perjantai 18. huhtikuuta 2014

Appelsiini-mantelikakku (gluteeniton, jauhoton, maidoton)

Pääsiäisen keltaista tarjottavaa.. Törmäsin Jauhoton Taikina -blogissa mielenkiintoiseen kakkuun, jossa appelsiinit käytettiin kuorineen. Vähän aikaa sitten myös Sikke teki telkkarissa samantapaista kakkua ja ohje jäi mieleeni pyörimään. Kakku on lisäksi gluteeniton, sillä siihen käytetään ainoastaan mantelijauhetta ja perunajauhoja. Kakkuun ei käytetä lisärasvaakaan, vaan mantelijauhe yhdessä appelsiinisoseen kanssa riittää tuomaan kosteutta ja mehevöittää kakkua niin paljon, että on suorastaan märkä.



Tein alkuperäisohjeeseen pari muutosta, lisäten vaniljasokeria ja myös perunajauhoja. Perunajauhoilla yritin saada rakenteesta hieman kuohkeamman kuin pelkillä mantelijauhoille. Samalla vähensin mantelijauheen määrää. Kakku oli äärimmäisen kostea. Maku oli miedon appelsiininen ja omaan makuuni melko valju. Appelsiinisiirappia olisi voinut olla hieman enemmänkin ja siirapin lisäksi tarjottavaksi olisi sopinut jokin rapea, hmm, kuivatut appelsiinin palat tms..

Appelsiini-mantelikakku

n. 24 cm vuokaan tai kahteen 16 cm vuokaan

Aineet:
2 appelsiinia (yht. n. 500g)
4 isoa kananmunaa
2.25 dl sokeria
4 dl (200 g) mantelijauhetta
0.75 dl (50 g) perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Appelsiinisiirappi
1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori
1 appelsiinin mehu (n. 0.75 dl)
0.75 dl sokeria

Ohje:
  Laita kattilaan pestyt appelsiinit ja kaada päälle vettä niin paljon, että appelsiinit peittyvät. Keitä appelsiineja kaksi tuntia. Ota appelsiinit pois kattilasta ja jäähdytä. Paloittele jäähtyneet appelsiinit neljään lohkoon. Poista siemenet. Soseuta palat kuorineen tehosekoittimessa.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kaksi 16 cm irtopohjavuokaa (tai yksi n.24 cm irtopohjavuoka). 

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhon joukkoon leivinjauhe. Lisää muna-sokerivaahtoon manteliseos sekä appelsiinisose varovasti käännellen. Kaada taikina kahteen 16 cm vuokaan (tai yhteen 24 cm vuokaan) ja paista uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia.

Anna kakkujen jäähtyä hetki vuoassa ennen irroittamista. Tee tällä välin appelsiinisiirappi. Pese appelsiini kunnolla. Raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehut. Lisää kattilaan sokeri, kuoriraaste ja mehu. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä muutama minuutti ennen kuin levität siirapin kakun päälle.
 Irrota kakut vuoista ja valele päälle appelsiinisiirappi.

Vinkit:
* Appelsiinit käytetään taikinaan kuorineen. Keittäminen poistaa kuoren valkoisen osan kitkeryyden.
* Raasta siirappiin appelsiinista vain kuoren keltainen osa.

4 kommenttia:

  1. Tämä on varmasti raikas leivonnainen! Appelsinisiirappi kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirappi oli tosi hyvää, oisin voinut upottaa sitä kakkuun vieläkin enemmän :) Suunnittelin nyt kesemmällä koittaa sitä jäätelön seuraksikin, sopis varmaan tosi hyvin :

      Poista
  2. Todelle pehmeän/kostean näköinen kakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kosteampaa kakku on vaikea tehdä :) Aluksi vähän jo epäilin oliko kakku jäänyt raa'aksi, kun oli niin mahdottoman kostea, mutta kyllä se kypsää oli :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...