tiistai 12. heinäkuuta 2016

Hitusen kevyempi liivatteeton sitruunajuustokakku


Tein ennen vauvan syntymää myös toisen sitruunajuustokakun. Tämä kakku päätyi pakkaseen valmiiksi tulevia vieraita varten. Molemmat kakut tein soveltaen blogistani löytyvää Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun ohjetta.

Tähän sukulaisille tarjottuun kakkuun laitoin Marie-keksien sijasta kaapista löytyviä digestive-keksejä. Nam, sopi valkosuklaan kanssa todella hienosti yhteen, vähintään yhtä kuin kuin Marie-keksitkin! Murut tosin piti hakata Marie-keksejä pienemmiksi, sillä keksit ovat paksumpia, ja täten pohja huonommin leikattavissa, mikäli palat ovat kovin isoja. Lisäksi kevensin hieman täytettä ja laitoin siihen tuorejuuston sijasta noin puolet maitorahkaa. Tuorejuustoista tosin puolet oli ei-niin-kevyttä mascarponea, sillä sitä sattui olemaan jääkaapissa tarhaan tehdyn juustokakun jäljiltä. Mutta rahkan käytöstä huolimatta (ja mascarponen takia?) kakusta tuli aivan ihana! Pehmoinen, sitruunainen, raikas.. Jami!


Kakussa ihmetystä aiheutti hyytymisvaiheessa lautaselle valuva kirkas, sokerinen neste. Näin on käynyt myös joidenkin täytekakkujen kanssa, joten en usko nesteen johtuvan maitorahkan lisäämisestä. Itseasiassa mieleeni juolahti, josko syy olisi liian myöhäisessä vaiheessa täytteeseen lisätystä sokerista!! Lisäsin nimittäin mousseen sokeria reilun ruokalusikallisen juuri ennen kuin kaadoin sen vuokaan. Sokerin ehkä pitäisi liueta ensin, sekoittaa täytettä sen jälkeen vielä kerran kunnolla ennen kuin heittää sen murupohjan päälle. Vai tietääkö joku viisaampi, miksi täytteestä saattaa tihkua (sokeri?)lientä  hyytymisvaiheessa?


Tässäpä tämän kakun ohje :)

Pst. Sokerin määrää muokattu 23.7.2016 uuden kakun teon yhteydessä pienemmäksi. Määrä riippuu todella paljon sitruunoiden (ja maitorahkan) happamuudesta, ja nyt (23.7.) sokeria tarvittiin huomattavasti vähemmän kuin viime kerralla. Määrä kannattaakin maistella omaan suuhun sopivammaksi.

Sitruunajuustokakku ilman liivatetta

n. 20 cm irtopohjavuokaan 

Pohja:
8 kpl Digestive-keksejä
75 g valkosuklaata 

Täyte:
2.5 dl Flora Vispiä
n. 200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin 100 g Valio Violaa ja 125 g mascarponea)
250 g maustamatonta maitorahkaa
n. 0.75-1.25 dl sokeria
5 rkl (n. 1.5 sitruunan) sitruunan mehua
  2 sitruunan hienoksi raastettu kuori 

Ohje:
Hienonna Digestive-keksit vaikkapa pakastepussissa kädellä painellen. Ei haittaa, vaikka kekseistä ei tulisi aivan hienoa murua, vaan joukossa olisi hieman isompiakin palasia. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita sula valkosuklaa ja keksimurut sekaisin.

Laita n. 20 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautasen keskelle ja voitele reunojen sisäpuolelle jäävä pohja kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksi-muruseos vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle. Voitele myös irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Pese sitruunoiden kuoret todella hyvin. Raasta kuoret pieneksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto (+ mascarpone), maitorahka, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 5 rkl ja sitruunoiden raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot). Koristele esimerkiksi mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. :)


10 kommenttia:

  1. Varmasti ihania molemmat kakut! Niin raikkaan näköisiäkin! :D
    Yhtään en tiedä tuosta sokeriliemijutusta... onpa hämärää... :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Molemmat olivat ihania, tämä kakku raikkaamman sitruunainen ja se toinen pehmoisemman makuinen :) Tuo sokeriliemi on kyllä ihan outo juttu! En ymmärrä miksi niin käy silloin tällöin. Onneksi ei sentään läheskään joka kerta, sitten voisi mennä jo hermot! Pitää varmaan sitäkin testata, että onko oikeasti syynä liian myöhään lisätty liukunematon sokeri, vai ei. Sitten kun taas on aikaa "pikkasen" enempi ;)

      Poista
  2. Pirkan kaurakeksit ovat mun vakiopohja-aines näissä kakuissa. Rapea, ei liian makea, ei mene tihnaiseksi. :-)

    VastaaPoista
  3. Kovin kevyt tämä ei kyl ole. En koskaan laita juustokakkuun noin paljon sokeria. Mut hyvää varmasti on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikään hirmuisen kevyt, mutta alkuperäisohjetta hitusen kevyempi :) Sokerin määrä kannattaa maistella aina omaan suuhun sopivaksi. Tuo maitorahka oli sitruunoiden rinnalla melko hapanta ja mielestäni vaati sokeriakin hieman enemmän, eikä sitä tuntunut olevan siltikään liikaa. Mutta ihan oman maun mukaan :)

      Poista
  4. Ihanan raikkaan näköinen mansikkoineen! Juuri vasta ajattelin, että on vielä testaamatta tuo sinun järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku. ;)

    VastaaPoista
  5. Pysyykö täyte hyvin koossa ilman liivatetta? Näyttää kyllä hyvältä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin pysyy kasassa! Hyytyminen tapahtuu (jollain kemiallisen reagtiolla) sitruunan voimin. Hyvää on, tuo Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on mun ihan lemppariohjeita :P

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...