torstai 16. kesäkuuta 2016

Feta-kasvispiirakka


Synttäritarjottavien kirjoittelu jatkuu tällä suolaisella feta-kasvispiirakalla. Tein piirakan muokaillen blogista löytyvää Tosi maukkaan kasvispiirakan ohjetta.

Piirakan pohja on ihanan pehmoinen perunamuusijauheen johdosta. Tällä kertaa korvasin osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla. Tiputin sipulin pois ja heitin sen tilalle pihalla rehottavaa ruohosipulia ja hieman enemmän tomaattia. Osa fetajuustosta jäi vahingossa kauppaan, joten sitä tuli laitettua edellistä kertaa vähemmän. Fetan puutteen takia laitoin joukkoon suolaa hieman enemmän, mutta fetan puute jäi silti kaivertamaan mieltä. Piirakka oli hyvää nytkin, mutta viime kerralla vieläkin herkullisempaa, siis aivan ihanaa.


Piirakka tuoksui melko vahvasti valkosipulille uunista tullessaan, mutta ihme ja kumma, valkosipulia ei enää syömisvaiheessa tai piirakan jäähdyttyä huomannut mitenkään erityisesti. Tätä teen kyllä jatkossakin, mutta ensi kerralla sitten fetaa vähintään 400 g tämän kokoiseen satsiin :)


Maukas kasvispiirakka

n. 40 x 30 cm uunipellille 

Pohja:
2 dl perunamuusijauhetta
4 dl vehnäjauhoja (laitoin 1 dl grahamjauhoja, 1 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
200 g leivinmargariinia (tai voita) huoneenlämpöisenä
2 dl jääkylmää vettä

Täyte:
1 iso (n. 500 g) kesäkurpitsa 
1 paprika (laitoin 1/2 punaista, 1/2 oranssia)
n. 15 reilunkokoista kirsikkatomaattia
  1.5 tl valkosipulitahnaa (tai 4 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
1 tl + 0.5 tl suolaa
reilusti tuoretta timjamia
250 g fetajuustoa/fetan tapaista salaattijuustoa (tulee parempi 400g:lla)
4 dl maitoa
4 kananmunaa
n. 150 g (3 dl) punaleima emmentalia raastettuna 

Ohje:  
Aloita pohjan teolla. Sekoita muusijauhe, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Nypi huoneenlämpöinen, kuutioitu rasva joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.

Pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Mitä pienemmiksi leikkaat, sitä paremmin ne kypsyvät uunissa. Jos palat ovat kovin isoja, kypsennä niitä pannulla öljytilkassa muutama minuutti. Kuutioi kesäkurpitsa ja puolita tomaatit. Sekoita kasvikset keskenään ja sekoita joukkoon vielä valkosipulimurska, timjami ja 1 tl suolaa. Anna seistä pöydällä sen aikaa, kun valmistelet pohjan ja liemen. 

Ota taikina kylmästä. Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta taikinalevy uunipannulle ja painele levyä vielä kevyesti pohjalle ja reunoille. Sekoita munat, maito, juustoraaste ja 0.5 tl suolaa keskenään. 

 Lisää puolet pilkotuista fetajuustoista piirakan pohjalle. Nostele kasvisseos päälle (älä kaada kasviksia suoraan kulhosta, sillä kulhon pohjalle on todennäköisesti kertynyt kesäkurpitsasta paljon lientä). Ripottele päälle vielä loput fetajuustopalaset ja kaada munamaitojuusto-seos piirakan päälle. 

 
Paista 225 asteessa alatasolla n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa liikuteltaessa. 

2 kommenttia:

  1. Suolaiset piirakat on niiiin herkkua! :) kuulostaa hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovatkin! Tämäkin oli hyvää, vaikka pieni fetajuustolisä olisi tehnyt tästä vieläkin paremman :P

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...