sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Helpot suklaafudge-tikkarit tarhatädeille



Vein viime keväänä tarhatädeille kevätjuhliin itsetehtyjä Daim-karkkeja ja pehmeitä keksejä. Ne saivat hyvän vastaanoton ja ajattelinkin tehdä Joulutervehdykseksikin jotain pientä syötävää. Ruokalahjoilla saa mukavasti suun makeaksi ja ne on siitäkin käteviä, etteivät jää nurkkaan pyörimään turhana tavarana.

Miettiessäni lahjaideoita pääni löi tyhjää. Aikapulan takia halusin tehdä jotain helppoa, mutta siitä huolimatta hyvää. Kyllä vaan esikoinen 5v taas oli skarppina, sillä kun päästin suustani kysymyksen, "mitähän sitä tekisi", kuului samantein vastaus: "Tikkareita". No siinähän se oli! Tein siis suklaafudgea tutulla, huippuhelpolla ohjeella. Kaadoin suklaafudgemassan valmiilla crush-rouheilla vuorattuihin muotteihin, päälle hieman lisää rouhetta. Fudge pois muotista ja tikun päähän, siinäpä se sitten melkein olikin :)


Osasta tein piparkakku-ukon muotoisia fudgeja. Nämä maustoin Marianne-rouheella. Osaan ripottelin rouhetta vain toiselle puolelle ja osaan molemmille puolille. Mariannen maku ei ollut kovinkaan voimakas, joten rouhetta olisi voinut hyvin laittaa molemmilla puolille.


Osan fudgemassasta kaadoin kuusenmallisiin muotteihin. Näistä löytyi Wiener nougat Crushia molemmin puolin. Wiener nougat tarttui pintaan hieman Mariannea paremmin ja sen myös maistoi. Tosi hyviä olivat molemmat. Rouheet toivat kivaa rakennetta muuten pehmoiseen ja suussa sulavaan fudgemassaan. Tarhassakin näistä kuulemma tykättiin kovin :)


Ainut miinuspuoli oli se, että rouhee alkoivat pikku hiljaa sulamaan, kun niitä säilytti huoneenlämmössä. Säilytyksen kannalta nämä onkin hyvä säilyttää jääkaapissa.



Fudgeista saa kivannäköiset lahjat, kun niihin tökkää tikun ja pakkaa ne vielä läpinäkyviin pusseihin ja sulkee nauhalla. Fudget voi toki tarjota myös ilman tikkua :)


Helpot suklaafudge-tikkarit Marianne ja Wiener crush-rouheella tarhatädeille

n. 12 kuusi-tikkaria + n. 20 piparkakkupoikatikkaria

Aineet:
225 g tummaa (50 %) suklaata
225 g maitosuklaata
1 prk kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
25 g voita

Lisäksi:
Mariannerouhetta
Wiener Crush rouhetta

Lisäksi:
Tikkaritikkuja
(muotteja)

Paketointiin:
Läpinäkyviä pusseja
Narua

Ohje:
 Valmistele muotit. Ripottele haluamaasi makurouhetta muottien pohjalle.


Pilko suklaat kattilaan. Kaada joukkoon kondensoitu maito ja voita. Lämmitä seosta aina välillä sekoitellen (sekoita tarpeeksi usein, jotta seos ei pala pohjaan), kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet ja suklaamassa on tasaista.

Lusikoi sula suklaamassa muottien koloihin. Suklaamassa voi jämähtää hieman ennen kuin kaikki kolot on täytetty, mutta tämä ei haittaa. Painele täytettä koloihin vaikka käsin, niin saat turhan ilmat pois. Kun kaikki kolot on täytetty tarpeeksi täyteen, ripottele pinnalle lisää rouhetta ja painele reilusti kädellä pintaan kiinni.


Laita muotit jääkaappiin noin tunniksi, tai kunnes suklaamassa on kovettunut niin paljon, että ne lähtevät muotista irti helposti. Irroita fudgepalat muotista ja seivästä samantein tikkaritikulla. Kun laitat tikun paikoilleen, suklaafudgen on hyvä olla jääkaappikylmiä. Muutoin massa on liian pehmeää eikä tikun työntäminen fudgen sisään onnistu niin helposti.

Noniin, nyt on valmista nautittavaksi :)


Vinkki:
* Fudgen teko onnistuu myös ilman silikonista muottia vaikkapa leikkaamalla fudgelevystä paloja piparkakkumuoteilla tai veitsellä. Tällöin käytä fudgemassan jähmettämiseen esim. 20 x 20 cm kokoista vuokaa. Ripottele leivinpaperoidun vuoan pohjalle crush-rouhetta. Kaada suklaamassa varovasti rouheen päälle ja tasoita. Ripottele pintaan vielä lisää rouhetta ja painele pintaan kiinni. Jähmetä jääkaapissa. Leikkaa kovettuneesta fudgelevystä piparkakkumuotilla palasia. Näin tehden fudgelevystä jää hieman yli, mutta ylijääneet palat voi muovailla käsissä vaikkapa palloiksi ja pyöritellä lopuksi vielä rouheessa. 

* Pinnalla olevat rouheet alkavat pikkuhiljaa sulaa huoneenlämmössä, joten paras säilytyspaikka on jääkaappi.

* Fudget voi tehdä myös ilman rouhetta. Näin saadaan sileää, suussasulavaa suklaafudgea. Tällaiset "paljaat" versiot, joissa ei ole rouhetta pinnalla, kestävän pakastamisenkin. Fudgen voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja ottaa sulamaan vasta hetki ennen tarjoilua.

* Jos annat fudget lahjaksi, kääräise ne vaikkapa pops-tikuille tarkoitettuun läpinäkyvään pussiin ja sulje nauhalla.

 



lauantai 13. joulukuuta 2014

Suklaakuorrutteiset piparkakkupallot


Näin Leena-muorin blogissa mielenkiintoisia suklaalla kuorrutettuja piparipalleroita. Palleroihin tulee piparkakkutaikinaa parhaimmillaan eli paistamattomana. Taikinasta pyöritellään palloja, jotka upotetaan suklaaseen. Helppoa kuin mikäkin. Miten ihmeessä tuollainen ei olekaan aiemmin tullut mieleeni, piparitaikinahan on parasta juuti raakana ja suklaa on muuten vain äärimmäisen hyvää. Ajatus niistä ei jättänyt rauhaan millään ja pakkohan niitä oli itsekin testailla.


Taikinana käytin mamsellin piparkakuista tuttua taikinaa, mutta jätin munan pois ja lisäsin sen sijasta hieman maitoa. Lisäksi skippassin myös soodan. Kuten arvata saattaa, näistä tuli tosi hyviä! Myös kahvi- tai siis glögivieraamme ihasteli pallojen makua ja taisi samantein napata enemmän kuin yhden :) Kiitos vielä pallojen alkuperäiselle keksijälle tästä maukkaasta ideasta! :)

Leena oli koristellut omana kultatomulla ja se olikin kivan näköinen. Omista kaapeista tuollaista ei löytynyt, joten päälle eksyi muutama lumihiutale. Nämähän voi koristella ihan oman mielensä mukaan miten vain ;)

Suklaakuorrutteiset piparipallerot 

Koosta riippuen n. 60 kpl

Taikinan aineet:
125 g voita
1.5 dl sokeria
1 dl siirappia
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
0.5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja 

Kuorrutus:
n. 200 g tummaa (50%) suklaata
n. 100 g maitosuklaata

Ohje:
Hiero huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja sokeri sekaisin keskenään, lisää siirappi ja mausteet. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti taikinaan. Suojaa taikina kelmulla ja taita jääkaappiin kovettumaan ainakin 2 tunniksi, mielellään yön yli. 

Kun taikina on kunnolla levännyt, kaulitse tai painele siitä n. 1-2 cm paksuinen levy. Leikkaa levystä neliöitä (eli ensin viillot toiseen suuntaan, sen  jälkeen toiseen). Pyörittele neliöistä palloja. Tämän voi toki tehdä jollain muullakin tavalla. Laita pallot pakkaseen jäätymään n. tunniksi tai pariksi.

Kun pallot ovat jäätyneet, sulata suklaat mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Dippaa jäätyneet piparipallot suklaaseen ja nosta leivinpaperin päälle kovettumaan. Säilytä jääkaapissa. 

Vinkki:
* Pallot voi myös pakastaa

* Kuorrutukseen voi käyttää mitä suklaata haluaa. Itse käytin sekä maitosuklaata että tummaa suklaata. Tumma suklaa yksinään olisi omaan makuuni ollut ehkä liiankin tujua, maitosuklaa toi mukavasti hieman makeutta. 

* Taikinaan käytin 2 tl kardemummaa, ja palloista tuli aika kivan kardemummaisia. Mausteita voi toki muutella mielensä mukaan ja laittaa juuri niitä mausteita, joista tykkää. 



perjantai 12. joulukuuta 2014

Piparkakkurasiat ja iso piparkakkutalo


Piparkakkutaikinasta saa näimmä tehtyä vaikka mitä. Itse koen olevani enemmän omassa maailmassani erilaisia taikinoita ja makuyhdistelmiä testatessani, mutta välillä on kiva tehdä myös käsin jotain hieman pienempiä, ja eri tavalla tarkuutta vaativia juttuja. Tällaiset piparkakkutaikinasta tehdyt rasiat vilahtivat jossakin blogissa jo viime vuoden puolella (pahoittelen, et muista enää kenen, joten huutakaa jos tunnistatte itsenne) ja jäivät heti mieleeni. Päätin kokeilla niiden tekemistä tarhan myyjäisten lähestyessä. Samalla kun tein taikinan aiemmin postaamiini pieniin piparkakkutaloihin, tein toisenkin taikinan ja muovailin siitä kaksi rasiaa. Ja helppoja olivat! Ja muutenkin tosi kiva idea. Rasian sisälle voi upottaa vaikkapa mitä pientä. Karkkeja, rusinoita, pähkinöitä.. Vain mielikuvitus on rajana!

Ja ennen kuin sukelletaan tarkemmin ohjeeseen, muistathan mahtavan arvonnan!


Näihin tarhan myyjäisiin meneviin rasioihin sujahti kourallinen mini Smarties-karkkeja. Tuli mielestäni kivasti väriä muuten hieman ankeen väriseen rasiaan. Varsinkin kun koristelu oli hieman sellainen ja tuollainen. Ammattimaisemmissa otteissa piparirasiasta ja -kannesta saisi jo itsessään niin hienon, että rasia olisi näyttävä jo sellaisenaankin. Itse koin huonona amatöörikoristelijana paremmaksi laittaa hieman herkkuja näytille :)


Rasioiden lisäksi samasta taikinasta syntyi myös tämä piparkakkutalo :)


En huomannut näiden kahden (siis tässä ohjeessa olevan sekä pieniin piparitaloihin käytetyn) taikinan käsittelyssä juurikaan eroja. Lopputuloksesta eron kuitenkin huomasi. Tästä taikinasta tulee mureammat piparkakut. Tämä taikina käy mureudestaan huolimatta hyvin piparitöiden tekemiseen, kunhan vain huolehtii, että jauhoja on taikinassa tarpeeksi. Liian vähäinen määrä jauhoja tekee taikinasta löysän ja palat leviävät uunissa helpommin. Lisäksi kekseistä tulee vähemmällä jauhomäärällä vieläkin mureampia, jolloin talojen osat eivät välttämättä enää kestä mahdollista reunojen siistimistä, vaan lohkeavat ja murenevat käsiin. Ohjeessa mainitulla jauhomäärällä pitäisi onnistua hienosti, mutta ainahan voi paistaa pienen koe-erän ja tarkastaa miten taikina käyttäytyy uunissa. Jos leviää pahasti, niin eikun lisää jauhoja :)


Talon kokoamiseen ja koristeluun tekemäni pikeeri oli sen verran paksua, että talon reunoilta valuu alas jääpuikkojen sijasta silmuja ;)


Tämä sama kuva vilahtikin jo aiemmassa postauksessa, mutta laitan sen tähän vielä uudestaan. Tällaiset piparkakkutalot tuli väsättyä :) Amatöörin luomuksia, mutta pääasia, että tekivät myyjäisissä kauppansa :)


 

Tällä taikinalla tulee tummemmat ja rapeammat piparit, kuin aiemmin postaamani pienten piparkakkutalojen taikinalla. Ja ne kypsyvätkin jostain syystä hieman nopeammin. Eli tarkka saa olla, ettei polta pipareita.


Piparirasiat ja iso piparkakkutalo.

Taikinasta riittää isoon piparkakkutaloon, kahteen sydänrasiaan.

Alempana on tarkemmat ohjeet vain taikinaan ja rasioihin. Talo tehty valmiita talomuotteja käyttämällä.

Taikinan aineet:
125 g voita
1.5 dl sokeria
1 dl siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 muna
5 dl vehnäjauhoja (taikinantekovaiheessa vähemmän, lisää pipareita pyöritellessä)
2 tl soodaa

Pikeeri liimaamiseen ja koristeluun: 
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 0.5 tl sitruunanmehua

Ohje:
Hiero huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja sokeri sekaisin keskenään, lisää siirappi, mausteet ja muna. Sekoita hyvin. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita nopeasti taikinaan. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten piparkakuista ei tule rapeita. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan ainakin 2 tunniksi, mielellään yön yli. 

Kaulitse kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta sydämenmallisia (tai minkämuotoisia rasioita haluatkaan tehdä) paloja. Tarvitset ainakin kaksi kokonaista sydäntä (=pohja ja kansi) ja valmiin rasian korkeudesta riippuen 4-6 palaa reunoja varten. Itse otin 4 reunapalaa. Valitettavasti en ottanut tästä vaiheesta kuvaa, mutta toivottavasti alempana oleva kuva selventää tilannetta. Sieltä näkyy, minkälaisista paloista on kyse. Eli kun teet reunapaloja, paina pienemmällä muotilla palojen sisäpuolelta.

Paista pipareita 180 asteessa n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.

Kun alat tehdä rasioita, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä, kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan, mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis ;) En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy varmaan googlettamalla :)

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla. 

Kokoa rasia pursottamalla pikeeriä pohjapalan (eli sen mistä ei ole leikattu keskustaa pois) reunoilla. Nosta päälle reunapala (eli sellainen missä ei ole keskustaa). Jatka näin, kunnes olet saanut rasian haluamasi korkuiseksi. Alla kuvassa on esimerkkinä myös toinen tapa, eli pikeerin voi myös pursottaa "palloiksi". Noita palloja kannattaa pistää enemmän kuin kuvassa, sillä muuten pito ei ole kovin hyvä, vaan osan irtoavan toisistaan helpommin kuin tasaista viivaa pursottamalla.. Anna pikeerin kuivua rauhassa ennen kuin siirtelet rasiaa sen enempää.



Kannen voi koristella makunsa mukaan. Pienemmän rasian kanteen tein koristeita pursottamalla pikeeripisteitä. Lisäksi laitoin kaksi hieman pienempää sydänpiparia vielä päälle, ja kumpaankin samanmoiset pursotukset. Ja sitten vain täytettä sisälle, mitä ikinä mieleen tuleekaan :)


Vinkki:
* Pikeeriä tulee reilusti ja sitä jää näistä yli. Siitä riittää näiden lisäksi myös vaikkapa isoon piparkakkutaloon. Piparkakkutaikinan voikin tehdä vaikkapa tuplana, jos haluaa käyttää kaiken pikeerin.



Ja piparkakkutyöt vielä paketissa, liki valmiina myyjäisiin vietäväksi. Vain nauhat, ainesosaluettelo ja pakettikortti puuttuvat.. :)


keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Piparminttu-suklaakakku (gluteeniton)


"Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!" -hokema pyöri keittiössä mielessäni, kun tein piparminttu-suklaamoussen sisuksiinsa kätkevää moussekakku. Hyvähän siitä tulikin, ihan mahdottoman hyvä!

Niin ja jos nyt Joulua mietitään, niin tämähän olisi aivan mahdottoman hyvä jälkiruoka! Tai välipala ;) Yleensä Jouluna tulee syötyä melko raskaasti ja tällainen raikas moussemainen kakku olisi täydellinen päätös Jouluaterialle. 

Työkaverini lapset viettivät yhteissynttäreitä ja työkaverini kysyi ehtisinkö tekemään juhliin kakun. Kuopuksemme juhlat olivat samana viikonloppuna, mutta harvoinhan niin kiire on, ettei ylimääräistä kakkua ehtisi tekemään ;)  Koska sain kakun suhteen täysin vapaat kädet, päädyin tekemään samanlaiset kakut molempiin juhliin. Näin aikaakaan ei tuhraantunut ylimääräiseen, erilaiseen kakkuun.


Tykkään kokeilla juhliin aina erilaisia juttuja, joita ei ehkä muuten tulisi tehtyä. Tämäkin kakku oli makunsa ja ulkonäkönsä puolesta koekakku ja kakun onnistumismahdollisuudet olivat epävarmat. Mietin kakun tekoa muutamankin kerran, sillä pelkäsin pilaavani huonolla kakulla työkaverin lasten juhlat, mutta kun kerran olin jo idean saanut, en enää osannut perääntyä. Riskinotto todellakin kannatti. Kakusta tuli tosi hyvää! Työkaverikin tuli töissä ovelleni kertomaan, miten hänen lapsensa oli kauhonut kakkua suuhunsa ja pyytänyt minua leipomaan lisää kakkuja heille. Aivan ihana kohteliaisuus :)


Kakun pohjana on gluteeniton testipohja. Se on perus-sokerikakkupohja, jossa on suklaarouhetta tuomassa mehevyyttä. En kostuttanut pohjaa lainkaan, mutta se oli silti kostean oloinen. Tai ei ehkä suoranaisesti kostea, mutta tietyllä tavalla mehevä. Suklaarouhepalat suorastaan sulivat suuhun ja toivat tätä kautta mehevyyden tunnette. Pohjan päällä oli täytettä sen verran reilusti, että senkään takia pohja ei tuntunut kuivalta. Samasta pohjasta voi hyvin tehdä täytekakunkin, mutta silloin sitä kannattaa kostuttaa ihan kevyesti.


Täytteenä oli sisälle piiloutuva aivan ihastuttava, melko paljon Pätkiksen maku muistuttava, piparminttu-suklaamousse. Suklaamousse on liivatteeton ja hyytyy pelkästään suklaan voimin. Jos haluaa täysin liivatteettoman kakun, voi suklaamoussen tehdä esim. 2-kertaisena, ja jättää päällisen moussen pois. Siitä tulee aika suklaapommi, mutta raikas sellainen :)


Reunoilla näkyvä (punainen/vihreä) muosse on piparmintulla maustettua vaniljamoussea. Se kevensi mukavalla tavalla kakun sisällä olevaa suklaista, melko makeaa täytettä. Värjäsin meidän tytön synttäreille tulevan kakun täytteen vaaleanpunaiseksi ja työkaverin matkaan päätyi vihreä versio samasta kakusta. Päälle vielä kerros suklaaganachea ja kakku on valmis. Herrrrrkullista!


En tiedä välittyykö kuvista teidänkin ruutuihinne asti, että koin kakkujen kuvaamisen äärimmäisen hankalaksi. Tuntuu, etten saanut kakuista kunnon kuvia lainkaan. Ongelman aiheuttaja taisi olla tuo kiiltävä suklaapinta, joka heijasti miten sattuu ja teki kuvista osin valottuneita. Koitin vuorotellen sekä vaaleeta että tummaa taustaa niiden sekoitusta, mutta kakku ei erottunut parhaalla mahdollisella tavalla. Kameran automaattitarkennuskin teki tepposensa ja jostain syystä ei toiminut tummalla taustalla oikeastaan lainkaan. Vaalealla sentään hieman paremmin, mutta epätarkkuutta niissäkin. No, ehkä herkullisuus tulee silti kuvista esille: Ja jollei tule, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja maistamaan itse ;)



Piparminttu-suklaakakku suklaaganachella

Pohja noin 20 cm vuokaan, riittää kahteen kakkuun:
Pohjasta saa kahteen kakkuun pohjakerrokset tai yhteen kakkuun lisäkerroksen

Pohjan aineet:
3 munaa
1.25 dl sokeria
1.25 dl maissitärkkelysjauhoja
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1.5 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g rouhittua tummaa suklaata

Piparminttu-suklaatäyte (yhteen kakkuun):
150 g tummaa suklaata
1 muna
1.25 dl Flora Vispiä
1.25 dl Flora Kuohua
2.5 rkl tomusokeria
2 tippaa piparminttuöljyä

Vanilja-piparminttutäyte (yhteen kakkuun):
2.5 tl liivatejauhetta
3 rkl vettä
6 dl vispikermaa
200 g (vanilja-) tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
6 tippaa piparminttuöljyä
lehden vihreää ja turkoosia pastaväriä

Kuorrutus (yhteen kakkuun):
125 g tummaa (50%) suklaata
1 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia

Pinnalle:
Strösseleitä

Ohje:
Tee ensin kakkupohja. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää suklaarouhe taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 180 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kokeile pohjan kypsyys ensin sormella kevyesti keskeltä painamalla. Jos kakku tuntuu kiinteältä, kokeile kypsyys vielä tökkäämällä tikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä.

Anna pohjan jäähtyä ja vetäytyä mielellään seuraavaan päivään asti kunnolla suojattuna. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Laita toinen kakkupohja tarjoilulautaselle n. 20 cm irtopohjavuoan reunojen keskelle. Varmista, että tarjoilulautanen on tarpeeksi iso, jotta koko kakku mahtuu sille senkin jälkeen, kun reunoille tulee vielä ulkompi kerros. Rasvaa vuoan reunat kevyesti, niin hyytynyt kakku irtoaa helpommin. Jos teet toisen kakun samalla, tee toiselle kakkupohjalle samoin.

Jos teet kaksi kakku, tuplaa ohjeessa mainitut täytteiden määrät. Jos teet vain yhden kakun, jatka ohjeen mukaan. Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu vaahdoksi. Pilko suklaa kulhoon ja sulata mikrossa varovasti n. 15-20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Vatkaa munat suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten esim. sähkövatkaimella. Ole nopea, sillä suklaa alkaa jämähtää todella äkkiä, jollet sekoita munia joukkoon nopeasti. Vatkaa suklaa-munaseos vispatun Vispin joukkoon. Lisää piparminttuöljyä pari tippaa. Maista ja lisää sokeria/piparminttyöljyä maun mukaan.

Kaada piparminttuinen suklaamousse kakkupohjan päälle. Painele reunoilla esimerkiksi lusikan avulla, sillä täyte on melko jäykkää eikä valuta itsekseen reunoille. Tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin 30-60 minuutiksi jähmettymään. Irrota jähmettyneen kakun ympäriltä reunat. Voitele nyt toisen, isomman vuoan reunat ja laita se tarjoilulautaselle niin, että kakku jää reunojen keskelle. Isompi vuoka olisi hyvä olla halkaisijaltaan n. 22-23 cm. 


Valmista piparminttuinen vaniljatäyte. Laita liivatejauhe veteen turpoamaan. Vatkaa vispikermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös vaniljarahka, vaniljasokeri, tomusokeri sekä piparminttuöljy. Maista ja tarkista sokerin määrä. Jos haluat väriä täytteeseen, värjää seos pastaväreillä. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan voimakkaasti vatkaten. Kaada täyte kakun päälle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Poista hyytyneen kakun ympäriltä reunat varovasti. Valmistele kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kerma ja glukoosisiirappi. Lämmitä mikrossa varovasti n. 20 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada kakun päälle, levitä esim. veitsellä ja anna suklaan valua reunoilta alas. Voit nauttia kakun heti, tai laittaa jääkaappiin siksi aikaa, että päällinenkin jähmettyy. 

Vinkki:
* Piparminttuinen suklaamousse maistuu hyvin paljon Pätkikselle. Voit tehdä myös pelkän Pätkiksen makumaailmaan hipovan kakun tuplaamalla piparminttu-suklaamoussen aineet ja jättämällä toisen täytteen tekemättä.

* Osan vispikermasta voi korvata vatkattavalla vaniljakastikkeella. Näin ulommaisesta täytteestä tulee vieläkin vaniljaisempi.

* Näin lähestyvää Joulua ajatellen tämä kakku sopisi mielettömän hyvin raikkaaksi jälkiruoaksi raskaan Jouluaterian jälkeen

maanantai 8. joulukuuta 2014

Daim-jäätelö ja ARVONTA


Joulu lähestyy jo huimaa vauhtia. Jouluna on usein pöydät notkuavat kaikenmaailman herkkuruuista jälkiruokia unohtamatta. Ruoanlaitto sujuu huomattavasti helpommin ja nopeammin, kun kaikki ruonlaittoon kuuluvat välineet ja laitteet ovat kunnossa. Ja toki ruoanlaittovälineet tuovat arkenakin valtavasti helpotusta muuten kiireisiin päiviin.


Pääsin blogiringin kautta tilaamaan Expertiltä jonkin pienkoneen. Olin juuri miettinyt mielessäni jotain uutta joulun aikaan sopivaa, mutta jotain kevyempää jälkiruokaideaa. Muuten raskaan Jouluaterian jälkeen maistuisi taatusti kylmä, raikas jäätelö. Tilasinkin Expertin verkkokaupasta jäätelökoneen. Paketin toimitus oli todella nopea. Tein tilauksen torstaina 25.11 ja sain tiedon, että paketti olisi noudettavissa 1-3 arkipäivän kuluessa. Seuraavana maanantaina tulikin odotettu viesti, ja pääsin noutamaan paketin. Uuden laitteen kanssa ei taatusti mene sormi suuhun, sillä tiedän saavani Expertiltä hyvän käyttöönotto–opastuksen laitteisiin tarpeen tulleen. Expert on minulle tuttu paikka jo ennestään. Olen aina pitänyt sen asiakasystävällisyydestä ja aidosta palvelualttiudesta. Sieltä saa aina kaikki vinkit ja ehdotukset laitteeseen kuin laitteeseen liittyen. Enkä pettynyt tälläkään kertaa. Jäi jälleen tunne, että "Tervetuloa uudelleen, palvelemme sinua mielellään seuraavallakin kerralla!" :D

Pienkoneet ovat muuten myös mainio lahjaidea ruoanlaitosta ja leivonnasta pitävälle henkilölle! Kannattaa käydä tutustumassa Expertin verkkokauppaan; sieltä löytyy apulaitteen tilanteeseen kuin tilanteeseen. Mutta pidä kiirettä, Joulu on jo ovella! :)

Ja nyt tosi tosi mahtava juttu! Haluaisitko sinäkin jäätelökoneen? Tai jonkin muun pienkoneen? Nyt se saattaa onnistua, sillä järjestän kaikkien tähän postaukseen vastauksen jättäneiden lukijoiden kesken arvonnan, jossa arvotaan yksi 100 € lahjakortti Expertille. Tarkemmat arvontaohjeet löydä postauksen loppupuolelta, jäätelöreseptin jälkeen :)


Meille siis kotiutui tämä Krupsin jäätelökone, johon kerrallaan mahtuu n. 1 litra jäätelömassaa. Itsetehty jäätelö onnistuu hienosti ilman jäätelökonettakin, mutta pakastusprosessi pakkasessa on melko hidas (lue, jäätelön pakastamiseen kuluu aikaa tunteja). Jäätelökone on kätevä tilanteissa, joissa jäätelöhammasta alkaa äkisti kolottamaan, sillä jäätelö on valmista nautittavaksi jopa jo n. 20-30 minuutin kuluttua.



Testailin konetta samantein tekemällä Daim-jäätelöä. Tein vaniljaisen jäätelömassan, johon rouhin mukaan muutaman Daimpatukan. Jäätelöstä ei tullut Daimista huolimatta lainkaan liian makea, vaan maku oli erittäin lempeä ja mieto. Jos pitää makeammasta jäätelöstä, voi Daimia rouhia mukaan vielä vaikkapa 1-2 patukkaa enemmän. Jäätelön valmistus oli helppo ja nopeaa, ja ehdottomasti parhaimmillaan se oli heti valmistumisen jälkeen nautittuna, vielä hieman pehmeänä :) Aika kiva jälkiruoka Joulunaikaan, ja muutenkin.

 Daim-jäätelö

n. 6-8 jäätelöpalloa

 Aineet:
1 pss (á 63 g) vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
4 dl maitoa
 2.5 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
reilu 3 Daim-patukkaa pieneksi rouhittuna

Koristeluun:
 vajaa 1 pieni Daim-patukka rouhittuna

Ohje
Nosta jäätelökoneen kulho pakastimeen vuorokautta ennen jäätelön valmistamista.

Aloita jäätelön valmistus tekemällä vaniljakiisseli eli sekoita vaniljakastikejauhe maidon joukkoon. Anna levätä n. 10 minuuttia. Rouhi sillä välin Daim-patukat. Pilko jäätelöön tulevat palat melko pieneksi rouheeksi. Koristeeksi tulevat voit jättää hieman isommiksi. Vaahdota kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vaniljasokeria sekä vaniljakiisseli.

Nosta jäätynyt kulho pakastimesta. Kokoa laite ja laita käymää. Kaada jäätelöseos kulhoon kannessa olevan reiän kautta.. Anna laitteen käydä ensin 10 minuuttia.Lisää suklaarouhe jäätelömassan joukkoon. Anna koneen käydä vielä 5 minuuttia. Siirrä jäätelö rasiaan ja pakasta vielä vähintään tunnin ajaksi. 

Vinkki:
* Jäätelö on parasta heti valmistumisen jälkeen syötynä, vielä hieman pehmeänä.


Ja sitten itse arvontaan! Tässä arvonnan säännöt:

1. Vastaa tämän postauksen kommenttikenttään kysymykseen: "Mitä pienkonetta sinä kaipaisit keittiöösi?" Kommentoimalla osallistut Expertin 100 € lahjakortin arvontaan. 
2. Arvonta-aikaa on tasan viikko eli sunnuntai-iltaan 14.12.2014 saakka, joten kaikki siihen mennessä tulevat kommenttikenttään tulleet vastaukset otetaan huomioon.
3. Muistathan jättää kommentin yhteyteen myös sähköpostiosoitteesi, niin saan voittajaan yhteyden mahdollisimman pian. Arvonnan ulkopuolelle jäävät tuplavastaukset sekä anonyymit henkilöt, jotka eivät ole jättäneet yhteystietojaan. 
4. Suoritan arvonnan maanantaiaamuna 15.12.2014.5. Voittajan julkaisen sekä täällä blogissa että facebookin puolella. 
6. Onnea kaikille arvontaan! Arvonta-aika alkaa n-y-t NYT!




Yhteistyössä Expert


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...