikinaa
110 g Pätkis-karkkeja
40 g tummaa suklaata
3 tippaa piparminttuöljyä
110 g Pätkis-karkkeja
40 g tummaa suklaata
3 tippaa piparminttuöljyä
n. 80 g suklaa-tuorejuustoa
Lisäksi mm. kuorruttamiseen ja koristeluun:
n. 50-60 tikkaritikkua
Lisäksi mm. kuorruttamiseen ja koristeluun:
n. 50-60 tikkaritikkua
n. 200 g + 200 g maitosuklaan ja/tai tumman suklaan makuisia Candy Melts-nappeja
Nonparelleja
Ohje:
Sekoita voi ja sokeri. Vatkaa muna sekaan, kunnes vaahtoaa. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Lusikoi isoja, reilun ruokalusikallisen kokoisia taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Taikinakokkareet leviävät melkoisesti, joten paistamisen loppupuolella pelti on täynnä keksipohjaa. Jäähdytä pohja hyvin.
Sekoita voi ja sokeri. Vatkaa muna sekaan, kunnes vaahtoaa. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Lusikoi isoja, reilun ruokalusikallisen kokoisia taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Taikinakokkareet leviävät melkoisesti, joten paistamisen loppupuolella pelti on täynnä keksipohjaa. Jäähdytä pohja hyvin.
Murskaa jäähtynyt keksitaikina tehosekoittimella (tai kaulimella pussissa murskaten) ja ota niistä kulhoon ohjeessa oleva määrä.
Sulata
Pätkikset (sekä tumma suklaa jos käytät sitä) mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 10 sekuntia
kerrallaan. Sekoita sulaneet Pätkikset ja
tuorejuustoa keksimurskan
joukkoon. Tuorejuustoa tarvitaan sen verran, että massa on hyvin muovailtavissa eikä siinä ole enää irtonaisia keksimuruja. Jos haluat, voit lisätä tässä vaiheessa muutaman tipan piparminttuöljyä tuomaan lisämakua.
Nosta pops-massa jääkaappiin jähmettymään, kunnes massa on tarpeeksi
jähmettynyt käsissä muotoiltavaksi (tämä vie noin 10-20 minuuttia). Pyörittele taikinasta pienen lihapullan kokoisia palloja. Laita pallot jääkaappiin
jähmettymään hetkeksi. Kun pallot ovat jähmettyneet, voit alkaa laittamaan niitä tikun nokkaan. Sulata pieni määrä Candy melts-nappeja (tai suklaata) mikrossa välillä sekoittaen. Kasta tikun toinen pää suklaaseen ja tökkää se pallon sisään. Tee näin kaikille palloille. Laita pallot tikkuineen vaikkapa lautaselle ja laita lautanen jääkaappiin vähintään tunniksi, niin suklaa kovettuu ja tikku pysyy siinä paremmin kiinni.
Kuorruta popsit vielä Candy Melts-napeilla (tai suklaalla). Sulata Candy meltsit mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Dippaa tikkarin päässä olevat pallot sulatettuun kuorrutteeseen. Kopauta tikkua muutama kerta kipon reunaa vasten, niin ylimääräinen kuorrutus valuu pallosta pois. Nosta kovettumaan vaikkapa sokerilla täytettyyn kippoon. Ripottele pinnalle samantein nonparelleja, sillä Candy Melts kovettuu todella nopeasti, eikä koristeet tartu pintaan enää hetken päästä.
Vinkit:
* Murotaikinasta tulee n. 450 g valmista "keksimassaa". Paino riippuu siitä, kuinka kuivaksi tai kosteaksi muropohja on paistettaessa jätetty. Pops-massaan lisättävän tuorejuuston määrä riippuu murotaikinan kosteudesta.
* Pätkikset palavat helposti, joten niiden sulattaminen on hyvä tehdä lyhyissä jaksoissa.
* Valmiiden tikkareiden määrä riippuu pallojen koosta. Itse sain yhteensä reilu 50 palloa 1. ja 2. annoksesta.
* Kuorruttamiseen voi käyttää myös suklaata. Itse käytin Candy Melts-nappeja, sillä niitä ei tarvitse temperoida ja ne kovettuvat nopeasti keksipallojen päällä kosketusta kestäviksi. Maku niissä ei ole läheskään sama kuin oikeassa suklaassa, mutta tuo Pätkistaikina massa pallojen sisällä on sen verran voimakasta, ettei hennon makuinen kuori haittaa näissä mielestäni lainkaan.
* Keksitikkarit voi myös pakastaa sekä kuorrutettuna että ilman. Kuorrutettujen tikkareiden pintaan saattaa sulamisen aikana kerääntyä hieman kosteuspisaroita, mutta ne haihtuvat, kun tikkarit saavat olla huoneenlämmössä ilman suojaa jonkin aikaa. Tikkarit voi myös pakastaa ilman kuorruttamista ja kuorruttaa vasta sulattamisen jälkeen.
* Popsit voi hyvin tehdä ilman piparminttuöljyäkin.
Vinkit:
* Murotaikinasta tulee n. 450 g valmista "keksimassaa". Paino riippuu siitä, kuinka kuivaksi tai kosteaksi muropohja on paistettaessa jätetty. Pops-massaan lisättävän tuorejuuston määrä riippuu murotaikinan kosteudesta.
* Pätkikset palavat helposti, joten niiden sulattaminen on hyvä tehdä lyhyissä jaksoissa.
* Kuorruttamiseen voi käyttää myös suklaata. Itse käytin Candy Melts-nappeja, sillä niitä ei tarvitse temperoida ja ne kovettuvat nopeasti keksipallojen päällä kosketusta kestäviksi. Maku niissä ei ole läheskään sama kuin oikeassa suklaassa, mutta tuo Pätkistaikina massa pallojen sisällä on sen verran voimakasta, ettei hennon makuinen kuori haittaa näissä mielestäni lainkaan.
* Keksitikkarit voi myös pakastaa sekä kuorrutettuna että ilman. Kuorrutettujen tikkareiden pintaan saattaa sulamisen aikana kerääntyä hieman kosteuspisaroita, mutta ne haihtuvat, kun tikkarit saavat olla huoneenlämmössä ilman suojaa jonkin aikaa. Tikkarit voi myös pakastaa ilman kuorruttamista ja kuorruttaa vasta sulattamisen jälkeen.
* Popsit voi hyvin tehdä ilman piparminttuöljyäkin.
Aivan ihanan ja suloisen näköisiä! Varmasti myös maistuivat ihanilta :P
VastaaPoistaKiitos Maiju :) Tosi ihania ovat omasta ja muidenkin maistaneiden mielestä. Pätkiksen ystävän herkkupopseja :)
PoistaOn kyllä ihanan näköisiä! :) Mun piti kans viimeksi käyttää tota suklaatuorejuustoa, mutta en löytänyt sitä enää meidän pikkukaupoista. Ei tainnut kannattaa sen myynti... Käytitkö öljyä tms ohentamaan candy melts massaa, kun popsien pinta on niin siisti? Mulla on sekin kikka testaamatta.
VastaaPoistaKiitos Taru :) No höh. Harmi jos ovat lopettamassa sen myyntiä, sillä se on näihin ollut tosi hyvää. Toisaalta senhän voisi korvata jollain tasolla ehkä maustamattomalla tuorejuustolla + sulatetulla suklaallakin :)
PoistaEn käyttänyt öljyä Candy Meltsiin, en ole edes kuullutkaan tuollaisesta kikasta. Mutta pitää kyllä kokeilla joskus, sillä Candy Melts-massa on joskus sulana melkoista tököttiä ;) Mä vaan dippasin pallot sulaan melts-massaan ja koputtelin sen jälkeen tikkua mukin reunaa vasten, jolloin ylimääräinen massa tippui pois. Lopuksi kiepsautin tikkua vielä niin, että sain sen tipahtamaisillaan olevan viimeisen roikkuavan osan suht siististi palloon kiinni. Sen takia joissakin palloissa näkyy tuollainen ihme pikkunäppylä tai pieni paksumpi viiva pallon sivussa. Äh, saikohan tuosta sepustuksesta enää selvääkään :) Jos ehdit testailemaan öljykikkaa ennen mua, niin kerrohan ihmeessä miten toimi :)