sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Valkosuklaa-raparperipiirakka


Nyt kun vielä on hetken raparperiaikaa jäljellä, jaan tänne tämän valkosuklaisen raparperipiirakan ohjeen ja jatkan synttäritarjottavien kirjoittelua taas tämän herkun jälkeen :) Pihahommilla ja leipomisella on näimmä minuun piristävä vaikutus, sillä vaikka vauva olikin nukkunut levottomasti edellisyöt ja väsymys painoi, löysin itseni pihalta mm. laittamassa herukkapensaiden päälle verkkoja lintujen suojaksi, kaivamassa muutaman luumupuun alun pois leikkimökin vierestä ja tonkimassa muutamia ohuita raparperin varsia talteen. Kyllä oli noiden jälkeen taas kiva olo :) Seuraavana päivänä äitini oli tulossa kylään ja nuo raparperit lojusivat pöydällä. Eikös siitä sitten alkanut leipomisvimma. Valkosuklaa on raparperin hyvä ystävä, joten niistä syntyi lopulta tämä herkullinen piirakka, joka toimi samalla myös synttärikakkunani. Huih, 40 alkaa pikku hiljaa lähestyä..



Tuo muhkea pohja on taas helppoakin helpompi aineet-vain-kulhoon-ja-sekaisin -tyylinen, jonka tekemiseen ei montaa minuuttia kulu. Ihan lemppareita tällaiset taikinat, varsinkin kun lopputulos on ilmava, kostea ja muhkea :)

 Raparperi-valkosuklaapiirakka

n. 20 cm vuokaan

Aineet:
0.5 dl öljyä
1.75 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia)
1 kananmuna
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
100 g valkosuklaata
4 dl (n. 200 g) pieniä raparperin paloja 

Ohje:
Pilko suklaa noin puolen sentin kokoisiksi paloiksi. Mittaa kaikki muut aineet kulhoon, paitsi valkosuklaa ja raparperin palat. Sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun n. 22 cm vuokaan. Ripottele pinnalle yli puolet raparperinpaloista, sen jälkeen valkosuklaan palat ja lopuksi vielä loput raparperin palat. Piirakka on tässä vaiheessa suunnilleen tämän näköinen.


Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Koita kypsyys esim. hammastikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on piirakka kypsä. Anna jäähtyä hetki.

Vinkit:
* Kokeile korvata raparperi muilla kirpeillä marjoilla. Esimerkiksi puolukoilla, punaherukoilla tai vadelmilla.

* Paistoaika riippuu vuoan koosta. Käytin noin 20 cm vuokaa, jolloin paistoaika oli pidempi, kuin olisi ollut isommalla vuoalla. Myös uuneissa on eroja, joten kypsyys kannattaa tarkistaa heti, kun piirakkaa tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä (mutta edelleen pehmeältä).  

12 kommenttia:

  1. Tein juuri viime viikolla valkosuklaa-raparperipiirakkaa, johon tuli täytteeseen myös maustamatonta tuorejuustoa. Kyllä raparperi vaan maistuu hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, kuullostaapa hyvältä myös tuo sinun versiosi! :) Raparperi on kyllä herkkua, ja yhdistettynä valkosuklaaseen (tai vaikkapa mansikkaan tai vadelmaan) vieläkin herkullisempaa :)

      Poista
  2. Nam, valkosuklaa varmasti sopii kivasti raparperin kqveriksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii tosi kivasti, kirpeää ja makeaa yhdessä, mums! ;)

      Poista
  3. No, tuotahan pitää heti kokeilla.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testailehan ihmeessä :) Hyvää on! Oih, melkein unohdin, kiitos kun muistutit :)

      Poista
  4. Voi nam! :P Ihanan näköistä. Testiin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Maiju :) Raparperi ja valkosuklaa on tosi ihana pari. Oon laittanut niitä yhdessä piirakoiden lisäksi myös muffinsseihin, ja niin tulee tosi meheviäkin :) Testaile ihmeessä :)

      Poista
  5. Miten ihanan näköinen piirakka/kakku :) Ajattelin tehdä nyt viikonloppuna puolukoista ja kotona on muutama rahkapurkki, voiko sillä korvata yhtä hyvin tuon piimän/kermaviilin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaana V :) Maitorahka on usein hieman paksumpaa, happamampaa ja proteiinipitoisempaa kuin nuo muut, joten jos korvaa piimän suoraan sillä, niin lopputulos saattaa hieman olla kuivemman oloinen ja happaman makuinen. Tuli mieleen, että mitä jos laittaisi rahkan joukkoon lirauksen vettä. Siitä saisi samanlaista happamuutta kuin noista muista, ja koostumuskin löysenisi.. Uskallatko kokeilla? :)

      Poista
  6. En uskaltanut vaihtaa piimää kermaviiliin, mutta sen sijaan laitoin luonnonjogurttia :) Oli kyllä niin hyvää puolukoista tehtynä, että tämä tulee tehtyä vielä monta kertaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että luonnonjogurtilla ja puolukoilla onnistui ja maistui! :D Kiitos Jaana kun kävit kertomassa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...