perjantai 6. helmikuuta 2015

Tiramisukakku

 

Tämä kakku on ehkä yksi parhaista tekemistäni kakuista. Kakku päätyi reilu kuukausi sitten työpaikalle, jossa vietettiin työntekijän viimeistä työpäivää kyseissä paikassa. Tiesin henkilön pitävän kovin tiramisusta, joten tein kakusta tiramisuversion. Reilusti espressoa, mantelilikööriä ja mascarponea. Voi pojat, että oli hyvää!!


Normaalisti en edes juo kahvia (enkä kyllä mantelilikööriäkään) sen karvaan maun takia, mutta tässä ja muussakin leivonnassa se on kyllä mielettömän hyvää. Kakku sai kovat kehut myös monilta muilta maistaneilta :)


Tuohon päälle rouhin vielä kerroksen tummaa suklaata koristeeksi, mutta en enää ehtinyt ottamaan kuvaa täysin valmiista kakusta kakun matkatessa heti aamusella oikeaan osoitteeseensa.

Ja palakuvatkin on otettu eri kakusta kuin tuossa yllä olevasta.. Testailin kakun tekemistä pari päivää ennen h-hetkeä ja nappasin tuosta koeversiosta varmuudeksi palakuvan, sillä pääkakusta sitä en olisi kuitenkaan saanut. Eipä sillä, ei tuossa kakun ulkonäössä juurikaan eroja ollut. Ainoastaan kerrokset näkyivät pääkakussa selvemmin, kuin tästä testipalassa. Ja makuhan se pääasia, se oli juuri parasta!


Maistuisiko? ;)


Tässä vielä herkkuohje:

Tiramisukakku

n. 25 x 30 cm

Pohja (3 kääretorttupohjaa):
12 munaa
5.25 dl sokeria
4.5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta 

Täyte:
 4 dl vettä 
4 rkl espresso-pikakahvijauhetta
4 rkl sokeria
4 rkl mantelilikööriä
12 munaa
5 dl sokeria
1000 g mascarponea 

Koristeluun:
tummaa kaakaojauhetta 
tummaa (50%) suklaata rouhittuna

Ohje:
Tee ensin kääretorttupohjat.  Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi varovasti käännellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina kolmelle syvälle leivinpaperoidulle uunipellille (Jos et omista kolmea peltiä, voit paistaa taikinan myös kolmessa erässä yhdellä pellillä: Kaada ensin kolmannes taikinasta leivinpaperoidulle pellille ja paista se. Jäähdytä pelti kylmässä vedessä ja jatka samalla tavalla taikinan toisen ja kolmannen osan kanssa.) Paista taikinaa 225 asteessa n. 9-10 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.

Tee täyte. Sekoita veden joukkoon espresso-pikakahvijauhe (purkista) tai keitä hieman normaalia vahvempi kahvi. Lisää kahviin 4 rkl sokeria. Anna tarvittaessa jäähtyä. Lisää mantelilikööriä.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa puolet sokerista (2.5 dl) ja keltuaiset keskenään kunnolla miltei valkoiseksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vatkaa voimakkaasti vielä n. 1-2 minuutti. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaisia vaahdoksi. Lisää joukkoon loput sokerit (2.5 dl) pienissä erin ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään varovasti nostellen.

Kokoaminen kannattaa tehdä reunavuokaa käyttäen. Leikkaa kääretorttupohjista reunavuokaan sopivan kokoiset palat (neljä n. 20 x 30 cm kokoista palaa. Kolmesta palasta tulee kokonaiset, yhden pohjapalan voit koota ylimääräisistä reunapaloista). Nosta yksi pohja tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Kostuta pohja hyvin kahvi-likööriseokselle (käytä hieman vajaa neljännes kostutusliemestä). Kaada pohjan päälle mascarpone-munavaahdosta noin neljännes. Laita tämän jälkeen toinen pohjapala vaahdon päälle ja kostuta (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa, pohjaa, kostutuslientä ja vaahtoa ja..). Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Siivilöi päälle vielä tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua ja halutessasi myös tummaa suklaarouhetta. 

Vinkki:
* Jos tekee koko pohjataikinan (12 munasta) yhdellä kertaa, taikinaa tulee todella paljon. Jos pelkää, että kulhojen tilavuus tai vatkaimen teho riitä, taikinamassan kannattaa tehdä pienemmissä erissä (vaikka kolmessa osassa).


Oih, kuvia katsoessa alkoi heti tehdä mieli tätä herkkua uudestaan! Niiiiin hyvää se oli. Uskokaa pois. Tai kokeilkaa itse! Tai kokeilkaa itse vaikka uskottekin! ;)


 

20 kommenttia:

  1. Maistuisi!!! Voisin korvata tuon liköörin aromilla, kun meillä ei niitä käytetä. Näyttää todella hyvältä. Olen pari kertaa syönyt Tartossa vuosia sitten tiramisua ravintolassa ja se oli siellä ihan huikean hyvää. En olekaan koskaan itse testannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liköörin voi korvata aromilla ihan hyvin. Itse söin tiramisua ensimmäistä kertaa Roomassa jokunen vuosi sitten. Ravintolasta riippuen ne olivat joko ihan hyviä, tai sitten toooosi hyviä! Tämä kakku on siellä toooosi hyvin joukossa, ihan huikean hyvää. Ehkä jopa parempaakin kuin Roomassa ;) Kannattaa sinunkin testailla :)

      Poista
  2. Voi ihanuus!
    Tiramisu on ehdottomasti yksi omista lempi jälkiruoista. Täytyypä taas tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka :) Samoin, tiramisu kuuluu ehdottomasti oman jälkiruokalistani kärkipäähän, nams! Teepäs itsekin, niin pääset taas herkuttelemaan :)

      Poista
  3. Voi näitä sun taivaallisia herkkujasi!! Viime kesänä söin Italiassa ihan parasta tiramisua ikinä ja silloin ajattelin, että pitää ehdottomasti kokeilla leipoa samalla tavoin tiramisu. Siinä oli myös tuota kakkupohjaa - sillä tulee kyllä ehdottomasti parasta. Noh, ei varmaan enää tarvii itse kehitellä reseptiä kun tässä se täydellisyys varmaan onkin :P. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Miia! :) Ihanaa, jos ohjeesta on iloa myös sinulle! Itse söin maailman parasta tiramisua jokunen vuosi sitten sukulaisten luona synttärijuhlissa ja sain sen reseptin. Tämä ohje pohjautuu tuohon parhaaseen tiramisuun ja on kyllä aivan yhtä ihanaa kuin alkuperäinen versiokin. Kannattaa ihmeessä testailla :)

      Poista
  4. Voi juma minkä näköinen herkku! *_* Rakastan tiramisua ja voin vain kuvitella miten jumalaista tämä on varmasti ollut. Testaukseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siru :) Juuri sellaista tämä olikin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Uskoisin, että rakastut tähän ;)

      Poista
  5. Tuli Rooman reissu mieleen kun katselin näitä ihania kuviasi. Olen kaksikertaa tehnyt tiramisua samantapaisella ohjeella ja muistan ihmetelleeni, ettei kakkuun tullutkaankermavaahtoa,jota luulin siinä olleen. Ihana kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rooma tuli itsellänikin mieleen myös mausta. Vaikka tämä oli ehkä jopa aavistuksen parempaa kuin Roomassa saamani ;) Luulin aikoinaan muuten ihan samaa ja ihmettelinkin, miten kermavaahdosta on voitu saada noin kermaisen pehmeää ja äärettömän herkullista. Mutta mascarponehan se syypää olikin. Tätä tehdessä tosin ei kannata pahemmin laskeskella, paljonko kakkuun uppoaa mascarpone, sokeri ja munia, huh. Mutta harvoinpa näin ihanaa herkkua tulee tehtyä, etteikö siihen voisi vähän enemmän upottaa hyviä aineksia ;) Kiitos Pullamummi :)

      Poista
  6. Uskon sinua! =) Aivan ihanan näköistä ja varmasti myös herkullista!

    VastaaPoista
  7. Taivaallisen näköistä! Voin vain kuvitella kuinka ihanan makuista tuo onkaan!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Oli kyllä taivaallisen makuistakin, nams ;)

      Poista
  8. Kuinka paljon aikaisemmin kakun voi valmistaa? Voiko tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi vai täytyykö jotenkin huomiota kostutuksessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku kannattaa valmistaa koristelua vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä, niin se ehtii vetäytymään ja kostumaan kunnolla ja maut tasaantuvat. Itsekin tein niin ja tuo kostutus oli näin tehden juuri sopiva. Lisäksi täyte on vielä melko löysää, eikä kakku välttämättä pysy mallissaan vielä samana päivänä tehtynä, mutta vuorokauden päästä kokoamisesta se pysyy nätisti pystyssä. Koristelee sitten vain kaakaojauheella tarjoilupäivänä, niin pääsee herkuttelemaan :)

      Poista
  9. Hellou! Tämä kakku on minulta tilattu tyttären synttäreille ja tokihan sen teen💪 Tarkistan vielä että paljon siis sokeria tulee täytteeseen, ainesosakohdassa sanot 4 rkl ja ohjeessa 2 rkl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tuohon tekstiosaan on näimmä eksynyt virhe. Oikea määrä on ainesosaluettelossa eli sokeria tulisi tuohon määrään 4 rkl. Olen kopsannut tekstiosaa "Maailman paras tiramisu"-ohjeesta (https://suklaapossu.blogspot.fi/2013/09/maailman-paras-tiramisu.html) enkä ole huomannut muuttaa sitä. Muutankin sen samantein. Kiitos Mervi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...