lauantai 19. joulukuuta 2015

Suklaa-juustokakku appelsiinilla ja suolapähkinöillä (liivatteeton)



Jouluna kaiken raskaan tarjottavan keskellä maistuu myös jokin raikas. Tässä yksi vaihtoehto raikkaaksi, suklaiseksi jälkiruoaksi :)

Mieleeni ei koskaan aiemmin ollut juolahtanut, että juustokakkujen keksipohjaan voisi voin/rasvan sijasta ujuttaakin maitoa. Onneksi huomasin Pikku murusia -blogissa herkullisen ohjeen, jossa näin oli tehty. Päätin testailla asiaa heti samantein, kun muistin jääkaapissa nököttäneen appelsiini-tuorejuustopaketin. Koska suklaa sopii appelsiinin seuraksi, sai kakku täytteeseensä myös sitä. Suklaasta johtuen kakusta tuli samalla myös liivatteeton, sillä suklaa itsessään "hyydyttää" kakun.


Oli muuten tosi hyvä yhdistelmä! Suklaiset juustokakut saattavat joskus olla liiankin suklaisia ja makeita joiden mielestä. Appelsiinituorejuustosta johtuen kakku oli suklaisuuden lisäksi myös mukavan raikas. Vein kakun jo kesällä mökille jälkiruoaksi. Menestyksestä kertonee myös se, ettei kakusta ollut jäljellä muruakaan tuon jälkiruokahetken jälkeen :)


Pohja toimi loistavasti! Se oli pehmeämpi kuin voita käytettäessä, mutta silti hyvinkin kiinteä ja hyvin leikattavissa. Taidanpa käyttää jatkossakin keksipohjaan jotain muuta kuin rasvaa :) Keksien lisäksi murskasin joukkoon hieman suolapähkinöitä. Ei yhtään hassumpi yhdistelmä sekään. Näin tuollaisen suolapähkinä-dominoyhdistelmällä tehdyn pohjan jonkun toisen, muistaakseni vadelmaisen juustokakun ohjeessa, kehujen kera. En ottanut ohjetta sen tarkemmin ylös, sillä ajattelin löytäväni sen kun hetki on. Mutta tässä sitä ollaan. Vinkki käytetty hyväksi, ja alkuperäisohje hukassa. Määrät heittelin kuitenkin omasta hatustani välillä maistellen.


Mutta jos (ja kun) nyt täydellisyyttä haetaan, niin enpä oikein tiedä noista suolapähkinöistä tuossa päällä. Ne olisi voinut jättää poiskin. Jokin ei tuntunut natsaavan niiden ja appelsiinin maussa. Pohjaosassa pähkinöitä ei sinänsä huomannu, ne vain toivat hieman suolaisuutta siihen. Eli mahtava pohja, ihastuttava täyte, ja mukavasti purutuntumaa tuovat dominomurut kakun päällä. Niistä oli tämä kakku tehty :)


Appelsiini-suklaa -juustokakku suolapähkinöillä

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:
175 g tuplasuklaa Dominoita
1.5 dl suolapähkinöitä
2 rkl maitoa

Täyte:
2.5 d Flora Kuohua
400 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
75 g tummaa (50%) suklaata

Lisäksi:
Pinnalle dominioita hieman pienemmäksi murskattuna

Ohje:
Voitele irtopohjavuoan pohja ja reunat kevyesti. 

Murskaa dominot ja suolapähkinät vaikkapa monitoimikoneessa. Sekoita muruseoksen joukkoon maitoa sen verran, että seos pysyy just ja just koossa, kun sitä puristaa kämmenessä. Painele muruseos voidellun vuoan pohjalle. 

Vatkaa Kuohu vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistetut tuorejuustot. Sulata suklaa esim. mikrossa muutaman sekunnin erissä välillä sekoitellen. Vatkaa sulanut (Huom: Ei kuuma!) suklaa tuorejuustovaahdon joukkoon. Levitä seos samantein vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Laita vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 

Kun kakku on hyytynyt, irroita reunat ja nosta tarjoilulautaselle. Koristele vaikkapa karkeaksi rouhitulla Dominimurulla.

Vinkki:
* Voit koota kakun myös suoraan tarjoilulautaselle. Nosta kevyesti voidellut vuoan reunat tarjoilulautasen päälle, painele ensin pohjamurut, sen jälkeen täyte ja anna hyytyä. Poista lopuksi reunat ennen tarjoilua.




18 kommenttia:

  1. Appelsiini ja suklaa on kyllä hyvä yhdistelmä. Täytyypä kokeilla tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen en niin välittänyt appelsiinista ja suklaasta yhdessä, mutta näin vanhemmitten näimmä sekin yhdistelmä toimii kerta kerralta paremmin ja paremmin :) Tässä appelsiini ja suklaa olivat tosi hyvässä tasapainossa keskenään. Tosi ihana kakku minusta, ja myös muut maistamaan päässeet kehuskelivat. Kokeilehan ihmeessä! :D

      Poista
    2. Minusta yksi parhaista suklaista on Fazerina, appelsiinisuklaa.. :) Tein tätä uudenvuoden vastaanottajaisiin ja hyvää oli! Maito rasvan tilalta oli kyllä mielenkiintoinen kokeilu - tulen varmasti käyttämäön jatkossakin! Pähkinät sopi kivasti pohjaan ja jätinkin ne koristeluista pois.

      Poista
    3. Kiva kuulla, että kakku maistui! :) Itsekin tykästyin tuohon maitoon rasvan sijasta, tuli hyväntuntuinen ja makuinen pohja niin. Kiitos vielä Raisa P, kun kävit kertomassa kokemuksesi! On aina mukava tietää, mitä ohjeet toimii muidenkin keittiössä :)

      Poista
  2. Heippa! :) Tein äsken ohjeellasi pätkisfudgeja(ovat jähmettymässä) mutta käytin niihin vahingossa valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa.. Ovatko ne nyt ihan pilalla? :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Lope :) Enpä ole koskaan muuten kokeillut valmiiksi keitetyllä kond. maidolla, mutta uskoisin siitäkin tulevan herkullista fudgea. Lopputulos on ehkä vain jonkin verran kovempi, kuin karamellisoimattomalla versiolla, mutta enpä tosiaan usko sen menneen pilallekaan. Ja maku voi olla sinun versiossasi kinuskisempi, ja sehän ei välttämättä ole lainkaan paha juttu, eihän? ;) Kun fudge on jähmettynyt ja pääset leikkauspuuhiin, kuulisin mielelläni, minkälainen lopputuloksesta tuli :)

      Poista
    2. Suuret kiitokset supernopeasta vastauksesta! Olin jo menettänyt toivoni noiden suhteen, mutta annoit mulle onneksi toivonkipinän :'D Annan niiden nyt jähmettyä aamuun asti ja kerron sitten sinulle lopputuloksesta :) Ihanaa lauantai-illanjatkoa!

      Poista
    3. Pääsinpäs taas pitkästä aikaa blogin puolelle. Nyt jänskättää, miten mahtoi fudgen käydä? :)

      Poista
  3. Oih! Onpas herkullinen yhdistelmä. Moussekakut sopivatkin kivasti jouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :) Tämä oli kyllä tosi ihanaa. Koostumuskin oli kuohkea, eikä tästä tullut lainkaan ähky olo, vaikka ottikin hieman enemmän kuin vain yhden palan ;) Juuri sopiva jälkiruoka raskaan aterian jälkeen :)

      Poista
  4. Voiko tämän kakun tehdä mielestäsi valmiiksi jo kahta yötä ennen tarjoilua ja antaa olla jääkaapissa? Koristelun laittaisin tietenkin vasta ennen h-hetkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En päässyt maistelemaan kahden päivän ikäistä kakkua, mutta uskoisin, että on yhtä hyvää vielä parin päivän päästäkin. Suojaa vain kakku huolella jääkaapissa, jotta siihen ei tartu muita makuja. Herkullista loppuvuotta Misty! :)

      Poista
  5. Ohje on tallessa :)
    Hyvää joulua teille ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) Oikein ihanaa ja herkullista joulua myös teille ♥

      Poista
  6. Tämäpä kakku kuulostaa erittääin hyvältä. Pistetäänpä resepti muistiin! ...tekisi mieli leipoa heti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan ihmeessä Sienitukka! :) Meillä tykättiin kovin :)

      Poista
  7. Tämä suklaakakkuresepti kokeiltu ja erinomaiseksi todettu! Kiitos!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että maistui myös siellä! :) Ja kiitos myös itsellesi kommentistasi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...