Sydän-korvapuustien postauksessa mainitsin leiponeeni samaan aikaan myös toisenlaista pullaa ja tässä tulee vihdoinkin sen ohje. Tämä tähtipulla, vai millä nimellä tätä kutsuisikaan, on ihanan mehevää, miedon mustikkaista, aavistuksen sitruunaista ja niin hyvää, että sitä on vaikea olla ottamatta toistakin palaa. Pulla ei myöskään ole lainkaan liian makea. Muodoltaan tällainen tähtipulla mielestäni tosi kivasti erilainen, ja pystyn kuvittelemaan, että tämä näyttäisi myös juhlapöydässä hyvältä.
Myös tämän taikinan taas vakityyliini käyttäen yleiskoneen vatkainosaa, kun sillä taikina syntyy vähän kuin itsestään ihan vain parissa minuutissa. Joukkoon lurautin juoksevaa rasvaa, joka teki taikinasta entistäkin pehmeämpiä. Ja olihan se helpompaa ja nopeampaa heittää joukkoon rasvaa suoraan pullosta, kuin sulattaa erikseen rasva mikrossa.
Tein taikinaa sen verran, että sain tehtyä yhden tähtipullan ja puolikkaasta taikinasta lapset muotoilivat omia pulliaan. Neljävuotias päätti tehdä littania pullia, jotka hän voiteli pinnalta voilla ja ripotteli päälle sokeria. Kylläpäs tuli hyviä, aivan kuin kristallipullia eli pullista parhaimpia pullia. Ekaluokkalainen sen sijaan teki elämänsä ensimmäiset korvapuustit, ja jopa ilman äidin avustusta. Ja voi että kun äiti oli ylpeä. Niistähän tuli täydellisen näköisiä! Ja makukin oli mitä mainioin. Laitoin tyttöjen pullat pienelle lautaselle, eikä mennyt kuin hetki, kun lautanen oli tyhjentynyt. Ihana leivontahetki tyttöjen kanssa, alusta loppuun asti. Nuorempikin malttoi tällä kertaa tehdä pullat uuniin asti :) Alla seitsenvuotiaan taidon näyte. Taka-alalla ja vasemmassa laidassa näkyy nuoremman muotoilemat "kristallipullat" :)
Tässäpä tulee tähtipullan ohje :)
Nyhtö/tähtipulla
Kaksi n. 23 cm nyhtöpullaa
Pullataikina:
2.5 dl maitoa
Pullataikina:
2.5 dl maitoa
1/2 pkt (25 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
0.75 rkl kardemummaa
0.5 rkl vaniljasokeria
0.5 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
0.5 dl juoksevaa margariinia
Täyte yhteen nyhtöpullaan:
100 g sitruunatuorejuustoa
1 dl mustikoita
1 dl mustikoita
Päälle:
munaa
raesokeria
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla täysillä sekaisin n. 10 sekunnin ajan. Lisää melkein kaikki vehnäjauhot pikkuhiljaa lisää samaan aikaan vatkaten, kunnes taikina kiinteytyy. Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.
Jos taikina tarttuu kovin käsiin, lisää hieman jauhoja ja kääntele/vaivaa taikinaa vielä käsin. Jos vaivaaminen ei tunnu kivalta (niinkuin musta), ota taikinamöykky jauhotetulle alustalle ja kääntele sitä kaksinkerroin, litistä, käännä kaksin kerroin, litistä jne. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa, mutta pidä jauhojen määrä maltillisena. Taikinapallo kiinteytyy ja sitkon määrä lisääntyy melko nopeasti kääntelytaktiikalla. Laita taikinamöykky takaisin taikinakulhoon, laita päälle liina ja laita kulho lämpimään paikkaan nousemaan. Nosta taikina kaksinkertaiseksi.
Ota taikinasta puolet pöydälle ja jätä loput kulhoon. Jaa pöydälle otettu taikina kolmeen osaan. Pyörittele jokainen osa palloksi.
ja kaulitse jokainen pallo ohuehkoksi, n. 20 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi.
Levitä yhden levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa.
Ota taikinasta puolet pöydälle ja jätä loput kulhoon. Jaa pöydälle otettu taikina kolmeen osaan. Pyörittele jokainen osa palloksi.
ja kaulitse jokainen pallo ohuehkoksi, n. 20 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi.
Levitä yhden levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa.
Ripottele pinnalle puolet mustikoista.
Levitä myös toisen levyn pinnalle ohut kerros tuorejuustoa ja nosta levy mustikoiden päälle. Ripottele myös tuon levyn pinnalle mustikoita.
Nosta päälle vielä kolmas levy. Laita keskelle pieni muki tms. osoittamaan keskusta ja ohjaamaan leikkausta.
Leikkaa 12 sektoriin (jaa ensin puoliksi, sen jälkeen puoliksi ja kukin neljännes 3 osaan) niin, että aloitat leikkaamisen mukin reunasta. Keskusta jää siis ehjäksi.
Ota kiinni kahdesta vierekkäisestä leikatusta suikaleesta ja kierrä vastakkaisiin suuntiin noin kolme kierrosta.
Nipistä päät yhteen. Toista, kunnes olet käynyt läpi kaikki sektorit.
Anna kohota n.20-30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Vinkki:
* Jos haluat kokonaan munattoman pullan, voitele se esim. sokerivedellä tai maidolla.
Leikkaa 12 sektoriin (jaa ensin puoliksi, sen jälkeen puoliksi ja kukin neljännes 3 osaan) niin, että aloitat leikkaamisen mukin reunasta. Keskusta jää siis ehjäksi.
Ota kiinni kahdesta vierekkäisestä leikatusta suikaleesta ja kierrä vastakkaisiin suuntiin noin kolme kierrosta.
Nipistä päät yhteen. Toista, kunnes olet käynyt läpi kaikki sektorit.
Anna kohota n.20-30 minuuttia lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Vinkki:
* Jos haluat kokonaan munattoman pullan, voitele se esim. sokerivedellä tai maidolla.
Voi, uunituore pulla on kyllä niiiiin hyvää! Nam! Ja tuo mustikkapulla on varmasti ollut täydellistä. Ihastuin silloin itse kovasti siihen mustikkapullaan, mutta tuo sinun helpompi ja sitruunainen täyte kuulostaa myös todella hyvältä. Voih, nyt alkoi tehdä mieli pullaa :P
VastaaPoistaNiin on! Ja tämä versio maistui ihanalta seuraavanakin päivänä, pysyi tosi hyvin mehevänä. Sitruuna maistui tässä melko miedosti ja mietinkin, että täytteen joukkoon voisi vaikka raastaa hieman sitruunankuorta tuomaan lisämakua. Mutta ihanaa oli nytkin, nami nami!
Poista