torstai 19. marraskuuta 2015

Suklaapullat tummasta ja valkosuklaasta


Pullat on herkullinen tapa hukata ylimääräisiä pussin jämiä, jotka muuten ovat jääneet pyörimään keittiön kaappeihin. Tämä tuli todettua taas kerran, kun ihmettelin mihin saisin hukattua suklaarouhepussin lopun, muutaman pussin pohjalla pyörineen suolapähkinän ja valkosuklaapaketin jämät. Voisivathan nuo sellaisenaankin syödä, mutta  pullataikinaan kaulitsessa päähän pälkähti heittää ne pullan sisään. Hyviä tuli, molemmista. Itseni lisäksi myös muut maistajat tykkäsivät kovin :)


Tein kahdenlaisia pullia. Toisiin tuli sisälle valkosuklaata ja hieman wiener crush-rouhetta. Päälle pilkoin suolapähkinöitä. Aikas herkullinen yhdistelmä etten sanoisi! :) Yllä on kuva näistä makean ja suolaisen yhdistelmistä. Ainut miinus pullissa oli se, että ne unohtuivat uuniin hippasen liian pitkäksi aikaa. Tuoreeltaan ne olivat herkullisen pehmeitä, mutta jäähdyttyään hieman liian kuivan oloisia. Täytteeseen olisi voinut laittaa hieman enemmän rasvaa, niin pullat olisivat säilyneet mehevämpinä. Tai sitten paistoaika olisi voinut olla minuutin verran lyhyempi. :)

Toisiin pulliin sen sijaan tuli täyte tummasta suklaasta ja päälle normitapaan raesokeria (kuva alla). Aikas kivan makuisia tuli näistäkin, sellaisia sopiva suklaisia :) Tein pullista melko pieniä, ja se tuntui olevan oikea ratkaisu tällaiseen suklaapullaan. Isommassa pullassa olisi ollut liikaakin syömistä, kun nämä taas veivät sekä pullan että suklaanälän parilla haukkauksella. Näiden paisto meni nappiin ja pullat olivat jäähdyttyäänkin kivan meheviä. 





Suklaapullat tummasta ja valkosuklaasta

N. 60-70 pienehköä kierrepullaa 

Taikina:
2.5 dl maitoa
25 g hiivaa 
  0.5 rkl kardemummaa
0.75 dl sokeria
1 tl suolaa
n. 7 dl jauhoja 
75 g voita huoneenlämpöisinä palasina 

Tummiin suklaapulliin:
sulaa rasvaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl (tummaa ruokokide)sokeria
0.5 dl tummaa (n. 50%) suklaata rouhittuna

Valkosuklaapulliin:
sulaa rasvaa
n. 60 g valkosuklaata rouhittuna
n. 1 rkl Wiener nougat crushia (ei pakollinen)
2 tl vaniljasokeria 

Voiteluun/päälle:
1 muna
raesokeria (tummat pulliin)
suolapähkinöitä pienemmäksi rouhittuna (valkosuklaapulliin) 

Ohje:
Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.
Alusta taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla löysähkö, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on laittaa kulho vesialtaaseen, jossa on kuuma vettä.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse ensin toinen osa ohueksi levyksi.

Täytä levy tummalla suklaatäytteellä. Levitä pinnalle juoksevaa (tai sulatettua) rasvaa. Siivilöi ohut kerros tummaa kaakaojauhetta ja sirottele sokeria. Rouhi tumma suklaa (tai käytä valmista suklaarouhetta) ja ripottele pinnalle tasaisesti. Kääri levy leveämmältä sivulta kuten kääretorttu. Jätä saumapuoli kääreen alapuolelle.
 

Leikkaa rulla n.1.5-2 cm paloiksi. Nosta palat joko suoraan leivinpaperin päälle tai leivosvuokiin. Peitä leivinliinalla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaisiksi.

Kaulitse toinen taikinanpala myös ohueksi levyksi. Täytä levy valkosuklaatäytteellä. Levitä pinnalle juoksevaa (tai sulatettua) rasvaa. Sirottele pinnalle vaniljasokeria. Rouhi valkosuklaa karkeiksi paloiksi ja ripottele pinnalle tasaisesti. Ripottele pinnalle halutessasi myös Wiener Crush-rouhetta. Kääri levy leveämmältä sivulta kuten kääretorttu. Jätä saumapuoli kääreen alapuolelle. Pilko paloiksi.



Voitele kohonneet tummat suklaapullat munalla. Ripottele tummien suklaapullien päälle raesokeria. Paista 220 asteessa n. 8 minuuttia, kunnes pullat ovat saaneet pintaan hieman väriä.


Voitele kohonneet valkosuklaapullat munalla. Rouhi suolapähkinöitä pienemmäksi. Ripottele rouhitut suolapähkinät pullien päälle.


 Paista näitäkin 220 asteessa n. 8 minuuttia, kunnes pullat ovat saaneet pintaan hieman väriä.

Vinkki:
* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Jos haluat nauttia niistä seuraavina päivinä, pakaste ne heti kun ne ovat jäähtyneet.

* Voit tehdä taikinasta myös vain suklaapullia tai pähkinä-valkosuklaapullia. Tuplaa tällöin haluamasi täytteen määrä.



Suolapähkinät pinnalla toivat kivaa purutuntumaa. Ja mukavasti myös suolaisuutta. Kivasti erilaista :)



6 kommenttia:

  1. Suolapähkinää, nam! Suolapähkinä sopii moneen makeaan, mutta eipä ole tullut pullaan kokeiltua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P :) Eipä ole tullut minullakaan aiemmin mieleen, mutta onneksi tuli nyt; suolapähkinät sopi pullaan tosi ihanasti :)

      Poista
  2. Nammj! Ihanan näköiset kuvat taas kerran.. Eihän tässä auta muu kuin kokeilla joskus! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sweet in the mouth :) Kokeilehan ihmeessä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...