torstai 19. maaliskuuta 2015

Raikas sitruunajuustokakku suklaapohjalla / liivatteeton


Äitini halusi tarjota ystävälleen pienen, raikkaan kakun syntymäpäivänsä kunniaksi. Kahvipöytään päätyi sydämen mallinen kakku, jonka pohjassa oli mielettömän mehevä suklaakakkupohja sekä raikas, Järisyttävän hyvästä sitruunajuustokakku-ohjeesta tuttu täyte pienin muutoksin. Hyvää kuulemma oli ollut :)


Pyyntönä sain makumaailmaltaan raikkaan kakun, joten lisäilin joukkoon reippaasti sitruunan mehua. Jätin sokeria hieman vähemmälle, sillä käytin tuorejuustona tällä kertaa maustettua, jo valmiiksi hieman makeaa tuorejuustoa. Kakku oli kuulemma juuri sellainen "ei liian makea", mitä haluttiinkin. Sitruunan määräkin oli juuri ja juuri passeli, sillä äitini mukaan, jos sitä olisi ollut vähänkin enemmän, olisi syödessä joutunut irvistelemään kunnolla ;)


Kakusta piti tulla pieni ja kaivoinkin sitä varten kaapista pienen sydämen mallisen reunavuoan. Tuo vuoka vastasi kooltaan ehkä n. 16 cm pyöreää vuokaa. Kakusta tuli mielestäni aika kivan mallinen. Pitäisi useamminkin muistaa tuon vuoan olemassaolo. On passelin kokoinenkin vaikkapa pieniin koekakkuihin :)

Kakun reunoille tuli ylimääräinen kauneusvirhe. Voitelin tuon reunan sisäpuolen ennen täyttämistä, sillä voitelu helpottaa reunavuoan poistamista. Kun nostin reunan pois, se liukui nätisti ylös, mutta otti hieman murusia mukaan ja suttasi kakun reunat. Koristelun hoidin helposti ja nopeasti valmiiksi tehdyillä kukkasilla. Yksinkertaista, mutta ainakin äitini piti lopputuloksesta. Sekä maun että ulkonäön suhteen.

Sitruunaa ja suklaata sydänkakussa

n. 20 cm (vuoan suurimman halkaisijan mitta) sydänvuokaan

Pohja:

Täyte:
2.5 dl Flora Kuohua
200 g sitruunan makuista tuorejuustoa
0.5 dl sokeria
n. 5 rkl (1.5-2 pienehkön sitruunan) sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori 

Koristeluun:
Valkosuklaamassasta tehtyjä kukkia

Ohje:
Tee kakkupohja päivää ennen kakun täyttämistä valmiiksi. Tee 20 cm kokoiseen vuokaan joko 1 annos (jolloin loput kakkupohjasta voi laittaa pakkaseen. Leikkaa tällöin jäähtynyt pohja 3 osaan. Käytä kakkuun 1 osa ja laita loput vaikkapa pakkaseen seuraavia kakkuja varten valmiiksi). Toinen vaihtoehto on tehdä taikinasta 1/3, jolloin saat yhden muhkean kakkupohjan.

Aseta sydämen muotoinen reunavuoka jäähtyneen pohjan päälle niin, että vuoan reunat ovat kokonaan kakkupohjan sisäpuolella. Paina vuoan reunoilla pohjasta sydämen mallinen pala. Nosta pohjapala vuoan reunan kanssa tarjoilulautaselle. Voitele vuoan reunat kevyesti esim. Keijun Spraylla. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi.

Vatkaa Flora Vispi(tai vispikerma) vaahdoksi. Pese sitruunan kuori todella hyvin. Raasta kuori pieneksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 5 rkl ja sitruunan hienoksi raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat.

Koristele halutessasi valkosuklaamassasta tehdyillä kukilla.

Vinkki:
* Pohjan voi tehdä myös esim. kekseistä, kuten järisyttävän hyvässä juustokakussakin.

* Kakku on parasta 1-2 päivän sisällä nautittuna sen tekemisestä.


16 kommenttia:

  1. Aivan upea kakku! Kaunis ja herkkä, ihana! Makukin olisi varmasti ollut minun mieleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Itsekin olen tyytyväinen kakun ulkonäköön. Harmi vain etten päässyt maistamaan sitä kunnolla, mutta kun maistelin täytettä tekovaiheessa, se maistui kirpeän raikkaalle. Nyt taitaa olla pakko tehdä itsellekin tällainen kakku, niin pääsee kunnolla maistelemaan ;)

      Poista
  2. Pysyykö tuo kakku kuitenkin hyvin kasassa ilman liivatteita...? Itse tykkään enemmän liivatteettoman kakun mausta, joten uskon että tämäkin olisi makuuni.
    Ja hauska yhdistelmä suklaista pohjaa ja raikasta täytettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin pysyy kasassa ilman liivatetta :) En tunne kemiaa kovin hyvin, mutta ilmeisesti tuo sitruuna tekee taikojaan ja saa täytteen jämähtämään. Harmittaa etten päässyt maistamaan tätä kakkua kunnolla, ja pitää ehdottomasti tehdä itsekin tällainen kakku, niin osaan sanoa mausta hieman tarkemmin. Täyte kuitenkin oli tekohetkellä tosi raikas, ja kirpeä. Jos haluat testailla liivatteetonta, niin suosittelen tätä Järisyttävän hyvää sitruunajuustokakkua. On meinaan ihan järisyttävän hyvää ;) http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/jarisyttavan-hyva-sitruuna-juustokakku.html

      Poista
  3. Ihastuttavan näköinen ja sitruunan raikas maku sopii niin todella hyvin kevääseen! Järisyttävän hyvä sitruunkakkusi on kokeilulistalla, mutta vielä en ole ehtinyt sitä leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Näin on, kevään kakku. Tämä olisi tosi kiva kakku vaikkapa juuri Pääsiäisenä. Tai kesähelteillä.. Tai ihan koska vaan :) Tuo järisyttävän hyvä sitruunakakku oli kyllä tosi tosi hyvää, suosittelen kokeilemaan mahdollisimman pian ;)

      Poista
  4. Voi kun on ihanan näköinen kakku! Sydämen mallisena varsinkin! :)
    Mä tein myös juuri sitruunajuustokakun ja se oli ihan jäätävän muikea... Muuten oli suht samanlainen ohje kuin sulla, mutta mulla oli 2 noita tuorejuustoja. Mulla oli sokeriakin melkein nelikertainen määrä sun ohjeeseen verrattuna ja silti kakku oli tosi voimakkaan makuinen ja muikea. Voisikohan sitruunoissa olla eroja... jospa otin kuoren mukana vahingossa sitä valkoista osaa vaikka koitin sitä varoa. Jäi harmittamaan kun en itse tykännyt kakusta, enkä päässyt herkuttelemaan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru :) Totta, pyöreänä tämä ei ehkä olisikaan ollut aivan näin kiva ;) Mä kattelin kans sitä sun juustokakkuohjetta ja muistan, että sanoit kirpeydestä. Itse maistelin tätä tekovaiheessa ja täyte oli tosi sitruunainen, mutta ei ainakaan omaan makuuni liian. En sitten tiedä miten yö jääkaapissa vaikutti makuun, paheniko. Äitini mukaan tosiaan oli siinä rajoilla, oliko jo liiankin vähäsokerista. Mutta hyvin oli silti maistunut :)

      Saattaa olla sitruunoissakin eroja. Sun ohjeessa taisi olla mainittu yksi sitruuna. Minkäkokonen se sun sitruuna muuten oli? Niissä on valtavat erot ja jos on tosi iso sitruuna, siitä voikin tulla jo paljon enemmän mehua, kuin vaikka kahdesta pienemmästä.. Näitä tehdessä kannattaakin maistella täytettä oman makunsa mukaiseksi. Niin ja sellainen piti vielä sanoa, että tuo sun ohje oli tosi lähellä mun aiemmin tekemääni järisyttävän hyvää sitruunajuustokakkua (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/jarisyttavan-hyva-sitruuna-juustokakku.html), joka on liivatteeton. Jos innostut, niin kokeilepas joskus ilman liivatetta. Hyytyy hyvin ilmankin ja rakenne on silkkisen pehmeä :P

      Poista
    2. En muista yhtään sitruunan kokoa, mutta luulisin että oli ihan normaalin kokoinen. Silti mehukkuudessa voi olla isoja eroja!
      Katos vaan miten samanlaiset ohjeet oli! Olisin hyvin voinut jättää liivatteet pois :) Mä otan kyllä uusintaerän tuon kakkuni kanssa. Ostin jo mascarponen, kun ajattelin että sen rasvaisuus vielä pehmentäis sitruunan makua. Ja ajattelin laittaa niitä vaan yhden joten liivatteita en siinä uskalla jättää pois. Voisin joku kerta kokeilla ihan tutkimus-maistamis-mielessä tuota sun järisyttävää kakkua, kuulostaa nimittäin tuo koostumus ihanalta! ;D Mitä tuorejuustoa käytät jos ostat maustamatonta? Niissäkin on hurjia rasvaprosentti eroja ja ne vaikuttaa tosi paljon makuun. Mulla on blogissa tyrnijuustokakun ohje ja sitä ei voi tehdä esimerkiksi Violan laktoosittomasta jossa on vaan 13% rasvaa, kakku on heti hapan!

      Poista
    3. Huh, vihdoinkin ehdin vastaamaan sinulle Taru. Mihin nämä päivät ja tunnit aina oikein kuluvatkaan? ;) Tuo ota ihan totta, sitruunoiden mehukkuudessa ja kirpeysasteessakin on eroja. Kokeilepas ihmeessa ilman liivatetta, on ehdottomasti sen arvoista!. Mä oon tehnyt niin jo monesti ja kuullut pelkkiä kehuja :)

      Tuorejuustoina käytän yleensä hieman rasvaisempaa juustoa. Kokeilin joskus vähempirasvaisella ja huh, kyllä tuli hapanta! Muistan, että aivan alkuperäisohjeessa (josta siis olen muokannut tuon järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun ohjeen) käytettiin juuri Mascarponea. Siitä tulee varmaan ihan huippuhyvää joten eikun leipomaan! ;) Tulen sitten taas ihailemaan aikaansaannostasi :D

      Poista
  5. Tämä oli todella hyvää :). Niin raikasta ja kevyttä. Tulee kyllä tehtyä toistekin! Ihan vaan mielenkiinnosta mietin, että toimisiko sama resepti myös appelsiinilla (appelsiinin makuinen tuorejuusto + hedelmä) vai onko appelsiinin mehun happo jo liian laimeaa?

    Ainut kömmähdys, mikä itselle sattui oli pohjan väärin mitoittaminen. Itselläni on käytössä 24 cm vuoka, joten ajattelin käyttää tuota 26 cm vuokaa tarkoitettua reseptiä, ettei tulisi liian ohutta pohjaa. Taikinaa jäi todella paljon yli ja taikinan poistamisen jälkeekin pohjasta tuli todella paksu. Olen aina ollut huono näiden mittasuhteiden kanssa. Olisiko tuohon 24 cm vuokaan riittänyt esim. 3/4 alkuperäisestä reseptistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistui teillekin :) Hmm. Herkullinen ajatus käyttää appelsiinia, mutta luulen, ettei appelsiinin hapokkuus riitä. En ole tosin koskaan kokeillut, joten varma en ole. Sitä(kin) pitää ehdottomasti kokeilla jossain vaiheessa, vaikkapa jossain jälkkärin muodossa :)

      Laskeskelin mielessäni, että tuohon 24 vuokaan olisi varmaan hyvä tuollainen 1/3 annoskin tai korkeintaan puolikas annos. Puolikkaalla tosin voisi tullut jo melko paksu pohja. Itse paistoin ensin kokonaisen annoksen 20 cm vuoassa ja leikkasin valmiin pohjan kolmeen osaan. Isommasta annoksesta ja paksummasta taikinakerroksesta tulee aina suhteessa hieman matalampi kakku, joten jos taikinaa on vähemmän, se pääsee nousemaan paremmin ja suhteessa korkeammaksi. Elikkä sen takia uskoisin, että tuohon isompaan vuokaasi menisi samankokoinen taikina kuin minun 20 cm vuoassani. Jos tästä sepustuksesta sai edes selvää ;)

      Toisaalta jos tekee vahingossa isomman taikinan ja pohjasta tulee liian paksu, sen voi aina leikata kahteen osaan ja pakastaa toisen osan seuraavaa kakkua varten :)

      Poista
    2. Jatkona tähän, että Yhteishyvän "Appelsiiniposset" reseptissä osa appelsiinimehusta korvataan sitruunamehulla, mutta muuten käytetään appelsiinia (posseissa kuitenkin sama idea tuon kerman ja hapon reaktion kanssa). Onnistuisikohan tällä tavalla :). Pitää pistää kokeiluun, kun ei ole vieraita tulossa...

      Poista
    3. Hei, hyvä idea laittaa sekä appelsiinia että sitruunaa! Uskoisin hyytymisen onnistuvan niin. Jos ehdit testailemaan ennen minua, tulehan kertomaan miten kävi (ja kuinka herkulliselle maistui) :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...