maanantai 21. huhtikuuta 2014

Persikka-rahkapiirakka

Kummityttö perheineen tuli käymään ja halusin leipoa heille jotain Pääsiäiseen sopivaa. Kauaa ei tarvinnut miettiä, sillä mielestäni persikka sopii Pääsiäiseen. Makean persikan seuraksi sopii ihanasti pehmeä, kostea ja hieman hapan rahkatäyte. Piirakasta tuli erittäin hyvää ja piirakka sai myös kahvipöydässä kehuja.




Persikat olivat tuolla rahkakerroksen alla piilossa. Persikoiden sijasta täytteeseen voi laittaa muitakin hedelmiä, vaikkapa päärynää, ananasta tai aprikoosia. Ja joukkoon voisi sopia myös rommissa liotetut rusinat, mums! Muokkausvaihtoehtoja siis riittää ja jokainen löytää taatusti omaan makuunsa sopivan yhdistelmän. Ja hedelmiä vaihtamalla piirakasta saa helposti muihinkin vuodenaikoihin sopivaa herkullista tarjottavaa. 


Persikka-rahkapiirakka

Muropohja:
125 g voita
1.5 dl sokeria
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
500 g maitorahkaa
1.5 dl kermaa
2 munaa
0.75 dl sokeria (maun mukaan)
1.5 rkl vaniljasokeria
n. 5 kpl säilykepersikan puolikasta lohkottuna

Ohje:
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti käännellen. Älä vaivaa! Laita taikina hetkeksi jääkaappiin. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Kaada päälle hieman täytettä, lado päälle persikan siivut ja kaada lopputäyte päälle. Jatka paistamista 175 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes pinta hyllyy keskeltä vielä hieman. Se kiinteytyy jäähtyessään.

Vinkki:
* Piirakka on parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä, jääkaappikylmänä eli voit tehdä sen valmiiksi jo päivää tai kahta ennen tarjoilua.


 

11 kommenttia:

  1. Ihanan raikasta! Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti rahka-persikka piiras :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi ihanaa :) Mieskin kehuskeli piirakkaa erittäin vuolaasti vielä viimeisiä murusia syödessään ja mietiskeli ääneen syyn olevan silkin pehmeässä rahkatäytteessä. Meillä ei itseasiassa koskaan ole ollut perinteenä tehdä tälläistä piirakkaa Pääsiäiseksi, mutta nyt pitää ehdottomasti ottaa tavaksi :)

      Poista
  2. Todella herkullista! Itse herkkusuuna korvasin reilun puolet rahkatäytteen sokerista fariinisokerilla. Njamii. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Katriina :) Hyvä idea muuten tuo fariinisokeri. Pitänee itsekin testailla, kiitos vinkistä :)

      Poista
  3. Hei! Ajattelin kokeilla tätä reseptiä kun piirakka näyttää niin herkulliselta. Jäin kuitenkin miettimään persikoiden määrää reseptissä. Siinä kun kehotetaan ostamaan iso tölkillinen persikoita, mutta niissähän on enemmän kuin 5kpl puolikkaita. Eikö pieni purkki siis riittäisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Pahoittelut, että vastaus tulee vasta nyt. Oletkohan ehtinyt jo leipomaan?

      Itselläni tosiaan oli tuo iso tölkki käytössä (mistä jäikin jonkin verran yli) ja merkkasin sen samantein suoraan ohjeeseenkin. Mutta nyt kun aloin miettimään tätä tarkemmin, niin pienen purkin persikkamäärän pitäisi toki riittää :) Kiitos sinulle, korjaankin tuon heti ohjeeseen :)

      Poista
  4. Kyllähän minä ehdin, mutta kiitos vastauksesta. Tyttöä ei yhtään haitannut kun persikoita jäi yli, söi ne mielellään ennen piirakan maistamista. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että ylimääräisille persikoille löytyi kohde :) Toivottavasti piirakkakin maistui :)

      Poista
  5. Olisiko tässä pitänyt esipaiston aikana laittaa jotain painoksi pohjan päälle? Esipaistossa reunat valahtivat ja pohja paisui. Yritin niitä sitten lusikan kanssa taputella muotoonsa. Sitten kun jatkoin paistoa täytteen kanssa, niin piirakka ei meinannut millään kypsyä. Taisi olla 45 min. 175 asteessa ja sitten nostin lämmön 200 asteeseen ja siinäkin taisi olla reilun 10 min. Ulkonäkö on vähän erikoinen, reunat räjähtäneet ja täyte melkein tuli yli :) Jännityksellä odotan huomista, että onko pohja kypsynyt kunnolla. Että jos ulkonäkö ei ole kovin häävi, niin toivottavasti se maku on sitten kehutun kaltainen :)

    VastaaPoista
  6. Päällisen maku oli hyvä, mutta pohjasta tuli, kuten vähän pelkäsin, aika erikoinen. Olisi ehkä pitänyt jättää esipaisto väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakan tekemisestä on jo sen verran aikaa, etten ole aivan varma, mutta muistaisin että paistoin pohjan ilman painoja yms. Annoitko taikinan olla jääkaapissa ennen kuin painelit sen vuoan pohjalle? Kylmä taikina pysyy paremmin muodossaan esipaiston aikana. Pohja paisui muistaakseni itsellänikin hieman, mutta reunat pysyivät reunoilla.

      Entä miten tarkistit piirakan kypsyyden? Piirakka on tarpeeksi kypsä, kun reunat ovat joten kuten kypsyneet ja kiinteytyneet, mutta keskusta höllyy edelleen. Tosin uuneissa on eroja ja kypsyminen saattaa ottaa jollakin uunilla enemmän aikaa :)

      No mutta kiva kuitenkin, että piirakka sentään oli maistunut, vaikka ulkonäkö olikin räjähtänyt :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...