keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kissa ja lankakerät - kakku

Veljentyttö täytti viime kuun lopulla vuosia ja kakkutoiveena oli kissa ja lankakerä. Täytteeksi haluttiin raikas täyte. Tein mansikkamoussetäytteen, jota terästin sitruunan kuoriraasteella ja sitruunan mehulla. Välistä löytyi tämän lisäksi omatekoista omenasoseen ja -hillon sekoitusta. Kakku oli mukavan raikas ja sopi makeaan valkosuklaapäälliseen tosi hyvin.



Kuorrutteena oli siis jälleen iki-ihana valkosuklaamassa. Tällä kertaa maustoin massaa kevyesti mansikkatomusokerilla. Se antoikin päälliseen mukavan mansikkaisen säväyksen, ja vahvisti ehkä hieman lisää tuota pinkkiä sävyä.


Pakko tunnustaa, että kupista lurahti vahingossa hieman liikaa kostutusta alimpaan kerrokseen. Tämän takia kakku vuosi pikkasen nestettä tuolta takareunasta alhaalta..


Tässä vielä ohje. Kakku näytti maistuvan niin lapsille kuin aikuisille. Tuo täyte oli kyllä ihanan raikasta kaiken muun makean tarjottavan keskellä. Suosittelen koittamaan :)
 
Kissa ja lankakerät-kakku

Halkaisija n. 20 cm 

Pohja:
4 munan sokerikakkupohja 20 cm irtopohjavuokaan 

Täytteenä sitruunainen mansikkamousse:
400 g mansikoita
2.5 dl Flora Vispiä
100 g ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua
1/2 ison sitruunan kuori hienoksi raastettuna
reilu 2 dl omenasoseen ja -hillon sekoitusta 

Kostutukseen:
n. 2 dl vaniljamaitoa 

Kuorrutus:
Valkosuklaamassaa (n. 300 g valkosuklaata). Massa maustettiin värjäysvaiheessa kevyesti mansikan makuisella tomusokerilla (n. 0.5 dl tomusokeria/300g valkosuklaata) 
Pinkkiä pastaväriä

Koristeet:
Kissa marsipaanin ja sokerimassan sekoitusta
Lankakerät valkosuklaamassaa. Punainen lankakerän massa maustettu värjäysvaiheessa mansikan makuisella tomusokerilla. Värjäys pinkillä pastavärillä.

Ohje:
Tee kakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
Soseuta mansikat, lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon ranskankerma ja jatka vatkaamista n. minuutti. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Lisää vaniljasokeri, mansikat ja hieman tavallista sokeria. Maista. Lisää sokeria makusi mukaan. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehu ja anna turvota. Lämmitä turvonnut liivateseos mikrossa n. 15-20 sekunnin ajan, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten.

Laita yksi pohjalevy tarjoilulautaselle. Laita lautaselle myös korkea, halkaisijaltaan n. 20 cm oleva  kakkuvuoan irtoreuna niin, että kakku jää reunojen sisäpuolelle. Voit käyttää reunan sijasta myös reunakalvoa tai piirtoheitinkalvoista tehtyä kakun ympärille sopivaa rinkulaa. Kostuta kakkupohjat. Kostuta alinta pohjaa vähiten ja päällimmäistä eniten, sillä kosteus siirtyy alaspäin. Levitä omenasosetta pohjan päälle ennen täytettä. Kaada n. puolet täytteestä ensimmäisen kakkupohjan päälle. Laita päälle seuraava pohja ja kaada saman verran täytettä myös tämän pohjan päälle. Laita viimeinen pohjapala ja kaada päälle loput moussesta. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tee valkosuklaamassa valmiiksi ajoissa. Kaulitse valmis massa levyksi ja vuoraa kakku. Laita aiemmin tekemäsi kissa ja lankakerä päälle. 

Vinkit:
* Kakusta tulee korkea, joten kakun kokoamisvaiheessa reunakalvo, piirtoheitin kalvoista tehdyt reunat tai korkea vuoan reunaosa kakun reunoilla ovat kätevät.



Täytyy taas todeta, että kyllä näitten hahmojen vääntäminen on hauskaa. Ekan version naama tosin näytti enemmän mutanttihiireltä kuin kissalta, mutta lopullinen hahmo oli jo aikalailla kissan näköinen. Tai sellaiseksi se ainakin tunnistetiin :) Ja se oli jälleen parasta, kun kuuli synttärisankarin pitävän kakusta, niin ulkoa kuin sisältäkin :)


ONNEA VIELÄ E. 6 v.!

2 kommenttia:

  1. Voi miten suloinen kakku <3 Ja täytekin kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! :) Tuo täyte oli ihanan raikas, suosittelen koittamaan :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...