tiistai 17. tammikuuta 2017

Riisimuro-suklaapohjainen kinuskijälkkäri


Tämä löysähkön kinuskitäyteen sisältävä rapeapohjainen suklaa"kakku" ei ole ehkä paras tarjottava virallisiin juhlahetkiin, vaan sopii parhaiten tilanteisiin, joissa voi leikata veitsellä pienen, suttaavan siivun lautaselleen ja nauttia sen sormilla syöden.

Tämä karkin, piirakan, kakun ja moussejälkiruoan risteytys sai alkunsa, kun riisimuropaketti eksyi meille taas kerran kirjoitettuani sen kauppalistaan. Mikä kumma siinäkin on, että niitä pitää löytyä aina kaapista, vaikka meillä ei syödä niitä sellaisenaan lainkaan, vaan upotan niitä pelkästään leivonnaisiin, ja sinnekin tosi harvoin.. No mutta tällä kertaa halusin kokeilla, miten suklaa-riisimuronamit toimisivat leivonnaisen pohjana. Laitoin tekemäni "kakun" päälle kondensoidusta maidosta tehdyn kinuskimoussen sekä pieniä suklaa-riisimuronamipaloja.


Ja pakko todeta, ettei tuo pohja toimi ainakaan tällaisenaan! Siis hyvänmakuinenhan se oli, sitä en voi kieltää, mutta leikattavuus oli äärimmäisen huono. Jotenkin kuvittelin, että pohja olisi edes vähän samansuuntainen, kuin Järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussa käyttämäni sikahyvä keksi+valkosuklaapohja. Mutta ei. Ehkä suklaata oli liikaa riisimuroihin nähden..? Mutta jos suklaan määrää tiputtaisi, maku kärsisi liikaa? Ehkä pohjasta pitäisikin tehdä ohuempi? Tai vieläkin suklaisempi, ja murustella se ennen pohjalle laittamista? Tai sitten vain unohtaa muokkausajatukset kokonaan..? Laitan ohjeen kuitenkin tänne talteen sekä itselleni ja myös siksi, jotta jos joskus sattumalta jolle kulle tulee vaikka mieleen kokeilla samaa, niin tietää, mikä ainakaan ei toimi. Tai jos joku on jo kokeillut riisimurojen ja suklaan taipumista tällaiseksi pohjaksi hyvällä menestyksellä, olisi kiva kuulla siitä enemmän :)


Tällaista ajatuksenjuoksua tällä kertaa. Jälkkäri tuli kuitenkin tuhottua melko nopsaankin. Rouhimme jälkkäristä paloja järeällä veitsellä, otimme palan käteemme, mussutimme sitä järsien riisimurosuklaata ja koitimme saada suurimman osan kinuskisesta vaahdosta osumaan suuhumme.


Riisimuro-suklaapohjainen kinuskijälkkäri

n. 16 irtopohjavuokaan

Pohja + pintamuru:
50 g maitosuklaata
50 g tummaa suklaata
6 dl riisimuroja

Täyte:
2 dl vispikermaa
n. 1/3 purkillista karamellisoitua kondensoitua maitoa
50 g maustamatonta tuorejuustoa

Päälle:
hieman kondensoitua maitoa

Ohje:
Sulata suklaat mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon riisimurot. Nostele leivinpaperin päälle pieniä riisimuronokareita osasta (n. 1/3) riisimuromassaa ja nosta jääkaappiin kovettumaan. Näistä tulee pintaan koristemurut. Painele loput suklaiset riisimurot voidellun, n. 16 cm irtoreunavuoan pohjalle ja hieman reunoille. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon kondensoitua maito sekä tuorejuusto. Vatkaa hyvin sekaisin. Ota kovettunut kakkupohja pois vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Kauho täyte pohjan päälle. Koristele irtonaisilla riisimuronokareilla.

Vinkki:
* Loput kondensoidun maidon voi joko pakastaa seuraavaa käyttökertaa varten tai tehdä siitä samantein vaikkapa jäätelöä.


6 kommenttia:

  1. Tämä kyllä näyttää ja kuulostaa ihan huikean hyvältä! Pakko varmaan testata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Pientä hiomista vaan vaaditaan, jotta saa helpommin leikattavan. Mutta kyllä se näinkin tuli tuhottua :)

      Poista
  2. Äärettömän hyvältä kylllä näyttää! Joskus on tingitävä rakenteesta maun vuoksi. ;) Tuli vaan mieleen, miten toimisi kookosrasva+tomusokeri+kaakaojauhe tyyppinen ratkaisu, niin kuin perinteisissä riisimuromakeisissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack :) Hei, tuo kookosrasva-sötkötys olikin loistoidea! Laittaa vaan tarpeeksi ohuen kerroksen, jotta pystyy leikkaamaan hyvin. Se on voimakkaamman makuinenkin kuin tämä suklaa-riisimuro-juttu, niin sitä riittää pienempikin määrä. Saas nähdä koska saan aikaiseksi testailla. Kiitos :)

      Poista
  3. Anoppikokelas käyttää tällaista pohjaa - kysyin reseptiä kun hän kävi kahvilla, ja hän neuvoi lisäämään tilkan kermaa, niin pohjasta tulee leikattavampi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa, suurkiitos! Tuleeko pohjasta kerman kanssa myös rapeaa? Kuvittelin, että kermatilkka tekisi pohjasta pehmeän, mutta jos kerran toimii, niin pitääkin kokeilla. Kiitos vinkistä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...