lauantai 12. huhtikuuta 2014

Täytetyt pikkuleivät (munaton)

Itsetehdyt täytetyt pikkuleivät ovat ihania ja voittavat mielestäni kaupan vastaavat mennen tullen. Nämä pikkuleivät ovat pehmeitä ja suussasulavia. Täytteeksi voi laittaa makunsa mukaan mitä tahansa hilloa tai marmeladia, kunhan se vain on sen verran kiinteää, että pysyy hyvin pikkuleipien välissä.


Testailin samalla erilaisten jauhojen vaikutusta keksien rakenteeseen. Pelkästä vehnäjauhosta tehdyt keksit olivat tuoreena aavistuksen sitkeitä, vaikka sekoitin taikinaa vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuivat. Liiallisessa vaivaamisessahan taikina sitkistyy. Ero oli täyttämättömissä pikkuleivissä pieni, mutta selkeä verrattuna maissitärkkelystä tai perunajauhoja sisältävään taikinaan. Ne olivat selvästi rapeampia ja suussasulavampia.Täyttämisen jälkeen pikkuleivät pehmenivät ja ero ei ollut enää niin suuri. Itse ihastuin eniten maissitärkkelystä sisältäviin kekseihin, mutta maukkaita olivat kaikki. 

Ripottelin tähtien päälle hieman tomusokeria ja nappasin kuvat samantein tuon jälkeen. Tuo hillon päällä ollut tomusokeri suli parin tunnin kuluessa ja sisällä ollut hillo näkyi nätisti.


Paisto-ajalla voi vaikuttaa keksien kovuuteen. Myös täyte pehmentää keksejä, joten jos haluaa nauttia rapeammista kekseistä, kannattaa ne täyttää juuri ennen tarjoilua. Kunnolla pehmeät sen sijaan kannattaa täyttää viimeistään edellisenä päivänä.

Täytetyt pikkuleivät (munaton)

n. 26 kpl

Taikina:
150 voita
1.25 dl tomusokeria
2 mm vaniljajauhetta
1.25 dl maissitärkkelystä
2.5 dl vehnäjauhoja
2 mm suolaa
0.5 tl leivinjauhetta

Täyte:
omenahilloa
vadelmahilloa
punaherukka-mansikkahilloa
lemon curd-tahnaa
mustaherukkamarmeladia
ym.

Ohje:
Tee täyte. Laita mansikat ja raparperin palat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keittele n. 15 minuuttia, kunnes raparperit mössääntyvät täysin. Hurauta tarvittaessa sauvasekoittimella sileämmäksi. Anna jäähtyä kunnolla.

Pikkuleipätaikinaa varten vaahdota huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja vaniljajauhe. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Kaulitse taikina n. 2-3 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla palasia. Laita palat pellille leivinpaperin päälle.
Paista 175 asteessa n. 5-7 minuuttia (tai 150 asteessa n. 10 minuuttia) keksien koosta riippuen.  Keksien ei kuulu saada väriä pintaansa. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä ennen irrottamista ja siirtelemistä.

Täytä jäähtyneet keksit makusi mukaisilla hilloilla.

Vinkki:
* Jos haluat kovia keksejä, lisää paistoaikaa muutamalla minuutilla ja täytä keksit vasta juuri ennen tarjoilua.
* Pehmeät keksit kannattaa jättää jo paistovaiheessa pehmeiksi ja ne voi täyttää jo edellisenä päivänä.
* Vaniljajauheen voi korvata n. 1 rkl vaniljasokeria 
* Taikina ei leviä uunissa, joten voit laittaa leikkaamasi palat suht lähelle toisiaan.
* Jos haluat pintaan sokerikuorrutteen, ripottele keksien päälle heti uunista ottamisen jälkeen sokeria. * Anna kuorien jäähtyä hieman ennen siirtelemistä, sillä erityisesti pehmeäksi jätetyt keksit ovat hauraita. Jäähdytä kokonaan ritilän päällä.
* Jos paistoit keksejä vahingossa liian kauan, poista keksit samantein kuuman pellin päältä vetämällä leivinpaperi pois.

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja varmasti hyviä! Minäkään en tykkää oikein noista kaupan pipareista. Omatekoiset on taatusti hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mä en vielä vuosi sitten ollut kovinkaan innostunut keksien ja pikkuleipien leipomisesta, sillä en pitänyt kaupan versioista ja kuvittelin omatekoisten olen samanlaisia. Kun viime keväänä testasin pari aivan mahtavaa suklaakeksiohjetta, innostuin leipomaan niitä enemmän. Ovat niin paljon parempia kuin kaupan ja maun lisäksi ja koostumuksen saa juuri sellaiseksi mistä itse pitää :D

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä keksejä! Mitä olet mieltä, voisiko näistä tehdä muotokeksejä, esim auton mallisia pienen pojan syntymäpäiville ja täyttäisi hillolla tai vaikka suklaatahnalla tms? Vai minkälaista keksitaikinaa suosittelisit tarkoitukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä sopivat hyvin muotokekseiksi, sillä ne eivät leviä paistettaessa juurikaan. Jos leviäminen epäilyttää, niin kannattaa paistaa pieni koe-erä. Jos taikina leviää liikaa ja autonmalli kärsii, voi taikinaan lisätä hieman lisää jauhoja varovasti sekoittaen. Tuohon leviämiseen vaikuttaa mm. munien koko, isommat munat vaativat hieman enempi jauhoja. Itse käytin keskikokoisia munia ja tuo jauhomäärä riitti mainiosti pitämään keksit mallissaan. Hyviä leivontahetkiä! :)

      Poista
  3. En tiedä mikä meni vikaan mutta taikinasta tuli tosi murenevaista. Ei pystynyt kaulita ollenkaan. Maku oli kyllä loistava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei kaulitseminen onnistunut. Mutta onneksi maku oli hyvä, sehän tärkeintä :) Hmm, aloin miettiä tuota kaulitsemisongelmaa. Oliko voi huoneenlämpöistä, sellaista oikein oikein pehmeää? Entä vaahdotitko sitä tomusokerin kanssa oikein kunnolla ilmavaksi, vaaleaksi vaahdoksi? Kylmä ja jähmeä voi ei vaahtoudu kunnolla ja sitä on vaikeampi käsitellä jatkossa. Jos vaahto ei ole tarpeeksi ilmavaa, saattaa taikinasta tulla liian jauhoinen ja paksu, eikä kaulitseminen onnistu kovin helpolla. Löytyisiköhän noista syy? Muita syitä ei nyt tule mieleen. Toivottavasti kaulitsemisongelmat ratkeavat. Kiitos vielä Minskitin, että tulit kertomaan kokemuksesi :D On aina hyvä tietää, miten ohjeet toimivat (tai eivät toimi) muiden keittiössä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...