lauantai 9. heinäkuuta 2016

Liivatteeton sitruunajuustokakku tarhaan



Esikoisen tarhaura päättyi toukokuun lopulla ja vein tarhatädeille tällaisen kakun kiitoksena näistä monista vuosista. Vaikka pidänkin kakkujen tekemisestä, tällä kertaa en jaksanut alkaa tekemään mitään suurempitöistä ison vatsani kanssa. Päätinkin panostaa makuun. Tai onhan maku aina tärkeimmistä tärkein, mutta tällä kertaa halusin olla ehdottoman varma, että kakun maku on ihana. Blogistani löytyvä Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on saanut suuren suosion, ja tarjosinkin sellaista myös tarhan henkilökunnalle. Kakku kuulemma maistui :)


Ohje toki koki pienen muutoksen niin pohjan kuin täytteenkin osalta. Tällä kertaa tein kakusta paksumman ja laitoin tuorejuustoa hieman vähemmän suhteessa kermavaahtoon. Pohjan tein ihanan mariekeksi-valkosuklaa-pohjan sijasta Dominoista ja maidosta, melkein kuin Appelsiini-juustokakussakin.


Jätin täytteestä itselleni pienen maistiaisen. Ja kyllä vaan, se oli ihanan samettisen pehmeää, silkkisen sileää, suussasulavaa, miedon sitruunaista. Uskon, että mascarpone on syypää tuohon ihanaan makuun koostumukseen. Mascarponen rasvaisuudesta oli toki hieman haittaakin, sillä se söi hieman sitruunan raikkautta. Olisinkin kaivannut joukkoon hieman enemmän sitruunaa, mutta pusersin viimeisen sitruunan tähän. Mutta pääasia, että kakku oli siitä huolimatta ollut syöjien mielestä hyvää :)

Liivatteeton sitruunajuustokakku päiväkotiin

n. 24 cm irtopohjavuokaan 

Pohja:
  2 pötköä Dominoita
n. 3 rkl maitoa 

Täyte:
2.5 dl Flora Kuohua 
2.5 dl Flora Vispiä
300 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Valio Violaa)
375 g (1.5 pkt) mascarponea
n. 2 dl sokeria
n. 9 rkl (2-3 sitruunan) sitruunan mehua
  2-3 sitruunan hienoksi raastettu kuori 

Ohje 
(kuvallisia ohjeita samantyyppisen kakun tekemiseen Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun postauksessa):
Hienonna Domino-keksit. Sekoita muruseoksen joukkoon maitoa sen verran, että seos pysyy just ja just koossa, kun sitä puristaa kämmenessä. Laita n. 20 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautaselle ja voitele pohja kevyesti. Keijun Spray on tähän tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksiseos vuoan pohjalle ja painele tasaisesti pohjalle.

Voitele myös irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Pese sitruunoiden kuoret todella hyvin. Raasta kuoret hienoksi raasteeksi ja purista sitruunoista mehut talteen. Vatkaa Flora Kuohu ja Flora Vispi vaahdoksi samassa kulhossa. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 9 rkl ja sitruunan raastettu kuori voimakkaasti sekoittaen, kunnes kaikki sokeri on sulanut joukkoon. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot).
 Koristele esimerkiksi mansikoilla. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! :)

Vinkki:
* Pohjan voi tehdä myös kekseistä ja valkosuklaasta kuten Järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussakin

4 kommenttia:

  1. Mascarpone tekee kyllä kakusta ihanan samettisen pehmeän.. :) Sen jälkeen kun täällä blogissasi ensi kerran törmäsin tuohon ideaan laittaa keksipohjaan maitoa, en ole rasvaa käyttänyt tällaisissa ollenkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä, maidolla on menty sen kokeilun jälkeen! :) Ja voin ja maidon sijasta pohjaan voisi laittaa varmaan jotain muutakin nestepitoista, vaikkapa mokkakakkuun espressoa jne. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...