maanantai 18. heinäkuuta 2016

Hyydytetty lohikakku



Tein harjoitusmielessä tulevia ristiäisiä silmällä pitäen tällaisen suolaisen lohihyydykekakun noin kuukausi sitten. Muokkailin viime kesäisen lohijuustokakun ohjetta ja korjasin tähän kakkuun edelliset viat eli lisäsin leipää ja käytin kylmäsavulohen sijasta vähempisuolaista lämminsavulohta. Tästä kakusta tulikin ihan mahdottoman hyvä! Leipäkerrosten päällä ja välissä pehmeä savulohitäyte, voi nam! ;)


Koristeluun en jaksanut tässä harjoitusversiossa kiinnittää sen enempää huomiota, vaan heittelin päälle salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja ja vähän tilliä. Toivottavasti ristiäispäivänä koristeluun on enemmän aikaa (=vauva nukkuu hieman nykyistä pidempiä pätkiä :) ). Mutta siis tuo maku, oih ja voih, oli niiiin herkullista! Saas nähdä miten keksin muokata kakkua tuleviin juhliin, vai uskallanko enää kajota näin täydelliseen herkkuohjeeseen. Pst. Ristiäiset on nyt vietetty ja kakku oli kertakaikkiaan niin ihana, etten muuttanut sitä kuin aavistuksen juhliin.

Hyydytetty lohikakku
 
n. 23 cm pyöreään irtopohjavuokaan 

Pohja:
400 g (Real) ruisleipäviipaleita
100 g voita sulatettuna
n. 3 rkl vettä 

Täyte:
  2.5 dl Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa
n. 500 g lämminsavulohta
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1 dl sipulisilppua)
n. 0.5 dl pilkottua, tuoretta tilliä
  4 liivatelehteä
0.5 dl sitruunan mehua
tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:
Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja vesi. Painele puolet muruseoksesta irtopohjavuon pohjalle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä kevyesti vedessä aina välillä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli. Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä välin sitruunasta 0.5 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Voitele vuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet täytteestä vuokaan, tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täyte ja tasoita.
 Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

10 kommenttia:

  1. Tein samantyylistä kakkua tyttäreni syntymäpäiville aiemmin ja voi nam, kun oli hyvää. Ihanalta maistui varmasti myös tämä kakku, sillä näyttää ja kuulostaa herkulta! Ihanaa kesänjatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset kakut ovat kyllä tosi hyviä! Tämäkin niin ihanaa, että olisin voinut syödä koko kakun vaikka itekseni :P Ja paljon helpompia tehdä, kuin voileipäkakut, ja vähintään yhtä juhlavia :) Koitin äsken pikaisesti käydä katsomassa tekemääsi herkkukakkua, mutten äkkiseltään löytänyt. Mutta hyvää taatusti oli sekin, niinkuin muutkin ihanat tekemät kakkusi :)

      Poista
  2. Voi nam! Suolainen versio hyydykekakusta on mulla vielä testaamatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testailla ihmeessä, ainakin tällaista lohiversiota! On ihan huippu maun ja helppotekoisuutensa kannalta! :P

      Poista
  3. Osaisitko sanoa, että mitä vois käyttää pohjana, jos haluaa gluteenittoman version? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti minulla ei ole kovin paljon kokemusta gluteenittomista tuotteista, mutta arvioisin, että jokin hieman voimakkaamman makuinen gluteeniton leipä sopisi tähän hyvin. Onko olemassa esim. jotain real-tyyppistä gluteenitonta leipää? :)

      Poista
  4. Hei! Monenko hengen kakku tämä on? Mahtaisiko riittää 11-15 hengelle? :)
    Tähän soveltuisi varmaan hyvin myös kylmäsavulohi? Osaisitko sanoa paljonko sitä olisi sopiva tähän täytteeseen, ehkä 300g?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kakku on melko täyttävä, arvioisin riittävän n. 15, ehkä jopa 20 hengelle. Ainakin, jos tarjolla on jotain muutakin? Olen tehnyt vastaavanlaisen kakun myös kylmäsavulohesta (ohje täällä https://suklaapossu.blogspot.fi/2015/06/savulohi-juustokakku-ja-kesan-kuumin.html). Jos juuri tämän ohjeen tekee kylmäsavuloheen, uskoisin että 300 g olisi suht hyvä määrä. Suolan jättäisin kokonaan pois, sillä kylmäsavulohi on lämminsavustettuun versioon verrattuna suolaisempaa. Kannattaa joka tapausessa maistella täytettä tekemisen ohella ja etsiä sopiva lohimäärä :)

      Poista
  5. Tein kokeeksi tällä reseptillä ko. kakun ja oli todella onnistunut ja hyvää. Kakku hävisi hetkessä ja lisääkin olisi mennyt vaikka kuinka paljon. Joten teen näitä tuleviin rippijuhliin pakkaseen valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Ihana kuulla, kiitos Nina :) Varoitan kuitenkin tuosta pakastamisesta, sillä pakastaminen muuttaa kakkua hieman. Maku on toki hyvä edelleen sulatuksen jälkeenkin, mutta rakenteesta tulee ei-niin-juustokakkumainen, vaan aavistuksen "hileinen". Testailin tätä loppukakulla. Itseäni tuo ei haitannut, mutta eräs toinen, tarkkaakin tarkempi maistelija huomautti asiasta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...