sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kostea suklaapiirakka / mutakakku (gluteeniton)


Aina silloin tällöin (=useimmiten ;) ) mun tulee leivottua täysin suunnittelematta. Niin kävi myös tässä jokin aika sitten. Kaivelin taas tapani mukaan kaappeja ja etsin sieltä päiväysvanhoja tuotteita. Käsiini osui maissitärkkelysjauhot, jotka uhkasivat mennä vanhaksi. Olen käyttänyt noita jauhoja monesti testatessani gluteenittomia ohjeita, sillä ne tuovat moneen leivonnaiseen hyvää, kuohkeaa rakennetta. Nyt mieleni teki suklaata ja halusin kokeilla miten jauhot taipuvat suklaapiirakkaan/mutakakkuun. Hyvinhän ne siihen sopivat. Kakusta syntyi suklaistakin suklaisempi, tahmea, gluteeniton mutakakku.


Mutaisen suklaapiirakka oli jopa omaan makuuni jopa miltei liian voimakkaan makuinen, mutta kun iskin kylkeen nokareen vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja muutaman punaherukan taittamaan makeutta, niin voi nam!


Piirakka nousi uunissa melkoisen paljon, mutta laski jäähdyttyään keskustasta takaisin littanammaksi. Reunat ehtivät kypsyä ja jäivät koholle. Mietinkin, että jos kakkua olisi paistanut pidempään kunnolla kypsäksi, se olisi saattanut pysyä kauttaaltaan koholla ja siitä olisi tullut herkullinen suklaakakkupohja. Hmm. Sitä pitää testailla jokin kerta, sillä maku oli niin herkullinen, ja nuo kunnolla kypsyneet reunatkin kaikesta huolimatta todella meheviä.

Gluteeniton mutakakku

n. 22 cm vuokaan

Aineet:
200 g voita tai margariinia
200 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
4 (keskikokoista) munaa
2,5 dl maissitärkkelysjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa 

Tarjoiluun:
Kermavaahtoa
Vaniljasokeria
Kirpeitä marjoja (esim. vadelmia, puolukoita, punaherukoita)

Ohje:
 Sulata pilkottu suklaa ja voi/margariini mikrossa välillä sekoitellen. Vatkaa sokeri ja munat paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita suklaaseos munavaahdon joukkoon. Sekoita maissitärkkelysjauho, leivinjauhe ja suola keskenään. Kääntele jauhoseos muun taikinan joukkoon.

Voitele n. 21 cm irtopohjavuoka hyvin  ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes kakku on hyytynyt reunoilta, mutta keskeltä löysä. Jos haluat kakusta kypsemmän, paista hieman kauemmin. Älä kuitenkaan paista liian kauan, ettei kakku kuivu suottas ja pysyy kosteana. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan.

Tarjoa vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon tai jäätelön sekä raikkaiden marjojen kanssa. 

Vinkki:
* Taikina on melko löysää, joten tarkista irtopohjavuokasi pitävyys ennen kuin kaadat taikinan siihen. Jos vuoka valskaa, saattaa taikina vuotaa vuoan raoista uunin pohjalle paistumisen aikana. Vuoraa tällöin vuoan pohja ja reunat leivinpaperin palalla ennen kuin kaadat taikinan vuokaan.

* Voit tehdä piirakan myös umpinaiseen, korkealaitaiseen (reunat väh. 5 cm korkeat) piirakkavuokaan. Suosittelen tekemään näin, jos haluat nauttia kakun lämpimänä. Kakku on nimittäin ennen jäähtymistä tosi pehmeä, ja sitä hankala siirtää irtopohjavuoasta kokonaan pois.


2 kommenttia:

  1. Mukava blogilöytö, tulen toistenkin. Iloisia leipomispäiviä sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana kuulla! :D Kiva, että löysit blogiin ja tervetuloa uudestaan :) Ihania syksyisiä leipomis- ja herkuttelupäiviä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...