Testailin jo joskus reilu vuosi sitten Viktorian spongekakkua eli Britannian klassikkokakkua ensimmäisen kerran. No sehän meni ihan pieleen. Siitä sisuuntuneena plarailin netistä vinkkejä kakun tekoon, muutin samalla hieman ohjetta ja koitin toisen kerran. No eipä sekään onnistunut. Kakku ei ole jättänyt minua rauhaan ja nyt se nousi jälleen ajatuksiini. Päätin jälleen testata tässä jokin aika sitten. No, eipä tästä aivan niin ilmavaa tullut, kuin olin kuvitellut, mutta paras yritys tähän mennessä. Toisaalta en ole koskaan ko. kakkua maistanut, joten en tiedä millaista sen pitäisi olla.. Kuvitelmani on, että kakku olisi pehmeä, kostea ja melko höttöinen ja todella ilmava. Noh, tämä oli miltei kaikkia noita, mutta ei mielikuvaani perustuvan tyyppisesti ilmava. Pohjaosat olivat tuoreena, uunista otettaessa todella pehmoisia ja kuohkean tuntuisia. Vasta jäähdyttyään ne alkoivat tuntua kiinteämmiltä. Ehkä tämä kuuluu asiaan ja kuvitelmani kakun rakenteesta on totaalisen väärä. Jos teillä on jokin parempi ohje tai vinkkejä kakun suhteen, niin kuulisin enemmän kuin mielelläni. Niin ja jos tiedätte, mille tämän pitäisi maistua, niin olettehan kilttejä ja kerrotte minullekin :)
Kyllähän kakku silti ihan syötävä oli. Jotain silti puuttui ja se oli selkeästi tuoreet marjat. Tätä kannattaakin kokeilla ehkä vasta kesällä ja laittaa väliin vaikkapa tuoreita mansikoita, mmmm *hyrisee tyytyväisenä*. Laitan nyt ohjeen tähän sellaisena kuin sen tein. Ehkä palailen tähän vielä kesänkynnyksellä :)
Viktorian kakku
Halkaisija n. 20 cm
Taikina:
3 munaa
150 g voita
150 g (n.1.75 dl) sokeria
0.5 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
1 rkl maitoa
150 g (n. 2.5 dl) vehnäjauhoja
3 munaa
150 g voita
150 g (n.1.75 dl) sokeria
0.5 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
1 rkl maitoa
150 g (n. 2.5 dl) vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 0.75 dl mansikkahilloa
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
(2 tl vaniljakreemijauhetta)
Koristeluun:
tomusokeria
Täyte:
n. 0.75 dl mansikkahilloa
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
(2 tl vaniljakreemijauhetta)
Koristeluun:
tomusokeria
Ohje:
Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi yhdessä sokerin kanssa. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää vaniljatahna ja maito ja vatkaa sekaisin. Mittaa kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita puulusikalla vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.
Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa keskitasolla n. 20 minuuttia. Pohjat ovat kypsiä, kun ne tuntuvat kevyesti koitettuna pehmeiltä, mutta kiinteiltä ja kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki vuoassa ja poista irtopohjavuoan reunat. Anna jäähtyä kokonaan kunnolla esim. kelmulla suojattuna.
Kun pohja on jäähtynyt tee täyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla. Jos haluat täytteestä hieman kiinteämmän, lisää joukkoon hieman vaniljakreemijauhetta.
Laita toinen pohjaosa tarjoilulautaselle. Levitä kermatäyte pohjan päälle. Levitä kerman päälle mansikkahilloa. Nosta toinen pohjalevy päälle ja paina kevyesti. Ripottele pinnalle vielä tomusokeria.
Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa keskitasolla n. 20 minuuttia. Pohjat ovat kypsiä, kun ne tuntuvat kevyesti koitettuna pehmeiltä, mutta kiinteiltä ja kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki vuoassa ja poista irtopohjavuoan reunat. Anna jäähtyä kokonaan kunnolla esim. kelmulla suojattuna.
Kun pohja on jäähtynyt tee täyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla. Jos haluat täytteestä hieman kiinteämmän, lisää joukkoon hieman vaniljakreemijauhetta.
Laita toinen pohjaosa tarjoilulautaselle. Levitä kermatäyte pohjan päälle. Levitä kerman päälle mansikkahilloa. Nosta toinen pohjalevy päälle ja paina kevyesti. Ripottele pinnalle vielä tomusokeria.
Kakku on parasta pienen vetäytymisen jälkeen saman päivän aikana nautittuna.
Vinkki:
* Viktorian kakkuun kuuluu yhtä paljon munia, sokeri, voita ja vehnäjauhoja. Munat ovat eri kokoisia. Tässä ohjeessa on arvioitu yhden munan kooksi n. 50 g, jolloin yhteispaino on 150g. Jos munat painavat enemmän, myös jauhoja, sokeri ja voita pitäisi käyttää enemmän.
* Jos käytät voin sijasta margariinia, taikinaan ei välttämättä tarvitse lisätä maitoa, sillä voi on kiinteämpää ja "tujumpaa" tavaraa kuin leivinmargariini.
Ja loppuun vielä pienen pieni remonttikatsaus. Parisen kuukautta sitten kerroin, että vanha keittiömme sai purkutuomion uuden ollessa tulossa. Kuvittelin uuden keittiön asentamisessa menevän noin kolmisen viikkoa, mutta voih, kyllä olin niiiin väärässä! Vastaan on tullut varmaan kaikki mahdollinen, tai ainakin hyvin suuri osa vastoinkäymisiä ja yllättäviä, työtä venyttäviä juttuja (mm. vanhan lattian purkaminen+tasoitus+uuden laitto, seinien vahvistaminen, liesituulettimelle oma huippari, muutaman viikon odottelu yhden viallisen kaapin takia yms.) Parisen kuukautta on siis jo kulunut, eikä keittiö ole vieläkään käyttövalmis. Mutta hyvin lähellä ollaan. Uskon/toivon, että alunperin vitsinä heittämäni "Kyllä tämä valmistuu ennen Joulua" pitää todellakin paikkansa. Ennen sitä, saatte herkutella vielä ohjeilla, jotka ehdin väsäämään vielä vanhan keittiön ollessa paikoilla, mutta jotka eivät kiireistä johtuen ole aiemmin ehtineet blogiin. Oikein herkullista Joulunodotusta! :)
Oih, voin kuvitella miltä nuo remppavastoinkäymiset tuntuvat! Tsemppiä ja voimia odottamiseen ja itse remppaan! <3 Mulla on tämän kakun ohje jossain leivontakirjassa mutta en ole sitä koskaan tarkemmin katsonut, kun se näytti niin perustäytekakulta ilman kermaa. :D tästä sinun kakusta inspiroituneena, kokeilen sitä joskus! ;) en toki ennen kesää varmaankaan... :) noita suklaapulliasi olen käynyt monta kertaa ihastelemassa, mutta aina joku on keskeytänyt niin etten ole ehtinyt kommentoida. Nytkin se jää tähän, kun vauveli ilmoittaa sylissä etten saa enää jatkaa. :D
VastaaPoistaKiitos Leena! <3 Vielä hetken kun jaksaa remppailla, niin sitten pääsee nauttimaan uunituoreesta lopputuloksesta. Ei vaan millään malttaisi odottaa! ;) Kokeilehan ihmeessä sinäkin tätä kakkua. Olisi kiva kuulla, minkälainen sinun versiostasi tulee. Tämä oli tuoreeltaan aivan ihanan pehmoinen ja höttöinen, mutta jäähdyttyään muuttui tiiviimmäksi.. Voi olla että kakku pitäisi vain nauttia samantein kokonaan.. Huh huh, mikä vaatimus ;) Itsellänikin on muiden blogien kommentoimiset jääneet rempan ja kiireisen syksyn takia. Jospa alkuvuodesta helpottaisi. Ihania hetkiä vauvan kanssa <3
PoistaKakku näyttää ihanalta! Mielelläni olisin maistanut tuosta palasen :P Ja remonttihuolet sekä venymiset - turhankin tuttua rakentamisen ajalta... Nimim. puolivalmiiseen taloon muuttanut :D Tsemppiä ja voimia remontin loppuun!
VastaaPoistaKiitos paljon Maiju! :D Nyt ollaan onneksi jo aika loppusuoralla keittiön suhteen. Tai ainahan sitä voi jokin yllätys taas odottaa nurkan takana eikä nyt kuviteltu aikataulu pidäkään. Mutta kyllä sitten juhlitaan kun tämän saa päätökseen! ;)
Poista