lauantai 21. toukokuuta 2016

Ihanat juusto-lohipiirakat



Voi herttiles, kun tästä piirakasta tuli hyvä! Vai voiko savulohta, fetaa ja aurajuustoa sisältävä suolainen piirakka muuta ollakaan!?!


Teen suolaisia piirakoita todella harvoin, ja nyt kun taas innoistuin tekemään sellaisen, tein samalla kaksi suunnilleen samanlaista piirakkaa. Molemmissa oli lohta ja reilusti juustoa. Toiseen laitoin lisäksi minitomaatin puolikkaita, ja toiseen päätyi vielä hieman extrajuustoa.


Myös muna-maitoseoksiin tuli hieman eroja, ihan vain vahingossa. Toisen piirakan kohdalla mulle sattui pienen pieni haaveri. Olin hätäpäissäni sählännyt piirakkapohjan kanssa, enkä ollut lainkaan tarkistanut siinä olevia mahdollisia reikiä. Noh, kun kaadoin täytteen päälle muna-maitoseoksen, alkoi lientä samantein vuotaa vuoasta ulos. Arviolta noin puolet liemestä valui pois, joten hätäratkaisuna kekkasin raastaa pinnalle hieman juustoa tuomaan lisämehevyyttä ja sitomaan täytteen yhteen. Irtopohjavuokaa käyttäessä kannattaakin tarkastaa pohja kunnolla ja varmistaa, ettei siinä ole reikiä, ennen kuin kaataa täytteen päälle. Tai mieluummin jo ennen pohjan paistamista, jolloin mahdolliset reiät on helppo tukkia laittamalla niihin kohtiin lisää taikinaa :)

Mutta tuossa syy, miksi ohjeessa on kaksi erilaista lientä eli liemi I ja liemi II. Vahinko sattui alla olevan pitkulaisen piirakan kohdalla. Mielestäni pitkulainen piirakka kärsi jonkin verran vähäliemisyydestään, mutta kyllä molemmat olivat hyviä.


Piirakoiden pohjiksi tein jälleen lempparini eli rahka-voitaikinan. Kaulitsin tuon pohjan todella ohueksi, sillä mielestäni täytettä pitää reilusti ja pohja vain kannattelee tuota herkullista täytettä.

Ja taas kerran ihmettelen, miksi kummassa tällaisia suolaisia piirakoita tule tehtyä tämän useammin, vaikka nämä ovat näin hitsin hyviä!?! ;D


Lohi-juustopiirakka

2 pienempää piirakkaa (n. 22 cm pyöreä tai 11 x 35 cm)

Taikina (kahteen piirakkaan): 
1/2 annosta rahka-voitaikinaa (osa vehnäjauhoista korvattu ruisjauhoilla)

Täyte (kahteen piirakkaan):
500 g lämminsavulohta
100 g fetajuustoa
1 dl aurajuustoa murusteltuna
+ halutessaan voi lisätä minitomaatteja puolitettuina 

Liemi I (vain toiseen piirakkaan):
2 munaa
2 dl kerma-maitoa (1/2 kermaa, 1/2 maitoa)
0.5 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa
0.5-1 tl kuivattua tilliä

Liemi II (vain toiseen piirakkaan):
1 munaa
1 dl kerma-maitoa
0.25 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa
1 dl juustoraastetta

Ohje:
Tee 1/2 annos rahka-voitaikinaa ohjeen mukaan. Laita jääkaappiin ainakin tunniksi vetäytymään.

Jaa taikina kahteen osaa. Kaulitse osat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, hieman vuokaa suuremmiksi. Nosta taikinalevyt vuokien päälle ja painele reunoille. Leikkaa reunojen yli menevät palat pois. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Nosta vuoat jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni lämpenee. 

Esipaista pohjat 220 asteessa n. 13 minuuttia. 

Tee tällä välin täytteen liemet. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma-maito ja suola. 

Perkaa lohesta piikit pois. Jätä lohi melko isoiksi paloiksi. Lado lohenpalat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele päällä fetajuuston palat, aurajuustomuru sekä halutessasi minitomaatin puolikkaita. Kaada liemi piirakan päälle. Ripottele pinnalle vielä hieman tilliä tai juustoraastetta.


Paista 220 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka saanut hieman väriä pintaansa.

Vinkit:
* Voit tehdä tietenkin vain yhden piirakan.

 * Kokeile korvata osa rahka-voitaikinan vehnäjauhoista muilla jauhoilla (ruisjauhot, grahamjauhot, ohrajauhot), niin saat erimakuisen pohjan.

* Paistokuulia käyttämällä voi varmistaa, ettei taikinan reunat tipahda esipaiston aikana

* Varmista, että pohja on ehjä reunoja myöten (ettei käy kuten tämän postauksen kirjoittajalle, että puolet liemestä valuu uunin pohjalle ja liemen puute korvattiin pikaisesti ripottamalla pintaan juustoraastetta).  

10 kommenttia:

  1. Nam! Oikeassa olet, eihän näillä aineilla voi muuta saadakaan kuin hyvää!!

    VastaaPoista
  2. Ihania herkkuja! Niin hyvän näköisiä molemmat piirakat! :) Mä täällä pähkäilen suolaisten leivonnaisten kanssa, kun parin viikon päästä täällä on syntymäpäiväjuhlat. Miten ne onkin aina niin vaikeat... Suolaiset saisi olla yhtä suuressa roolissa kuin makeatkin, mutta aina makeat voittaa... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Meillä on siis samat ongelmat tarjottavien kanssa ;) Makeiden pöytä täyttyisi hetkessä, mutta suolaisia pitää miettiä ja suunnitella vaikka kuinka. Ja silti ne usein jäävät vähemmistöön. Meilläkin olisi muuten normaalitilanteessa vietetty synttäreitä vasta parin viikon päästä. Otettiin tänä vuonna varaslähtö ja juhlittiin etukäteen. Tässä kun on muita juttuja mielessä ja ehkä kiireitäkin tiedossa lähiaikoina, tiedätkin jo ;) Blogiin tulossa juttua noista synttäreistä lähipäivinä.

      Poista
  3. Arvaa kuka lähtee kalakauppaan... Minä! Tätä on kyllä testattava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva että sain sut innostettua Kirsi! :) Tämä oli kyllä huippuhyvää! Erityisesti tuon Liemi I:llä tehtynä, nams. Toivottavasti maistuu myös sulle :)

      Poista
  4. Suolaiset piirakat ovat kyllä hyviä ja nämä sinun piiraasi näyttävät kyllä superherkullisilta!! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat, hyvää, harvinaista herkkua. Pitäisi kyllä ehdottomasti useamminkin leipasta. Kiitos Maiju :D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Niin minunkin, Piparkakku Akka! :P Eikä nuo juustot tee lohipiirakalle yhtään huonoa, päinvastoin ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...