lauantai 6. joulukuuta 2014

Pienet piparkakkutalot / munaton taikina


Hyvää itsenäisyyspäivää! Itse en tänä vuonna ehtinyt leipomaan itsenäisyyspäiväksi mitään erityistä. Päivätyöt vievät aikaa ja voimia sen verran, että leipomistahti ei ole aivan sama kuin viime vuonna samaan aikaan. Oikeastaan hyvä vain, housun vyörätön alkoivatkin kiristää jo hieman liikaa.. ;)

Nämä piparkakkutalot päätyivät muiden pöydille (ja vyötäröille). Tyttöjen tarhassa oli myyjäiset ja päätin leipoa sinne muutaman pikkujutun, jotka voisi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja jotka säilyisivät helposti huoneenlämmössä. Mielikuvitukseni ei antanut paljoakaan vinkkejä, ja lopulta päädyin testailemaan hieman erilaista piparkakkutaikinaa ja samalla tekemään siitä pari pientä piparitaloa alustoineen sekä alustan isolle piparitalolle (jonka tein eri taikinasta) ja myös joitakin tähden mallisista piparin paloista tehtyjä kuusipuita.


Piparkakkutalojen taikinan on hyvä olla hieman jämäkämpää kuin normaalien piparien taikinan. Tällöin talon osat eivät leviä uunissa, vaan pysyvät muodossaan. Olen ennen tehnyt kaikki piparkakkutyöt (siis ne muutamat hassut :) ) tavallista Mamsellin piparkakkutaikinaa käyttäen tai sitten jotain muuta rapeita keksejä lupaavaa taikinaa. Ne on toimineet ihan hyvin, kunhan on ollut varovainen reunojen siistimisessä. Mureat piparin osat ovat saattaneet haljeta, mikäli on heilunut liian suurpiireisesti veitsen kanssa niiden lähellä. Tänä vuonna päätin testata hieman erilaista, nimenomaan piparitalojen tekemiseen tarkoitetua taikinaa. Taikinassa erona on se, että osa rasvasta korvataan vedellä. Ja joukkoon lisätään myös jauhoja tarpeeksi paljon.

 
Taikina toimi näissä taloissa hienosti ja palojen siistiminen onnistui tosi nätisti. Koostumus oli kovempi, eikä niin rapea kuin "normaaleissa" pipareissa, mutta kovuuttakin pystyy helposti hieman laimentamaan kaulitsemalla taikinan tarpeeksi ohueksi. Ei nämä hampaita kuitenkaan riko, eli hyvin pystyy syömään :) Ja valmiit piparit oli hyvänmakuisiakin :)

Taikinasta riitti kahteen pieneen piparkakkutaloon sekä yhden isomman piparitalon pohjalevyyn ja myös muutaman tähtimuotilla tehtyyn kuuseen. Taikina itsessään on munaton, mutta jos käyttää kokoamiseen pikeeriä (kuten minä), ei kokonaisuus ole enää munaton. Tämä kannattaa ottaa huomioon ennen muna-allergisille tarjoamista.

Ohjeessa ei ole selitetty talon tai kuusen tekemistä/kokoamista kovinkaan tarkasti, mutta vaihekuvia löytynee netistä rutkasti.

Pienet piparkakkutalot ja piparikuusipuita

Taikina:
100 g margariinia
1.5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
1.5 tl neilikkaa
1 dl vettä
1/3 tl suolaa
n. 6-6.5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Pikeeri:
1 valkuainen
n. 4 dl tomusokeria
n. 1 tl sitruunanmehua

Piparkakkukuusen tekemiseen lisäksi:
ainakin 3 erikokoista tähtimuottia

Ohje:
Laita margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee ja kiehauta nopeasti. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon vesi ja suola. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Kun seos on jäähtynyt, lisää vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Kääntele vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Suojaa taikina vaikkapa kelmulla ja laita taikina jääkaappiin. Jäähdytä kokonaan muutaman tunnin ajan.

Kaulitse kovettunut taikina jauhotetulla alustalla ohueksi. Kaulitseminen kannattaa suorittaa suoraan sen leivinpaperin päällä, jolla piparit paistetaan. Näin vältytään ylimääräisiltä siirtämisiltä ja piparit pysyvät paremmin mallissaan. Paina kaulitusta taikinasta talon seinät ja katto ja leikkaa vielä pohjakin. 
 Paista pipareita 180 asteessa koosta riippuen n. 7-10 minuuttia. Tarkkaile pipareita, etteivät ne pala. Jäähdytä osat ennen kokoamista.

Kun alat koota taloa, tee liimaus- ja koristelupikeeri. Vatkaa valkuaista hetki. Kun se alkaa vaahdota, lisää tomusokeria erissä, kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunanmehu ja vatkaa vielä kunnolla. Pikeeri on sopivaa, kun se ei valu vatkaimista solkenaan, mutta ei ole kuitenkaan liian kovaa ja kuivaakaan, sellainen hyvä siis ;) En muistanut ottaa pikeeristä kuvaa, mutta tarkempaa tietoa löytyy varmaan googlettamalla :)

Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreäsuinen tylla. Käytin näihin n. 1 mm tyllaa. Sulje pussin suu kunnolla. Kokoa ja koristele talot pikeerin avulla.

Kuuset saa tehtyä laittamalla ensin 2-3 samankokoista ja isointa tähtipiparia päällekäin. Päälle tulee 2-3 samankokoista, mutta edellistä astetta pienempää tähtipiparia. Sen jälkeen vielä 2-3 pienintä piparia. Itse pursottelin tähtien reunoihin pikeeriä ennen kokoamista, tuli hieman talvisemman näköiset :)

* * *

Tällaiset piparkakkutalot päätyivät tarhan myyjäisiin. Nuo pienemmät on tehty tällä taikinalla ja isompi hieman erilaisella taikinalla. Siitä tulossa lisätietoja aivan lähipäivinä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...