lauantai 28. tammikuuta 2017

Älyttömän hyvä mustaherukkainen juustokakku, liivatteeton


Nam, tämä mustaherukkaisen päällisen ja pehmeän mascarponetäytteen sisältävä kakku on aivan äärettömän hyvää! Voisin sanoa, että se on (liki) täydellinen. Täydellisyys on tässä kakussa niin lähellä, että tuntuu pahalta sanoa, ettei se kuitenkaan ole sellainen. Ja ainut vika, mikä vei pisteet tältä 9,5 arvoiselta kakulta, on tuo pohja. Käytin pohjaan tummia täytekeksejä, jotka veivät aavistuksen liikaa huomiota miedolta, täyteläiseltä ja aivan ihanalta moussekerrokselta. Tuo marcarponea ja valkosuklaata sisältävä täyte oli nimittäin tuon mustaherukkaa ja omenaa sisältävän hillon kanssa aivan TÄY-DEL-LI-NEN! Niin silkinsileää, pehmeää, ja se maku, voih!


Kakun pohjaan olisi sopinut paremmin miedon makuiset keksit, esim. kaurakeksit. Uskoisin, että sen muutoksen jälkeen kakku kuuluisi sarjaan "niin hyvää ettei sanotuksi saa". Keksien vaihtoa pitää ehdottomasti vielä kokeilla joku kerta, nyt kun tuota herkullista hilloakin vielä löytyy kaapista.


Kakkuun tulee aineita vain kourallinen, ja se on myös äärettömän helppoa ja nopea tehdä. Siinä ei myöskään ole liivatetta. Laitoin täytteeseen tuon liivatteettomuuden vuoksi varmuudeksi hieman valkosuklaata, mutta vain sen verran, että täyte jähmettyi varmuudella nopeasti. Valkosuklaan maku olikin melko mieto. Kakun täyte saa makeutensa pelkästään valkosuklaasta, ja se riitti aivan mainiosti. Päällä oleva hillo kuitenkin tuo kokonaisuuteen makeutta lisää juuri sopivasti. En malta olla vielä mainitsematta, että tässä on kakku minun makuuni!

Tässäpä tulee ohje :)


Huippunopea mustaherukka-valkosuklaa -juustokakku, liivatteeton

n. 16 cm vuokaan

Pohja:
175 g täytekeksejä
n. 40 g sulatettua margariinia/voita

Täyte:
4 dl vispikermaa
250 g mascarponea
150 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g valkosuklaata sulatettuna

Päälle:

Ohje:
Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimessa. Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Laita n. 16 cm irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautaselle ja kaada keksimuruseos sen sisäpuolelle. Painele pohjalle ja nosta hieman myös reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi. 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös mascarpone sekä notkistettu tuorejuusto. Vatkaa, kunnes seos hieman paksenee. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 10-15 sekunnin välein välillä sekoitellen. Kun suklaa on sulanut, kaada se täytteen joukkoon ja vatkaa vielä nopeasti sekaisin. Täytteen pitäisi olla tässä vaiheessa melko paksua. Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa, ettei täyte juoksetu. 

Rasvaa irtoreunavuoan reunat kevyesti vaikkapa kätevällä vuokaspraylla. (Voit laittaa myös vuoan sisäpuolelle reunakalvot tai esim. piirtoheitinkalvosta leikattuja suiruja. Voitele kalvot.). Kaada täyte vuokaan ja painele se tiiviisti joka puolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi. 

Lopuksi poista vuoan reunaosa (ja tarvittaessa myös kalvot).


Levitä kakun päälle mustaherukka-omenahilloa maun mukaan. Koristele. Nauti. 



Vein kakun äitini perinteisille loppiaiskahvitukseen ja nautimme sitä pienellä porukalla siellä. Koristelu hoitui tällä kertaa pikapuoliin laatikon pohjalta löytämilläni kukkasilla ja helmillä. 

4 kommenttia:

  1. Nam, vaikuttaa ihanalta :) Liivatteettomat juustokakut ovat aina plussaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä niiiin herkullista, tekisi mieli tehdä heti uudestaan :P Oon nyt ihastunut näihin liivatteettomiin juustokakkuihin ja kakun täytteisiin. Ne ovat niin paljon pehmeämpiä ja aavistuksen nopeampitekoisiakin, mitä liivatteelliset versiot. Ja sopivat myös liivatetta karttaville :)

      Poista
  2. Hei! Vaikuttaa taas mainiolta reseptiltä, iso kiitos näistä liivatteettomista juustokakkuohjeista :) Voiko mascarponen sijasta käyttää tavallista tuorejuustoa? Entäs mitä luulet, toimisiko tässä jokin kirpeämpi päällinen esim. karpalo tai puolukka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Mascarponen voi toki korvata tavallisella tuorejuustolla, mutta silloin menetetään osa täytteen pehmeydestä/silkkisyydestä. Mutta eiköhän se hyvää ole silti :) Täyte itsessään on melko miedon makuinen, joten päälle sopii oikeastaan mikä marja tahansa. Karpalo ja puolukka kuullostavat todella herkullisilta vaihtoehdoilta! :P Eipä muuta kuin leipomaan! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...