perjantai 21. elokuuta 2015

Vaniljainen punaherukkapiirakka


Tämä tavallista viileämpi kesä taisi olla punaherukoiden kannalta tosi hyvä juttu. Ainakin herukoiden valtavasta koosta, määrästä ja kypsymistahdista päätellen. Meille tuli punaherukoita tänä vuonna kahdesta pensaastamme vissiin ennätysmäärä. Muistan kun neljä vuotta sitten salso oli tasan 6 marjaa ja seuraavana vuonna peräti 2 litraa. Suuren suuri parannus määrässä jo tuolloin. Nyt sain pakkaseen ainakin 5 litraa punaherukoita ja niiden lisäksi kolmeen punaherukkapiirakkaan hukkui yhteensä reilu litra marjoja. Lisäksi niitä tuli syötyä suoraan pensaasta melkoiset määrät. Kuopuskin veteli noita punaisia palluroita kaksin käsin suuhunsa koko sen ajan kun itse keräsin marjakulhoni täyteen :) Harmittavasti oltiin kuitenkin liian hieman hitaita poimijoita ja osa marjoista ehti kypsymään liikaa.. No mutta yhteensä niitä saatiin joka tapauksessa aika reilu määrä. Niin ja tänä vuonna palluroista tuli tosiaan ihan mahdottoman isoja. Suurimmat olivat peukalonpään kokoisia plutteja!


No mutta koska punaherukoita tuli paljon, pitihän niistä myös tehdä jotain. Kinuskisen punaherukkapiirakan ja Punoffee-piirakan jälkeen teki mieli yhdistää punaherukkaan jotain muuta kuin kinuskia. Kävin mielessäni läpi mansikan, valkosuklaan, jopa salmiakin. Lopulta voiton vei yksinkertainen vanilja. Huomasin nimittäin vanhassa Leivontaan-lehdessä vaniljaisen puolukkapiiran ohjeen. Koska herukat ovat puolukoiden tapaan happamia, ajattelin kokeilla niitä. Samalla ohje muokkaantui hieman (esim. voi vaihtui osaksi juoksevaan margariiniin, täytteeseen tuli vaniljasokerin sijasta sokeria ja vaniljajauhetta, ja täytteeseen tulevan voin ja maidon suhde muuttui maitovoittoisemmaksi). Niin ja laitoin punaherukoita suoraan raa'an taikinan päälle vähemmän kuin alkuperäisohjeessa oli, mutta lisäsin niitä vielä tuoreena kakun väliin..


Kakun taikina on hieman voi-sokerikakkumainen. Väliin tuli suht voimakkaan vaniljainen kostutusliemi. Itse kostutin epähuomiossa kakkua tasaisesti kaikkialta, kun parempi tapa olisi ollut kostuttaa reunoja enemmän kuin kosteampaa keskustaa. No mutta ensi kerralla sitten ;)

Kakku oli kostutusliemestä johtuen jo heti tuoreeltaan maisteltuna ihanan kostea ja mehevä. Ensimakuna tuli esille voimakas vanilja ja sen jälkeen suussa purskahtelivat tuoreet, kirpeähköt punaherukat. Hieman myöhemmin, maut olivat tasoittuneet eikä vanilja hyökännyt enää niin voimakkaana vaan ennemminki mukavan mietona. Vetäytymisen jälkeen myös makeudessa tapahtui muutos eli kakku oli selvästi makeampi kuin heti tuoreeltaan maisteltuna. Eli sokeria olisi voinut olla kostutusliemessä hieman vähemmänkin (laitoin 0.5 dl), ja toisaalta myös punaherukoita reippaammin (laitoin taikinan päälle vain 2.5 dl ja kakun väliin reilu 0.5 dl). Korjailin nuot muutokset suoraan ohjeeseen sellaisiksi, että lopputuloksen pitäisi olla vieläkin parempi kuin nyt. Mutta siis hyväähän tämä nytkin oli, nams!

Vaniljainen punaherukkapiirakka

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
3 munaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
50 g juoksevaa margariinia
1 dl vettä
n. 3 dl punaherukoita

Täyte:
75 g voita
1.25 dl maitoa
2.5 rkl sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta
n. 1 dl punaherukoita

Koristeluun:
Tomusokeria
Punaherukoita

Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä juokseva margariini. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon nopeasti vatkaten. Sekoita vain sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina voideltuun 22 cm irtopohjavuokaan.



Paista 180 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes kakku tuntuu keskeltä kevyesti koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Anna kakun jäähtyä hetki ja poista vuoan reunat. Jäähdytä kokonaan.

 Kun kakku/piirakka on jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan. Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja sokeri kattilaan ja keitä seosta pari minuuttia reilusti kiehuttaen. Sekoita joukkoon lopuksi vaniljajauhe.

Lusikoi vaniljalientä molempien puolikkaisen leikkuupinnoille. Ripottele hieman punaherukoita kakkulautasta vasten tulevan kostutetun pohjan pinnalle. Käännä toinen pohja päälle. Ripottele pinnalle hieman tomusokeria ja punaherukoita juuri ennen tarjoilua. Eli tähän tyyliin..


Vinkit:
* Voit käyttää täytteeseen sokerin ja vaniljajauheen sijasta pelkkää vaniljasokeria sokeria vastaavan määrän.

* Laita vaniljaista kostutuslientä enemmän kakkupohjien reunoille, sillä ne ovat paistamisen jälkeen keskustaa kuivammat.





4 kommenttia:

  1. No mutta tätäkin pitää testata! :) paljonkohan kannattaisi laittaa vanilliinisokeria kun ei ole vaniljajauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mikä vesi pitää kiehauttaa? Ohjeessa ei ole vettä?

      Poista
    2. Ha, empä lukenut postauksen loppuun.. :D

      Poista
    3. No niin. Nyt ohje on korjattu veden osalta :) Ja vaniljajauheen pystyy tosiaan korvaamaan vaniljasokerilla laittamalla sitä saman verran kuin sokeria :) Instan puolella tuosta vedestä jo mainitsinkin, mutta tietokoneen päivitykset ja jatkuvalla syötöllä pätkivä netti hidastivat päivittämistä ihan urakalla.. Kiitos tarkkaavaisuudestasi Nelly :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...