lauantai 11. maaliskuuta 2017

Ihanat pehmeät mokkapalat / maidoton ja munaton


Testailin viime vuoden puolella munattoman ja maidottoman mokkapalatyyppisen "Black Bomb"-piirakan tekemistä. Se oli helppo ja nopea tehdä, ja ihan ok:n makuinenkin. Mieleeni jäi kuitenkin piirakan lievä mauttomuus ja halusinkin kokeilla tehdä siitä maukkaamman. Näistä paloista tuli huippuhyviä! Pehmoisia, vähän höttöisiä, kosteita, meheviä, kaakaoisia, superhyviä, nam! Taikinakin on ihanan helppo, sillä aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään sekaisin, eli vatkaimen ja muut härpäkkeet voi unohtaa kaappiin. 



Ja koska taikina oli tyyliä "aineet-nopeasti-sekaisin", oli näiden tekeminen nopiaa kuin mikäkin. Taikinan tekemiseen ja sen uunipannulle saamiseen meni aikaa vain uunin lämmitykseen kulunut aika. Tai no jäi siinä aikaa myös siivoamiseen, ennen kuin uuni ilmoitti olevansa valmis, joka tapahtui meidän nykyuunilla vajaan 10 minuutin kuluttua uunin päälle laittamisesta.


Mokkapalojen päälle ripotellaan usein nonparelleja tai muita värikkäitä koristeita, mutta halusin kokeilla hieman erilaista koristelutapaa eli marmorointia kahdella eri värisellä kuorrutteella. Mielestäni tuli kivannäköinen näinkin, vai mitä mieltä olette? Kuuluuko mokkapaloihin aina värikkäät strösselit vai voiko mokkikset olla myös marmoroituja? :)


En olisi muuten uskonut, että piirakka on munaton ja maidoton, jossen olisi itse sitä leiponut :) Ja kuten kuvistakin varmaan huomaa, palat ovat todella todella muhkeita. Mittasin hyvin vuoksi korkeuden ja sitä oli noin 4 cm.


Jos pidät Black Bomb-piirakasta tai muhkeista, pehmeistä, paksuista mokkapaloista, suosittelen ehdottomasti testailemaan myös tätä. Itse ainakin tykkäsin ja paljon. Ja tulihan myös muilta syöjiltä kommentteja: "meheviä ja maukkaita", "mä tykkään tästä tosi paljon" jne.

Tässä tulee tämä helppo ja nopea ohje tähän ihanan pehmeän höttöiseen ja maukkaaseen mokkapaloihin.

Munattomat ja maidottomat mokkapalat 

1/2 (n. 20 x 40 cm) uunipellillinen, koosta riippuen n. 28 palaa

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja 
2.25 dl sokeria 
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta 
0.75 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa 
1 tl vaniljasokeria 
1 rkl (valkoviini)etikkaa
0.75 dl öljyä 
2.75 dl vettä

Kuorrutus: 
50 g (maidotonta) margariinia sulatettuna
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 2 rkl tosi vahvaa kahvia)
1 tl vaniljasokeria
n. 3.5 dl (n.230g) tomusokeria 
2 tl tummaa kaakaojauhetta

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, pienelle, syvälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Varo paistamasta liikaa! Anna pohjan jäähtyä hetki ennen kuorruttamista. Kuorruta kuitenkin piirakka vielä lämpimänä.

Kuorrutetta varten sulata voi mikrossa. Sekoita espressopikakahvijauhe veteen. Sekoita kahviseos ja vaniljasokeri sulan voin joukkoon. Siivilöin joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Ota toiseen pieneen kulhoon noin 1/3 kuorrutteesta. Sekoita tuohon pienempään osaan kaakaojauhe.

Pidä huoli, että kuorrutteet ovat melko juoksevia, ennen kuin alat laittamaan niitä piirakan päälle. Jos kuorrutteet ovat liian jähmeitä, lämmitä niitä mikrossa hetki, kunnes ne ovat taas juoksevia. Tee kuorrutus nopeasti, sillä se jämähtää nopsaan jäähtyessää. Levitä ensin melkein kaikki vaalea kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle (suunnilleen kuten alla olevassa vasemman puoleisessa kuvassa). Kaada tumma kuorrute nauhana vaalean kuorrutteen päälle ja lusikoi vielä loput vaaleasta kuorrutteesta sinne tänne tumman kuorrutteen päälle (keskimmäinen kuva). Nyt toimi nopeasti eli vetele veitsen kärjellä kevyesti kuvioita pinnalle, kunnes marmorointi miellyttää silmääsi.


Kopauta peltiä vielä pöytää vasten, niin pinta tasoittuu paremmin. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Leikkaa paloiksi. Herkuttele.

Vinkit:
* Käytä paistamiseen korkealaitaista peltiä, sillä piirakasta tulee todella muhkea. Korkeutta valmiilla paloilla on n. 4 cm!

* Tuplaamalla ohjeen, saat uunipellillisen.

* Toimi marmoroinnista nopeasti! Itse heiluin samaan aikaan kameran kanssa, ja kuorrute ehti tämän takia hieman jähmettyä, jolloin pinnasta ei tullut niin sileä kuin olisi muutoin tullut. No mutta eipä tuollainen pieni röpelöisyys toisaalta haittaakaan; ovatpahan kotitekoisen näköisiä :)



22 kommenttia:

  1. Mahtavaa, kiitos reseptistä! Meillä lasten synttärit tulossa ja poika toivoi mokkapaloja. En aikonut niitä tehdä, mutta koska juhliin tarvitaan myös maidoton ja munaton leivonnainen, taitaa mokkapaloja silti tulla. :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Ruut :) Marmoroimalla saa helposti näyttäviä leivonnaisia :)

      Poista
  3. Tämäpä täytyy muistaa kun sisko tulee seuraavan kerran käymään. :) Olet sitä black bombia kokeillut ja minustakin se oli hieman mautonta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan! Nämä olivat ihan eri maata kuin black bomb. Onneksi ohjeita on usein helppo varioida enemmän oman maun mukaiseksi :)

      Poista
  4. Kaunis pinta mokkapaloissa...ja ei tarvitse olla aina nomparelleja tms. Minä käytän paljon black bombia, pienin muutokisn. Laitan vähän enemmän suolaa ja kaakaojauhetta, joskus olen rouhinut sekaan suklaata, niin hyvin on maistunut kaikille. Paistossa saa vaan olla skanrppina, ettei paista liian kuivaksi. Kokeilen ehdottomasti tämän ohjeesi piankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi M :) Tuo marmorointi on musta tosi näppärä tapa tehdä koristeellisen näköisiä leivonnaisia, ja lisäksi nopeaa ja helppoa. Nuo sinun black bomb-muunnoksesi kuullostavat melko pitkälti samalta mitä itse tein tähän taikinaan. Tosin suklaan jätin pois, mutta pitää testailla senkin kanssa. Kiitti vinkistä! Mutta koitahan tätäkin :)

      Poista
    2. Nyt olen jo kahdesti tätä tehnyt...ekaksi itselle ja todettuani hyväksi tein heti perään toisen pellillisen kokoisen ystäväperheelle, jotka tarvitsevat herkut munattomina. Vähän löysyttelin kuorrutuksia kahvilla, muutoin ohjeesi mukaan. Jää meillä vakiohjeeksi, ehdottomasti. Kiitos.

      Poista
    3. Ihanaa, että ohje pääsi heti hyötykäyttöön ja mahtavaa, että kaltaisesi kahvikakkuasiantuntija tykkäsi siitä :) Näitä kannattaakin tehdä reilu annos samantein, niin eivät lopu ihan heti :)

      Poista
  5. Heippa!
    En ole aikaisemmin käyttänyt leivonnaisissa etikkaa, niin mietin, että kävisikö tähän omenaviinietikka? :) tai että onko maussa kuinka paljon eroa?
    Kiitos paljon avusta ja ihanasta blogista! Mielettömän herkkullisia reseptejä ja inspiroivia kuvia, love it!
    - Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Ilona :) Omenaviinietikka käy näihin hyvin. Etikka ei maistu taikinassa lainkaan, mutta auttaa nostatusaineita toimimaan :)

      Voi kiitos ihanista sanoistasi, tuo oli ihana kuulla :D

      Poista
  6. Voisikohan tätä tehdä muffinssi vuokiin?
    Olen muuten monet kerrat tehnyt ohjeellaasi liivatteetonta juustokakkua erilaisilla täytteillä. Hyviä on tullut! Kiva blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että muffinssien tekokin onnistuu hyvin. Tarkkailee vain paistoaikaa, ettei mene vahingossakaan liian pitkäksi. Taikina nousee melkoisesti, ainakin pellillä paistettaessa, eli ei kannata täyttää liian täyteen. Jos testailet, kuulisin mielelläni miten onnistui :)

      Hienoa, kiva että juustokakun ohjeesta on ollut sinulle iloa! Utelenkin nyt samaan syssyyn, millä kaikilla täytteillä olet testaillut? :) Kiva, että tykkäät blogistani :)

      Poista
    2. Liivatteeton juustokakku täytteet ovat olleet. Se piparkakku versio. Vei kielen mennessään. Sitten tein pohjan suklaahippu keskeistä ja piparin tilalle laitoin Daim rakeita. Olisi pitänyt rouhia niit viel. Niin olisi ollut enemmän makua täytteessä. Silloin jätin ne kokonaisiksi. Sitten kolmas versio oli oreo pohja ja fazerin kokonainen suolainen kinuski suklaa levy. Mut viel pitää jossain vaiheessa tehdä neljäs versio johon täytteeseen laitan suklaahippu keksiä sekä rouhittua suklaata.

      Vielä muffinssi versiota en ole tehnyt, mutta kun teen niin pitää tulla kertomaan kuinka kävi.

      Poista
    3. Herkullisen kuulloista yhdistelmiä olet tehnyt :) Tuo suklaahippu+rouhittu suklaa kuullostaa tosi ihanalta. Reilusti vain molempia joukkoon, niin eiköhän maistu :)

      Poista
  7. Onnistunee myös varmaan pelkillä perunajauhoilla? Saisi samalla gluteenittomankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa'a. Nyt kysyit hankalan kysymyksen, enkä valitettavasti osaa varmuudella sanoa miten onnistuisi ainoastaan perunajauhoilla. Pottujauhoja käytettäessä leivonnaisista tulee yleensä vieläkin höttöisempiä, ainakin muna-sokerivaahto-pohjaisista, mutta en ole aivan varma miten tämän munattoman taikinan kanssa mahtaisi käydä.. Uskallatko kokeilla? :)

      Poista
  8. Mahtava resepti! Otan talteen, kummityttö on vegaani, joten kun hän tulee kyläilemään niin tarvitaan jotain tällaista. Näyttävät hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania olivat! Aivan kuin höttöisiä perusmokkapaloja :P Enkä aavistuksen tahmaantuivat suuhun syömisvaiheessa, kun oikein tarkkaili rakennetta, mutta eipä tuo tuntunut muita(kaan) syöjiä haitata. Testaile ihmeessä, toivottavasti kummityttökin tykkää :)

      Poista
  9. Kiitos taas ohjeesta! Tytön kanssa just leipastiin huomisiksi viemisiksi perheeseen jonka poika ei syö maitoa tai munia. Pohjasta tuli tosiaan kuohkea ja ainakin taikina-ja kuorrutemaistiaiset herättivät ihastusta :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Taikina onkin yleensä se paras osa, mutta näissä nuo valmiit palat ovat kuohkeutensa ansiosta myös tosi herkkua. Toivottavasti valmis piirakka maistui myös pojalle ja kaikille maistelijoille. Kiitos Marski :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...