sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Jauhoton suklaakakku vadelmakastikkeella




Tästä kakusta ei suklaata eikä suklaisuutta puutu! Tein Joulunaaton jälkiruoaksi suklaakakkua. Halusin kokeilla samalla jotain uutta ja plarattuani Suklaa-kirjaa, silmiini osui appelsiinisen jauhottoman suklaakakun ohje. Siitä innostuneena tein vastaavanlaisen kakun, mutta jätin appelsiinin maun pois ja tein kakun kanssa tarjottavaksi kirpeähköä vadelmakastiketta.


Kakun maku oli todella intensiivinen ja pienikin pala vei helposti makean- ja suklaannälän. Todella suklaanystävän unelmakakku. Ja vieläpä gluteeniton sellainen. Tuo vadelmakastike oli mielestäni todella nappivalinta, sillä ilman sitä kakku oli miltei liiankin tujun makuinen, jopa minulle, Suklaapossulle. Raikas kastike tasapainotti makua ja kakkupala suorastaan suli suuhun.


Rakenne oli melko tiivis, mutta silti pehmeä. Jääkaappikylmänä kakku oli kovempaa, mutta huoneenlämmössä pehmeni ja makukin pääsi paremmin esille.

 


Vaikka ohje on pitkä (mm. sitä syystä että siinä vatkataan munan keltuaiset ja valkuaiset erikseen vaahdoksi) ei kakun tekeminen ole kuitenkaan vaikeaa eikä siinä mene kovinkaan kauaa. Itse hurauttelin valkuaiset käsivatkaimella toisessa kulhossa ja annoin yleiskoneen hoitaa keltuaiset. Aika nopsaan oli valmista. Vaikein ja aikaavievin osuus oli siinä, kun kakun piti antaa jäähtyä kunnolla ennen korkkaamista. Tosin kakku olisi maistunut varmaan taivaalliselta myös lämpimänä, mutakakkumaisena, mmmm!

Jauhoton suklaakakku

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
110 g voita
300 g tummaa (50%) suklaata
6 kananmunaa
1 dl (tummaa ruoko)sokeria
0.5 tl suolaa

Vadelmakastike:
 300 g (pakaste)vadelmia
0. 75 dl vettä
2 rkl sokeria

Ohje:
Sulata voi ja suklaa mikrossa välillä sekoitellen.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaisia hetki. Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, lisää suola. Lisää joukkoon puolet sokerista (0.5 dl) kahdessa erässä. Vatkaa, kunnes vaahto on erittäin paksua ja valkoista. Vatkaa sen jälkeen keltuaiset ja toinen puoli sokerista vaaleaksi vaahdoksi (voit käyttää samoja vatkaimia, kuin valkuaisten vatkaamisessa, vatkaisimia ei tarvitse pestä välissä). Vatkaa, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Jatka vatkaamista hiljaisella nopeudelle ja liruta joukkoon suklaa-voiseos.

Lisää valkuaisvaahto muna-suklaaseokseen kolmessa erässä. Sekoita ensimmäinen annos nopeasti sekoittaen. Lisää loppuvaahto kahdessa erässä hyvin joukkoon käännellen, mutta varo vatkaamasta taikinaa enää tässä vaiheessa, jotta valkuaisiin sitoutunut ilma ei karkaa. Sekoita, kunnes valkuaiset on hyvin sekoittuneet.

Kaada taikina voideltuun n. 22 cm irtopohjavuokaan. Paista 165-170 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes kakku on noussut keskeltä ja kypsynyt reunoilta. Kakku saa edelleen hyllyä keskeltä. Keskusta laskeutuu jäähtyessään.

Annan kakun jäähtyä hetki vuoassa ja irroita sitten vuoan reunat. Peitä kakku kevyesti esim. kelmulla ja jäähdytä kakku täysin huoneenlämmössä. Säilytä kakkua jääkaapissa hyvin kelmulla suojattuna. Suklaakakku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, joten ota kakku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Vadelmakastike säilyy jääkaapissa useammankin päivän, joten voit tehdä sen ajoissa valmiiksi. Laita vadelmat ja vesi kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kuumaksi. Keitä 2 minuuttia. Paseeraa vadelmasose (eli painele siivilän läpi). Kaada sose takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä vielä voimakkaasti keittäen n. 5 minuuttia. Jäähdytä kunnolla. Tarjoa kakkua kylmän vadelmakastikkeen kanssa.

Vinkki:
*Saat kakusta ihanan mutakakun paistamalla sitä vähemmän aikaa. Jätä kakku reilusti höllyväksi (paistoaika uunista riippuen 165 asteessa n. 20-25 minuuttia) niin, että se on juuri ja juuri kypsynyt reunoilta. Jäähdytä kakkua hieman ennen tarjoamista. Jos tarjoat kakun mutakakkuna heti, voit paistaa sen hieman kypsemmäksi, mutta jos jäähdytät sen, pidä paistoaika lyhyempänä, sillä kakku kypsyy ja kiinteytyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.


Alla oleva kakkupala ei ole tuosta kokonaisesta yllä olevasta, joulun pöytään päätyneestä kakusta. Keittiön testauslabra oli taas toiminnassa, ja testailin ohjetta samantein kahdella eri tavalla. Aineet pidin molemmissa samoina, mutta muutin tekotapaa. Ensimmäisen kakun tein niin, etten erotellut keltuaisia ja valkuaisia, vaan vatkasin munat sokerin kanssa vaahdoksi ja lisäsin vatkauksen loppupuolella suolan. Tuon muna-sokerivaahdon joukkoon hurautin suklaa-voiseoksen ja jatkoin samalla tavalla kuin yllä olevassa ohjeessa. Onnistui hyvin noinkin, mutta valmiin kakun pinta ei ollut aivan niin tasainen, kuin yllä olevassa kakussa. Toisen kakun siis tein yllä olevan ohjeen mukaan. Tuo ensimmäinen, "huonompi" kakku sitten päätyi noihin palakuviin ja toinen kokonaisena kahvipöytään :)

4 kommenttia:

  1. Jes, täysin jauhoton leivonnainen! Ruokavalioni on gluteeniton, mutta opiskelijan budjetilla ei oikein huvita ostaa aika hinnakkaitakin jauhoseoksia, tattarijauhoa, riisijauhoa, maissijauhoa... Joulun suklaita on vielä tosi paljon jäljellä, joten hurjan paljon kiitoksia tästä reseptistä! Ihanaa vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää ensi vuodelle, blogisi on mahtava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ohje osui ja upposi :) Suklaasta on onneksi suht helppo tehdä jauhottomia leivonnaisia. Toivottavasti kakku maistuu myös sinulle! Tai eiköhän kaikki suklaaleivonnaiset ole aina hyviä ;) Ja voi kun kiva kuulla, että pidät blogistani :D Kiitos paljon ja sinullekin myös oikein ihanaa ja herkullista alkavaa vuotta! :)

      Poista
  2. Kiitos ihan älyttömän ihanasta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että kakku maistui! :D Tämä on niin ihanan täyteläisen suklaista, tykkäsin itsekin kovin. Kiitos ja oikein herkullista alkavaa vuotta! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...