Nämä ihastuttavan makuiset sitruunaiset suklaabrowniespalat syntyivät jo alkukeväästä, oman päättämättömyyteni ja kovan leivontainnostuksen seurauksena. Viime talvi ja alkukevät toivat kroppaani muutamia lisäkiloja, ja ajattelin pitää hieman pidemmän leivontatauon. Noh, eihän se tietenkään onnistunut ja hetken taisteltuani kaivoin leivontakulhot esille. Se vain meinasi tuottaa pienen ongelman, sillä päässäni pyöri kaksi makuvaihtoehtoa, mutta en osannut päättää kumpaa tekisin. Lopulta yhdistin siis nuo kaksi lempimakuani; suklaan ja sitruunan. Ja oikein ihastuttavalla tavalla. Tahmainen, makea suklaakerros sai kaverikseen raikkaan sitruunan. Nam!
Otin mallia viime vuonna tekemistäni Herkullisista appelsiini-suklaabrowniespaloista. Nyt itse brownies muuttui vieläkin tahmaisemmaksi ja suklaisemmaksi, ja päälikerroksen marmorointiin käytin maustetun tuorejuuston sijasta sitruunalla ja sokerilla maustettua maitorahkaa.
Tällä(kin) kertaa vaihekuvat jäivät ottamatta, mutta homma näytti suunnilleen samalta, kuin appelsiiniversionkin kanssa, joten kopsasin marmorointikuvat sieltä tänne. Taikina oli ehkä tällä kertaa aavistuksen jämäkämpää, eikä marmorointi meinannut onnistua kovin hyvin. Kun vähän aikaa heilutteli veistä ees taas vuoassa, niin kyllä sieltä jonkinlainen kuvio alkoi muodostumaan :)
Epäilen, että jämäkämpi taikina johtui siitä, että taikina ehti viilenemään tällä kertaa enemmän. No mutta eipä tuo pinta ole kuin koriste. Sisus ja maku pääasia :)
Tarjoilin näitä jo keväällä, ja pakastin loput palat. Loput nautittiin tytön sukulaissynttäreillä ja samalla totesin, että ne kestivät pakastamisen todella hyvin. No mutta pidemmittä puheitta, tässä käyttämäni ohje :)
Sitruuna-suklaabrowniepalat
n. 20 x 30 cm vuokaan, n. 20 palaa
Brownietaikina:
150 g tummaa (n. 50%) suklaata
150 g voita
2.5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0.75 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
0.75 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
0.75 tl suolaa
1.5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Sitruunakerros:
250 g maitorahkaa
2 munaa
4.5 rkl (1 sitruunan) sitruunan mehua
1 sitruunan (n. 1 rkl) raastettu kuori
n. 1 dl sokeria
1.5 tl vaniljasokeria
Ohje:
Ohje:
Tee sitruunakerros sekoittamalla kaikki aineet keskenään kunnolla sekaisin. Maista sokerin määrä sopivaksi.
Tee sitten brownietaikina. Sulata suklaa ja voi mikron kestävässä kulhossa mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen kunnolla sekoittaen. Sekoita kaakaojauhe ja suola vehnäjauhoihin. Lisää jauhot siivilän läpi suklaaseokseen ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Levitä suklaataikinasta noin 4/5 leivinpaperoidun n. 20 x 30 cm korkeareunaisen vuoan pohjalle ja tasoita.
Tee sitten brownietaikina. Sulata suklaa ja voi mikron kestävässä kulhossa mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen kunnolla sekoittaen. Sekoita kaakaojauhe ja suola vehnäjauhoihin. Lisää jauhot siivilän läpi suklaaseokseen ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Levitä suklaataikinasta noin 4/5 leivinpaperoidun n. 20 x 30 cm korkeareunaisen vuoan pohjalle ja tasoita.
Kaada sitruunatäyte suklaapohjan päälle, tasoita. Tiputtele pinnalle loput suklaataikinasta nokareittain. Vetele pintaan kuvioita veitsellä. (Huom! Alla oleva esimerkkikuvat appelsiini-browniespalojen ohjeesta, aika samalta näyttää näidenkin teko).
Paista uunin hieman keskitasoa alemmalla tasolla (ei kuitenkaan aivan pohjalla) 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Piirakka on valmis, kun se on kiinteytynyt reunoilta, mutta heiluu vielä hitusen ihan keskeltä. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja laita vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa kylmänä paloiksi.
Vinkit:
* Sitruunatäyte on todella löysää, ja marmorointia varten päällä olevia taikinakokkareita voi vedelle ihan reippaasti, jotta ne sekoittuvat sitruunatäytteen joukkoon paremmin.
* Brownies on parhaimmillaan levättyään seuraavaan päivään jääkaapissa.
* Brownie-palat kestävät myös pakastamisen.
* Saat ohjeesta kokonaan laktoosittoman, jos käytät laktoositonta voita ja laktoositonta tummaa suklaata.
Voi nam! :)
VastaaPoistaSanos muuta!!! ;D
PoistaVarmasti hyviä! Niin mehevän näköisiä että! :D
VastaaPoistaRauhallista ja leppoisaa juhannusta teidän perheelle ♥
Nämä olivat tosia ihania, tykkäsin ja kovin :P Sitruuna sopis tahmeaan ja makeaan suklaakerrokseen kuin nenä päähän. Kiitos Taru ♥ Oikein ihanaa juhannusta myös sinulle ja perheellesi!
PoistaIso kiitos taas kerran aivan mahtavasta reseptistä! Tästä tuli ehdottomasti yksi lemppariresepteistäni, nam! Hauskaa juhannusta sinulle :)
VastaaPoistaHienoa, ihana kuulla, että ohje ylsi lemppareittesi joukkoon!!! :D Kiitos, ja oikein ihanaa ja herkullista kesänjatkoa sinulle! :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaVahingossa sitten poistin kommentin :P Mutta kyselin vain, että osaatko arvioida, kauanko taikina kypsyisi muffinivuoissa? Ajattelin kokeilla tehdä tästä browniepohjasta "leivoksia" joko paistamalla vuoissa tai sitten vain leikkaamalla pieniksi ja koristelemalla :) Resepti on hyvä ja browniesta tulee tahmeaa ja hyvää, mutta saisikohan siitä jotenkin vielä tahmeampaa? Nimim. Täydellistä koostumusta etsimässä :D
PoistaMuffinssivuoissa paistettuna taikina kypsyy (jääden tahmaiseksi) varmaan aika nopsaan, arviolta 200 asteessa ehkä 8-10 minuutissa. Tahmaisuutta=kosteutta saa lisää vaikkapa lyhentämällä paistoaikaa. Tai vähentämällä jauhoja.Vai tarkoitatko tahmaisuudella "sitkeyttä"? :)
PoistaKiitos! Juuri sitkeyttä tarkoitin, mistähän se tulee ja miten sitä saisi lisää? :)
PoistaSitkeyttä oon huomannut ainakin sellasissa brownies-ohjeissa, joihin tulee tätä enemmän sokeria (ja joiden taikinaa varten vatkataan ensin munat ja sokeri vaahdoksi). Ehkä itse kokeilisin laittaa tavallista sokeria 2 dl ja fariinisokeria 1 dl, ja vähentäisin samalla hieman rasvan ja suklaan ja munien määrää.. Tarkempia neuvoja en uskalla luotettavasti kertoa, ennen kuin olen testaillut. Vai uskallatko näillä vinkeillä itse koittaa? :)
PoistaKokeilin heti ja tuli ihan täydellistä! Nam :D Laitoin sokeria, kuten neuvoit, 1 muna vähemmän ja voita ja suklaata 50 g vähemmän. Kiitos!!
PoistaJee, hienoa!!! :D Mahtavaa, että onnistui :D Ja kiitos Laura kun kävit kertomassa miten kävi :) Pitää itsekin joskus testailla :P
Poista