perjantai 13. helmikuuta 2015

Kostea suklaakakku kaakaokermalla / munaton


Tämä kakku syntyi kun löysin kaapista maitojauheen, jonka parasta ennen -päivämäärä alkoi uhkaavasti lähestyä. Olen aiemmin kokeillut maitojauhetta kakkupohjissa hyvällä menestyksellä. Se sopii niihin tosi hyvin, sillä jauhe tuo kosteutta ja pitää kakun mehevänä. Tällä kertaa testailin suklaakakkupohjaa munattomana. Tai pikemminkin tämä on kaakaokakkupohja, sillä suklaa puuttuu tästä kokonaan. Mutta eipä sitä maussa huomannut. Hyvää oli! Mehevää, kosteaa, hieman mutakakkumaista. Mmmm!



Kakku on kokonaisuudessaan munaton, joten käy myös munattomille henkilöille. Kakun keskusta painui munattomuudesta johtuen jäähtyessään kuopalle. Siitä tuli kuitenkin kiva paikka kaakaokermavaahdolle eli tummalla kaakaojauheella ja sokerilla maustetulle kermavaahdolle. Tuo on monikäyttöinen vaahto moneen paikkaan ja sitä voi pursotella vaikkapa täytekakun reunoillekin. No mutta nyt se pääsi tämän kakun päälle pehmentämään ja tasapainottamaan kakkupohjan suklaista makua.


Tein kakusta sydämenmallisen ja muotonsa puolesta se olisi sopinut vaikkapa Ystävänpäivän tarjottavaksi. Ja miksei makunsakin puolesta, kaipa ystävälle aina suklaa (tai tässä tapauksessa kaakao) kelpaa :)

Kakun tekeminen on tosi nopeaa. Tosin jäähdyttelyineen syöntikuntoon saamiseksi aikaa kuluu noin 3 tuntia. Itse taikinan vääntämiseen ei kovin kauan mene, sillä pohja on helppo aineet-vain-sekaisin-tyylinen. Eikä tuon täytteenkään vatkaamiseenkaan ei montaa minuuttia mene. Eli nopeaa herkkua helposti :)

Kostea suklaakakku kaakaokermalla / munaton

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
2.5 dl vehnäjauhoja
1.25 dl maitojauhetta
1.25 dl tummaa ruokokidesokeria
1.25 dl fariinisokeria
1.25 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl soodaa
0.5 tl leivinjauhetta
0.75 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
2.5 dl vettä
1 dl öljyä

Päälle:
2.5 dl vispikermaa
2.5 rkl tummaa kaakaojauhetta
2.5 rkl sokeria

Koristeluun:
tummaa suklaata rouhittuna

Ohje:
Sekoita vehnäjauho, maitojauhe, sokerit, kaakaojauhe, sooda ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa sitruunan mehu, vesi ja öljy sekaisin. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä sekoittele enempää kuin tarpeen.  

Kaada taikina kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa n. 25-30 min., kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna jäähtyä hetki vuoasta ja poista sitten vaikkapa tarjoilulautaselle. Peitä kunnolla kelmulla ja anna jäähtyä rauhassa muutama tunti. Kakun keskusta painuu kuopalle jäähtyessään tähän tyyliin. 


Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja mausta vaahto sokerilla. Lusikoi vaahto kakun päälle. 


Ripottele pinnalle vielä hieman pienemmäksi rouhittua tummaa suklaata.

Vinkki:
* Tumman suklaan sijasta pinnalle sopisi mahtavasti myös rouhittu Daim




11 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku! Niin kostean ja pehmeän näköinen pohja ja maun voi vaan kuvitella :D
    Tämä muistuttaa päälliseltään Mia Öhrnin mutakakkua kaakaokermalla, jota on tullut tehtyä laittoman monta kertaa ;D On nimittäin niin ihanaa... mutakakun ja kaakaokerman yhdistelmä on lyömätön ;D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/05/mutakakku-daimkermalla.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin äsken, että ollaanhan me aiheesta ennenkin puhuttu. Tulee toistettua itseään, kun ei muista mitä kaikkea on aiemmin tullut kommentoitua. Ja kun me leivotaan vielä niin paljon ettei perässä meinaa pysyä ;D

      Poista
    2. Kiitos Taru :) Totta, puhuttiin joskus aikoinaan tästä kaakaokermasta. Sulta sainkin tämän vinkin ja tätä onkin tullut käytettyä jo vaikka missä. Hyvää on monissa paikoissa, ja varsinkin tällaisten suklaaherkkujen kanssa toooosi ihanaa :) Eli kiitokset tuosta kaakaokermasta kuuluvat sinulle :)

      Poista
  2. Voiko maitojauheen korvata jotenkin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm. Maitojauhe tuo leivonnaiseen kosteutta, joten sen korvaamiseen olisi hyvä käyttää jotain vastaavanlaista tuotetta. Itse voisin uskaltaa kokeilla maitojauheen korvaamista ranskankermalla. Tällöin vähentäisin veden määrää. Eli laittaisin maitojauheen sijasta 200 g ranskankermaa ja vettä vain 0.5 dl. En ole kuitenkaan täysin varma onnistumisesta, sitä pitäisikin testailla. Jos haluat ottaa varmemman päälle, niin kokeilepas mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/mielettoman-meheva-suklaakakkupohja.html). Ainakin eräs kommentoijista kertoi tehneensä tuon kokoaan ilman munia. Jos päätät kokeilla, kummalla tavalla tahansa, niin kerrotkos millainen tuli :)

      Poista
  3. Kylläpä näyttääkin ihanalta! ♥ Pitänee kokeilla joskus tätä :)

    VastaaPoista
  4. Miten tämä kannattaa säilyttää seuraavaan päivään vai kannattaako leipoa samana päivänä kun tarjoaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vastaukseni ehtii vielä! Saikulla ollessa olen "unohtanut" blogin olemassa olon miltei täysin.. Elikkä kakku säilyy mielestäni oikein hyvin seuraavaan päivään. Suojaa vain hyvin eli laittaa vaikka kakkukuvun alle, jotta se ei ota makuja jääkaapista. :)

      Poista
  5. Ihanan mehevän näköinen kakku! Täytyypä kokeilla syntymäpäiville! :)
    Mietiskelin tässä, voiko Tumman ruokokidesokerin korvata vaikka siten, että laittaa sen tilalla enemmän fariinisokeria? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, äskeinen vastaukseni häipyi taivaan tuuliin. Tässä uusi yritys.. :) Elikkä itse korvaisin tumman ruokokidesokerin joko kokonaan tavallisella sokerilla, tai niin, että osa olisi tavallista sokeria ja osa fariinisokeria. Ihan kokonaan en käyttäisi fariinisokeria, sillä se on ruokosokeria kosteampaa ja saattaa vaikuttaa rakenteeseen liikaa. Tumman ruokokidesokerin tuoma lisämaku on tässä kakussa niin pieni, etten usko sen kärsivän tavallisen sokerin käytöstä. Vai ehditköhän jo leipasta kakun? :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...