maanantai 3. elokuuta 2015

Pumpulinpehmeä mascarpone-sitruunajuustokakku, liivatteeton


Pari ylimääräistä sitruunaa, parasta ennen päiväystä lähestyvä mascarpone, muutama keksipötköpussissa lojuva Marie-keksi ja avattu valkosuklaa.. Niitä miettiessäni mieleen juolahti vain ja ainoastaan yksi parhaista maistamistani juustokakuista eli Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku. Oli aamu ja vieraat olivat tulossa muutaman tunnin päästä, eikä aikaa ollut hirmuisesti mihinkään ylimääräiseen. No mutta onneksi tuo sitruunajuustokakku on niin nopea ja helppo, että eipä muuta kuin sitä tekemään. Kakusta tuli jälleen niiiin herkullista, taivaallista, suussasulavaa! Jopa maistamassa olleet lapset tankkasivat tätä kakkua useampaankin otteeseen, eikä koko kakusta ollut kahvittelun ja mehuttelun jälkeen jäljellä enää kuin murunen. No joo, sekin murunen hävisi saman illan aikana eli kovin pitkäksi aikaa tästä herkusta ei riittänyt :)


Taidan jo toistaa itseäni, mutta kakku oli äärettömän pehmeää, suussasulavaa, pumpulimaista, juuri sopivasti sitruunaista. Mascarponejuuston rasvaisuus tasapainotti sitruunan happamuutta niin paljon, että sitä (=sitruunaa) piti laittaa aika paljon enemmän kuin alkuperäisohjeessa. Lopulta maku oli kuitenkin aivan ihana! Ja se koostumus, ah! Ja jotta kakku ei menny liian sileäksi, siitä pitivät huolen joukossa olleet rapeat murusattumat. Aivan ihanaa. Sanoisinko suoraan, että se oli taivaallista! ;)



Ja tässä tulee ohje :)

Älyn hyvä Mascarpone-sitruunajuustokakku, liivatteeton

n. 22 cm irtopohjavuokaan 

Pohja:
15 Marie-keksiä
75 g valkosuklaata 

Täyte:
2.5 dl Flora Kuohua
400 g mascarponea
1-1.5 dl sokeria
n. 7 rkl (2 sitruunan) sitruunan mehua
1.5 sitruunan raastettu kuori 

Ohje:
HUOM! Kuvalliset vastaavanlaiset ohjeet löytyvät Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku-kirjoituksesta. Alla vain tekstinä.

Rouhi Marie-keksit pienemmiksi. Laita ne esimerkiksi kestävään pakastepussiin ja runno pussia kunnolla ja hakkaa vaikka lihanuijalla, kunnes keksit ovat murskaantuneet pienemmäksi. Keksejä ei tarvitse saada ihan hienoksi, vaan riittää, että ovat hieman pienempää murskaa. Isommat kökkäreet jäävät kivoiksi rapeiksi sattumiksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon.

Voitele n. 22 cm irtopohjavuoan reunat kevyesti esim. öljyspraylla. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Nosta reunat tarjoilulautaselle. Kaada keksi-valkosuklaamurska reunojen sisäpuolelle ja levittele tasaisesti tarjoilulautasta vasten. Laita jääkaappiin kovettumaan täytteen teon ajaksi.

Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Pese sitruunan kuori todella hyvin. Raasta kuori pieneksi raasteeksi ja purista sitruunoissta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 7 rkl ja sitruunan raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat. (Itse jouduin nappaamaan vuoan reunat pois kakun ympäriltä jo 2-3 tunnin kuluttua sen tekemisestä, eikä kakku ollut hyytynyt vielä aivan kokonaan. Sen takin reunat ovat hieman epämääräisen näköiset.)

Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! :)

Vinkki:
* Kekseinä voi käyttää myös vaikka digestive-keksejä ja muita ei-kovin-makeita keksejä Tällöin koostumus ja maku hieman muuttuvat.

4 kommenttia:

  1. Siis WAU. Olen kokeillut sitä alkuperäistä versiota ja on ihan taivaallista :D Itse asiassa se pohja on niin ihana että olen käyttänyt sitä muissakin sitruunaisissa juustokakuissa :) Mutta siis kysymystä pukkaa. Jos käyttää pelkkää mascarponea täytteessä (siis kerman ja sitruunan lisäksi) niiin jääkö siitä yhtään rasvainen tuntu suuhun? Itse en ole mascarponea käyttänyt mutta eräs ystäväni totesi näin ja itselleni jää esim. kuohukermasta sellainen rasvainen tuntu kitalakeen ja siksi käytänkin aina kakuissa mahdollisuuksien mukaan vispikermaa. Tämä flora kuohu on myös uusi tuttavuus. Muistaakseni olen tehnyt tätä järisyttävän hyvää juustokakkua ihan vispikermasta ja tuorejuustosta. Nyt haluttaisi kyllä kokeilla tuosta flora kuohusta ja mascarponesta kun kuulostaa niin ihanan pehmoiselta :D

    Mikä on oma mielipiteesi by the way, tämä vai se alkuperäinen?? Vai voiko niitä edes verrata kun molemmat taatusti ihania :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaanpa ensimmäisenä viimeiseen kysymykseesi. Näiden kahden vertailu on todella haastavaa, sillä molemmat olivat aivan ihania! :P Vertailua varten pitäisi saada maistella molempia kakkuja samaan aikaan, niin erot löytyisivät paremmin. Mutta jos nyt yritän oikein muistella makuja, niin tässä marcarpone-kakussa sitruunan maku oli hieman pyöreämpi ja koostumus jotenkin silkkisempi ja pehmoisempi kuin alkuperäisversiossa. Tuohon koostumukseen vaikuttanee juuri tuo mascarponen rasvaisuus, joka pehmensi kakkua entisestään :)

      Itselläni muuten jää myös tuollainen rasvakalvo kielen päälle kuohukermasta. Paitsi jos joukossa on paaaaljon kaikkea muuta keventämässä sitä. Siksi käytänki melko usein Floran tuotteita tai vispikermaa aidon kuohukerman sijasta. Tai no pelkiltään syötynä ei Floran kuohukaan ole herkkua (puuttuu kerman aito maku, vaikkei ei jääkään niin paksua rasvakerrosta kielen päälle), mutta kuohkeuttaa hyvin tällaisia moussetyyppisiä juttuja.

      Mascarponen rasvaisuus ei tässä kakussa ainakaan omasta mielestäni tuntunut mitenkään läpitunkevalta, ei ainakaan jäänyt mieleen mitenkään erityisesti. Ehkäpä juuri tuo sitruuna toimi rasvaisuuden tunteen hävittäjänä. Mielestäni tämä on ehdottomasti kokeilun arvoinen, kun olet tykännyt alkuperäisversiostakin! Ja kuulisin mielelläni mitä itse pidät! Kumpi on mielestäsi parempi :)

      Poista
    2. No niin, nyt kokeiltu tätäkin versiota :) Hyvää ja pehmeää oli mutta se alkuperäinen taitaa viedä voiton tässä suussa. Tämäkin siis erittäin hyvää. Omaan makuun ehkä liiankin pehmoista. Luulen että kokeilen vielä version jossa on puolet tuorejuustoa ja puolet mascarponea :D Taitaa kuitenkin perinteinen tuorejuusto (philadelphia) olla se joka yleensä juustokakuille antaa särmänsä oman kieleni päällä. Violan tuorejuustot liiankin voimakkaita mutta philadelphia juuri sopivaa, aah.

      Poista
    3. Jee, testailitpas nopsaan, hienoa :) Mun vastaaminen vaan näimmä venahti "hieman" :) Kiva, että pidit tästäkin, vaikka alkuperäinen nousikin voittajaksi. Noilla tuorejuustoilla pystyy vaikuttamaan makumaailmaan uskomattoman paljon! Erityisesti juuri juustokakuissa tykkään itsekin Philadelphian mausta, siinä on vain "se jokin".

      Kiitos vielä, kun kävit kertomassa mielipiteesi :) Oikein herkullista keväänjatkoa ja hauskaa Vappua! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...