sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Helppo mustikka-murupiirakka


Saimme jokin aika sitten yllättäen kahvivieraan ja halusin leipoa tyttöjen kanssa jotain nopeaa. Esikoinen oli jo pitkään toivonut mustikka-murupiirakkaa, joten eipä tarvinnut pitkään miettiä mitä tekisi. Samalla pääsin tyhjentämään pakastinta uusia marjoja varten :) Kulhot ja aineet esille ja päästiin puuhiin. Yhdessä lasten kanssa sekoiteltiin aineet sekaisin, sen jälkeen tytöt levittivät taikinan pellille, pinnalle vielä mustikoita ja muruseos, jonka jälkeen pikainen paisto uunissa. Oli kyllä tosi nopeatekoinen. Ja makukin kohdillaan. Kyllä maistui hyvältä näin piiiitkästä aikaa :)


Leipomista helpotti kivasti juokseva margariini, jolloin taikinan sai tehtyä tosi helposti ilman rasvan sulatteluja. Juokseva rasva myös tekee tällaiset piirakat pehmoisemmiksi, kuin kiinteämpi rasva, mutta kumpaa tahansa voi käyttää ihan oman maun mukaan.


Laitoin taikinaan hieman kaurahiutaleita, sillä tykkään piirakoista, joissa on päällä kauramuruseos. Harmikseni kaurahiutaleita ei oikeastaan edes maistanut, joten niitä olisi voinut olla enempikin. Mutta hyvää tämä siitä huolimatta oli ja laitan vaikka ensi kerralla sitten hieman enempi niitä hiutaleita :)

Mustikka-murupiirakka

Pellillinen piirakkaa

Aineet:
200 g juoksevaa margariinia
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
2 dl maitoa
5 dl (pakaste)mustikoita

Tarjoiluun:
Esim. vaniljakastiketta tai jäätelöä

Ohje:
Sekoita kulhossa keskenään rasva, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri, ja sekoittele, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota muruseoksesta päällistä varten sivuun n. 3 dl eri kulhoon. Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen munat ja mittaa sekaan myös maito. Hurauta sähkövatkaimella (tai voimakkaasti käsin vatkaten) kaikki aineet nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle mustikoita. Ota jäljelle jäänyt (n.3 dl) muruseos ja ripottele se pinnalle.


Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteän kypsältä ja reunat alkavat saamaan väriä. Anna jäähtyä hetki ennen paloiksi leikkaamista.


 Nauti vaikkapa vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa tai jäätelön kera.

Vinkki:
* Huomaa, jos käytät pakastemustikoita, on paistoaika hieman pidempi, kuin tuoreilla mustikoilla. Tarkkaile kypsymistä ja ota piirakka pois uunista heti kun se on kypsä.

* Kokeile mustikoiden sijasta muita marjoja.




23 kommenttia:

  1. Ihanaa ja herkullista piirakkaa. Tulee vain harvemmin tehtyä näitä peruspiirakoita, kun on niin paljon kaikkea kokeiltavaa. :) Mutta tämäkin saa ihan veden kielelle. Ihana mustikka-aika on kohta käsillä. Sitten pitää keskittyä mustikkajuttuihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Perusjutut jäisivät täälläkin helposti leipomatta, mutta lapset jaksavat muistuttaa niistäkin aina välillä ;) Eipä siinä, hyviähän nämä ovat :P Niimpä, ihanaa kun saa taas tuoreita kesän marjoja. Jänskättää vaan ehdinkö leipomaan niistä jotain, sillä remontti on imenyt minut jo melkein kokonaan mukaansa :)

      Poista
  2. Moikka! Aivan täydellisen ihana mustikkapiirakan ohje. Tein ekan pellillisen ihan ohjeen mukaan ja laitoin päälle vastapoimittuja mustikoita ja vadelmia. Lopputulos olisi voinut olla mielestämme hieman makeampi ja muruseos olisi voinut olla mielestämme hieman taikinaisempi, joten seuraavaan pellilliseen lisäsin rasvan määrää 75g ja sokerin määrää 1dl. Ja ah, siitä pellillisestä tuli juuri sellainen , millaista murupiirakan kuuluukin olla! Kiitos siis ihanasta, helposta ja ennenkaikkea nopeasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Todella ihana kuulla, että piirakka maistui teille :D Ja hieno juttu, että sait pienellä fiksauksella siitä omaan makuusi sopivamman. Leivonnassa on onneksi melko helppo muokata ohjeita. Vadelma tuo sen verran happamuutta, että pieni lisäsokeri oli taatusti hyvä juttu. Ja pienellä lisärasvalla tulee vieläkin mehukkaampi ja tosiaan "taikinaisempi" päällinen. Kiitos kommentistasi ja herkullisia leivontahetkiä jatkossakin! :D

      Poista
  3. Hyvä ohje, mutta tuon peruspiirakkataikinan ohjeen olisi voinut tähänkin laittaa, eikä vain mainita "Pellillinen piirakkaa"...

    VastaaPoista
  4. Tyhmä kysymys, mutta...
    "Ota muruseoksesta talteen n. 3 dl. Riko joukkoon munat ja mittaan sekaan myös maito."
    Eli sekoitetaanko munat ja maito tuohon 3 dl:n muruseokseen, jokaotetaan 'talteen' vai siihen toiseen osaan muruseoksesta?

    T. Poropeukalo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ollenkaan tyhmä kysymys! Olin näimmä kirjoittanut tuon kohdan todella epäselvästi, eli tosi hyvä kun kysyit :) Elikkä tuo 3 dl otetaan talteen päällistä varten ihan eri kulhoon, ja siihen loppuosaan sekoitetaan munat ja maito. Selvensikö tämä? :) Korjaankin tuon heti suoraan ohjeeseen. Kiitos vielä, "poropeukalo" :)

      Poista
  5. Sai muuten kätevästi ohjeesta kaksi piirakkavuoallista (oisko 24cm halkaisija). Ainoa ongelma oli, että en mitannut mustikoita, ja niitä vähän lorahti ja siksi molempiin vuokiin muodostui mustikkahillo keskelle :) Mä myös lisäsin kaurahiutaleitten osuutta desillä ja vähensin vehnäjauhoja, ja maku oli sopivasti kaurakeksiin vivahtava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih, mustikkahillo ei kuullosta lainkaan hassumalta, herkkua varmaan sekin :) Kiitos sl, kun kävit kertomassa minkälaisen piirakan sait aikaiseksi! Tuota kaurahiutaleiden lisäystä pitää ehdottomasti itsekin kokeilla :)

      Poista
  6. Ihanan pehmeää!Tämä pääsee reseptiarkistooni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Hienoa, että piirakka maistui ja noinkin hyvin! :)

      Poista
  7. TODELLA HYVÄÄ!! KIITOS OHJEESTA!

    VastaaPoista
  8. Hyvää piirakkaa tuli, itse laitoin kaurahiutaleita 1dl enemmän ja vehnäjauhoja 1dl vähemmän kuin ohjeessa. Omaan makuun sopivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit :) Ja kiitti vinkistä, tuollaista hiutaleiden ja jauhojen suhdetta pitää itsekin kokeilla :)

      Poista
  9. Iltamyöhällä iski kamala makeanhimo. Jääkaappi tyhjä.. Tää on aivan taivaallinen ja ihanan nopea tehä. Juurikin sellaiset ainekset että kaapista löytyy ja pakkasestakin aina jotain marjoja. Nyt laitoin mustikkaa ja vadelmaa ja leivarin korvasin r.soodalla. Ohje jää jääkaapinoveen, vaikka eiköhän tän osaa muutaman kerran jälkeen jo ulkoa. Kiitoksia tästä ja laita lisää tulemaan. Perusohjeet on parhaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi :) Pst. Oletko jo kokeillut tämän mustikkapiirakan tapaista helppoa, pehmeää omenapiirakkaa (https://suklaapossu.blogspot.fi/2014/09/helppo-ja-meheva-omenapiirakka.html)? Omenat voi vaihtaa halutessaan marjoihin :P

      Poista
  10. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tuli tehtyä tänään ja oli muuten hyvää!! Ja jäätelön kanssa vielä erityisesti.
    T. Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kiitos Kaisa, olipa kiva kuulla että oli maistunut :)

      Poista
  11. Hyvä ohje, herkullista tuli! Korvasin maidon luonnonjugurtilla ja lisäsin taikinaan hiukan kardemummaa. Sokeri oli päässyt loppumaan, joten korvasin sen fariinisokerilla. Namnam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun ihana kuulla! :) Kardemummam ja fariinisokeri kuullostaa herkulliselta lisältä :P

      Poista
  12. Hei, kiitos reseptista. Minä leivoin juuri nyt mustikka-murupirakan ja se on varmisti hyvää!
    Käytin juuri poimittuja mustikkoita.
    t. Barbara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet mustikat ovat kyllä ihania, joko pelkiltään tai piirakkaan leivottuna :) Ole hyvä ja toivottavasti murupiirakka maistui :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...