Itsetehdyn kreemin koostumus on hieman pehmeämpää, kuin kreemijauheesta tehdyn kreemi. Makukin on oikein hyvä, ehkä aivan niin makea kuin valmista jauhetta käytettäessä. Toki sokerin määrään ja vaniljaa voi halutessaan lisätä. Tähän piirakkaan kreemi antoi juuri sopivasti vaniljaisuutta ja makeutta. Piirakka ei kaivannut välttämättä vaniljakastiketta, vaan tuo omenoiden alla oleva kreemi tavallaan korvasi sen. Tosin maistelin piirakkaa myös vaniljakastikkeen kanssa, ja kyllähän se niinkin maistui :)
Piirakan päällä oleva kauramuru tuo mulle aina mieleen omenakaurapaistoksen. Tuo paistos on niin mahdottoman hyvää ja näihin piirakoihin sama makumaailma sopii tosi hienosti. Teenkin nykyään omppupiirakat tosi usein tuolla päällisellä. Nam!
Itsetehty vaniljakreemi ja ihana omenapiirakka
Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
1.75 dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 4 hapanta omenaa
kanelia
Vaniljakreemi:
4 dl maitoa
1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet
4 (n. 75 g) keltuaista
100 g (n. 1 dl 1 rkl) sokeria
30 g (=0.5 dl) maissitärkkelystä
Kauramuru:
50 g voita tai leivinmargariinia
0.5 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
Ohje:
Aloita piirakka vaniljakreemin teolla. Kaada maito ja vaniljajauhe kattilaan. Lämmitä maitoa välillä sekoitellen. Vispaa samalla toisessa kulhossa
sekaisin munat, maissitärkkelys ja sokeri. Kun maito on kiehumispisteessä, kaada siitä puolet munaseokseen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada muna-maitoliemi heti sen jälkeen siivilän läpi takaisin maidon joukkoon. Kuumenna varovasti koko ajan pohjaa sekoittaen, kunnes kreemi on 82-84 astetta (eli kunnes pulpahtaa). Ota kattila tuon jälkeen heti pois levyltä. Anna kreemin jäähtyä sen aikaa kuin valmistelet muun piirakan.
Tee pohja vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää valkuaiset vähitellen koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon loput aineet. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kuori omenat ja leikkaa siivuiksi. Levitä ensin kreemi pohjan päälle ja lado kreemin päälle omenanlohkot. Ripottele pinnalle kanelia. Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes omena ovat hieman pehmenneet.
Tee kauramuru piirakan ollessa uunissa. Sulata rasva ja sekoita joukkoon sokerit ja kaurahiutaleet. Kun piirakka on ollut uunissa n. 20-25 minuuttia, laita kauramuruseos päälle. Jatka paistamista n. 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Piirakka on parasta hieman jäähtyneenä, mutta edelleen lämpimänä.
Vinkit:
* Älä keitä kreemiä enempää kuin tarpeen. Jos kreemiä keittää liian kauan, se alkaa maistua kananmunalta.
* Jos et käytä kreemiä heti, purkita se kuumana puhtaaseen purkkiin. Säilytä jääkaapissa.
Ihanan oloinen blogi! Tätä reseptiä pakko joskus kokeilla, kun löytyy aikaa. :)
VastaaPoistaHaluaisitko käydä katsomassa minun uutta blogiani? Kiitos jo etukäteen! :)
Kiitos Anni :) Tämä oli oikein maukas omenapiirakka, kannattaa kokeilla. Kävin katsomassa blogissasi, se oli oikein herkullisen oloinen :) Tervetuloa leivontablogimaailmaan, tämä on aivan ihana harrastus ja vie mennessään :D
PoistaMoi!
VastaaPoistaIhana resepti, mutta minkäköhän kokoisille paistovuuille tarkoitettu ? :)
Voih! Mun piti tänään mitata tuo vuoan koko, mutta unohdin kaiken häsellyksen keskellä ihan täysin! Koitan heti huomenna muistaa, niin pääset leivontapuuhiin :)
PoistaNoniin, nyt kerkesin vihdoinkin mittaamaan tuon käyttämäni vuoan, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Se oli leveyssuunnassa 26 cm ja korkeutta n. 23 cm. Tuo vastaa ehkä jotakuinkin 25 cm pyöreää vuokaa. Tuossa mun vuoassa on muuten myös normaalia korkeammat laidat. Taikina ei välttämättä mahdu jos vuoassa on kovin matalat reunat, eli silloin se kannattaa tehdä hieman isompaan, vaikka 28 cm vuokaan. Toivottavasti vastaus ei tullut liian myöhään :)
PoistaEn tajunnut kreemin teossa, miksi siivilän läpi?
VastaaPoistaKun sekoittaa kuuman maidon munien joukkoon, saattaa munat hieman kokkaroitua jos sekoittamisessa ei ole huolellinen. Kaadoin maito-munaseoksen siivilän läpi varmistaakseni, ettei liemeen jäänyt munista kokkelimaisia kokkereita. Siivilää ei välttämättä siis tarvita, jos sekoitus on onnistunut ja muna-maitoliemi pysyy sileänä.
PoistaHyvä kreemiohje. Laitoin sekaan raastetun appelsiininkuoren ja kreemi päätyi pullien täytteeksi :) ihanat pullat tuli. Pitää kokeilla tuota piirakkaakin joskus.
VastaaPoistaOnpa hyvä ajatus tuo appelsiininkuori! :) Sitruunan tai limenkin kuori toimisi varmaan kivasti, mmm. Kiitos kommentistasi ja mainiosta vinkistä Tiina :)
Poistapaljonkohan kreemiä pitäisi tehdä, jos tekee ihan jauheesta?
PoistaOlisiko heittää uusavuttomalle ohjetta?
Hmmmm. Nyt laitoit hankalan kysymyksen ;) Äkkiseltään laskettuna tuota itsetehtyä kreemiä on viitisen desiä. Ehkä hieman vähemmänkin, sillä osa maidosta haihtuu kuumenemisen aikana.
PoistaItse tekisin kreemiä jauheesta hieman vähemmän, ehkä nelisen desiä, sillä se on itsetehtyä makeampaa. Lisäksi tekisin siitä hieman jauhepurkin/-pussin ohjetta löysempää. Tarkkaa ohjetta en valitettavasti pysty antamaan, sillä erimerkkisillä kreemijauheilla jauheen ja nesteen määrät ovat erilaisia. Mutta jos kuvitellaan, että ohjeessa mainitaan (oiskohan ehkä Sallisen kreemijauheen ohje), että jauhetta tulee 1 dl ja nestettä 3 dl, laittaisinkin nestettä lähes 4 dl. Näin makeutta saadaan leikattua pois ja koostumus löysemmäksi. Uskaltaudutkohan kokeilemaan näillä arvauksilla? :)
pitäähän sitä kokeilla :)
PoistaKokeilusi kiinnostaa niin paljon (minua ja varmaan muitakin lukijoita), joten kun alat leipomispuuhiin, kerrotkos vielä minkälainen tuli :)
PoistaKäytin tätä kreemiä suklaakakun täyttämiseen ja korvasin osan maidosta kermalla. Maistelin kreemiä, ja on oikein herkullisen makuista. Kiitos ohjersta!
VastaaPoistaKakkua en valitettavasti pääse maistamaan, mutta uskoisin tuon olevan kostean suklaakakun välissä ja valuvalla suklaakuorrutteella oikein suussasulavaa :)
Kiva, että ohjeesta oli sinulle Nina iloa! :) Tekemäsi kakku kuullostaa oikein herkulliselta :P
Poista