torstai 11. elokuuta 2016

Taivaallinen mustaherukkamoussekakku


Poikamme ristiäisiä vietettiin heinäkuun toiseksi viimeisenä sunnuntaina. Tämä mielettömän ihana mustaherukkamoussekakku oli yksi juhlissa tarjoiluista kakuista. Eräs blogini lukija oli testannut Silkinpehmeää mansikkamoussekakkua mustaherukasta, ja mustaherukkafanina innostuin kakusta samantein ja halusin tehdä sellaisen poikamme ristiäisiin. Ja hyvä niin. Kakusta tuli I-HA-NA! Miedon, pehmoisen suklaakakkupohjan päällä oli silkinsileä, aivan ihastuttavan pehmeä ja mustaherukan makuinen moussekerros. Sluprs! Valitettavasti tuota höttöisyytä ei näe kuvista, sillä en ehtinyt ottamaan kakusta palakuvaa, mutta mansikkaisen versiosta saa paremman käsityksen ihanasta koostumuksesta. Kiitos vielä herkullisesta vinkistä Sorbetti! :)


Kaivoin ennen kakun leipomista kaikki kakkuvuokani pöydälle ja huomasin ison sydänirtoreunakakkuvuoan, jota en ollut käyttänyt aikoihin. Ajattelin sydämen mallin olevan aika kiva ristiäisissä, joten tein kakun siihen vuokaan. Tai no pohjan paistoin pellillä, sillä pelkäsin taikinan valuvan reunojen alta pois, sillä tuo reunavuoka ei ollut täysin vaaterissa leivinpellin kanssa, vaan alaosaan jäi pienen pieni rako. Painoin sydämen mallisen reunavuoan pellille ja laitoin pellin pakkaseen hetkeksi. Näin sain siirrettyä pohjan ehjänä tarjoilulautaselle. Loput pohjasta käytin punaherukka-mansikkatrifleen (nami nami!).


Tein mustaherukkamoussea hieman pienemmän (noin 3/4) annoksen kuin viime kakussa mansikkamoussea, ja samalla ohje hieman muokkaantui. Ehkäpä yövalvomiset väsymyksineen olivat saaneet aivoni jumiin, ja ajatuksissa laitoin liivatetta liikaa. Tajusin asian vasta, kun maistelin jääkaappiin jättämääni pientä jämäannosta. Korjasin suoraan ohjeeseen hieman pienemmän määrän. Itse siis käytin 3 tl liivatejauhetta, kun jo 2.5 tl riittänyt. Vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut, sillä valmiissa kakussa tuota liivatemokaa ei huomannut lainkaan, vaan täyte oli aivan ihanan pehmoinen, miltei höttöinen. Olikohan syynä se, että käytin kakun pakkasen kautta. No, mutta ensi kerralla kokeilen kuitenkin, pärjääkö vähemmälläkin määrällä :)


Kuten olen aiemminkin kirjoittellut ristiäisjutuista, ei makeiden leivonnaisten kohdalla kaikki sujunut aivan putkeen. Ennemminkin tuntui siltä, että mitä enemmän yritti, sitä enemmän kaikki meni pieleen.. Tämän kakun kohdalla kaikki meni siihen asti tosi hienosti, kunnes nostin kakun jääkaapista koristelua varten. Kakun reuna otti osumaa ylemmän hyllyn reunasta ja siitä lähti pieni pala pois. No, samalla tosin ratkesi myös koristeluongelma, sillä ennen tuota en ollut osannut päättää miten koristelisin kakun. Kolhun saanut kohta piti peitellä jotenkin, ja korjauspuuhiin saivat kelvata jääkaappiin kerätyt marjat. Sen takia koristelusta tuli tuollainen, oikeastaan aika kivakin :) Eikä ulkonäko kuitenkaan ole tärkein, vaan se maku. Tämä oli mielestäni huippuherkkua!


Mustaherukkamoussekakku mehevällä suklaapohjalla

Sydänvuokaan, vastaa n. 26-27 cm pyöreää vuokaa.

Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja (valmiista pohjasta käytetään kakkuun vajaa puolet) 

Täyte (mustaherukkamousse italialaisella marengilla):
130 g valkuaista (n. 4 m-munan valkuaista)
2.25 dl sokeria
300 g paseerattua mustaherukkasosetta (= n. 400g mustaherukoita)
5 dl Flora vispiä 
1 rkl vaniljasokeria
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl sitruunan mehua

Ohje:
Tee pohjataikina erillisen ohjeen mukaan. Paista taikina leivinpaperoidulla syvällä uunipellillä 175 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohjan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi leivinliinalla, ja jos teet täytteen vasta myöhemmin, laita päälle vielä folion palat, jotta pohja ei kuivu suotta.

Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mustaherukat ja halutessasi paseeraa ne (= puserra siivilän läpi). Purista sitruunasta mehu.

Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse välttämättä kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy kokonaan ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Sekoita 2.5 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään. Anna turvota. Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Sekoita liivateseos mustaherukkasoseeseen. Lisää mustaherukkasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös vispattu Vispi varovasti käännellen.


Leikkaa esim. sydämen mallisen reunavuoan avulla pohjasta palanen. Laita vuoan reunat tarjoilulautaselle ja pohjapala reunojen sisään. HUOM! Pohjan liikuttelu onnistuu helpoiten, jos pohja on käynyt pakkasen kautta ja on jäässä! Voitele vuoan reunat kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Kakku suorastaan liukuu pois, jos reunat on rasvattu. Kaada täyte pohjan päälle ja heiluttele hieman, niin täyte menee tasaisemmin. Tasoita vielä päältä vaikkapa palettiveitsellä. 

Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi (tai pakasta kakku, kuten itse tein). Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele vaikka kermavaahdolla ja marjoilla. 

Vinkki:
* Huomaa, että mustaherukkasoseen pitää olla huoneenlämpöistä (ei siis kylmää) siinä vaiheessa, kun liivate sekoitetaan siihen.

* Käytin pohjasta kakkuun vain vajaa puolet. Loppupohjan voi säästää vaikka kakkutikkareihin tai nauttia triflenä kermavaahdon ja marjojen kera. Se muuten on hyvää! :) Tai sitten taikinan voi tehdä samantein pienempänä sopivan kokoiseen vuokaan.

* Voit tehdä kakun myös pyöreänä n. 28 cm kokosena. Tee tällöin taikina suoraan sen kokoiseen vuokaan. Yhdestä kokonaisesta annoksesta taikinaa saat kaksi pohjaa, joista toisen voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.

* Irtoreunavuoka tai reunavuoka on tälläisessä kakussa aina kätevä, sillä täyte on melko löysää ennen jähmettymistä.


 

Ristiäispäivä oli aivan ihana, vaikkakin todella helteisen hikinen. Osan tarjoiluista valmistelin valmiiksi etukäteen pakkaseen ja se helpotti viikonlopun kulkua kummasti. Vältyin varmaankin ensimmäistä kertaa elämäni aikana viikon parin päivän stressiltä, joka mulle iskee juhlia järjestettäessä. Tosin taisin stressata jo niin paljon etukäteen, ettei tuolle viikonlopulle jäänyt kuin juhlista nauttiminen. Parempi näin päin :) 

18 kommenttia:

  1. Oi, upea kakku ja kuulostaa älyttömän herkulliselta! Mulla oli joskus sydämen mallinen irtopohjavuoka ja harmikseni olen onnistunut hukkaamaan sen.. Koristelu on tosi kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P :) Oli kyllä mahtavan makuinen, slurps! Tuo vuoka on tosi kiva, mutta jostain syystä sitä tulee käytettyä tosi tosi harvoin. Pitäisi tsempata ja käyttää useammin :)

      Poista
  2. Wau! Hitsi, kun menin keräämään jo kaikki mustaherukat.. :/ Niitä ei oikein pakkaseenkaan päässyt. Ehkä koitan mansikoilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikoilla tulee myös hyvää, sellaista miedon makuista. Tuo täyte on marengin takia niin älyttömän pehmeä ja suussasulava, aivan toisenlainen kuin raskaammat tuorejuustopohjaiset täytteet. Nams! ;D

      Poista
  3. Mustaherukkamoussekakut on niin hyviä! Kakku näyttää upealta sydämmen muodossa ja toi väri on upea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustaherukka on sellaisenaankin ihanaa, ja antaa kakkuihin voimakkaan maun jo pienilläkin määrillä. Jokunen mustaherukkakakku on tullut tehtyä aiemminkin, mutta tämä vei ehdottomasti voiton, nams! Kiitos Unelmaa leipomassa :D

      Poista
  4. Voi miten herkullisen näköinen ja makukin varmasti kohdillaan <3

    VastaaPoista
  5. On kyllä kaunis kakku! Ja ihanan kuuloinen tuo täyte, pitäis tuotaKIN testata! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Tää marenkiin tehty täyte on kyllä ihanaa, sellaista pumpulinpehmeää, suussasulavaa, höttöistä, ja mustaherukasta tehtynä, noh, aivan ihanan raikkaan mustaherukkaista. Testailepas ihmeessä tätä(kin)! ;D

      Poista
  6. Tosi kivaa että onnistui ja tykkäsitte! Väri on jotenkin erityisen hieno tuossa sydämen muodossa. Upeita ristiäisherkkuja olet taikonut muutenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykättiin, ja paljon! Olin huomaavinani, että vaikka muistakin tarjolla olevista kakuista tykättiin, niin tätä santsattiin useimmin :) Kiitos paljon Sorbetti!! :)

      Poista
  7. Ihanalta näyttää! Voisin kokeilla isänpäiväksi mutta mietin että voisiko tässä käyttää liivatelehtiä ja mikä olisi silloin sopiva määrä? Tuota jauhetta kun en ole koskaan käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Aino :) Liivatelehtiä voi hyvin käyttää jauheen sijasta :) Yleensä 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä, joten tähän kakkuun liivatelehtiä menisi tuon tiedon perusteella 5 kpl. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota vedessä pehmennetyt lehdet siihen. Herkullisia leivontahetkiä ja tulevaa isänpäivää! :)

      Poista
  8. Hei! Ajattelin tehdä tämän kakun jouluksi, mutta kakun täytyisi olla laktoositon. Mitä suosittelet Flora Vispin tilalle? Ihanan näköinen kakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa :) Flora Vispin tilalla voisi käyttää vaikka laktoositonta vispikermaa. Flora Vispin vaahto on hieman vispikermaa kevyempää, ilmavampaa ja voluumiltaan suurempaa, joten vispikermaa kannattaa varmaankin laittaa hieman Flora Vispiä enemmän eli arviolta 6 dl. Kakun koostumus tulee myös olemaan ehkä hieman erilainen, mutta uskoisin silti olevan ihanaa :) Kuulisin mielelläni millainen kakusta tuli :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Tulen joulun jälkeen kertomaan miten onnistui :)

      Poista
    3. Kiva juttu, odotan jo innolla kuulevani lopputuloksen :) Ihanaa, ja herkullista joulunaikaa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...