tiistai 10. toukokuuta 2016

Suklaadonitseja kahdella tavalla uunissa + donitsipalloja


Ennen Vappua ja Vapun aikaan tuli tehtyä donitseja varmaan ennätysmäärä. Suurimman osan donitseista tein jo blogistani löytyvän, vaatimattomasti nimetyn Maailman parhaat donitsit-ohjeeni mukaan. Nuo donitsit kun vain ovat maailman parhaita! Useampaan kertaa testaillessani totesin, että vaikka nuo donitsit ovat täyttä herkkua edellisenä päivänä tehtyinä, ne ovat superhyviä heti tuoreena nautittuna! Tein näitä kaneli-sokeikuorrutettuja donitseja sekä donitseiksi donitsivuoassa että donitsipalloiksi (kuva alla) minimuffinivuoassa.


Tänä vuonna innostuin kokeilemaan myös suklaadonitseja. Ensimmäiseen satsiin kokeilin viime vuoden tapaan Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjetta. Niistä tuli ihanan pehmoisia ja suklaisen makuisia donitseja. Lopputuotokset näkyy alla olevassa kuvassa. Nuo donitsipallerot ja mehevällä suklaakakkupohjataikinalla tehdyt suklaadonitsit päätyivät työpaikan pöytään toistaiseksi viimeisen työpäiväni kunniaksi ennen pitkälle lomalle jäämistä.


Ohje on kuitenkin hieman hankalahko (ei siis missään nimessä vaikea, mutta vaatii esim. mikron käyttämistä), joten halusin kokeilla suklaadonitseja vieläkin helpommalla taikinalla. Teinkin toisen annoksen suklaista taikinaa ja muokkasin Maailman parhaiden donitsien ohjetta n. kaakaojauheella, ja kyllä, se toimi! Kuorrutin nuo donitsit vielä pehmeällä suklaakerroksella. Kokonaisuudessaan oikein suklaista herkkua :)

Alempaa löytyy ohjeet molempiin suklaadonitseihin.  Aloitetaan vaikka tuolla "Maailman parhaiden donitsien" muokatusta ohjeesta. Sillä lopputuloksena oli kuohkeita, pehmeitä, pullantuoksuisia, höttöisiä donitseja! Laitoin taikinaan testimielessä ripauksen kardemummaa, ja se toi donitseihin pullamaisen fiiliksen. Oikeastaan en ole kovin varma, sopiko kardemumma siihen, mutta toisaalta ilman sitä, donitsit olisivat maistuneet "vain" pehmoisille suklaamuffineille :) Nimesin tämän donitsiohjeen nimellä "Ihanat suklaadonitsit suklaakuorrutteella".


Ihanat suklaadonitsit suklaakuorrutteella


n. 12 kpl normaalikokoisella donitsipellillä, yhden donitsin halkaisija n.7cm


Aineet:
0.5 dl öljyä
1.25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
  2 dl vehnäjauhoja
0.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
  0.5 tl kardemummaa (voi halutessaan jättää poiskin) 

Lisäksi:
150 g suklaata (laitoin puolet maitosuklaata ja toisen puolen tummaa suklaata)
n. 3 rkl kuohukermaa 
nonparelleja
 
Ohje:
Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Vatkaa kunnolla sekaisin.

Öljyä donitsipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin noin puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 6-8 minuuttia. Valmis donitsi on kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä.
Anna donitsien jäähtyä pellillä pari minuuttia ja kippaa ne sen jälkeen pois. Anna jäähtyä kunnolla. 

Tee kuorrutus pilkkomalla suklaa mikron kestävään kippoon. Lisää joukkoon myös kuohukermaa. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja seos sileää. Jos suklaa on kovin jäykkää, lisää tippa kermaa ja lämmitä muutama sekunti lisää.

Dippaa donitsit suklaaseokseen tai lusikoi suklaaseosta donitsin päälle. Ripottele pinnalle nonparelleja. Anna suklaan jähmettyä ennen syömistä.

Vinkki:
* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä.  Kypsymisnopeudessa on uunikohtaisia eroja.

 * Ohjeen suklaakuorrutuksesta tulee pehmeähkö. Jos haluat kovan kuorrutteen, jätä vain kuohukerma pois.


 Ja eikun nauttimaan! Tai sitten kokeilemaan toista suklaadonitsiohjetta, joka tulee nyt :)

Tämä ohje on siis muokattu Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjeesta. Lopputuloksena tuli ihanan pehmoisia, meheviä ja miellyttävän suklaisia donitseja.

Huomaa, että alla olevalla "Mehevät suklaadonitsit"-ohjeella tulee noin 24 donitsia, kun taas edellisellä "Ihanan suklaadonitsit suklaakuorrutteella" tulee vain 12 donitsia!


Mehevät suklaadonitsit

24 kpl (halkaisijaltaan n. 7 cm) 

Aineet:
  75 g voita
35 g tummaa suklaata sulatettuna
  2/3 dl rypsiöljyä
1 1/3 dl vettä
1 dl kermaviiliä
2 munaa
2 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
2/3 dl (=4.5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
  0.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
  2 tl vaniljasokeria


Lisäksi:
tummaa suklaata 
nonparelleja 

Ohje:
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, kermaviili, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursottele donitsipellin koloihin noin puoleen väliin saakka.

Paista 200 asteessa noin 8-9 minuuttia, tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä. 

Koristele sulatetulla roiskimalla sulatettua suklaata raitoina donitsien päälle ja ripottele pinnalle nonparelleja.

Ja miten nämä kaksi suklaadonitsiohjetta sitten erosivat toisistaan? Yksi ero oli niiden tekemissä. Toisessa aineet sekoitettiin kulhossa nopeasti sekaisin, ja toisessa jouduttiin tämän lisäksi mikroa rasvan ja suklaan sulattamisessa. Toinen ero näiden kahden suklaadonitsin välillä oli koostumuksessa ja maussa. Tämä vertailu tosin perustuu nyt täysin muistikuvaani, sillä en maistellut donitseja rinnakkain...: Ihanat suklaadonitsit" olivat hieman höttöisempiä ja miedomman kaakaoisia (siis pelkiltään, ilman kuorrutetta maisteltuna). "Mehevät suklaadonitsit" olivat aavistuksen suklaisempia ja kostean mehukkaita. Vaikka kyllähän nuo höttöisemmät, "ihanat" donitsitkin kosteita olivat! Erot olivat siis hyvin minimaaliset.

Hyviä siis molemmat, mutta ehkäpä teen jatkossa suklaadonitsit kuitenkin tuolla ylimpänä olevalla "Ihanat suklaadonitsit"donitsit ohjeella, joka oli aavistuksen nopeampi. Ainakin kiireen painaessa päälle. Ja ehkäpä jätän myös kardemumman ensi kerralla ihan vain testimielessä pois. Ensi kertaa odotellessa :)


8 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä tänäkin vuonna tehdä näitä donitseja poitsun synttäreille! Viime vuonna loppui kesken. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donitsit ovat ehdoton hitti lasten synttäreillä! Meillekin tyttö toivoi niitä synttäreilleen ensi viikolla :)

      Poista
  2. Nam.. Kumpikin kuulostaa ihan suussasulavilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisia olivatkin, ihanan pehmoisia ja kaikinpuolin maukkaita. Kiitos Raisa P :)

      Poista
  3. Ihania herkkuja! Mun pitäisi ehdottomasti kokeilla noita maailman parhaita donitseja! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan niitä! En ole vieläkään uskaltautunut läträämään kuuman öljyn kanssa, niin on ohanaa kun voi tehdä donitseja uunissa. Ja se maku, nams! ;D

      Poista
  4. Monenko donitsin vuokia sinulla on käytössä ? Ei tunnu löytyvän oikein mistään 12 donitsin vuokia mistään, vaan kaikki on 6 donitsin vuokia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vuoka on 12 donitsin vuoka (vuoasta näkyy osa täällä: http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/04/ne-maailman-parhaat-donitsit-uunissa.html). Löysin sen vuosi sitten Turun Muovitukusta, mutta olen nähnyt sellaisia myynnissä joskus myös Prismoissa. Jos oikein muistan, niin se on Iloleipurin tuotteita.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...