tiistai 29. huhtikuuta 2014

Liivatteeton mansikka-lime-valkosuklaatäyte

Tässä todella ihana liivatteeton mousse kakun väliin! Mä tykkään käyttää kakun välissä erilaisia mousseja, sillä ne ovat helppoja, nopeita, hyviä ja niitä on tosi helppo muokata aina minkäkin makuiseksi. Useimmiten jämäköitän täytteen kakun välissä pysyväksi liivatteella, mutta mielestäni on hyvä olla myös liivatteettomia ohjeita. Liivatteen sijasta voi toki käyttää myös vaniljakreemijauhetta, kuten raikkaassa vadelmatäytteessä, mutta nyt testasin valkosuklaan tehoa. Ja hyvin onnistui!

(Valko)suklaahan jämäköittää kermaa melko tehokkaasti, mutta (mansikka)soseen suuren määrän takia käytin myös hillo-marmeladisokeria kiinteyttämään sosetta. Olen lopputulokseen aivan mielettömän tyytyväinen, sillä tämä yhdistelmä toimi! Täytteestä tuli juuri sopivan jämäkkä ja se oli silti ilmavan moussemainen. Laitoin mukaan parin limeä mehuineen tuomaan kirpeyttä ja lopputulos olikin valkosuklaasta huolimatta erittäin raikas, mukavasti limemäinen ja hennon mansikkainen.


Mansikan ja limen sijasta täytteeseen voi kokeilla muitakin marjoja. Esimerkiksi vadelmat, punaherukat ja vaikkapa mustaherukat tai muut kirpeähköt marjat sopisivat tähän varmaan todella hyvin.

Käytin täytettä Vappukakkuun. Nappasin tuon täytekuvan samalla kun leikkelin ja muotoilin kakkua tarvittavaan muotoon. Tässä tämän täytteen ohje.

Liivatteeton lime-mansikka-valkosuklaatäyte

n. 23 cm kakun kahteen väliin

Aineet:
2.5 dl flora vispiä
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
350 g mansikoita soseutettuna
1.25 dl hillo-marmeladisokeria
5 rkl limen mehua (2 limeä)
1-2 limen hienoksi raastettu kuori

Ohje:
Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Laita sose kattilaan. Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri, limen mehu ja hienoksi raastettu kuori. Lämmitä seosta välillä sekoitellen. Anna seoksen kiehua kunnolla n. 4 minuuttia. Ota kattila levyltä ja laita se kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään. 

Kun mansikkasose on jäähtynyt ja kiinteytynyt, valmistele loput asiat. Pilko suklaa mikron kestävään astiaan ja sulata mikrossa varovasti välillä sekoittaen n. 15 sekuntia kerrallaan. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon myös mansikkalimemarmeladi. Lisää lopuksi sulatettu valkosuklaa koko ajan voimakkaasti vatkaten. Täytä kakku ja laita jääkaappiin jähmettymään yön. 

Vinkit:
* Voit tehdä marmeladin valmiiksi jo edellisenä päivänä.
* Pese limet huolella ennen kuoren raastamista. Raasta vain kuori, ei valkoista osaa.
* Kokeile mansikan ja limen sijasta muita happamia marjoja. Josset lisää täytteeseen sitrushedelmää tai muuta yhtä hapanta hedelmää, voit vähentää hieman hillo-marmeladisokerin määrää.

6 kommenttia:

  1. Tämä täytyy laittaa muistiin! Mieheni sisko on kasvissyöjä, eikä syö mitään missä on liivatetta. Siksi tällaiset ohjeet ovat enemmän kuin tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä on apua muillekin :) Mäkään en kovin mielelläni käytä liivatetta, mutta en ole myöskään ehtinyt tutustua agar agariin ja muihin liivatteettomiin hyydyttäjiin.. Oli tosi mahtavaa huomata, että näinkin helpolla ja tavallisilla aineilla saa aikaan tarpeeksi kiinteän moussen, joka vielä maistuukin tosi hyvältä. Kun ehdit testailemaan, olisi kiva kuulla mitä piditte :)

      Poista
  2. Liekö huomaat näin "vanhaan" postaukseen tullutta kommenttia, mutta yrittänyttähä ei laiteta! Tykkään soveltaa näitä kakkutäytteitä suuremmassa mittakaavassa hyydykekakuiksi, mutta kun tähän ei tuota liivatetta laiteta, epäilen hieman kakun hyytymistä. Joskus tein epäonnistuneen hyydykekakkusovelluksen ilman liivatetta ja hieman epävarma olen kokeilemaan uudestaan, joten ehkä sinä osaat lievittää "ramppikuumettani". :-D Ja jos lisään mukaan liivatetta, missähän suhteessa sitä pitäisi laittaa? Pikkuvuokaan (n. 16-18cm) olisi sun ohjeesta syntyvän valkosuklaapohjan päälle tehdä, eli arvioisin tekeväni n. kolminkertaisena ohjeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi :) Toivottavasti tämä vastaus ei tule liian myöhään. Tämä täyte oli kakun välissä ohuehkona kerroksena suht kiinteää, mutta hyydykekakuissa paksumpana kerroksena saattaa tosiaan olla liivatteen apu tarpeen.
      Arvioisin liivatteen määrän olevan n.3-4 lehteä / annos. Tällä ohjeella saa aika ison annoksen kaksinkertaisenakin. Nuo täytevälit tuossa kuvassa ovat reilun sentin paksuiset. Täytettä molemmissa väleissä yhteensä on ehkä 2.5-3 cm kerros, kun käytetään 23 cm vuokaa.

      Jos ymmärsin oikein, niin teet valkosuklaapohjan pienempänä ja laitat sen päälle ja sivuille tätä moussea niin, että pohja peittyy. Kuinka isoa vuokaa käytät täyttämisessä eli kuinka iso kakustasi olisi tulossa?

      Poista
  3. Hei. Armoton pähkäily käynnissä. Mulla on jääkaapissa valkosuklaa -lime rahka, jonka aattelin lisätä tähän.. Vieläkö suklaan voima riittää hyödyntämiseen vai pitääkö lisätä 1 tai 2 liivatelehteä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Nytpä pistit pahan kysymyksen! ;) Mitäs jos korvaisit tuorejuuston kokonaan tuolla rahkalla? Täytteen määrä pysyisi kutakuinkin samana ja ehkä hyytyminenkin onnistuisi ilman liivatetta..? Rahkassa tosin on sokeria ja täytteestä saattaa tulla siis hieman makeampi kuin tuorejuustolla, ei ehkä kuitenkaan oleellisesti. Jos haluat kuitenkin käyttää tuorejuuston lisäksi tuon rahkan, niin ehkä yhden liivatelehden lisääminen on hyvä ajatus. Varmaa vastausta on vaikea antaa ilman kokeilemista, mutta yritin nyt vastata parhaan tietämykseni mukaan :) Kuulisin vielä mielelläni mihin ratkaisuun päädyit ja miten täyte onnistui :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...