lauantai 7. marraskuuta 2015

Helpot ja maukkaat itsetehdyt myslipatukat


Kokeilin jokin aika sitten ensimmäistä kertaa itsetehtyjä myslipatukoita. Niiden eräs ainesosa oli kuivattu aprikoosi. Patukat olivat hyviä, mutta aprikoosien soseuttamisen muka-vaikeus jäi hieman kalvamaan mieltäni. Mitä jos patukat saisikin tehtyä ilman apulaitteita, vain sekoittamalla aineet kulhossa? Tästä tuli idea näihin helppoihin myslipatukoihin, joiden tekemiseen tarvitaan mittatarvikkeiden lisäksi vain tuo yksi kulho. Patukat ovat siis todella helppotekoisia ja tosi hyviä! Aprikoosit siis vaihtuivat ylikypsään banaaniin. Samalla tämä ohje on siis maukas vinkki ylikypsien banaanien hukuttamiseen :)

Innostuin lasketuttamaan patukoista myös energiajakauman ja maustamattomaan jogurttiin dippaamalla näistä saa todella hyvän välipalan :) Tarkemmat laskelmat postauksen loppupuolelta.


Perusmassaan kuuluu vain 5 ainetta. Näiden lisäksi joukkoon voi helposti hukuttaa kaikkea kaapeissa pyörivää ylimääräistä. Itse heittelin sekaan seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja avatun pussin hasselpähkinärouhetta sekä rusinoita. Hedelmäisyyttä ja hiilihydraattipitoisempia patukoista saa lisäämällä joukkoon erilaisia kuivattuja hedelmiä.


Pikkuhippu sormisuolaa korostaa makuja. 


Halutessaan patukat voi myös paahtaa uunissa. Anna kuva paahdetuista välipaloista. Paahtaminen laimentaa patukoiden suht voimakkaan banaanin maun ja tuo enemmän esille kauran maun. Ja mikäli on käyttänyt pähkinöitä, myös niiden maku tulee hieman paremmin esille paahdetusta versiosta. Itse, kuten myös muutkin maistajat, tykkäsin enemmän raaka-versiosta. Niitä olisi voinut helposti syödä toisen ja kolmannenkin. Tosin yksikin patukka jo vein suurimman nälän, eikä kovin montaa patukkaa tarvinnut syödä.


Aineet vain mitataan kulhoon, sekoitetaan, massa painellaan vetäytymään vuokaan ja leikataan jonkun ajan kuluttua paloiksi. Helppoa ja nopeaa, ja hyvää :)

Helpot ja maukkaat itsetehdyt myslipatukat

Aineet perusmassaan:
n. 7-8 dl kaurahiutaleita (mielellään isoja)
1 ylikypsä banaani
1.25 dl karkeaa maapähkinävoita
0.75 dl hunajaa
n. 1 tl sormisuolaa 

Lisäksi vaikkapa:
n. 0.5 dl hasselpähkinärouhetta
1/4-1/3 dl seesaminsiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
1/4-1/3 dl pellavansiemeniä (tai lisää pähkinöitä)
n. 1.5 dl rusinoita

Ohje:
Ota esille perusmassaan kuuluvat aineet. Mittaa kulhoon ensin 7 dl kaurahiutaleita. Niiden tarkka määrä riippuu banaanin koosta ja kypsyysasteesta. (Tarkan määrän voi tarkistaa myslimassan sekoittamisen ohjeessa alempaa löytyvällä olevalla vinkillä.)


Soseuta banaani. Riko sormisuolan hippuja hieman pienemmiksi esimerkiksi lusikan tai mitan pohjan avulla.


Lisää kaurahiutaleiden joukkoon soseutettu banaani, maapähkinävoi, suola ja hunaja. Lisää myös haluamiasi kuivahedelmiä, pähkinöitä yms..Sekoita käsin, kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet keskenään. Valmiin massan pitäisi olla sen verran kosteaa, että se pysyy juuri ja juuri kasassa, mutta ei niin tahmeaa, että se tarttuu käsiin. Jos massa on kovin tahmeaa, lisää joukkoon kaurahiutaleita ja sekoita jälleen hyvin.

Maista. Lisää halutessasi mausteita, pähkinöitä, hedelmiä... Katso ideat maustamiseen alempaa vinkki-kohdasta. Kun maut ja rakenne ovat kohdillaan, painele massa n. 20 x 30 cm leivinpaperoituun vuokaan tai muuhun vastaavaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi ja leikkaa patukoiksi.

 

Vinkki:
* Vaihtelua makuun saat maustamalla eri tavoin. Kokeile vaikkapa  kanelia, kaakaojauhetta, kardemummaa. Tai sekoita joukkoon suklaahippuja tai lempikuivahedelmän paloja. Vain mielikuvitus on rajana maustamisessa :)

* Jos haluat, voit paahtaa patukat 175 asteessa. Paahda n. 20-25 minuuttia, kunnes levy alkaa saamaan väriä reunoihin ja tuoksuu paahtuneelle. Paahdetuissa patukoissa maistuu selkeämmin pähkinät ja kaura. Samalla banaanisuus ja hedelmien maku hälvenee. Alla kuvia paahdetuista patukoista.



Yleensä leivonnassa en viitsi (enkä aina edes halua) tietää niiden tarkempaa sisältöä. Mutta tällä kertaa, kun kyse on tavallaan aika terveellisen oloisesta välipalasta, halusin tietää mitä näissä oikein on. Sain apua patukoiden energiasisällön laskemisessa ja tässä tulos:
Perusmassa pitää sisällään noin (saanti / osuus %):
Energiaa 2190.1 Kcal / 100.0
Proteiinia 60.1 g / 11.2
Rasvaa 83.5 g / 34.6
Hiilihydraatteja 292.3 / 54.2

Eli jos patukoita tulee n. 21, on yhdessä patukan perusmassan osuus n. 100 Kcal. Tuohon päälle tulee vielä nuo lisäjutut, jotka kukin voi valita itse. Jos lasketaan vielä yhteen nuo minun tekemäni patukoiden energiasisältö kokonaisuudessaan, niin koko annos sisälsi:
Energiaa 2884.5 Kcal / 100.0
Proteiinia 74.9 g / 10.5
Rasvaa 119.7 g / 37.7
Hiilihydraatteja 367.5 / 51.8
Tästä tulee yhtä patukka kohden n. 138 Kcal. Ei yhtään hassumpaa. Pienen proteiinilisän eli vaikkapa maustamattoman jogurtin kera näistä saisi oivan välipalan urheilijalle tai mikä ettei ihan tällaiselle taviksellekin. Patukat säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja niiden makukin on kohdillaan :)


Kiitos vielä S energiasisältöjen nopeasta laskemisesta :)

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Olen monesti miettinyt, että pitäisi itse tehdä myslipatukoita, kun niissä valmiissa patukoissa voi olla sitä sun tätä lisäaineita. Tämä ohje kuulostaa täydelliseltä, otan visusti talteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Tykästyin näihin tosi paljon itsekin. Vein loput patukat töihin maisteltaviksi ja sielläkin näitä kehuttiin, erityisesti tuota paistamatonta raakaversiota :) Kokeilehan ihmeessä sinäkin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...