tiistai 8. marraskuuta 2016

Ihanat salmiakki-suklaatryffelit lakritsipäällisellä


Ensimmäinen erä tällaisia lakritsille ja salmiakille maistuvia mielettömän herkullisia suklaatryffeleitä katosi mystisesti melko pian leivontakerran jälkeen kolmisen viikkoa sitten. En ehtinyt saamaan herkuista edes kuvaa, joten niitä piti tehdä samantein uudestaan. Ja osin tein niitä uudestaan näin pian siksikin, että nämä olivat her-kul-li-si-a ja halusin päästä ahmimaan maistamaan niitä uudestaankin.


Suklaatryffelit syntyivät alunperin pienoisesta suklaan ja lakritsin himosta, ja myös siitä, että halusin kokeilla Raision Confetista tuotenäytteinä saamiani lakritsijauhetta ja laku-salmiakkipastaa johonkin. Kyllä vain kannatti! Yksi näitä maistellut ei normaalisti edes pitää suklaan ja salmiakin yhdistelmästä, mutta kummasti nämä vain hävisivät jälkiä jättämättä jääkaapista juuri hänen toimesta. Tein pienen pieniä muutoksia tähän ohjeeseen ja näistä tuli vieläkin parempia. Kuohkeita, kevyehköjä palluroita, joiden ensimaku on lakritsi. Ensimaku katoaa nopsaan, mutta sitä siivittää suklaan ja salmiakin liitto. Maistelin näitä ensin yhden, sitten humpsahti vahingossa toinen ja kolmas heti perään. Ihan vain testimielessä, kröhöm. Pakkasin äkkiä loput laatikkoon töihin vietäväksi. Ainakin melkein kaikki.. Eipä tuostakaan ollut hyötyä, sillä flunssa yllätti ennen töissä käymistä ja nämä tuli lopulta tuhottua kotivoimin.


Tryffelit olisivat sopineet mainiosti vaikka Halloweenpöytään, mutta nyt kun Joulu on tulossa, niin nämä ovat myös tosi hyvä lahjaidea. Ja vieläpä helposti ja nopeasti. Osa aineista sulatetaan nopeasti mikrossa ja joukkoon heitetään loput aineet. Pieni jäähdytys, hetken vatkaus ja eikun palluroita vadille. Vielä kieritys kaakao- ja lakujauhoissa. Helppoa, eikö.


Pursottelin testausmielessä osan massasta pellille ja toisen puolen laitoin lusikalla. Yllä olevasta kuvastakin näkee tuloksen, että pursottaen (vasemmalla) tuli hieman siistimpää jälkeä, kun taas lusikalla nostaen (oikealla) pallurat jäivät vieläkin epämääräisemmän näköiseksi. Kaakao- ja lakritsiauhoissa kierittely tasoitti hieman pintaa kummassakin. Mutta toisaalta suklaatryffelit saavatkin olla hieman epämääräisen muotoisia; ovatpahan itsetehdyn näköisiä :)


Suklaatryffelit laku-salmiakkivivahteella


Koosta riippuen n. 45 kpl

Aineet:
100 g maitosuklaata
100 g tummaa (50%) suklaata
1 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria
25 g voita
n. 1 rkl "Lakusalmiakki" - Lakritsi-salmiakki -pastaa

Lisäksi:
tummaa kaakaojauhetta
n. 2 tl "Sokea Susi" -lakritsijauhetta

Ohje:
Pilkot suklaat mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon vispikerma. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes suklaat ovat sulaneet. Lisää joukkoon tomusokeri ja pienemmäksi kuutioitu voi. Sekoita kunnes voi on kokonaan sulanut. Mausta suklaamassa lakusalmiakki-pastalla. Laita pastaa ensin vähemmän ja maistele omaan makuusi sopivaksi. Laita massa jääkaappiin jähmettymään noin 1.5 tunniksi, kunnes se on selvästi paksuuntunut, sellaista paksua tahnaa, mutta ei kovaa.

Ota valmiiksi alusta tryffelien pursottamista varten. Ripottele alustalle tummaa kaakaojauhetta. Vatkaa kylmää suklaaseosta sähkövatkaimella voimakkaasti parisen minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lusikoi kuohkea tryffelimassa samantein pursotuspussiin, jossa iso pyöreä tylla (tai pakastepussiin ja leikkaa iso reikä pakastepussin kulmaan). Pursottele nokareita tummalla kaakaojauheella peitetylle alustalle. Toinen vaihtoehto on nostaa tryffelimassasta pikkulusikalla nokareita kaakaojauheen päälle.

Laita uudestaan jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Kun pallurat ovat kovettuneet hieman, pyörittele nokareet kevyesti kaakaojauheessa. Älä koita peittää pintaa kokonaan kaakaojauheella vaan jätä siihen tartuntapintaa myös lakujauheelle. Ripottele seuraavaksi lakritsijauhetta tryffelien päälle. Heilauta tryffeleitä aina välillä ja heittele lisää lakujauhetta niiden päälle, kunnes määrä on omaan makuusi sopiva. Itse peitin pallurat miltei kokonaan tuolla jauheella. 

Säilytä tryffelit viileässä. Nams!

Vinkki:
* Jos käytät tryffelien muotoiluun pursotinpussia, laita se valmiiksi, sillä seos alkaa jämähtää heti vatkaamisen jälkeen. 


6 kommenttia:

  1. Kuulostavat todella hyviltä! Slurps! ;P Piti googletella tuota Sokeaa sutta, kun en ollut siitä kuullutkaan ja tuotteet vaikuttivat tosi hyviltä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania olivat, mutta kovin katoavaista sorttia ;) Tuo lakritsijauhe ja laku-salmiakkipasta ovat tosiaan Lietolaisen valmistajan tekemiä ja niitä on myynnissä Confetissa. Oon tosi ronkeli lakritsijauheiden suhteen, mutta tuo oli kyllä huippuhyvää. Ja se laku-salmiakkipasta, voih, sitä ois voinut lusikoida vaikka suoraan purkista enemmänkin :P

      Poista
  2. Nam, kun näyttävät ja kuulostavat hyvälle! Näitä voisi testata, sillä tuo yhdistelmä toimii minulle :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testaamaan, herkkua olivat :) Mä oon ihan laku-suklaa-yhdistelmän fani, juuri nyt(kin) nautiskelen niitä :P Mutta kyllähän tuo salmiakkikin oli tosi herkkua. Salmiakkisuutta pystyy säätelemään oman maun mukaiseksi eli jos tykkää voimakkaasta salmiakin mausta, kannattaa laittaa hieman enemmän tuota pastaa :) Kiitos Maiju :)

      Poista
  3. Tuli aivan hirveän makuisia tällä ohjeella. Eikä tarvitse pitää mitään kiirettä pursotuksen kanssa,ei jämähtänyt ihan hetkessä. Rakennekin löllö suussa,hyi. Kehtaako edes lahjaksi antaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, etteivät tryffelit onnistuneet tai olleet maultaan mieleesi. Makuja onn monia, eikä valitettavasti kaikki tykkää kaikesta.

      Tuosta löllöydestä.. Annoitko massan jäähtyä jääkaapissa tarpeeksi pitkään enne kuin aloit vatkaamaan sitä? Entä vatkasitko tarpeeksi kauan, eli kunnes seos selvästi vaaleni ja kuohkeutui? Valmiin kuohkean seoksen ei pitäisi enää olla löllöä, vaan suht paksua ja pursotettavaa. Jos seos jää liian löysäksi, on se luultavasti liian lämmintä tai liian vähän aikaa vatkattu. Tällöin se kannattaa laittaa uudestaan jääkaappiin ja vatkata hetken päästä uudestaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...