keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Mutakakkumaiset punaherukka-valkosuklaapalat


Kostea, mehevä, kirpeän makea, hieman sitkeä, vaalean mutakakun tyyppinen punaherukka-valkosuklaapiirakka. Maistuisiko? Meille maistui, ja niin hyvin, että piirakasta ei korkkaamisen jälkeen ollut hetken päästä jäljellä enää murustakaan.


Nämä valkosuklaapalat syntyivät jo alkuvuodesta, kun koitin saada helpotusta kovaan leivontavimmaan. Heti kun sain vauvan nukkumaan, kaivoin testattavien ohjeiden kansioni esille. Kansion kätköistä löytyi kostea, blondies-tyyppinen valkosuklaa-vadelmaneliöohje, jonka olin aikoinaan leikannut Yhteishyvästä. Ohje vaikutti tarpeeksi simppeliltä ja nopealta, joten uskaltautuin alkaa leipomispuuhiin. Pieni vauvamme ei nimittäin välttämättä nuku kuin puolen tunnin pätkiä, jolloin helpot ohjeet ovat enemmän kuin tarpeen.


Ja olihan tuo ohje nopeuden lisäksi ennen kaikkea älyttömän herkullisen oloinenkin! Ohjeessa olevat vadelmat vain vaihtuivat punaherukoihin ja suolaa meni enemmän kuin ohjeessa, sekä saksanpähkinät jätin kokonaan pois. Taikina valmistui hetkessä ja piirakka oli uunissa varttin kuluttua siitä, kun aloin kaivamaan tarvikkeita esille. Tuohon aikaan kuului vielä kameran etsiminen ja muutaman vaihekuvan räpsiminen. Voiko leivonnaisen tekeminen olla enää tämän nopeampaa!?!


Jätin piirakkavuoan pöydälle kampaajani ajaksi ja suurin osa paloista oli hävinnyt lastenvahtijen parempiin suihin kehujen saattelemina sillä aikaa :) Tuo katoaminen oli todellinen yllätys, sillä syöjänä oli henkilö, joka ei makeista leivonnaisista välitä normaalisti tippaakaan. Toisaalta en yhtään ihmettele, sillä nämähän olivat herkkua. Kypsät reunat muistuttivat peruspiirakkaa, kun taas raaempi keskusta oli kuin tahmeaa ja jopa hieman sitkeää valkosuklaista mutakakkua. Punaherukat toivat piirakkaan ihanaa kirpeyttä ja kokonaisuus oli älyttömän onnistunut :)


Punaherukka-valkosuklaapalat

n. 20 x 30 cm vuokaan

Aineet:
150 g valkosuklaata
75 g voita
3 munaa
1.5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
2 dl punaherukoita (tai muita kirpeitä marjoja)

Ohje:
Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon. Laita kulhoon myös voi. Sulata mikrossa välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita nuolijalla varovasti joukkoon siivilöidyt vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut suolan ja leivinjauheen. Kääntele joukkoon vielä sulanut suklaaseos.



Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille, tasoita.



 Ripottele pinnalle punaherukoita.



Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa paiston loppupuolella, jotta se ei tummu liikaa. Piirakan kuuluu jäädä keskeltä hieman taikinaiseksi. 

Vinkki:
* Saat vaihtelu piirakkaan vaihtamalla punaherukat vadelmiin, puolukoihin tai muihin kirpsakkoihin marjoihin.

8 kommenttia:

  1. Mikä herkku !
    Nyt ei tarvitse enää pohtia mihin käyttäisi punaherukat, tuon piirakan saaminen uunikuntoon ei ota montakaan hetkeä.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ja näyttää todella hyvältä. Itse vähän karsastan punaherukoiden käyttöä, kun en tykkää niiden siemenistä. Muutenkin se on marjoista se mikä jää viimeseksi pakkasenperukoille, kun kaikki mustikat ja mansikat on syöty. Ehkä pitäisi uskaltautua kokeilemaan, sillä niiden kirpeä maku sopii varmasti valkosuklaan pariksi enemmän kuin hyvin. :) Mahtavaa, että muutkin leikkaavat vielä ohjeita lehdistä talteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua oli :P Ne siemenet ei oo kivoja mustakaan, mutta tässä en edes huomannut niitä. Kannattaa ihmeessä testailla, makea ja kirpeä kun sopivat mahtavasti yhteen. Kyllä ne hyvät ohjeet pitää ottaa talteen, lehdistäkin :) Päivät vaan ovat niin kovin lyhyitä nykyään, ettei kaikkia herkkuohjeita ehdi millään ehdi. Pakko koittaa valita ne herkullisimman kuulloiset, ja tämä osoittautui ainakin tosi hyväksi :)

      Poista
  3. Kiitos taas mielenkiintoisesta ohjeesta. Meilläkin on punaviinimarjoja aika paljon vielä pakkasessa joten näitä on pakko testata.

    VastaaPoista
  4. Nam!! :) Laitoin puolukoita ja jauhoista puolet spelttijauhoja. Tätä tehtävä toisenkin kerran, helppo, nopea ja hyvää! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...