tiistai 2. joulukuuta 2014

Itse tehdyt vaahtokarkit / munattomat


Huih, nyt on jo joulukuun toinen pvä, enää kolmisen viikkoa Jouluun! Ajatuksenani oli tehdä blogiin tänä vuonna Joulukalenteri, mutta se jäi aikapulan vuoksi vain haaveeksi. Siitä huolimatta joulukuu on blogissa leivonnan suhteen hyvinkin jouluvoittoinen. Paljastettakoon sen verran, että tulossa on vinkkejä joulun ruokalahjoiksi sekä ainakin kaksi aivan ihanaa jälkiruokakakkua!

Tässä yksi idea vaikkapa lahjaksi. Tai ihan muuten vaan syötäväksi milloin vain. Tein viime vuoden keväällä elämäni ensimmäistä kertaa vaahtokarkkeja. Ne olivat tosi hyvänmakuisia ja ihanan pehmoisia. Ainut miinus oli vaahtokarkeissa olleet kovettuneet sokerinpalaset, mutta nekin olivat tulleet joukkoon vain oman virheen takia; jäähdyttelin karkkeihin käytettävää sokerilientä liian kauan. Noihin karkkeihin tuli kananmunaa ja halusin joskus kokeilla vaahtisten tekemistä myös ilman munaa. Nyt tuli siihen mahdollisuus. Nämä olivat ultrahelppoja ja ihmettelenkin, ettei näitä ole tullut aiemmin tehtyä. Ja maku ja koostumuskin olivat kohdillaan. Melkein kuin kaupan karkkeja, mutta ehkä aavistuksen jopa parempia ;)


Valkuaista sisältäviin vaahtokarkkeihin verrattuna nämä olivat hieman tiiviimpiä, mutta se ei ainakaan itseäni haitannut. Itseasiassa nämä muistuttivat kaupan syömiäni vaahtokarkkeja enemmän kuin pilvimäisemmät kananmunalliset makeiset. Vein jämäpalat töihin maisteltavaksi ja sielläkin tykättiin näistä. Eipä siinä kauaa mennyt, kun kippo oli tyhjä :)

Jätin vaahtokarkit ehkä hieman tylsästi valkoisiksi. Karkkeihin saa kuitenkin helposti väriä esim. pastaväreillä. Nämä sopisivat vaikka Jouluna lahjaksi tai muuten vaan tarjolle.


Itse tehdyt vaahtokarkit ilman kananmunaa

Koosta riippuen n. 50-150 karkkia. 

Aineet:
3 rkl liivatejauhetta
1.25 dl vettä
1 tl vaniljajauhetta

5 dl sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 dl vettä
pastaväriä 

Lisäksi:
3 rkl (mansikka)tomusokeria
3 rkl maissitärkkelystä
(+ vaniljasokeria)

Ohje:
Mittaa liivatejauhe ja 1.5 dl kylmää vettä sekä vaniljajauhe metalliseen isoon kulhoon. Sekoita ja jätä odottamaan. 

Mittaa 1 dl vettä, sokeri ja siirappi kattilaan. Ups, näin voi käydä kun heiluu kamera toisessa kädessä ja siirappi toisessa, eikä kädet osaa omia hommiaan..


Keitä sokeri-siirappi-vesiseosta sekoittamatta, kunnes lämpötila on 115-117 astetta. Lisää kuuma sokeriseos turvonneen liivatteen sekaan ensin varoen hitaasti sähkövatkaimella sekoittaen. 

Kun liivate on liuennut seokseen, vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti vaahdottaen. Jatka vaahdottamista vielä noin 5-10 minuuttia, kunnes seos on noin kolminkertaistunut ja on kiiltävän sitkeää massaa. 


Yhdistä keskenään tomusokeri ja maissitärkkelys. Siivilöi osa seoksesta laidallisen n. 25 x 40 cm vuoan pohjalle. Vuoka voi olla myös pienempi, silloin vain palasista tulee paksumpia. Irrottele vaahtokarkkitahna maissitärkkelys-tomusokeriseoksen päälle vuokaan. Tasoita pinta esimerkiksi öljyyn kastetulla nuolijalla. Öljyäminen on tärkeää, sillä muuten massa tarttuu kiinni nuolijaan eikä levity kunnolla. Siivilöi pinnalle loput tomusokeri-maissitärkkelysseoksesta. 

Jätä vaahtokarkkimassa huoneenlämpöön hyytymään noin 2-4 tunniksi. Kun seos on hyytynyt leikkaa paloiksi joko tomusokeroidulla veitsellä 

 

tai vaikka eri mallisilla muoteilla. 



Kierittele palat vielä vaniljasokeri-maissitärkkelys-(mansikka)tomusokeriseoksessa. Säilytä vaahtokarkit tiiviissä kannellisessa rasiassa. Parhaimmillaan vaahtokarkit ovat viikon sisällä nautittuina. 

 Vinkit:
* Vaahtokarkkien ulkomuotoa tai makua voi muutella mielensä mukaan. Lisää vaniljajauheen sijasta massaan vaikka sitruunan-, limen- tai appelsiinin kuorta. Voisin kuvitella, että myös espressopikakahvijauhe sopisi joukkoon. 

* Voit värjätä vaahtokarkit lisäämällä liivate-vesi-seokseen muutaman tipan pastaväriä.

* Mansikkatomusokerissa pyörittely antaa vaahtokarkeille hyvän maun. Tavallistakin tomusokeria voi käyttää, mutta tällöin suosittelisin lisäämään suoraan vaahtokarkkimassaan jotain maustetta, sillä muuten vaahtokarkit jäävät melko miedon makuisiksi. Makuasioita toki tämäkin :)

* Jos otat muotilla palasia, jää vaahtokarkkilevystä jäljelle epämääräinen pala. Tuon lopun vaahtokarkkipalan voi hukuttaa vaikkapa helppotekoisiin ja herkullisiin Rocky Road -karkkeihin. Näin tein itsekin ja kylläpäs tuli hyviä!

* Testailin vaahtokarkkien pakastamista. Pidin vaahtikset pakkasessa n. viikon ja olivat tuon jälkeen aivan tuoreen veroisia. Tosin en tiedä, vaikka olisivat säilyneet yhtä hyvin kunnolla suojattuna myös huoneenlämmössä. Vaahtiksen eivät muuten pakkasessakaan jäätyneet koviksi, vaan tuntuivat jäätyneinäkin pehmeiltä. Tosin ne olivat heti pakkasesta otettuina sitkeitä, ja pehmenivät suussa sulaviksi vasta kunnolla lämmettyään.



Leikkelin massasta neliöitä, suorakulmioita, tähtiä ja tällaisia sydämiä.


10 kommenttia:

  1. Voi vitsit miten ihana ohje! Pitäisköhän itsekin kokeilla :)? Olen aina vaan kuolannut näitä mutta on jotenkin jäänyt vain ajatukseksi mutta nyt näyttää ohje niin selkeältä, että innostaa kokeilla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miia! :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla! On ihan mahdottoman helppoja tehdä, ja hyvänmakuisiakin ;)

      Poista
  2. Nam, näyttävätpä hyviltä! Pitänee testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Tita :) Testaapa sinäkin ihmeessä! :D Hyviä olivat, ja tekivät töissäkin kauppansa että viuh vaan ;D

      Poista
  3. Aivan ihana ohje! Ostin jo aineetkin, että vielä tänä iltana kokeilen, mutta tuo sokeri-siirappiliemen kiehauttaminen tuohon 115 asteeseen hieman arvelluttaa, kun minulla ei ole sokerilämpömittaria. Mittasitko itse lämmön tarkasti vai vain arvioiden?

    - Cid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Cid! Pahoittelen, että pääsin vastaamaan vasta nyt. Ehditkin varmaan jo kokeilla vaahtokarkkeja? Millaisia tuli? :) Vastailen nyt vielä varmuudeksi, jos kaipaat vinkkejä. Mittasin tuon sokeriliemen mittarilla. En tiedä millainen tulos tulee jos lämpotilan vain arvioi, sillä lämpötila saattaa tällöin heittää paljonkin. Riippuu toki kuinka kokenut keittäjä on ja kuinka hyvin osaa arvioida lämpötilan vaikkapa pelkän keittoajan perusteella... Mutta en siis ainakaan uskalla luvata onnistumista ilman mittaria.. Jos et omista sokerilämpömittari, lämpötilan mittaamiseen voi käyttää jotain muutakin kuumuutta kestävää mittaria. Myös esim. sellainen mittari, jossa on pitkän johdon päässä tikku, sopii tähän myös.

      Poista
  4. Ajattelin testailla näitä sunnuntaina.. on varmaan hirmu tyhmä kysymys, mutta mitä tuolla vaniljajauheella tarkoitetaan kun ohjeessa on..? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut yhtään tyhmä kysymys :) Vaniljajauhe on jauhettua vaniljaa. Päinvastoin kuin vaniljasokeri, vaniljajauhe ei sisällä lainkaan sokeria, vaan se on siis aitoa tavaraa. Vaniljajauhetta myydään ainakin useissa suuremmissa k-kaupoissa, mutta jos sitä ei löyty, sen sijasta voi käyttää vaniljasokeria. Vaniljan maku ei toki tällöin ole aivan niin intensiivinen, kuin vaniljajauhetta käytettäessä. Toivottavasti vaahtokarkit maistuu! :)

      Poista
    2. No nyt vasta pääsin testaamaan ja aika riskillä mentiin, en edes mitannut sokeriseoksen lämpötilaa.. ja ehkä vatkasin liian vähän aikaa massaa, koska kun kaadoin sen vuokaan niin pinta tasoittui aivan itsestään :D mutta! Koostumus oli silti suht ok ja maku kyllä oli hyvä! Mieskin sanoi että ihanan tuoretta vaahtokarkkia :)

      Poista
    3. Onpa mukava kuulla, että onnistui ilman mittariakin. Sitä massaa saa tosiaan vatkata ihan reilusti, jotta vaahtoutuu ja paksenee ihan kunnolla. Yleiskoneella vatkautuu nopeaampaa, mutta käsivatkaimella pitää huristella kauemmin. Mutta kiva, että vaahtokarkit maistuivat silti :) Ensi kerralla sitten vaan vatkailee kunnolla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...