torstai 20. marraskuuta 2014

Sipulinen lohipiirakka


Välillä taas suolaista hyvää. Tein tämän piirakan jo alkusyksystä, mutta kaiken makean herkuttelun keskellä se on jäänyt julkaisematta. Niin hyvää tämä kuitenkin oli, että pakkohan tämä on julkaista :) Tarjosin piirakkaa kuopuksemme 2-vuotisjuhlissa ja kyllä maistui.


Nuo piirakan pinnalla olevat ruskeat kasat on taikinasta lehtimuotilla otettuja paloja, ja niiden tarkoitus oli kuvata syksyn lehtiä. Voitelin palat vasta kun ne olivat piirakan päällä, ja voitelu oli tässä vaiheessa hankala suorittaa lehtien reunoja myöten. Koristeet saivatkin väriä vain siihen missä munaa oli eli lehtien keskelle. Jos oikein tarkkaan katsoo, niin saattaa siellä lehtien vaaleat reunatkin vilahdella :)


Piirakan pohjana oli taas lempitaikinani eli rahkavoitaikina. Tällä kertaa tein taikinasta vieläkin rukiisemman ja pohja sopikin täytteen kanssa yhteen todella hyvin. Maukas, herkullinen, ihanan lohinen piirakka, nam!

Sipulinen lohipiirakka

n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan

Pohja:
2/3 annosta rukiista rahkavoitaikinaa (jauhoina 3 dl ruisjauhoja, loput vehnäjauhoja)

Täyte:
1 pieni punasipuli
100 g purjoa viipaloituna 
200 g valkosipulituorejuustoa
200 g kermaviiliä
3 munaa
mustapippuria
400 g lämminsavulohta perattuna
ripaus (n.1/4 tl) suolaa

Voiteluun:
muna

Ohje:
 Tee rahkavoitaikina ohjeen mukaan valmiiksi jo edellisenä iltana tai viimeistään 3 tuntia ennen leivontaa. Kaulitse jääkaapissa kovettunut taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikina vuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Leikkaa reunan yli tuleva taikina pois. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita  uuni lämpeämään 200 asteeseen. Hienonna sipuli. Huuhdo purjo ja leikkaa siitä ohuita suikaleita. Laita sipuli ja purjo kulhoon ja sekoita joukkoon tuorejuusto, kermaviili ja munat sekä mausta mustapippurilla. Perkaa lämmin savulohi ja lisää kevyesti sekoitellen muun täytteen joukkoon. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte vuokaan.

Kaulitse ylijäänyt taikina ohueksi ja leikkaa siitä muotilla koristeita. Voitele piirakan reunat ja taikinasta tehdyt koristeet kevyesti munalla. Laita voidellut koristeet piirakan pinnalle. Paista 200 asteessa alatasolla n. 35-40 minuuttia. 

Vinkki:
* Piirakka on hyvä paistaa alatasolla, sillä sen on tarkoitus on varmistaa pohjan kypsyminen. Toinen keino on esipaistaa pohjaa ennen täytteen lisäämistä n. 15 minuuttia.

* Jos pinta näyttää kovin vaalealta paistamisen loppupuolella ja haluat siihen enemmän väriä, voit nostaa vuokaa keskitasolle saamaan väriä pintaansa.

Kuka onkaan ehtinyt näpelöimään kakkulapiota tahmaisin sormin.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...