Piparkakkutaikinasta saa näimmä tehtyä vaikka mitä. Itse koen olevani enemmän omassa maailmassani erilaisia taikinoita ja makuyhdistelmiä testatessani, mutta välillä on kiva tehdä myös käsin jotain hieman pienempiä, ja eri tavalla tarkuutta vaativia juttuja. Tällaiset piparkakkutaikinasta tehdyt rasiat vilahtivat jossakin blogissa jo viime vuoden puolella (pahoittelen, et muista enää kenen, joten huutakaa jos tunnistatte itsenne) ja jäivät heti mieleeni. Päätin kokeilla niiden tekemistä tarhan myyjäisten lähestyessä. Samalla kun tein taikinan aiemmin postaamiini pieniin piparkakkutaloihin, tein toisenkin taikinan ja muovailin siitä kaksi rasiaa. Ja helppoja olivat! Ja muutenkin tosi kiva idea. Rasian sisälle voi upottaa vaikkapa mitä pientä. Karkkeja, rusinoita, pähkinöitä.. Vain mielikuvitus on rajana!
Ja ennen kuin sukelletaan tarkemmin ohjeeseen, muistathan mahtavan arvonnan!
Näihin tarhan myyjäisiin meneviin rasioihin sujahti kourallinen mini Smarties-karkkeja. Tuli mielestäni kivasti väriä muuten hieman ankeen väriseen rasiaan. Varsinkin kun koristelu oli hieman sellainen ja tuollainen. Ammattimaisemmissa otteissa piparirasiasta ja -kannesta saisi jo itsessään niin hienon, että rasia olisi näyttävä jo sellaisenaankin. Itse koin huonona amatöörikoristelijana paremmaksi laittaa hieman herkkuja näytille :)
Rasioiden lisäksi samasta taikinasta syntyi myös tämä piparkakkutalo :)
En huomannut näiden kahden (siis tässä ohjeessa olevan sekä pieniin piparitaloihin käytetyn) taikinan käsittelyssä juurikaan eroja. Lopputuloksesta eron kuitenkin huomasi. Tästä taikinasta tulee mureammat piparkakut. Tämä taikina käy mureudestaan huolimatta hyvin piparitöiden tekemiseen, kunhan vain huolehtii, että jauhoja on taikinassa tarpeeksi. Liian vähäinen määrä jauhoja tekee taikinasta löysän ja palat leviävät uunissa helpommin. Lisäksi kekseistä tulee vähemmällä jauhomäärällä vieläkin mureampia, jolloin talojen osat eivät välttämättä enää kestä mahdollista reunojen siistimistä, vaan lohkeavat ja murenevat käsiin. Ohjeessa mainitulla jauhomäärällä pitäisi onnistua hienosti, mutta ainahan voi paistaa pienen koe-erän ja tarkastaa miten taikina käyttäytyy uunissa. Jos leviää pahasti, niin eikun lisää jauhoja :)
Talon kokoamiseen ja koristeluun tekemäni pikeeri oli sen verran paksua, että talon reunoilta valuu alas jääpuikkojen sijasta silmuja ;)
Tämä sama kuva vilahtikin jo aiemmassa postauksessa, mutta laitan sen tähän vielä uudestaan. Tällaiset piparkakkutalot tuli väsättyä :) Amatöörin luomuksia, mutta pääasia, että tekivät myyjäisissä kauppansa :)
Piparirasiat ja iso piparkakkutalo.
Taikinasta riittää isoon piparkakkutaloon, kahteen sydänrasiaan.
Alempana on tarkemmat ohjeet vain taikinaan ja rasioihin. Talo tehty valmiita talomuotteja käyttämällä.
Taikinasta riittää isoon piparkakkutaloon, kahteen sydänrasiaan.
Alempana on tarkemmat ohjeet vain taikinaan ja rasioihin. Talo tehty valmiita talomuotteja käyttämällä.
Taikinan aineet:
125 g voita
1.5 dl sokeria
1 dl
siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 muna
5 dl vehnäjauhoja (taikinantekovaiheessa vähemmän, lisää pipareita pyöritellessä)
2 tl soodaa
Pikeeri liimaamiseen ja koristeluun:
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 0.5 tl sitruunanmehua
Pikeeri liimaamiseen ja koristeluun:
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 0.5 tl sitruunanmehua
Ohje:
Hiero huoneenlämmössä pehmennyt
rasva ja sokeri sekaisin keskenään, lisää siirappi, mausteet ja muna. Sekoita
hyvin. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita nopeasti taikinaan. Älä vaivaa taikinaa
liikaa, muuten piparkakuista ei tule rapeita. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan ainakin 2 tunniksi, mielellään yön yli.
Kaulitse kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta sydämenmallisia (tai minkämuotoisia rasioita haluatkaan tehdä) paloja. Tarvitset ainakin kaksi kokonaista sydäntä (=pohja ja kansi) ja valmiin rasian korkeudesta riippuen 4-6 palaa reunoja varten. Itse otin 4 reunapalaa. Valitettavasti en ottanut tästä vaiheesta kuvaa, mutta toivottavasti alempana oleva kuva selventää tilannetta. Sieltä näkyy, minkälaisista paloista on kyse. Eli kun teet reunapaloja, paina pienemmällä muotilla palojen sisäpuolelta.
Paista pipareita 180 asteessa n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.
Kun alat tehdä rasioita, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä, kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan, mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis ;) En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy varmaan googlettamalla :)
Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla.
Kokoa rasia pursottamalla pikeeriä pohjapalan (eli sen mistä ei ole leikattu keskustaa pois) reunoilla. Nosta päälle reunapala (eli sellainen missä ei ole keskustaa). Jatka näin, kunnes olet saanut rasian haluamasi korkuiseksi. Alla kuvassa on esimerkkinä myös toinen tapa, eli pikeerin voi myös pursottaa "palloiksi". Noita palloja kannattaa pistää enemmän kuin kuvassa, sillä muuten pito ei ole kovin hyvä, vaan osan irtoavan toisistaan helpommin kuin tasaista viivaa pursottamalla.. Anna pikeerin kuivua rauhassa ennen kuin siirtelet rasiaa sen enempää.
Kannen voi koristella makunsa mukaan. Pienemmän rasian kanteen tein koristeita pursottamalla pikeeripisteitä. Lisäksi laitoin kaksi hieman pienempää sydänpiparia vielä päälle, ja kumpaankin samanmoiset pursotukset. Ja sitten vain täytettä sisälle, mitä ikinä mieleen tuleekaan :)
Kaulitse kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta sydämenmallisia (tai minkämuotoisia rasioita haluatkaan tehdä) paloja. Tarvitset ainakin kaksi kokonaista sydäntä (=pohja ja kansi) ja valmiin rasian korkeudesta riippuen 4-6 palaa reunoja varten. Itse otin 4 reunapalaa. Valitettavasti en ottanut tästä vaiheesta kuvaa, mutta toivottavasti alempana oleva kuva selventää tilannetta. Sieltä näkyy, minkälaisista paloista on kyse. Eli kun teet reunapaloja, paina pienemmällä muotilla palojen sisäpuolelta.
Paista pipareita 180 asteessa n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.
Kun alat tehdä rasioita, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä, kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan, mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis ;) En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy varmaan googlettamalla :)
Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla.
Kokoa rasia pursottamalla pikeeriä pohjapalan (eli sen mistä ei ole leikattu keskustaa pois) reunoilla. Nosta päälle reunapala (eli sellainen missä ei ole keskustaa). Jatka näin, kunnes olet saanut rasian haluamasi korkuiseksi. Alla kuvassa on esimerkkinä myös toinen tapa, eli pikeerin voi myös pursottaa "palloiksi". Noita palloja kannattaa pistää enemmän kuin kuvassa, sillä muuten pito ei ole kovin hyvä, vaan osan irtoavan toisistaan helpommin kuin tasaista viivaa pursottamalla.. Anna pikeerin kuivua rauhassa ennen kuin siirtelet rasiaa sen enempää.
Kannen voi koristella makunsa mukaan. Pienemmän rasian kanteen tein koristeita pursottamalla pikeeripisteitä. Lisäksi laitoin kaksi hieman pienempää sydänpiparia vielä päälle, ja kumpaankin samanmoiset pursotukset. Ja sitten vain täytettä sisälle, mitä ikinä mieleen tuleekaan :)
Vinkki:
* Pikeeriä tulee reilusti ja sitä jää näistä yli. Siitä riittää näiden lisäksi myös vaikkapa isoon piparkakkutaloon. Piparkakkutaikinan voikin tehdä vaikkapa tuplana, jos haluaa käyttää kaiken pikeerin.
Ja piparkakkutyöt vielä paketissa, liki valmiina myyjäisiin vietäväksi. Vain nauhat, ainesosaluettelo ja pakettikortti puuttuvat.. :)
Hauska idea nuo rasiat ja kaunis on talokin!
VastaaPoistaKiitos Maiju :) Tykästyin tosi paljon noihin rasioihin, kun niihin saa sisälle laitettua vaikkapa mitä. Ne olivat vieläpä sen verran helppoja tehdä, että pitää ensi Joulunakin muistaa tehdä niitä :)
PoistaTosi kiva idea nuo rasiat! Täytyy itsekin kokeilla ;)
VastaaPoistaKiitos Sara! Kannattaa kokeilla, olivat tosi helppoja. Ja kivoja, kun voi syödä sisällön jälkeen syödä koko rasian :)
PoistaTosi ihania ja suloisia ja aivan ihana idea! Varmasti menivät ensimmäisenä kaupaksi :D
VastaaPoistaTalotkin ovat tosi nättejä. Minä en ole ikinä tehnyt piparkakkutaloja, mutta tarkoitus olisi tässä lähipäivinä kokeilla... :)
Kiitos Taru :) Itsekin pidin näistä kovin, kivoja herkuteltavia rasioita :) En ollut itse myymässä näitä, mutta kun pikasesti näin myyntipöydän myyjäisten loppupuolella, olivat nämä kadonneet. Tosi kiva, että tekivät kauppansa :) Kävin juuri blogissasi katsomassa, että olit jo päässyt pipareiden leipomisen makuun. Ensi kerralla taikinasta sitten varmaan syntyykin jo talo..? ;)
Poista