keskiviikko 12. elokuuta 2015

Hääkakkuun neilikoita ja pikkukukkia


Sain kesäkuun puolella tiedustelun siitä, olisinko haluakas tekemään hääkakkuun koristeet. No tottahan toki olin :) Tekeminen vain meinasi tyssätä pitsireunaan, sillä minulla ei ole (vielä) sellaista muottia. Morsiammelle (ja ehkä sulhasellekin) riitti kuitenkin pelkät kukat. Toiveissa oli joko neilikoita tai pioneja. En ollut koskaan aiemmin tehnyt kumpaakaan, joten sain hyvän tilaisuuden testailla. Aloitin neilikoiden teolla. Testailin muutamaakin eri tapaa niiden tekemiseen. Lähetin valmiiden neilikoiden kuvat kukkien tilaajalle ja päädyimme kukkaan, jossa oli eniten "hörsöä" :)


Neilikoiden tekotyylejä on varmaan tsiljoonia. Tai ainakin todella paljon. Niitä varten on olemassa jopa muotteja, joilla otetaan erikokoisia röpelöreunaisia paloja, reunat ohennetaan ja sen jälkeen palat laitetaan päällekäin ja rypistetään. Mutta neilikoiden tekeminen onnistuu hienosti myös ilman muotteja. Neilikathan ovat reunoiltaan epämääräisen röpölöisiä, joten näiden teossa ei tarvitse olla turhan tarkka. "Sinne päin"-ote on ihan riittävä, eli tietynlaisesta epätarkkuudesta on tällä kertaa jopa hyötyä. Hetken päästä ohje omaan tapaani :)


Pikkukukiksi päätimme tehdä hortensian kukkia. Niitä tuli tehtyä "muutama" elikkä 20 per kakku eli yhteensä 120 pikkukukkaa. Huh, aika läjä. Ja kaupan päällisiksi laitoin mukaan vielä muutaman varakukan, jos vaikka posti sattuisi rikkomaan jokusen (sain morsiammelta myöhemmin viestin, ettei rikkonut, jee!). Mutta kun vauhtiin pääsi, niin niidenkin tekeminen sujui jouhevasti. Mukaan laitoin vielä muutaman varakukankin. En ottanut pikkukukkien tekemisestä kuvia, sillä tein ne muotilla eli ajattelin, ettei kuvista saisi tekotavasta irti tekstiä enempää. Muotilla teon jälkeen ohensin vielä terälehtiä pallomaisella työkakulla, laitoin foliokuppiin kuivumaan ja liimasin vielä helmen kunkin kukan keskelle syötävällä liimalla.


Pikkukukkia tuli kolmea eri kokoa, noin nelisenkymmentä kutakin.


Tässä ohje minun käyttämääni neilikoiden tekotapaan. Hyödynsin niihin tekemiseen sen hetken välineitä.

Neilikoiden teko-ohje

12 neilikkaan riittää n. 125 g sokerimassan + 150 g kaulintamassan sekoitus, koosta riippuen

Aineet:
sokerimassaa
kaulintamassaa
pastavärejä

Ohje:
Sekoita sokerimassaa ja kaulintamassaa keskenään. Hyvä sekoitussuhde on noin puolet ja puolet. Jos haluat värillisiä kukkia, sekoita joukkoon myös pieni tippa pastaväriä.

Neilikoihin käytin alla olevia välineitä. Tuo vaaleanpunainen kasa tuossa alareunassa on pinkillä värjätty sokerimassan ja kaulintamassan seos.

 

Ja näin etenin: Isompia kukkia varten, kaulitse massa ohueksi, n.60 cm pitkäksi nauhaksi (pienempiin kukkiin riittää n. 40 cm nauha). Ota röpelöreunamuotti ja tee sillä toiseen reunaan lovet (oikeassa yläreunassa oleva kuva). Mene muotilla reuna vielä uudestaan läpi ja tee toiset lovet edellisten väliin (kuvassa vasemmalla alhaalla). Tässä kohtaa reunasta tulee mahdollisimman röpelöisen. Käy tämän jälkeen reuna läpi simpukkatyökalulla ja ohenna sillä reunaa vetäen painalla kevyesti työkalua röpelön päälle ja vetämällä tämän jälkeen ylös ja ulospäin (kuvassa oikealla alhaalla).

 

Sivele muutama tippa vettä (siis ihan vain pienen pieni määrä) nauhan päälle. Ota oikeasta reunasta kiinni ja laita se mutkalle (kuten alla olevan kuvan oikeassa yläreunassa). Kerää nauhaa yhteen samalla nauhaa rypyttäen ja kääntäen neilikkaa oikealle aina hieman kunkin rypytyksen jälkeen (huh kun on hankala selittää!). Kun kaikki nauha on kerätty yhteen, paina kevyesti neilikan alaosasta, niin terälehdet leviävät ja neilikka pysyy paremmin kasassa.Leikkaa vielä ylimääräinen pala alaosasta pois ja laita kuivumaan lautaselle tms.  Valmis! Onnea vielä kertaalleen viime viikonloppuna häitään viettäneelle parille! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...