sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Itse tehty suklaanmakuinen kondensoitu maito ja suklaajäätelö


Käytän kondensoitua maitoa tosi usein. Yleisemmin se päätyy suklaafudgeen tai jäätelöön. Maitotölkkejä on oikeastaan "pakko" löytyä kaapista aina, jotta saan hätätilanteissakin tehtyä herkkuja äkkiä. Kondensoitun maidon käyttäminen on mulle niin yleistä, että joskus jopa kokeilin sen tekemistä itse. Aivan aidon makuista ja tuntuista lopputulosta en kokeiluissani saavuttanut (testailin maidon tekemistä siis useamminkin kuin kerran), mutta sen verran lähelle pääsin, että mielestäni itsetehty on hyvä korvike oikealle versiolle. Mutta miksi tehdä itse kondensoitua maitoa, jos sitä saa kerran ostettua valmiina tölkissä? No ainakin herkuttelijat, jotka käyttävät vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteista, pääsevät nauttimaan helposta itsetehdystä jäätelöstä valmistamalla kondensoidun maidon itse maitojauheesta! Hienoa, eikö :)
 
Sain jokin aika sitten lukijalta tiedustelun siitä, testailenkohan jossain vaiheessa suklaanmakuisen kondensoidun maidon tekemistä itse. En ollut aiemmin kuullutkaan tuollaisesta tuotteesta, joten eipä muuta kuin kauppoihin etsimään tuota uuttuutta. Kahlasin varmaan 7 kauppaa läpi, eikä missään ollut kyseistä tuotetta. Lopulta tajusin, etten ollut käynyt lainkaan K-kaupoissa joten suuntasin askeleeni Citymarkettiin ja sieltähän sitä löytyi. Ihmetykseni oli suuri, kun katsoin hintalappua. Se näytti milten 2-kertaa isomman hinnan kuin tavalliselle kondensoidulle maidolle. No mutta siinäpä taas hyvä syy tehdä tuota itse, sillä niin se tulisi reippaasti halvemmaksi. Siis jos se vaan tuntuisi kokeilemisen arvoiselta tuotteelta..

Heti kotiin päästyäni avasin tölkin ja maistoin paksua, tumman suklaisen väristä, silkkisen pehmoista suklaa kond. maitoa. Hmm. Eipä tullut siitä suosikkiani. Maussa oli jotain, mistä en pitänyt. Mausta tuli mieleen huonoon kaakaojauheeseen (siis omaan suuhuni sopimattoman makuista) tehtyä kaakaota. Voi mikä pettymys. Olin odottanut liikoja. Mutta hei, jos valmis tuote ei maistu hyvälle, niin mikäpäs estää kokeilemasta sitä itse! Niimpä päätin testata suklaisen kondensoidun maidon tekemistä, samalla parantaen sen makua omaan makuuni sopivammaksi.


Makujahan on monia, mutta itse koen onnistuneeni (ainakin osittain) tavoitteessani. Maku oli selvästi parempi omassa versiossani. Siis ainakin itseni mielestä. Mutta niin se oli myös pienen makuraadin mukaankin jatkojalostettuna jäätelön muotoon. Koostumukseltaan en päässyt aivan haluamaani, vaan suklaanmakuisesta kondensoidusta maidosta tuli hieman rakeista. Tähän saattaa vaikuttaa se, että sekoittelin maitojauheen kuumaan nesteeseen vispilällä sekoitellen, jolloin maitojauheen murut jäivät osin sulamatta. Lisäksi koostumus oli löysempi, kuin aidossa suklaakinuskissa. No mutta tässäpä hyvä jatkokehittelyä vaativa juttu.  


Tein siis omatekoisesta ja myös kaupan kondensoidusta maidosta jäätelöä ja koemaistatin niitä kotona. En kertonut etukäteen mitä niissä oli, mutta omatekoinen sai samantein enemmän ääniä ja kehuja. Itse tehtyyn kond. maitoon tehty jäätelö maistui aivan suklaajäätelölle, vaikka siinä ei ollutkaan aitoa suklaata, vaan maku tuli tummasta kaakaojauheesta. Se oli makunsa lisäksi myös koostumukseltaan hieman täyteläisempää ja aavitustuksen pehmeämpää kuin kaupan tölkkiä käytettäessä. Jäätelössä myöskään nuo maitojauhekrömmäleet eivät tuntuneet lainkaan. Jee!

En siis päässyt täydellisyyteen, mutta ehdottomasti tätä kannattaa testailla ainakin jäätelön merkeissä. Jäätelöstä meinaan tuli nami namia! :P

Itse tehty suklaa kondensoitu maito ja suklaajäätelö

Suklaanmakuinen kondensoitu maito


Aineet:
1.5 dl vettä
2 dl sokeria
2.5 dl maitojauhetta
1 dl kaakaojauhetta
25 g voita

 Ohje:
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Sekoita. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokerit sulavat. Älä päästä seosta kiehumaan. Sekoita joukkoon kaakaojauhe kunnolla vispilällä sekoittaen. Lisää myös maitojauhe ja vatkaa koko ajan sekaisin (tämä olisi ehkä parempi tehdä monitoimikoneessa sekoittaen, niin maitojauhe sekoittuisi kunnolla. Siis ehkä. Jatkokehittelyä tulossa jossain vaiheessa). Lisää kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja jatka vatkaamista, kunnes voi on sulanut joukkoon. Kuumenna seosta vielä mikrossa muutama sekunti kerrallaan, kunnes seos hieman paksenee ja alkaa kiehua (n. 1-2 minuuttia). Anna jäähtyä kokonaan.


Suklaajäätelö suklaamakuisesta kondensoidusta maidosta


Aineet:
4 dl vispikermaa
2 dl suklaakondensoitua maitoa (n. 2/3 prk valmista tai n. 260 g itse tehtyä)

Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklainen kondensoitu maito. Kaada noin litran vetoiseen vuokaan ja laita vuoka pakkaseen noin 5 tunniksi. Nauti!

Vinkki:
* Jos jäätelö on pakastunut yön yli, se saattaa olla hieman kovaa, joten ota jäätelö huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen syömistä.


Kuvia tuli näimmä otettua poikkeuksellisen vähän, ja hätäisesti. Aluksi ajattelin, että testailen vain mitä saan aikaiseksi, ja muokkaan ohjetta lisää myöhemmin. Maku kuitenkin voitti ja ajatukset muuttuivat. Aikaa uuden satsin tekemiseen tämän remonttikaaoksen keskellä ei tällä hetkellä juurikaan ole, joten parempia kuviakaan ei ole tarjota. Joten koettakaa kestää ;)

12 kommenttia:

  1. Tätä pitääkin testata. Miestä kun alkaa närästää jopa laktoositon jätski!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testailepas ihmeessä Nelly! Jäätelössä ainakin toimi todella hienosti, Se ihanan suklainen maku, ja pehmeän täyteläinen koostumus, nam! :P

      Poista
  2. Mikä on suosikkireseptisi, joka sisältää kondensoitua maitoa? Mäkin tykkään kondensoidusta maidosta tosi paljon, ja haluaisin saada vähän inspiraatiota :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm! Nyt tuli hankala kysymys. Tai ehkei sittenkään. Kyllä ne on erilaiset suklaafudget! Pähkinöillä tai ilman, lakritsinpaloilla, piparminttuöljyllä tai melkein millä tahansa "lisukkeella". Aivan ihania, todella helppo ja nopeita, mielettömän herkullisia, ja usein myös esim. mahtava lahja. Näistä lemppari on ehkä laku + pähkinäyhdistelmä (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/06/suolattu-suklaafudge-paahdetulla.html).

      Toisaalta näin kesäaikaan banoffeetyyppinen punoffee (eli laittaa banaanien sijasta piirakkaan punaherukoita) on myös tosi tosi herkkua. Kirpeää ja makeaa samassa paketissa, ei paha :) Ja kyllähän jäätelötkin maistuu, esim. Pätkisjäätelö on niiiiin hyvää (http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/06/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta.html). Ja toimiihan keksin ja suklaanfudgenkin yhdistäminen äärettömän hyvin (http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/01/crunchy-chocolate-fudge-cookies-with.html).

      Oho, tulipas niitä vaihtoehtoja paljon. Yhtä suosikkireseptiä olikin näimmä hankala valita :) Löytyisköhän noista jotain inspistä leivontaasi? :D

      Poista
    2. Ihanaa! Kiitos paljon! :) Ehdottomasti löytyi inspistä. Kokeiluun menevät varmaan heti tällä viikolla jonkinsorttiset suklaa-manteli-lakufudget, kun mennään poikaystäväni kanssa mökkivierailulle. :)

      Poista
    3. Kiva, että löytyi kokeiltavia juttuja :D Nuo laku-pähkinäfudget ovat meilläkin olleet usein mökkituliaisina. Eivätkä ole montaa hetkeä ehtineet olla pöydällä ennen katoamistaan ;) Maukkaita fudgenteko- ja maisteluhetkiä! :P

      Poista
  3. Minäkin olen kokeillut kotitekoista kondensoitu maito kinuskia ja minusta se oli parempaa kuin kaupan :D käytin tätä ohjetta: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2013/11/homemade-dulce-de-leche.html. tosin tuo on aika työläs joten ei aina maksa vaivaa. Tohon voisi varmaan lisätä kaakaojauhetta suklaiseen versioon. Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin äsken katsomassa ohjettasi, ja sillä tavalla varmaan tulee ihan huippuhyvää kondensoitua maitoa. Keittelyyn toki kuluu aikaa, mutta on se varmaan sen väärtti :) Mä olen niin laiska keittelemään mitään pidempiä aikoja, joten sen takia kehittelin tällaisen maitojauheversion. Toisaalta tuo pidempään keitetty on varmaan vieläkin parempaa kuin tämä maitojauheellinen :) Ja siitä tosiaan saisi varmaan suklaisen version kaakaojauhelisällä :)

      Poista
  4. Täytyy päästä heti kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan, ainakin tuohon jäätelöön :P Laajempaan käyttöön tämä vaatii vielä pientä jatkojalostusta, mutta jäätelössä toimii kyllä mainiosti :)

      Poista
  5. Ihana, kun otit vinkistä vaarin :D seuraan tiiviisti vielä jatkojalostuksen tuloksia! Näytti hyvältä jo nyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja sinulle vinkistä! Sait testaussormeni syyhyämään oikein urakalla :D Pientä viilausta tosiaan vielä tarvitaan, mutta jäätelössä toimi nyt jo mahtavasti. Testailen lisää kunhan taas kerkiän. Pensselit ja maalit odottavat taas :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...